tisdag 26 juli 2011

Terrorist

Jag har fått en del mejl om varför jag inte skrivit om terroristdådet i Norge. I lördags hade jag visserligen en kommentar, men den var ju ganska befriad från politiska analyser förstås. Och igår skrev jag faktiskt om hur föreställningar och fördomar styr oss - några har observerat kopplingen.

Min analys sammanfaller med denne skribent såväl vad gäller hur medierna inledningsvis föll för sina egna fördomar och föreställningar om vem eller vilka som var de skyldiga till dådet som kritik av att medier och bloggar upprepar terroristens namn - just på det sätt han planlagt att vi skall göra för att förstora honom -  istället för att bara tala om terroristen. Medier och bloggvärld går honom till mötes. Att bli duktig idiot i en terrorists planläggning tycks mig inte vara vare sig genomtänkt eller ärofyllt.

Jag funderar också emellanåt på om vi förstår att släkt och vänner till de hundratals människor, som råkar befinna sig på fel ställe på fel tid och som därmed mördas och lemlästas av obemannade drönare i Pakistan och Afghanistan, känner samma sorg och smärta som vi gör över det som hänt i Norge. I medierna tycks dessa liv inte vara värda just någonting. I kampen för en bättre värld får man väl, enligt många mediers och ledarskribenters logik, acceptera en del spill. I just det är man överens med terroristen, även om man har olika syn på vad som är en bättre värld. Applåderar man våld så kommer andra att applådera annat våld. Det är därför den enda hållbara grundinställningen är icke-våld.

Terror må kallas terror. Sorg må kallas sorg. Den andres sorg är lika stor som vår egen. Den andre är som vi. Vi är den andre. Förstår man inte ens det i en demokrati lär inte världen kunna bli så bra.

13 kommentarer:

 1. Kan bara instämma.
  Är det verkligen demokrati vi har - när så få bestämmer över så många ? Eller var det betydelsen redan i Grekland ?
  Eric

  SvaraRadera
 2. Att t ex anhöriga till civila dödade i Afghanistan känner samma sorg som nu norrmännen nämns inte i massmedia. Det var därför välgörande att läsa det här.
  Nu talas det plötsligt om norrmännen som vårt broderfolk. Bra.
  Det var annat under skidtävlingarna i vintras.

  SvaraRadera
 3. Tack, Birger - fint att du breddar debatten, påminner om att den enas sorg är lika mycket värd som den andras.
  Viktigt att man tänker noga innan man låter käften gå. Med tanke på hur snabbt mediernas "experter" pekade ut "skyldiga" i fredags bör vi vara tacksamma att inte hämndaktioner drabbade oskyldiga i stor skala. Hade så skett, hade den norske terroristen nog blivit nöjd.

  SvaraRadera
 4. Kommentatorer i TV säger att massmördaren är skicklig marknadsförare av sitt manifest.

  I så fall vore t.ex. en bilhandlare en skicklig marknadsförare för sina varor, genom att stå utanför sin affär och skjuta ner folk som går på trottoaren.

  Hur kan man mena att sådant lockar till köp?

  SvaraRadera
 5. "Hur kan man mena att sådant lockar till köp?"

  Nej, men nu riktar sig ju inte den norske terroristen till vanliga "bilköpare" som letar efter vanliga "bilar".

  SvaraRadera
 6. Medierna kan väl inte kalla en vit kristen man för terrorist. Terrorister är ju synonymt med svartmuskiga muslimer.

  Du skriver: "Den andre är som vi. Vi är den andre. Förstår man inte ens det i en demokrati lär inte världen kunna bli så bra." Väl uttryckt!

  SvaraRadera
 7. Läste precis ut MORGON I JENIN av Susan Abulhawa (rekommenderas) som handlar om vad palestinierna fått utstå i mer än 50 år. Där har övergreppen ständigt kallats "försvar mot terrorister".
  Var har vår solidaritet funnits alla dessa år.
  Så du har rätt Birger, ickevåld är den enda hållbara lösningen!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 8. Ja ickevåld är lösningen, givetvis borde vi ha låtit terroristen härja fritt, att hota han med vapen är rena dumheten.
  Vänd andra kinden till och dö.
  Jag läste att talibanerna hade hängt en 8 åring pojke, man mördar även småflickor som har fräckheten att vilja lära sig läsa.
  Hur kan vi vara så grymma så vi försöker stoppa talibanerna.
  Icke våld så klart..
  Ps Sen vet jag att det eg. är israels och USA´s fel tillsammans med Europa att talibanerna tvingas mörda barn.
  Är det inte Israel och USA tillsammans med Europa som ligger bakom så är det säkert Frp och SD som gör det. Ds.

  SvaraRadera
 9. Sanningen är väl att alla som gör någon form av övergrepp är av samma skrot och korn. Sen må de vara israeler, amerikaner, talibaner, ja listan kan göras lång.
  Men de allra flesta är dock fredliga och kärleksfulla människor som älskar sin nästa. Felet dessa gör är att de blundar och passivt låter "värstingarna" hålla på med sina övergrepp.

  SvaraRadera
 10. Birger är den stora gröna ideologen av idag. Översättning av texter till engelska kommer att ske, presenteras snart på en speciell blogg för grön ideologisk utveckling.
  Robert Z.

  SvaraRadera
 11. Mördaren "ABB" trodde alltså att hans manifest kunde "säljas" till en speciell grupp "kunder", antagligen nationalister.

  Men de flesta nationalister är dessbättre inga vänner av den sortens marknadsföring, och lär förhoppningsvis vända ABB ryggen.

  SvaraRadera
 12. Norrmännen tillhör det NATO-land som bombat mest i Libyen där över 1000 civila fått sätta livet till...och det kriget applåderas i svenska medier av både vänster och höger. Läskigt många civila har dött i Afganistan och Irak men media har slutat rapportera.

  SvaraRadera
 13. Kan det låta ungefär så här?: "Vid en attack med drönare mot en by i landet X dödades minst hundra civila. Och nu över till Tidningskrönikan".

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.