tisdag 19 mars 2013

SVARET ÄR STÖRRE ÄN 42....

Vi har nått dithän att gamla lösningar inte längre fungerar. Varje tidevarv har sina lösningar. Nästa steg i samhällets evolution är inte desamma som de steg som fört oss hit. Skuldberget växer, arbetslösheten är skyhög, prekariat växer fram, utsläpp av växthusgaser och skövlingen av naturresurser sätter spår som aldrig förr. 

Människor har reducerats till kuggar i ett ekonomistiskt hjul som snurrar allt fortare. Vi har blivit systemets fångar, vars uppdrag är att producera och konsumera. Aldrig har klyftan varit större mellan det som är och det som faktiskt skulle kunna vara.

Jakten på ekonomisk tillväxt leder oss inte längre framåt, utan än mer in i en återvändsgränd. Vi måste ta oss ur denna, samtala om nya lösningar, hitta öppningar för att gå från det materiellt inriktade konsumtionssamhället till ett kvalitativt utvecklingssamhälle. Det behövs en synvända. och modiga beslutsfattare som vågar skapa opinion för lösningar som leder till ekologiskt hållbarhet, social anständighet och kulturell frihet.

En sak vet vi:  Vi kommer inte att kunna lösa problemen med de system, strukturer och normer som skapat dem. 

Birger Schlaug - som är medlem i nätverket STEG 3, som har i syfte att föra upp de stora nödvändiga frågorna inför nästa val - kan nu bokas för föreläsningar inför hösten 2013 samt 2014 ända fram till valdagen i september 2014. 

Birger har bland annat skrivit ett kapitel i STEG 3:s bok som utkommer i sommar: ATT SVÄRA I KYRKAN.

Föreläsningen anpassas efter arrangörens önskemål: traditionell föreläsning med frågestund eller öppnare samtalsform. Arrangörer har varit högskolor, folkhögskolor, studieförbund, kulturföreningar, bibliotek, företag, partier och andra organisationer

För mer information och bokningar: mejla Mika Holm: provoka@telia.com eller messa 0767675006

6 kommentarer:

 1. Vad månde det bliva? Avdankad kan du stryka i vänsterspalten....
  L.

  SvaraRadera
 2. Alla system är självdestruktiva, förr eller senare hamnar man i vägs ände.
  I framtiden blir dom som anpassar/ställer om sig ,villiga till förändring och som ser möjligheter som vinner.

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med dig Birger men... det känns som om vi, som vill ha den förändringen, slår i tomma luften. Vi är inte inbjudna till tinget. Hur kommer vi in?
  Det känns som vi är en marginaliserad alternativrörelse som håller på med ovetenskap fast det är tämligen reell vetenskap.
  Är det nån som har ställt Der Reinfeldt och The Borg mot väggen med avseende på oljetoppen, klimatförändringarna och tillväxtreligionen?
  Vad tycker dom egentligen personligen?

  SvaraRadera
 4. Lev som ni själva tycker är rätt. Vill man inte konsumera behöver man väl inte? Vill man jobba färre timmar är det väl ingen som hindrar en? Learning by doing!!
  Blir man glad av och leva som man gör så bruka det smitta av sig.

  SvaraRadera
 5. Jag träffade en person som lever på ett sätt som ligger nära det som kanske borde vara normen. I ekonomiska termer under existensminimum, men i humana termer mycket rikt; intellektuellt utmanande, socialt intressant och med god trygghet. Man träffar intressant folk på JAK-skola.

  För övrigt skulle vi i JAK Göteborg mycket gärna få hit dig för att 'tjöta' lite. Vi skulle kunna ordna nåt tillsammans med vänföreningar, kanske på Ekocentrum. Får väl maila och kolla hur mycket du kostar...

  SvaraRadera
 6. When I οrіginally commented
  I сlicked the "Notify me when new comments are added" cheсkbοx and now each time a commеnt is аdded I get four emаilѕ ωith the sаme comment.
  Is thеre any wаy you can rеmоve peoρle from that seгvice?
  Thank you!

  my blog ... travel guide cyprus

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.