tisdag 5 juli 2011

Almedalen: Moderaterna har upptäckt att världen ser annorlunda ut idag än som den beskrevs i Fredriks gamla skolbok......

Fredrik Reinfeldts inspiratör?
Moderaternas dag i Almedalen.  Fredrik Reinfeldt redovisade, nästan som nyfrälst, i sitt tal att han blivit upplyst om att världen förändrats. Att världen ser annorlunda ut än vad som framgick i statsministerns gamla skolbok. Om detta ville han nu berätta. Och tillsätta en framtidskommission för att utreda saken. Godmorgon, Fredrik!

- Dit världen går, dit går också Sverige, meddelade statsministern likt en svensk version av Mr Chance. Han lät också meddela att Sverige numera består av 9 miljoner människor, inte alls det som stod i hans lärobok.

Innan jag fortsätter med moderaterna en liten parentes om Mats Knutsson:

Jag lyssnade nämligen med ett öra på Mats som i direktsändning i Rapport rapporterade från Almedalen. Han menade att det blir ett chicken race när regeringen ska försöka få ihop sin budget med det femte jobbskatteavdraget.

Bäste Mats! Du har drabbats av samma kulturskymning som alla andra i svenska medier.  Det heter inte chicken race, det heter chicken run. Uttrycket kommer från filmen Ung rebell med James Dean. Två rivaliserande unga män snor bilar och tävlar om vem som vågar sitta kvar längst medan de kör mot ett stup. Så här ser det ut Mats: http://www.youtube.com/watch?v=LGUYsuYudVA


Tillbaka till moderaternas egen kulturskymning. Statsministern skall således tillsätta en framtidskommission eftersom regeringen inte förrän nu skådat att världen ser annorlunda ut än som den beskrevs i statsministerns skolbok.

Dock tycks inte kommissionen få samma uppdrag som den tidigare engelska regeringen gav sin hållbarhetskommission.  Den fick i uppdrag att utreda konflikten mellan miljö- och klimatfrågan och ekonomisk tillväxt. Och hur man skapar utveckling utan ekonomisk tillväxt i materiellt redan rika länder. Resultatet bör Fredrik Reinfeldt titta närmare på. Här kan man läsa om det.

BNP har femdubblats sedan 1950 och med nuvarande tillväxttakt medför det att den skulle femtonfaldigas fram till 2050. Planeten klarar inte det, visar kommissionens rapport.

Även Fredrik Reinfeldts kommission bör få i uppdrag att se hur vi kan få utveckling utan tillväxt. Men den tanken föresvävade inte moderatledaren under sitt tal i Visby. Tvärtom tycktes han blunda för att till och med de planetära processerna hotas under trycket av det som kallas ekonomisk tillväxt. DN anser att Reinfeldt inte alls har tid att syssla med framtiden.

Förakt för forskning och vetenskap tycks vara stor i politiska kretsar, man tycks leva i egna flummiga föreställningar som känns mindre vetenskapliga än till och med de som Aftonbladets astrolog dagligen förser svenska folket med. Ja till och med mindre vetenskapligt än vad samma tidnings tyske så kallade väderexpert med jämna mellanrum presterar på tidningens löpsedlar. Vetenskapsförakt kallas det.

Ska man se till det positiva med Reinfeldts utspel så kan man konstatera att det ändå är både fint och lite gulligt att en statsminister kan erkänna att han inte har en politik för framtiden. Jag kan upplysa Fredrik om att bildandet av gröna partier för 20 - 30 år sedan skedde just på grund av att de gamla partierna inte såg att framtiden såg annorlunda ut än vad de lärt i sina skolböcker.

Några av världens gröna partierna tycks ha glömt det där i takt med att man börjat umgås med statsministrar av olika färger. Man har vandrat in i flummarnas värld. De som tror på evig ekonomisk tillväxt, de som är så dåliga på matematik att de inte har en susning om vad exponentiell tillväxt innebär - trots att faktiskt till och med Nationalencyklopedin meddelar: "Ekonomisk tillväxt enligt ett konstant procenttal leder till exponentiell tillväxt med i längden orimliga följder."

Det är lättare för en statsminister att leva med en världsbild som är som hämtad ur den mest magiska new-agelitteraturen än med en världsbild som bygger på vetenskap. Hellre Harry Potter än Nationalencyklopedin.

Chicken run. De som sitter kvar längst innan de hoppar av vinner. Liknelsen med dagens klimatdebatt är slående. Den som talar minst om den klimatkatastrof som forskarna varnar för tror sig vinna väljarnas gunst. Miljöpartiets språkrör berörde inte klimatfrågan i söndags. Igår talade Reinfeldt om framtiden men berörde bara klimatfrågan i en bisats, som något som inte alls stod i konflikt med jakten på ekonomisk tillväxt. Språkrör och partiledare bör åtminstone ögna den här artikeln i Forskning och Framsteg.

När jag kom in i riksdagen första gången 1988 så förstod jag att långsiktighet i riksdagen uppfattades som två mandatperioder. Det var faktiskt chockerande. Därifrån jag kom uppfattades långsiktighet som åtminstone tusen år.

6 kommentarer:

 1. Vad bra!
  Nu när Reinfeldt har fattat att världen rör sig, vill han kanske skriva en ny version av sin bok "Det sovande folket".
  Den säger mer om hans nutida intentioner än alla hans sövande "landsfaderliga" ord.

  (Boken finns hos alliansfritt.sverige.nu)

  SvaraRadera
 2. Roligt, på spiken, intelligent.
  Ewa L

  SvaraRadera
 3. Haloj Birger. Jag har en helt annan fråga som jag hoppas du vid tillfälle får tid till. Vid olika tillfällen så har försökt debattera med Lars Bern på KVA (kungliga vetenskapsakademien) men det går inte så bra. Om man bortser från hans angrepp på MP så är knappt ens rumsren i sin logik. Vad gör man? http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/04/milj-partiet-r-en-eko-fascistisk-r-relse
  mvh /Fredrik

  SvaraRadera
 4. Mitt i prick -
  Reinfeldt=Mr Chance!

  SvaraRadera
 5. En del av retoriken och framförallt publikens applåder gav mig också vibbar åt mr Chance -hållet.
  Det allra största "Chicken race" (eller för låt Birger, det ursprungligt korrekta "chicken run") är det som omfattar jakten på ekonomisk tillväxt. Stupet är bara några meter fram men i stället för att ens börja fundera på att hoppa av ökar alla trycket på gaspedalen.
  Talet...? Först slår han in en massa öppna dörrar utan egentlig röd tråd och får applåder för det. Därefter ägnade en stor del av talet med att bädda för kommande höjningar av pensionsåldern.
  Den viktigaste anledningen till att vår statsminister vill att vi ska jobba till döddagar, trots att tillgången på riktiga jobb sinar, nämnde han inte ; Tillväxtracet.
  Sjuttioååringar som startar företag...Visst. Det är väl det som återstår för utbrända, utslitna och utslagna, 60-plussare som inte får några jobb. Eller räknar vår egen mr chance med att överåriga kvinnor och män från golven i industri, service och offentlig sektor ska konsulta som styrelseproffs efter 70? Med F-skattsedel n ska vi avskaffa arbetslösheten. Det finns alltid köpare av våra tjänster bara priset är tillräckligt lågt. I dag vimlar det av f.d arbetslösa som startat eget i branscher där det inte finns tillräckligt stor efterfrågan. Många av dessa tror, än så länge, att det är företagsklimatets fel att de inte blir rika. Vi har aldrig varit så långt ifrån en sänkning av arbetstiden som nu. Framtidens reservármé av arbetssökande ska inte finnas där de gör nytta - inom te x vård och omsorg - utan som F-skattande bilruteputsare vid varje trafikljus.
  (tillbaka till hängmattan för uppladdning och nya tag)

  SvaraRadera
 6. "Moderaterna har upptäckt att världen ser annorlunda ut idag än som den beskrevs i Fredriks gamla skolbok......"

  Fantastiskt ! - för då finns det ju framtidshopp för Sverige !

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.