fredag 10 juni 2011

Om att fira nationaldagar...

Ofog på hög nivå.
Nationaldagar kan användas för mycket. Att befinna sig i Stockholms skärgård är inte det sämsta. 

Ofog - som var  mottagare av ProVokas pris för årets bästa provokation - ägnade dagen åt att förbättra tre stridsfordon på Utö och meddelar i ett pressmeddelande:

"Sommarens semesterfirare kan därmed se fram emot att mötas av landskapsbilder och hjärtan i stället för våldsmonument på vägen mellan Ålö brygga och Edesnäs. Förutom att den nya färgen, för övrigt den enda som inte ingår i militärens ordinarie färgregister, gör skärgården vackrare, så är aktionen en del i Ofogs kampanj att stoppa krig redan där de förbereds."

Nästa del i Ofogs icke-våldskampanj är ett stort fredsläger i Luleå 22-29 juli. Om det kan man läsa här - Krigsmakten lär redan har läst och funderat över hu man skall handskas med det problem som uppstår då människor anser att det är sjukt att Sverige hyr ut Europas största flygfältsområde för övningsbombning. Det lär ha hyrts ut till Israel innan attackerna i Gaza, till USA under krigen i Irak och Afghanistan - och till Natos insatsstyrka inför ännu okända krig. 

PS!
En av de mer minnesvärda debatterna jag upplevde i riksdagen - det var kväll och jag var på väg till bastun men tittade in i den nästan helt avfolkade plenisalen och fick uppleva en lätt bisarr debatt om just nationaldagen som helgdag. Här finns ett utdrag där Peter Eriksson (MP) och Kenneth Kvist (V) gnabbas.

11 kommentarer:

 1. Gnabbet i Riksdagen handlade alltså om nationalism kontra internationalism.

  Eftersom "inter" sägs betyda "mellan" så krävs förstås nationer för att kunna skapa internationalism. "Mellan" måste så att säga ha någonstans att bo.

  Varje flagga blir då en lapp i ett trevligt lapptäcke.

  SvaraRadera
 2. Om man "förbättrar" en tank, så som bilden visar, hur ska den då kunna försvara oss, när ryssen kommer? Då syns den ju på långt håll. De kunde väl ha målat den grönmelerad istället.

  SvaraRadera
 3. Ofog är en terroristorganisation som med alla till buds stående medel ska bekämpas. De accepterar inte demokratiskt fattade beslut utan med våld försöker påtvinga andra människor deras önskan. Fördelen är dock att demokratin alltid har vunnit över dessa organisationer och kommer alltid att så göra.

  SvaraRadera
 4. 16:32 - Idén med Ofog är ju faktiskt icke-våld enligt den civila olydnadens mest grundläggande principer.

  SvaraRadera
 5. Idén må vara vad som helst, det är handlingen som räknas. Det är vad man faktiskt utsätter andra människor för som spelar roll i världen, inte idén!

  Ofogare har i demokratiska domstolar i Sverige blivit dömda för bland annat skadegörelse och olaga intrång. Hur detta rimmar med icke-våld är över mitt förstånd

  Icke-våld vore i dessa fall att genom demonstrera, samtal eller på något annat sätt utan att bryta mot lagen agera för sin ståndpunkt och sedan genom demokratiska val få till en förändring. Men dessa människor hatar demokarti och älskar bara sin egen frihet att göra vad de vill.

  "Vill du vara med på tåget, så gärna det, vill du inte så bryr vi oss inte, vi tvingar dig ändå", det verkar vara ofogs motto för dagen.

  SvaraRadera
 6. 23:50 har poänger som inte utan vidare ska avfärdas.

  Å andra sidan lär vi inte ha fått demokrati i landet, om inte viss olydnad hade föregått den. Fackföreningar och röda organisationer fick sina ledare insatta på tukthus, eftersom deras rörelser bröt mot den dåtida lagen.

  På samma sätt skulle en attitydförändring kunna ske ifråga om det dödliga våld militären tillåts utöva.

  Att ordern om våld är tillkommen genom en demokratisk process, det gör den inte mindre otäck.

  Bakom Ofogs aktioner ligger uppfattningen, att alla människor är "syskon" och att riksgränser inte ingår i Skapelsen, utan är politiskt betingade. Drömmen om en värld, fri från militär och vapen, skulle alltså kunna förverkligas, om rörelser typ Ofog finge hållas.

  Deras aktioner bringar oss ju att tänka till, och sedan i demokratisk ordning rösta på politiker som vill förverkliga målet om fred på jorden. Priset för denna framgång är böter eller fängelse. Böterna kan vi alla bidra till, genom att sätta in pengar på Ofogs konto.

  Men visst är det begripligt att se en stridsvagn som en trygghet mot angrepp. Den är bara så obrukbar mot de hot som är gängse idag, dvs raider av ligor som slår till mot egendom, ibland mot liv och lem, och sedan försvinner ut ur landet lika kvickt.

  Därför vore polisen ett bättre instrument, och mot den står Ofog heller inte i harnesk.

  SvaraRadera
 7. Det är tendentiöst och tanklöst att kalla Ofog för ett terrornätverk. Genom historien har civil olydnad varit ett av de kraftfullaste vapnen som civilsamhället har haft till sitt förfogande för att tvinga fram nödvändiga förändringar.

  Runt om i mellanöstern kämpar folk, med bland annat civil olydnad som metod, mot förtryckande regimer. Ska de terroriststämplas för att de är organiserade och inte följer lagen?

  SvaraRadera
 8. Anonym 23:50,

  Det du påstår om hat och tvång ang. Ofog är helt enkelt inte sant.

  Det är också upp till dig att argumentera för dina anklagelser och hållbarheten i dina premisser på ett logiskt och trovärdigt sätt. Jag tycker du ska börja med att ta reda på vad Ofog faktiskt gör samt vad definitioner av lag, ickevåld och civil olydnad innebär - som ideer och i praktiken. Det vore givande med en diskussion kring detta men den får lov att bygga på kunskap och inte på grundlösa, verklighetsfrånvända anklagelser.

  Annelie Schlaug, utbildare i ickevåld och engagerad i Ofog

  SvaraRadera
 9. Att hänvisa till vårt demokratiska samhällssystem som enda sätt att kanalisera krav på förändring, det håller inte.

  Ofog (och Greenpeace) arbetar med en metod som inte sargar demokratin, utan snarare förbättrar den. Genom att sätta fokus på något angeläget, kan man få allmänheten och politikerna att vakna, och åtgärda i bästa fall.

  För övrigt blev min hjältinna, Annika Spalde, friad av Domkapitlet i Linköpings stift, detta med motiveringen att civilt motstånd hör till det profetiska, eller hur det nu formulerades.
  Alltså får Annika fortsätta som diakon. Bravo!

  Gt

  SvaraRadera
 10. Conscientious Objector

  I shall die, but
  that is all that I shall do for Death.
  I hear him leading his horse out of the stall;
  I hear the clatter on the barn-floor.
  He is in haste; he has business in Cuba,
  business in the Balkans, many calls to make this morning.
  But I will not hold the bridle
  while he clinches the girth.
  And he may mount by himself:
  I will not give him a leg up.

  Though he flick my shoulders with his whip,
  I will not tell him which way the fox ran.
  With his hoof on my breast, I will not tell him where
  the black boy hides in the swamp.
  I shall die, but that is all that I shall do for Death;
  I am not on his pay-roll.

  I will not tell him the whereabout of my friends
  nor of my enemies either.
  Though he promise me much,
  I will not map him the route to any man's door.
  Am I a spy in the land of the living,
  that I should deliver men to Death?
  Brother, the password and the plans of our city
  are safe with me; never through me Shall you be overcome.

  Edna St. Vincent Millay

  SvaraRadera
 11. "I shall die, but
  that is all that I shall do for Death."

  Så otroligt vackert...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.