måndag 24 mars 2014

Carl Bildt skruvar upp den verbala spiral som kan leda till en mardröm - och kreativ förstörelse

Jag tar del av Carl Bildts nästan euforiska uttalanden och krigshetsande retorik och tänker på vad Elin Wägner skrev 1934 i Tidevarvet: 

"Ska vi gå vidare på den här vägen, så må den vita världen och dess civilisation, eller rättare sagt den karikatyr som återstår av den, gå under och lämna rum för något nytt. Inga andra raser, ingen hämnande änglaskara ur skyn, bereder dess undergång, endast den själv". 

Det må finnas många skäl att vilja se en ny regering. Men det viktigaste skälet just nu heter Carl Bildt. Det blir alltmer obehagligt - rent av vämjeligt - att följa hans retorik som redan från början tillhörde den mest upphetsade, provocerande och konfliktfördjupade inom EU. 

Vi kan inte ha en utrikesminister som, utifrån sin bubbla och sitt eget allt mer överhettade huvud, bedriver utrikespolitik som om det vore hans egna företag. Han bidrar i hög grad till att skruva upp den retoriska spiral som kan leda till en mardröm. Medierna spelar med. Spelar Putin i händerna. Som om det inte vore nog ändå. 

I bakhuvudet på tillväxtjaktens gråa gladiatorer existerar dessutom idén om kreativ förstörelse som medel att upprätthålla systemet. I ett systemtänkande där reella värden betyder mindre än omsättning är kreativ förstörelse en dygd. Efter en mardröm där allt får byggas upp igen skapas jobb, skapas omsättning, skapas tillväxt... Jag hör resonemanget när jag sitter på tåget. Inget ont som inte har något gott med sig, säger någon. Vad hade vi varit utan krigen och möjligheten att liksom början på ny kula, säger en annan. Arbetslinje, tänker jag.

66 kommentarer:

 1. När man mjölkat allt ur nuvarande system rasar det.

  SvaraRadera
 2. "Vad hade vi varit utan krigen och möjligheten att liksom början på ny kula, säger en annan. Arbetslinje, tänker jag."
  En avgörande skillnad idag emot tiden efter WW1 och WW2 är att oljetillgången är annorlunda idag vilket fördyrar eventuell återuppbyggnad till nivåer som inte genererar netto tillväxt.

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendamån mars 24, 11:10:00 fm

  Såg Bildt i Agenda igår, han var klockren.

  Folk måste sluta jamsa med Putin. EU och USA har tillsammans en ekonomi som är 30 ggr större än Ryssland.

  Ukraina är självständig nation och de har efterfrågat hjälp av EU och NATO. Lämpligt motdrag till Rysslands ockupation hade varit att placera NATO trupp i Kiev. Dels för att förhindra fortsatt rysk expansion och dels för att ha något att förhandla om. Drar ni tillbaka era trupper drar vi tillbaka våra.

  SvaraRadera
 4. Om skåningarna skulle folkomrösta "ja eller nej till dansk återanslutning", varvid ja skulle vinna stort, skulle Sverige släppa Skåne då?

  SvaraRadera
 5. Vår utrikesminister verkar vara en ruggig typ.

  SvaraRadera
 6. Skrapar man på nyliberalen kommer krigshetsaren fram. Då är det inte snack om att minimera staten längre. Krig är statsövervälde om något - men det bekymrar inte nyliberalen.

  SvaraRadera
 7. Barroso och många av de övriga i EU-toppen verkar också driva en mycket olämplig expansionspolitik. Bildt har tyvärr fått ett gäng kompisar som också saknar vett och sans.

  SvaraRadera
 8. "Ryssen kan man inte förhandla med utan att ha en laddad pistol mot hans tinning",
  sa min ryska kollega.
  MEN; Krim tillhör naturligtvis Ryssland.
  Bondförnuft måste här gälla före formell internationell lag.

  Datorspelande och historielösa stridstuppar kan komma att ödelägga vår värld.
  IQ

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agendamån mars 24, 11:56:00 fm

  "Skrapar man på nyliberalen kommer krigshetsaren fram. Då är det inte snack om att minimera staten längre. Krig är statsövervälde om något - men det bekymrar inte nyliberalen."

  Jag har inte föreslagit krig eller att man ska anfalla andra länder. Är även mot en handelsbojkott av Ryssland, tror inte man vinner något på att isolera stater. Det stärker bara regimen. Se på Kuba.

  Trupp i Kiev är till för att skydda individens rättigheter.

  SvaraRadera
 10. Den svaga juntan i Kiev tappar allt mer av folkets förtroende. I dess svaghet måste den trappa upp repressionen allt mer, den reser en politisk armé som snart måst resa vapnen emot den egna befolkningen. Man förbjuder och trackasserar partier, man fängslar oppositionsledare och förföljer minoriteter.

  De jobbar hårt på att rensa i listorna innan det "demokratiska" valet. Det är viktigt att imperialisterna får den hävarm de aldrig fick på politikerna med Yanukovich. Att stoppa imperialisters pengar i fickan genom korruption är också en metod att hindra imperialister från att få en hävarm på politiken och värna suveräniteten och oberoendet.

  Swedbank gick ut i Augusti i år och anonserade en önskan om ett nytt styre i Ukraina, man sålde även av sina Ryska tillgångar. Vet bankerna något om denna konflikt som de inte delar med sig till oss övriga?

  EU annonserar ekonomisk krigföring. Då erkänner man sig som en korporativistisk struktur, för en hög grad av samordning mellan stat och kapital krävs för att man skall kunna idka meningsfull krigföring på det ekonomiska planet.

  SvaraRadera
 11. @HNeoliberal agenda
  Varför detta fåniga moraliserande när det gäller Ukraina och Krim där knappt en människa dödats medan USA släpper drönare lite som de tycker och spränger människor i luften lite var de vill - att barn och oskyldiga råkar sprängas i luften samtidigt är bara sånt man får räkna med. Visst, Ryssland bryter mot internationella regler men att som Bildt blunda för när USA bryter mot alla regler mycket grövre och att Bildt (samt du) dessutom håller väst som något moralsikt föredöme är ju löjeväckande.

  Bildt är, enligt mig, det närmaste Sverige har i form av en krigsförbrytare. Han hjälpte USA starta kriget i Irak genom att sälja lögnerna om WMD, Iraks samröre med Al Qaida etc etc.

  Bildt ter sig för mig som en medium doktor Strangelpove med en tro på att han är den store doktor Strangelove.

  Bildt var även delaktig i att stödja krigsförbrytelse mot den suveräna nationen Libyen (nä, Nato hade inte FN-mandat att bomba Libyen - ett klart krigsbrott). Dessutom bombades civil infrastruktur sönder och samman även det ett klart krigsbrott (det samma gällde för övrigt även Irak där vattenledningar och reningsverks systematiskt bombades sönder och samman).

  Så, Neo, sluta fåna dig -du blir lika trovärdig som Bildt till slut.

  SvaraRadera
 12. Tittade på "Agenda" igår. Bedrövligt. "Men om Putin inte lyssnar" vet inte hur många gånger det upprepades. Men nog många för att en papegoja skulle kunna börja säga meningen.

  SvaraRadera
 13. Vitsen med kreativ förstörelse är att hus, maskiner och arbetstid som inte används till något vettigt kan användas för nya projekt och behov.

  Krig är bara förstörelse, ett nedbrunnet hus eller en begravd människa gör intet för sina medmänniskor och bidrar inte till BNP.

  SvaraRadera
 14. Även om jag inte sympatiserar med Putin och hans expansionspolitik, måste jag ändå beundra strategin och genomförandet. Under en tid, fyra veckor, som historiskt sett måste vara rekordkort, har han införlivat en del av ett annat land i Ryssland.
  Snabbheten, avsaknaden av information, maskeringen av de ryska soldaterna, desinformationen på nätet, allt bär en mästares signum.
  Om han kunde läsa Schlaugs inlägg skulle han skratta gott. Inte bara har han genom sin realpolitik förnedrat alla omgivande länders regeringar, nu blir den sittande regeringen i ett grannland hårt kritiserad av en fd partiledare för att de utrrycker sig för skarpt… Samtidigt har ju förstås den proryske Schlaug rätt här; han har ju starkt bidragit till att avskaffa Sveriges försvar, och då får man ju stå sitt kast och försöka liera sig med den starkaste i omgivningen.

  SvaraRadera
 15. Kritiken mot utrikesminister Carl Bildt är lätt att instämma i. I debatter och utfrågningar tycks tyvärr ingen rå på utrikesministern, slipad retoriker som han är. Självaste Olof Palme undvek honom på sin tid.

  SvaraRadera
 16. King Edward:
  ...den proryske Schlaug har rätt här; han har ju starkt bidragit till att avskaffa Sveriges försvar,
  och då får man ju stå sitt kast och försöka liera sig med den starkaste i omgivningen.

  Liera är bättre än alienera, på både kort och lång sikt.
  Birger ligger före sin tid och särskilt din kungatid.
  IQ

  SvaraRadera
 17. Sverige har i modern tid levt väl på att spela under täcket med bägge sidor. Att ändra den strategin vore huvudlöst.

  SvaraRadera
 18. Birger ligger före sin tid? Hur kan det vara att ligga före sin tid att skjuta upp den motsättning, som Putin provocerar fram, till en tidpunkt då insatserna kan vara betydligt högre än idag? Ryssland annekterar Krim, det är för farligt att kritisera så vi låter bli, verkar konsensus vara i kommentatorfältet.
  Det Bildt och EU försöker göra är att göra klart för Putin att de inte kommer att acceptera en ytterligare framflyttning av ryska positioner. Om de inte kommunicerar det kommer Ryssland se det som en indikation på att man förmodligen kan gå vidare även med Ukraina.
  För övrigt, de som mest bidrog till att avskaffe det svenska försvaret sade då hela tiden att det inte fanns någon risk för konflikt i Sveriges närområde. Var de före sin tid, eller bara bekväma och snåla, och såg en möjlighet att spara in på budgeten? Det är ganska speciellt när det är finansministern som nu måste upplysa om att “hej, det kanske behövdes ett försvar I alla fall”.

  SvaraRadera
 19. Och vad är konflikten i vårt närområde, Kingedward? När inte ens ÖB målar ut sådan för att få mer pengar då känns det dubbelt larvigt att spela på rysshotet.

  SvaraRadera
 20. Det Bildt försöker göra nu är att antända en krutdurk (Putin)

  SvaraRadera
 21. Vem är det som flyttat fram sina positioner? Hyckleriet fortsätter...

  SvaraRadera
 22. Anonym 02:21 Vi talar om risken för konflikt i närområdet än så länge. Är den fortfarande noll?

  SvaraRadera
 23. Anonym 02:23
  Du menar att Bildt vill ha krig med Ryssland...? Ja, det var ju i alla fall originellt.

  SvaraRadera
 24. Jan Eliasson vädjar till Putin. Så att han inte ska flytta fram sina positioner. Bildt och EU däremot hetsar Putin. En viss skillnad... FN har benämnts som "en tandlös tiger". Tandlös kan man dock inte beskylla Bildt och EU för att vara. Knappast Putin heller. Hyckleriet fortsätter, om vi inte slutar upp med, att helt identifiera oss med en sida.

  SvaraRadera
 25. Man kan ju konstatera att det är tur att vi har Bildt som förklaring till allt besvärligt. Det är bara att sätta upp en skylt med "det är Bildts fel".
  Om Krim annekteras är det Bildts fel, om Ukraina nu står på tur är det Bildts fel. Han retar alltså Ryssland till den grad att de måste angripa några grannar för att avreagera sig.

  SvaraRadera
 26. Jag förstår varken varför Eric skrev, eller varför jag förmedlar nedanstående.

  Birger Schlaug menar att vi med rätta fördömer Ryssland och Putin, men har allt för lätt att överse med USA och Obama. Så sant, så sant. Men är det verkligen dubbelmoral ?
  Det beror på vilken moral man avser. I det här sammanhanget, lojalitet eller folkrätt. Om den bärande principen är att man stödjer sina vänner, även när de bär sig illa åt, så har Carl Bildt inte gjort sig skyldig till någon dubbelmoral. USA är vår vän, Ryssland är vår fiende, så är det en gång för alla.
  Liknande regler gäller inte sällan i det privata. Man ställer upp på familjemedlemmar och kompisar, även när de trampar i klaveret. Lojaliteten går först.
  Om man byter vänner allt efter behag och egenintresse blir det mer suspekt. Det brukar stormakter och imperiebyggare ägna sig åt. Men det kan man knappast beskylla Calle B för, han står stadigt fast, med blicken vänd mot väst. Ingen dubbelmoral där inte.

  SvaraRadera
 27. Har inte hört Obama eller Kerry eller Merkel eller ens Lavrov säga det högt, men förmodligen kan ju Reinfeldt avstyra konflikten, och få Ryssland att backa, genom att avsätta Bildt. Att de inte tänker på ett så enkelt snilledrag ?
  Borde ju öppna dörren för ett fredspris för Reinfeldt dessutom.

  SvaraRadera
 28. Enligt Expressen så deltar vår statsminister Fredrik Reinfeldt, i en middag i Haag med Bildt och Obama. Bildt hoppas på att det ska bli en klar signal till Putin.
  Det är löjligt att Putin tror att Nato är ett hot säger Bildt.

  Klar signal till Putin för vad?
  Bildt har upprepade gånger sagt att Putin går det inte att tala tillrätta. Frågan är går det att hota en person som Putin tillrätta?

  Det är helt tydligt att Bildt trappar upp oron. FN har inget att säga till om säger han. Men man kan ju faktiskt lyssna på Eliasson ändå. Intressant att se vad som händer med media när de står inför Bildt. Den mannen kan verkligen spela på andra människors känslor precis som Putin.

  SvaraRadera
 29. Roland,
  dubbelmoral handlar om de officiella rationaliseringarna.

  Hade Kalle B rationaliserat sitt agerande med att han arbetar för främmande makt, så hade väl ingen någonsin anklagat honom för dubbelmoral.

  SvaraRadera
 30. Ja naturligtvis, va dum jag är.
  Förståndet är naturligtvis den julklapp som vi, väl, har slagit in till oss själva, men som vi inte vågar att öppna.
  GOD JUL

  SvaraRadera
 31. Varför så bråttom att ge EU stöd? Hur är det med krav på ekonomisk stabilitet och vissa demokratiska grunder? Är det inte lämpligt att avvakta val i Ukraina. Tänk om Carl Bildt har rätt i att Putins nästa mål är Kiev, men att han ska vinna målet med att Ukraina liksom senast röstar för en ryskinriktad regering?
  Även om 100 000 protesterade på Majdan så var de knappast en majoritet.
  Det blir intressant att se ur det går med rösträtt för Krimbor i det kommande ukrainska valet. Kan bli en svår nöt att knäcka praktiskt?
  @Kingedward24 – Nu tror jag varken Kissinger, Birger Schlaug eller jag är proryska eller Putinanhängare, men jämför NATOs utvidgning österut med om Ryssland hade haft militära styrkor i Mexiko eller Kanada.

  SvaraRadera
 32. Karin K
  Om en Galning spelar maktspel, KB,
  som ombud för stora makter så är det inte förvånande om Ombudet inte skulle vara kapabel att se vad en underlägsen motståndares nästa drag kan bli.

  OCH små hundar lär sig snabbt sin plats när stora och halvstora hundarna slåss!

  SvaraRadera
 33. Neoliberal agenda mfl; Innan ni kastar er över tangentbordet, häll upp en god drink och läs länkade artikel från New York times, intervjun med William Engdahl samt intervjun av den pensionerade amerikanske ambassadören Matlock (han kommer in efter c.a. 13 minuter.):

  http://www.nytimes.com/2014/03/14/opinion/getting-ukraine-wrong.html?_r=0

  http://www.youtube.com/watch?v=RiBdbm_B9jg

  http://www.democracynow.org/2014/3/20/fmr_us_ambassador_behind_crimea_crisis

  Ta del andaktsfullt för liknande presenteras för närvarande inte i Svensk media. Sedan Bildt näpsade Reinfeldt har det blivit en linje, skrämmande!

  SvaraRadera
 34. Erik F
  Du är så dum som jag har varit?

  Int ä dä lönt att
  kasta pärlor eller skit
  på Neoliberala Svin!

  SvaraRadera
 35. Anonym mån mar 24, 08:59:00 em;
  Må så vara men länkarna var inte ämnade bara för honom....

  SvaraRadera
 36. "Såg Bildt i Agenda igår, han var klockren.

  Folk måste sluta jamsa med Putin. EU och USA har tillsammans en ekonomi som är 30 ggr större än Ryssland.

  Ukraina är självständig nation och de har efterfrågat hjälp av EU och NATO. Lämpligt motdrag till Rysslands ockupation hade varit att placera NATO trupp i Kiev. Dels för att förhindra fortsatt rysk expansion och dels för att ha något att förhandla om. Drar ni tillbaka era trupper drar vi tillbaka våra. "

  Jag undrar hur reaktionen i USA skulle sett ut om ryssarna pumpade miljarder in i någon mexikansk revolutionär kommunistkupp.

  Det är också intressant att se hur nynazismr plötsligt legitimeras av liberaler.

  US fueled rise of Neo-Nazis in Ukraine
  http://www.digitaljournal.com/news/world/mccain-stands-with-neo-nazis-in-kiev-experts-say-us-fueled-rise/article/374226

  SvaraRadera
 37. Neoliberal Agendamån mars 24, 10:09:00 em

  Suck, Ukrainas parlament kastade ut Yanukovich, det var ingen statskupp.
  www.reuters.com/article/video/idUSBREA1G0OU20140222?videoId=281629052

  SvaraRadera
 38. aa; intressant länk. Vi behöver sådana nu eftersom mainstreammedia i stort sett slutat fungera.

  SvaraRadera
 39. Det verkar vara väldigt svårt för folk att kunna se världen mer nyanserat än svart eller vitt.

  Nynazister är knappast bättre än Yanukovich eller Putin.

  Syrien är samma sak Alqaeda är inte bättre än Assad.

  USA är inga änglar och vänsterpolitik är inte samma sak som Stalinism.

  SvaraRadera
 40. Neoliberal Agenda, faktum kvarstår du försvarade precis en nynazistisk regering.

  Hur går det ihop med din liberalism?

  SvaraRadera
 41. Neoliberal agenda,
  Juntan tog väpnad kontroll över rada och en tredjedel av parlamentarikerna vågade sig inte dit efter hot och misshandlar, kollar du fler videos från den där "demokratiska" tillställningen så kunde du se hur ligister från maidan vaktade rada och på gatan utanför misshandlades parlamentariker. Det är definitionen på en statskupp.

  Att de sedan drog ut i stan och blrjade trackassera meningsmotståndare, påbörjade bygget av en politisk armé som man får anta skall användas för att garantera valutgången.

  Om det luktar som en fascist, låter som en fascist och beter sig som en fascist, då kan man anta att det också är en fascist. Eller Carl Bildt.

  SvaraRadera
 42. Så här är livet för politiskt aktiva i Ukraina.

  Ur ett brev om ansökan om politisk asyl i Ryssland:

  "Dear Mr. Governor, we ask you to read this letter and possibly help us. We live in Rivne region in western Ukraine. My husband - an ethnic Russian, chairman of the regional organization "Party of Regions", and Assistant Consultant Verkhovna Rada deputy from the "Party of Regions". I - a primary school teacher. We have three children. The eldest son is working in law enforcement, medium - serves in the armed forces, the youngest daughter works in the ICC "Artek".

  We are writing to you with a desperate plea for political asylum. By sending this letter, we set point under the death sentence given to us by local Bandera gangs under the flags of the "right sector" and "Freedom."

  Relatives were threatened uniformed services "Berkut" and the police, is a pogrom of houses and flats members "Party of Regions", collected dossiers even war veterans, representatives of the Soviet intelligentsia, since descendants of the first representatives of the governments in the Western Ukraine. Everything is done to further violence and, judging by the slogans for demonstration "executions" called "people's lustration."

  Our family is threatened constantly, and after the raid, "Black Hundreds" we are forced to go into hiding with friends, avoiding death. We have twice robbed, beaten at gunpoint "bought" a car from us, and telephone threats merged into one continuous call. We have not come during the day, come to us at night with guns. Such as we do not write the news, but quietly bury the garbage.

  Unconstitutional coup perpetrated by fascist thugs in the Western Ukraine, led to the complete capture of government, government departments, law enforcement agencies and the complete loss of any control by the legitimate authority of the ongoing processes. Alexander Muzychko (Bellamy Bily) overlaid tribute Exactly entrepreneurs and even state agencies, including law enforcement.

  New governments who call themselves "people radami" with militants from the "People's Self-Defense" heard by lynchings of all Russian-speaking, dissidents.

  Flourishes looting and beating civilians. With information about the addresses and telephone numbers of citizens, "Black Hundreds" make lists of suicide and begin their systematic harassment, destroying property, beating and humiliating those who do not support the fascist regime and proclaims Bandera slogans. This repetition of the fifties (peak binge Bandera underground in the postwar years of the twentieth century - approx. Ed.).

  In the fifties, my grandmother for a few days immediately lost three sons. They were killed Bandera. One shot in front of her outside the house, another increase and he was missing, and the third, rugged ramrods, punctured eyes she dug with his own hands from the well half buried on the farm. I do not want their children to such a fate, I'm tired of living, balls of every knock on the door or a phone call, I'm tired of powerlessness to change anything, so tired that I want to howl.

  I assure you that we can become worthy members of Russian society. My family and I do not want to live in a country that has slipped to overt preaching fascism and racism. "

  SvaraRadera
 43. Neoliberal agenda och andra; Din länk sa precis lika lite den här gången som förra gången du visade den. Det intressanta är inte själva omröstningen utan vad som föregick den.

  1. Vad pratade McCain och Nuland om med ledarna för oppositionen december och januari?

  2. Udar (Klitckos parti) fick 13% av rösterna i valet 2012 och var med på Maidan. Varför fick inte någon därifrån vara med i regeringen medan 4 från Svoboda sitter med? (hint F***k EU)

  3. Vad hände med överenskommelsen mellan Yanukovic och oppositionen från den 21 feb med beslut om nyval och utredning av händelserna på Maidan då han plötsligt var tvungen att fly?

  4. Samtalet mellan Paet och Ashton följdes inte upp varför?

  Det finns många fler frågetecken men dessa kom jag på nu. Helt klart ligger en hund begraven här och jag misstänker att det är nödvändigt att de utreds för att en lösning på konflikten skall vara möjlig. Varför vill inte väst det trots att det finns avtal om detta och Putin har vädjat om det? Vilka krafter vill inte och varför? Vilka skulle tjäna på ett krig?

  SvaraRadera
 44. Hint, då tillväxten inte längre är möjlig går det att skapa sådan på "artificiell väg". vilket Birger var inne på. Hjulen börjar snurra och folk behöver låna pengar för att först, rusta upp och därefter bygga upp. Good for the bussiness....

  SvaraRadera
 45. Neoliberal Agendatis mars 25, 01:36:00 fm

  En överväldigande majoritet av parlamentet röstade för att få bort Janukovytj och det är parlamentet som bestämmer i en demokrati.

  Konstiga paralleller, konspirationsteorier, anekdotisk bevisföring, guilt-by-association, begravda hundar, halmgubbar, personangrepp, komplexa fråga osv. etc i oändlighet är irrelevant. Finns ingen anledning att bemöta, men så länge ni envisas med att tala om ett parlamentariskt beslut som en statskupp så kommer jag lägga ut video-länken.

  SvaraRadera
 46. Neoliberal agenda,
  välj en ny video, den du länkar till visar inte Maidan vakterna utanför parlamentet, visar inte hur parlamentaledarmöter misshandlas utanför parlamentet, visar bara en del av kamaren, inte den tredjedel som saknas. Den vissar till och med inte rösttavlan som avslöjar att en tredjedel av parlamentaledarmöterna inte vågade sig dit.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-26302572


  De har faktiskt sanat ca en tredjedel av parlamentarikerna vid varje beslut sedan den dagen.

  Den video du visar visar inte misshandlar utanför parlamentet och visar inte ligisterna som bevakar de röstande. Ljug inte.

  SvaraRadera
 47. Tack för, som vanligt, en fullkomlig Mitt - i - Prickare, Birger!

  Krig är en Dundermedicin för döende världsekonomi - särskilt när rådande ekonomiska grund saknar all relevans relativt faktisk verklighet, dvs duger den enbart som bärande element i bygge av Luftslott - blott!

  SvaraRadera
 48. Neoliberal agenda; Samma misstag varje gång. Inte ett konkret bemötande utan bara ord som väller fram. Samma retorik och översittarstil där ord som halmgubbar används då inget bättre går att finna. Bemöt frågorna konkret istället.

  SvaraRadera
 49. Sanningen är att usa sitter och diskuterar vem som ska styra ukraina, de samarbetar denna gång med nynazister men det är samma klumpiga tillvägagångsätt som återupprepats tusentals gånger tidigare när usa ska installera någon av deras "demokratiska" marionettregeringar.

  Ryssarna har sin svartahavs flotta stationerad i ukraina och detta är en ren provokation som kan utlösa ett nytt världskrig.

  Sedan finns ingen nyliberalism eller "fri marknad" annat än som ett propagandavapen och mytbildning skapad av pentagon, nsa, cia och den promille rika som köpt inflytande i världen.

  Det finns bara geopolitisk maktkamp och ekonomisk krigsföring och jag tycker ärligt synd om folk som tar dessa rosenskimmrande sagor om fria marknader på fullt allvar.

  Den enda fria marknader som existerar är de som sysslar med droger, prostitution, illegal vapenhandel, slavar och lönnmord.

  Den "neoliberala agendan" dikteras från washington, pentagon och wall street.


  SvaraRadera
 50. vad gäller carl bildt så kan jag ej annat än hundraprocentigt hålla med birger!

  SvaraRadera
 51. Bra 08:16 ! Tack!

  Gt

  SvaraRadera
 52. Instämmer med Gt Tack! Fast varför tycka uppriktigt synd om endast dem som tror på rosenskimrande sagor om fria marknader? Det blir synd om oss alla.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 53. Det är redan synd om oss alla, vi har redan en marionettregering och ukraina borde få en och annan att vakna upp till vad vår utrikesminister sysslar med och vad som pågår här i sverige.

  I malmö blev feminister knivskurna av nynazister med svoboda märken ...

  SvaraRadera
 54. http://nyheteridag.se/carl-bildt-likgiltig-till-hogerextremism/

  SvaraRadera
 55. Anonym tis mar 25, 04:53:00 em; Intressant artikel. Vad är det som händer? CB är för länge sedan förlorad. Vad har han för agenda?!? Det mest skrämmande är Löfvéns hållning, men det är klart han har ju varit på Bilderbergmöte och fått dess välsignelse och då måste man väl rätta sig i leden om man vill bli statsminister....

  SvaraRadera
 56. "Vad är det som händer?"


  The new Great Game
  East and west are jockeying for influence in the Caucasus. The prize is oil and gas
  http://www.theguardian.com/comment/story/0,3604,446490,00.html

  BARROSO LETTER TO POTUS ON ENERGY SECURITY
  https://www.wikileaks.org/plusd/cables/08BRUSSELS1862_a.html

  An offshore Black Sea well jointly owned by ExxonMobil and OMV's Petrom unit has discovered what could be the biggest gas find in OMV's history
  http://www.reuters.com/article/2012/02/22/omv-exxonmobil-romania-idUSWEA291420120222

  SvaraRadera
 57. Ukraine crisis is about Great Power oil, gas pipeline rivalry

  http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/mar/06/ukraine-crisis-great-power-oil-gas-rivals-pipelines

  SvaraRadera
 58. Och såna här kan ju känna sig som de nyttiga idioter de är:

  Svenska nynazister i Ukraina som frivilliga
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5799456

  SvaraRadera
 59. Såg i kväll på TV hur Sverige hjälper USA:s drönare på vägen.
  Ärd det inte tjänstefel av TV att skvallra om sådant?

  Gt

  SvaraRadera
 60. Ursäkta stavningen. Är gammal & gaggig.

  Gt

  SvaraRadera
 61. Jag har tittat på calle bildts rövarhistorier och SVT är ett skämt.

  Är det bollibompa programledare som är intervjuare? Är detta barnprogram?

  Läser de internationella nyheter, gör de några som helst efterforskningar innan de intervjuar folk?

  Vi har internet och fler än två kanaler nuförtiden så att tro att de lätt kan presentera någon tillrättalagd världsbild utan några protester så tror de fel.

  Vad fan är detta, nåt kapitalistiskt sovjet eller?

  SvaraRadera
 62. Anonym, Nätforskare hävdar att journalister går på enkla beten.
  Vi har internet nuförtiden. Men medierna blåser upp problem med näthat hela tiden. Ibland är det givetvis befogat, men inte alltid. Givetvis kan det leda till begränsningar.

  Bara för att vi har internet, så behöver det inte betyda, att vi är eller känner oss trygga på nätet. Journalister känner sig förmodligen inte heller trygga. Om vi bara skäller på dem. Vem vill då bli journalist?

  Vi är granskade in i det privata brevskrivandet var det någon som skrev förut. Det finns olika slags maktutövande.

  Informationsflödet gör så att de inte hinner med att granska. Man har t.om. tagit upp det på nyheterna. En person hade bombarderat pressen med en falsk nyhet. Den kom med överallt utan granskning. Det gjordes som ett test. SVT erkände alltså själva att man inte alltid ska lita på media.

  Birger har skrivit om, att vi behöver gå från ett informationssamhälle till ett utvecklingssamhälle. Ligger mycket i det. Vi och alltså även journalister bombarderas med nyheter. Ingen hinner eller har förmåga att förstå och granska allt.

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/medierna-blaser-upp-faran-med-natet

  SvaraRadera
 63. Menade att Birger skrivit helt nyligen, att vi behöver gå från ett informationssamhälle till ett analys och förståelsesamhälle. Han skrev också att steget dit är långt. Man får väl anta att även utländsk press ingår i detta informationssamhälle. Att det är vår uppgift att sålla utifrån vår egen förståelse och analysförmåga.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 64. http://www.svt.se/nyheter/sverige/han-blaste-medierna

  SvaraRadera
 65. "Informationsflödet gör så att de inte hinner med att granska. Man har t.om. tagit upp det på nyheterna. "

  Det handlar väl då om att prioritera i stället för att bevaka melodifestivaler och fotboll så man inte hinner att bevaka ett nytt världskrig.

  SvaraRadera
 66. Anonym, javisst gäller det att prioritera. "Medierna har skurit ner redaktionella resurser, samtidigt som tempot i nyhetsförmedlingen ökat. Man har varken resurserna eller tiden att kontrollera all information på samma sätt som förut." Enligt en medieforskare.

  Finns att läsa om detta i "han blåste medierna".

  Färre ska göra allt mer. Media skiljer väl inte ut sig från det övriga samhället... Fotboll och melodifestivaler engagerar många. Vi får den information vi förtjänar. Vi skulle kunna kräva att de omprioriterar?

  Det är tydligen lätt att blåsa media och hitta på en historia. Alltså så är det viktigt att vi går från ett informationssamhälle till ett analys och förståelsesamhälle. Att vi låter nyheter sjunka in.

  Men naturligtvis är detta endast en del... Men den behöver finnas med. Man kan inte endast beskriva media som oärlig och ovillig att förmedla. Det vore fel mot journalister, som ibland får sätta livet till, för att de befinner sig mitt i brinnande konflikter.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.