onsdag 1 maj 2013

Första maj-tal att spinna till

Kära åhörare!


Problemet är inte att Anders Borg driver borgerlig ekonomisk politik. Problemet är att oppositionen driver samma sorts politik. Det är inte någon artskillnad mellan Alliansen och den rödgröna oppositionen. Det är gradskillnad.

Världsbilden är densamma. Problembeskrivningen densamma. Visionerna är snarlika. Ordvalen identiska. När nu Miljöpartiet lanserar "den nya arbetslinjen" är förfallet totalt.

Problembeskrivningarna blir inskränkta, och rent av infantila. Grundproblemen är inte de som vi får beskrivna i vare sig riksdagen eller annan offentlig debatt.

• Grundproblemet är inte att tillväxten sviktar – grundproblemet är att politiska och ekonomiska beslutsfattare inbillar sig att det är möjligt med ständigt ökande ekonomiska volymer. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi skulle bli fattiga därför att vi “bara” är lika rika som 2003 – grundproblemet är att man byggt upp system och idévärld på falska premisser. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte sviktande aktivitet i samhället – grundproblemet är att man inbillar sig att ekonomin kan och bör fördubblas var artonde år (vilken den gör med 4 procent tillväxt). Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi i den redan rika delen av världen konsumerar för lite – grundproblemet är att vi konsumerar över våra ekonomiska och ekologiska resurser. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi har en ökande arbetslöshet – grundproblemet är att man envisas med att uppfatta 40 timmars arbetsvecka som en naturlag trots att vi ständigt rationaliserar, effektiviserar och automatiserar. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi genom ökad arbetslöshet minskar skatteinkomsterna – grundproblemet är att det är arbetstiden, och inte produktionen som helhet, som finansierar välfärden. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi får mer fri tid i tid genom minskad mängd formellt arbete – grundproblemet är vi blivit så mentalt handikappade att vi inte vet vad vi skall göra med den fria tiden. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte vikande siffror i oranga kuvertet – grundproblemet är att vi känner tillit till siffror på konton! Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att det finns för lite järnväg och för små vägar - grundproblemet är att vi utgår från att antalet transporter skall öka, att mängden gods skall öka, att avståndet från bostad till arbete skall öka, att lokaliseringen av företagen skall styra människor istället för tvärtom. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta! För visst är det väl så att ekonomin skall vara människors tjänare, inte dess herre...

• Grundproblemet är inte att världens redan konsumtionsstinna inte konsumerar lika mycket som i går – grundproblemet är att det finns de som tror att världens rikaste måste bli rikare för att det ska droppa ner till de fattiga. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är inte att vi tappat styrfart – grundproblemet är att vi styr åt fel håll. Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta!

• Grundproblemet är att vi fastnat i en konservativ tro på tillväxtsamhället, och inte förstår att nästa steg i samhällets evolution är... utvecklingssamhället! Jag skulle vilja höra ett grönt språkrör uttala detta! Och gå till angrepp mot de krafter till höger och vänster som hävdar att livskvalitet är tillbakagång... Gå till angrepp mot de krafter till höger och vänster som hävdar att den som är hemma hos sjukt barn är förlorare, som om barn var en belastning.... Gå till angrepp mot de krafter till höger och vänster som hävdar att ensamstående småbarnsföräldrars livskvalitet ökar om de tvingas till oregelbundet arbete på nätter och obekväma arbetstider trots att all forskning visar att det är förödande... Gå till angrepp mot de krafter till höger och vänster som hävdar att allt kan mätas i pengar.

Tillväxtsamhället är en fas, en på många sätt god fas, på vägen i den samhällsevolution som pågår. Problemet är att så starka, så många, så infantila maktcentra envisas med att hålla fast vid tron att tillväxt- och konsumtionssamhället är något för evigt givet. Ingenting kan vara mer fel. De har fastnat i tillväxtmani och konsumtionsfundamentalism.

Problemet uppstår när man inte förstår att det materiellt mogna samhället har en fantastisk möjlighet att växla över till det socialt och kulturellt goda samhället. På det sätt som i stort sett alla gamla tänkare – oavsett ideologisk hemvist – var överens om. 

När vi nått det materiellt mogna samhället skulle det bli andra saker som skulle växa: fri tid, kultur och icke-materiell värden som närvaro, omsorg och sociala nätverk IRL…Det är detta som är utveckling! Det är detta som är steg framåt! Det är detta som är det gröna alternativet till de två blockens visioner!

Tänk vad skönt det skulle vara att väcka upp John Stuart Mill, Karl Marx och, varför inte, Staffan Burenstam Linder - den gamla moderaten som skrev om tillväxtmani i sin bok Den rastlösa välfärdsmänniskan 1968. Och sedan be dem berätta lite om sina visioner för dagens politiker.

Ja, väck upp de tyska grönas Petra Kelly också. Dagens svenska miljöpartister skulle behöva höra ett och annat. Jag tror att många av dem fortfarande har det i ryggmärgen, att de innerst inne förstår, men de är så rädda att bli betraktade som orealistiska och naiva - som anomalier i en ideologiskt förkrympt värld - av dem som verkligen är just orealistiska och naiva.

Talet fortsatte här medan publiken verkligen spann och sträckte på sig i solen!

Som avslutning sade jag: "Ta gärna för er av maten, den står i skålarna i köket. Det är det vanliga torrfodret, men denna gång också med några färska abborrar från viken. Kära Nelson och Kizel , nu är ni fria att ägna er åt era kattliv igen. Tack för att ni lyssnade!"

Jag bjuder på läsarnas elaka kommentarer om att det bara är katter som lyssnar på mig nuförtiden...:-) Men å andra sidan har ju just du läst ända hit...! Trevlig helg!

19 kommentarer:

 1. Grundproblemet är EU-medlemskapet som innebär att alla länder och människor stöps i samma form.
  /N

  SvaraRadera
 2. Jag tror du har fel att ekonomin inte kan fortsätta att växa exponentiellt. Om de nu skulle vara så att man når peak-konsument kan man lätt komma runt det genom att gå förbi konsumenten helt och och hållet, och transportera produkterna från fabrik direkt till återvinningscentralen.

  SvaraRadera
 3. !!!!!! Bättre än Persons i Vingåker.
  L.

  SvaraRadera
 4. Det där är intressanta och viktiga saker att fundera på.

  Hur får man ett trivsamt samhälle samtidigt som mycket av ekonomin krymper?

  Inom vilka områden kan gamla tankesätt och institutioner fortsätta göra nytta i stället för komma i vägen för förändringar oavsett om man kallar förändringarna för "marknaden" eller "omställning"?

  SvaraRadera
 5. Jag tänkte börja skriva på en enkel pamflett inför valrörelsen nästa år. Det behöver jag nu inte. Dina ord här ovan är också mina.
  Makalöst bra skrivet!

  SvaraRadera
 6. Du har fel, Schlaug. Framsteg är en tredje bil i garaget! :-)

  Mer allvarligt så kan man förbluffas över den extremt verklighetsfrämmande politiska retorik som våra politiker hänger sig åt. Man får nästan nypa sig i armen för att försäkra sig om att det inte bara är en korkad dröm av mardrömskaraktär. Dagens politiker verkar ägna sig åt någon slags charader utan koppling till verkligheten. Det liknar "På Minuten" eller någon liknande sällskapslek. Fast det är inte ett dugg roligt. Är världsläget så allvarligt att det enda politikerna kan göra är att ljuga och bedra av bara helvete? Eller kan politikerna vara precis så infernaliskt dumma som de verkar?

  SvaraRadera
 7. Jag önskar jag kunde formulera mig lika bra som du, Birger. Tack för att vi får läsa alla kloka ord, som vi säkert är många som tänker, men har svårt att uttrycka.

  SvaraRadera
 8. "Du har fel, Schlaug. Framsteg är en tredje bil i garaget!" Den kuligheten fick mig att tänka på min syster. Som konstant bygger o köper nytt. Och ju fler prylar, desto fattigare liv får hon. För hennes tillvaro har blivit ett enda stort Akta. Akta nya bilen. Akta nya bubbelbadet. Akta nya köket. Akta nya tapeten. Tänk vad det kostar i livskvalitet att välja ett så fattigt liv.
  AK

  SvaraRadera
 9. Hej Birger! Tålde dig inte när du var aktiv politiker. Tyckte du var rödvinsvänsterskogsmullefjant.... Har alltid röstat blått. Numera undrar jag varför det inte finns någon som du i politiken. Känns inte som jag är ensam om denna totala kovändning/ uppvaknande, de flesta av mina vänner o bekanta har totalt bytt fokus de sista åren. Skulle du hitta ytterligare ett par likasinnade o få ihop ett parti med den här bloggens andemening skulle du ha min o många jag känners röst direkt. Tror det var gamle Winston som sa " problemet är att det ofta visar sig att idioterna har rätt" instämmer och hatten av för dig... Med vänlig hälsning, Tobias

  SvaraRadera
 10. Klockrent Birger, jag tror du fick med allt!

  SvaraRadera
 11. Tack för kommentarer.

  Tobias... frågan är vem som var idiot tidigare...:-)

  SvaraRadera
 12. # Schlaug

  Du är en vettig person så länge du inte låter dig luras ner i vänsterdiket. Ett av mina sämre minnen av dig var när du som språkrör deklarerade att miljöpartiet var till vänster om socialdemokraterna.

  Kommunism har redan prövats i den här världen. Medborgarlön är en icke-kommunistisk solidaritetslösning när arbetena inte räcker till för alla. Alla idéer om att allt - exempelvis arbeten - skall delas lika bedömer jag som orealistiska och ansvarslösa.

  SvaraRadera
 13. Kul att höra talas om sådana vändingar som du beskriver Tobias. Vad triggade det nya synsättet i ditt/ert fall?
  Hälsar och undar
  Linus

  SvaraRadera
 14. Idéer som Birgers kan tyckas vara "radikala" och "naiva" men det finns även amerikanska professorer i ekonomi (och "Nobelpristagare") som stöder dessa idéer, ekonomer som Joseph Stiglitz, Paul Krugman och Richard Wolff. Även om de diskuterar ekonomi ur lite olika perspektiv så finner åtminstone jag dem kompatibla. Det är kanske på tiden att man börjar diskutera frågor som ekonomi, rättvisa, politisk filosofi och miljö från grunden?
  /Fredrik

  SvaraRadera
 15. Om femtio år vet jag vilka som kommer framstå som "idioterna". Och det är inte Birger och hans likar.

  SvaraRadera
 16. Paradoxalt nog blir saker bättre och sämre samtidigt. Även om det som blir sämre blir mera påtagligt eftersom det genererar så mycket "oväsen". Livet har fösämrats och samtidigt förbättrats det vittnade människor om i "Korrespondenterna".

  SvaraRadera
 17. Ska Marx lösa problemet?

  SvaraRadera
 18. Ann-Marie Räftegårdtis maj 07, 07:30:00 em

  Jag känner precis som Moa. Du sätter ord på det jag tänker men inte kan formulera. Veckans höjdpunkt är när du debatterar i nyhetspanelen Svt. Tack för att du förmedlar dina åsikter och värderingar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.