onsdag 29 augusti 2012

Här ska ingen marknad råda...

Hon är riksdagen.
När jag la mig igår kväll så hade jag feber. När jag vaknade nu på morgonen, lätt yrslig, var första känslan att jag haft feberstirriga drömmar om galna politiker. När jag slog upp tidningen fann jag att det inte varit mardrömmar, det var gårdagens nyheter. 

Den svenska borgerliga regeringen har nämligen beslutat - innan ens första muttern är fastskruvad och innan ens Saab inlett bortförklaringarna till varför allt blir dyrare än man utmålat - att Schweiz skall få köpa nya jakt-attack- och stridsplan för en fast summa pengar.

Regeringen kanske har frågat stjärnorna eftersom de vet kostnaden för de plan vars första mutter inte är dragen. SvD ledarsida har förmodligen också funnit svar i astrologins underbara värld för därifrån utropade man redan igår - innan första muttern är skruvad - att det nya planet är "bra och kostnadseffektivt".

Flum, är bara förnamnet.

Det var alltså inte en mardröm, det var inte ens en sketch med John Cleese. Det är Reinfeldt, Lööw och Borg. I kulissen står Stefan Löfven och nickar uppmuntrande. Den gamle metallbasen gillar ju svensk vapenexport - har till och med lobbat för den tillsammans med etikens självutnämnde frontfigur: Alf Svensson. Löfven själv meddelade under lobbygalan för vapenexport att "detta är framtiden".

Bästa bloggläsare: den regering som ligger i global framfront när det gäller att marknadsutsätta skolor, sjukvård och äldrevård, så att vi alla kan generera vinster till riskkapitalbolag, är villig att frångå alla sina principer när det gäller nya militära excesser. Här ska ingen marknad råda. Ty JAS-plan är fan så mycket viktigare än ungar och gamlingar, lär tongångarna gå i Rosenbad i samband med fredagens after-week-punch.

Svenska skattebetalare kommer således med all säkerhet att få subventionera de flygplan som Schweiz avser att inhandla. Eller som Mikael Holmström idag skriver: "Paradoxalt nog vet vi svenskar i dag mer om ekonomin för de 22 schweiziska planen än om de 40 - 60 plan som Sverige själv skall köpa...".

Det är inte heller John Cleese som hävdar att "detta tjänar svenska skattebetalare på". Det är den svenska moderata försvarsministern som gör detta magnifika uttalande. Nu är vi uppenbarligen inne på kapitlet "Fördummande politik" i historien om svensk nutidshistoria. Ibland önskar man att man drömt.

Enda trösten är väl att nya JAS kan krascha hela den militära verksamheten. För, som den ser ut, är den mer av ångestdämpande terapi för vilsna politiker i en förändrad värld, än något som med bästa vilja i världen kan beskrivas som trovärdig.


PS! Sverige är de här veckorna värd för årets näst största militära flygövning i Europa ”Nordic Air Meet”. Vi ligger i fronten så att säga. I övningen deltar sju länder och 65 stridsflygplan från USA, Danmark, Finland, Schweiz, Storbritannien och Sverige. Nordic Air Meet är en i den långa rad av krigsförberedelser som har genomförts på det militära området NEAT (North European Aerospace Testrange) i Norrbotten de senaste tio åren.

Förresten greps tre fredsaktivister från det antimilitaristiska nätverket Ofog i natt när de protesterade mot verksamheten. Ingen har däremot gripit försvarsministern för korkat uttalande.


PS2! Efter önskemål från flera kommentatorer har kravet på att "tala om att man inte är en robot" tagits bort. Flera anser att det blivit allt svårare att se vilka bokstäver och siffror man skall skriva. Istället krävs nu att man har ett konto och därmed inte kan vara "anonym" på det tidigare sättet. Den här modellen prövas i första hand någon vecka för att därefter utvärderas.

12 kommentarer:

 1. lysande! inkl. bild

  hade samma mardröm.

  /Anso

  SvaraRadera
 2. Du kallar dig avdankad, men du är allt annat än avdankad. Du är bättre än nånsin, och det är ett väldigt högt betyg!

  SvaraRadera
 3. En rek om var man kan skaffa ett konto enkelt kan vara på sin plats.

  Några varianter, förutom att regga sig hos Blogger, är

  https://pip.verisignlabs.com/
  https://www.myopenid.com/
  http://facebook-openid.appspot.com/

  SvaraRadera
 4. Flum & mardöm? Varför inte kalla det effekten av tidigare demokratiskt fattade beslut? Det är klart att regeringen måste sälja skolbarn till forskning och gamlingar som hundmat när den inte har tillåtelse att avbryta stora nationellt betydelsefulla industriprojekt. En budget sträcker sig ju inte längre än ett halvt år, eller ett år framåt. Om effekten av felbeslut syns först efter en generation har ju alltid politikerna valt rätt. Däremot behövs det en pansarbåtsinsamling för försvarsfrågan.

  SvaraRadera
 5. Hur pucko kan man vara?!

  Vad är Miljöpartiet för någon MILJöpartie?

  Jag tänker nu på Ojnareskogen samt oljeborrning Gazprom håller på i Arktis.

  http://www.youtube.com/watch?v=S9OjEkRppMQ&feature=player_embedded

  http://www.greenpeace.org/sweden/se/nyheter/nyheter/oljeplattformsaktion-over/

  För övrigt hör man ingen susning om MILJÖ när Mp öppnar sin mun nån gång.

  SvaraRadera
 6. En antydan till "ljusning" vad gäller fastpriset är att det vad jag förstår är fastslaget i schweizerfranc. Om schweiziska riksbanken inte längre klarar att försvara sitt tak mot euron, eller om (eller snarare NÄR) den svenska ekonomin börjar gå utför så finns alla möjligheter att JAS-priset i SEK stiger kraftigt.

  SvaraRadera
 7. Hej, Artifex! Är det något speciellt du tänker på när du skriver om skogen och Arktis kopplat till MP? Som upplysning: Birger är ej medlem i något parti, men har väl samma uppfattning som sitt gamla part i frågan om att ej borra i Arktis och ej bryta kalk på Gotland på det sätt man tänkt sig.
  Mika

  SvaraRadera
 8. Bara ett tips. Kolla vart ni står i USAs presidentval genom denna sida:
  http://www.isidewith.com/

  Mina resultat gav högst stöd till Jill Stein:
  http://imgs.isidewith.com/results-image/69325074.jpg

  SvaraRadera
 9. Flum? Vad är det som är flum? SAAB har ett antal ingenjörer som utarbetat ett koncept för ett nytt stridsflygplan. En stor del av kostnaden är redan betald. Hur stor del vet jag inte, men Schweiz lär väl knappast betala för 22 plan om de inte fått en del teknisk beskrivning som verkar övertygande. Eller? Sedan är jag liksom du främmande för tanken på Sverige som vapenexportör; att finansiera välfärden med vapenexport som Löfven inte tycks ha några skrupler för. Att Sverige åtar sig att köpa 40-60 plan är väl i detta sammanhang seriöst. Vi utvecklar plan i första hand för att försvara Sverige (även om vi sätter finansiell tilltro till andra länders köp). Vad är det som är flum, Birger?

  /Jocke

  SvaraRadera
 10. Gemene man, flum är det när man påstår att ett plan är bra och kostnadseffektivt innan det finns i annat än knapp prototyp. Flum är att bortse från att planet kan bli betydligt dyrare än vad lockpriset anger, flum är att låtsas att övriga delar av försvaret går skadelöst.

  SvaraRadera
 11. Birger skrev: " . flum är det när man påstår att ett plan är bra och kostnadseffektivt innan det finns i annat än knapp prototyp. . . " Intressant syn på framtidsbdömningar. Har du samma syn på bedömningen av nyttan med framtida järnvägsinvesteringar?

  SvaraRadera
 12. Nej, inte riktigt. Räls är räls. Finns i mer än prototyp. Höghastighetståg anser jag däremot inte vara garanterat kostnadseffektivt, även om det finns mycket som talar för dem också.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.