måndag 13 december 2010

OFOG får årets ProVoka-pris

Nätverket OFOG får 2010 års ProVoka-pris för "en envis och personligt uppoffrande kamp med syfte att uppmärksamma den militära upprustningens vanvett och avslöja våldets förödande följder".

I "bästa provokation" inbegriper vi såväl personligt mod och kurage som envist agerande för att synliggöra en ökad politisk acceptans av militära strukturer och ökad svensk medverkan i krigshandlingar där allt fler oskyldiga människor blir offer, medan vi i Sverige inte tycks vilja inse vår egen medverkan.

Därför går årets pris till nätverket Ofog. Nätverket har med små medel och ideellt arbete satt strålkastare på sådant som stora delar av mainstreammedia tycks anse vara helt i sin ordning.

Ofog har således såväl aktivt informerat om, och agerat mot, att Sverige upplåter Europas största övningsområde för Natos träning  för bombflyg, som uppoffrande och modigt uppmärksammat den ökande svenska vapenexporten. 

Det sistnämnda har bland annat lett till att nätverkets medlemmar Anna Andersson och Martin Smedjeback har dömts att betala 471 419 kronor i skadestånd för att ha repat och bucklat 14 granatgevär Carl Gustav. Anna Andersson har just blivit fri från ett fängelsestraff.

Carl Gustav har sålts till över 40 länder och har använts av militärregimen i Burma, i Kashmirkriget mellan Indien och Pakistan, i inbördeskriget på Sri Lanka och av milisgrupper i Somalia. Det används även i de pågående krigen i Irak och Afghanistan, vilket har bekräftats av dokument  via WikiLeaks. Allt i strid med grundtankarna i den lagstiftning som skall reglera svensk vapenexport.
Här finns förhör och slutpläderingar när de två dömdes.

Vidare: Sommaren 2009 genomförde NATO sin största flygövning för året i Norrbotten, med ca 200 stridsplan och 1000 soldater. I år deltog USA:s flygvapen med 250 soldater och 20 stridsplan för att öva bombkrig. Övning för krig som förs i Afghanistan och Irak sker således i norra Sverige. Ofog har genomfört aktionsläger mot dessa krigsövningar.

För er som vill ge en gåva till organisationen finns plusgirot  444414-7.

Nu i sommar anordnar Ofog ett internationellt läger. Vi har förstått att Ofog önskar att fler ska vara en del av lägret och gärna även tar del i förberedelserna. Under februari kommer Ofog att åka på turné från Kiruna till Malmö. Vill du träffa dem, ta kontakt på info@ofog.org.
 

Nedan kort information om lägret från Ofog:

"Vi i det antimilitaristiska nätverket Ofog har två år i rad genomfört aktionsläger mot krigsövningarna i Norrbotten. Nästa sommar, 2011, kommer vi arrangera ett internationellt aktionsläger 22-29 juli, med ett seminarium (23-24/7) , samt en aktionsdag (26/7) mot krigsövningsområdet (NEAT – North European Aerospace Testrange).

Helgen 23-24 juli arrangerar vi ett helgseminarium där olika grupper som arbetar mot krigsövningar och krigsmaskineriet kommer att diskutera hur vi kan fortsätta och bredda motståndet. Vi är just nu i starten för planeringen av seminariet och de olika teman/områden som vi fokuserar på;

Krig börjar här, vi kan stoppa det härifrån: Hur krig startar på olika platser i form av militärbaser och övningsområden och hur olika grupper gjort motstånd och i flera fall lyckats. Med specifikt fokus på det som händer i Norrbotten och det lokala motstånd som finns där.

Rätten till land: Militärbaser/ militär övningar på ursprungsfolks land – vad har hänt och händer i andra länder? Mark ockuperas och används för att öva krig på ett ställe, för att förbereda riktiga krig som bl.a. drabbar ursprungsbefolkning i andra delar av världen.

Den militärindustriella kedjan: Hur olika platser runt om i världen används för att testa och utveckla nya vapen. Vi vill sammanföra grupper som jobbar mot samma företag (och ev underleverantörer) på olika platser runt om i världen.

Kriget mot kvinnorna och feminism i krigsmotståndet. Kvinnors rättigheter används som argument för att starta och fortsätta krig, samtidigt som vi vet att kvinnor är de som får ta den största bördan av krig, både under tiden och efteråt. Varför är det så viktigt är jobba feministiskt inom fredsrörelsen och ha en feministisk analys av krig och militarism”

För mer information: www.warstartshere.com

40 kommentarer:

 1. BRA val, inte minst en dag som denna!

  SvaraRadera
 2. Låter lysande, har aldrig hört talas om dem men det känns HELT rätt! Den enda som skulle kunna vara ett bättre val är Birger Schlaug själv!

  SvaraRadera
 3. Låter alldeles utmärkt denna luciadag när Sverige vaknar upp till medvetenhet om att vi är en del av den reella världen och inte bara en del av den ekonomiska! Jag tycker orden "ökad politisk acceptans av militära strukturer och ökad svensk medverkan i krigshandlingar där allt fler oskyldiga människor blir offer, medan vi i Sverige inte tycks vilja inse vår egen medverkan" känns mycket motiverade och brännande en dag som denna.
  Mia

  SvaraRadera
 4. Mikaela Holm, ProVokamån dec. 13, 08:13:00 fm

  Från mejllådan kan jag rapportera b land annat följande inlägg:

  "Ett föraktfullt hån mot våra duktiga vapenutvecklare och våra soldater i Afghanistan som båda arbetar för freden till skillnad från naiva aktivister! Skäms!"

  SvaraRadera
 5. Om förra årets utnämning var både dum och kontraproduktivt så är denna utnämning ett rent vanvett. Ofog är en organisation som inte tvekar att begå allvarlig brottslighet för att uppnå sina mål vilket också påföljderna för dessa brottslingar visar. Genom sitt agerande visar de sitta avgrundsdjupa förakt gentemot det fria och demokratiska samhället, de accepterar inte samhällsförändringar genom demokrati och frihet utan kräver att samhällsförändringarna ske efter principen störst och mest våld mot enskilda och egendom.

  SvaraRadera
 6. Anonym 08:38:

  svenska vapen används av militärdiktaturer, mot civilbefolkning, stick i stäv med gällande lagstiftning. Inte kan man vara odemokratisk som öppet agerar mot detta? Det är väl snarare alla politiker som INTE agerar för att rätta till det som är fel som är odemokratiska ynkryggar, som bryr sig mer om skattekronor och sysselsättning än människoliv.

  Grattis Ofog!

  SvaraRadera
 7. Naivt. Nazismen och andra världskriget lärde oss att våld kan vara berättigat.

  SvaraRadera
 8. Skrämmande och oroväckande att kriminellt dömda individer belönas. Vad kommer härnäst, skall organisationen som självmordsbombaren i Stockholm tillhörde(om han nu gjorde det) belönas. De protesterar på precis samma premisser, ett fåtal som vill påtvinga flertalet sin egen vilja. Skäms på er!

  SvaraRadera
 9. MYCKET BRA val! Heja OFOG.

  Som jag tidigare nämnt här, så planeras nu fler övningsfält för Natotrupperna i södra Sverige - och det dessutom i en av Europas bästa dricksvattentäkter. Ofog gör därför ett enormt viktigt arbete som uppmärksammar oss på vad som sker bakom vår rygg.

  Vi ska varken upplåta övningsområde I Norrland eller Götaland och framför allt inte i övningsverksamheten förstöra mer livsmedel som ofta är en grund för världens krig.

  http://www.bevarabrevik.se/

  SvaraRadera
 10. Ofog använder tvärtemot vad som påstås i ett par inlägg ovan inte våld mot någon levande. Tvärtom är det just på grund av den grundsynen som Ofog använder ickevåldsmetoder och uppmärksammar vilka som HAR ansvar för våld.

  Angående brottslighet (som är något helt annat än våldsanvändning, vilket blir särskilt tydligt när brottet är att skrapa i gevärskolvar och i övrigt vara ytterst noga med att inte göra någon som helst skada):

  "...if it is of such a nature that it requires you to be the agent of injustice to another, then I say, break the law. Let your life be a counter-friction to stop the machine. What I have to do is to see, at any rate, that I do not lend myself to the wrong which I condemn."
  Henry David Thoreau, "On the Duty of Civil Disobedience"

  Annelie

  SvaraRadera
 11. Imorgon tisdag 14 december kl. 17.30 på Mynttorget i Gamla stan i Stockholm kan man förövrigt lyssna till Caspar Behrendt från Ofog och andra talare från andra nätverk, organisationer mm (t.ex. Anders Ferm, Lars Ohly). Temat är Nej till riksdagens beslut att trappa upp kriget under parollen "Afghanistan behöver ditt stöd - ta hem trupperna!"

  Annelie

  SvaraRadera
 12. Den tunga rättsfilosofen och professorn i juridik vid Oxford Ronald Dworkin menar att lagen är en följd av rättsliga tolkningar och principer, snarare än av regler.

  Även om vi (som politiker, jurister, samhällsmedborgare) inte är tydliga med våra moraliska principer så kommer de att påverka lagen. Därför, menar Dworkin, måste vi synliggöra dessa moraliska principer och granska dem noga: Är de i grunden moraliskt försvarbara, etiska?

  Ett sätt att synliggöra detta är att ta hänsyn till de orsaker som ligger bakom civil olydnad (Dworkin ger exemplet vapenvägran). Visar aktionerna på ett moraliskt felslut i lagen och förgivettaganden om det rätta som egentligen inte är etiskt försvarbara? Då kan civil olydnad hjälpa till att korrigera lagen och utveckla demokratin.

  Se t.ex. "Taking Rights Seriously" av Dworkin (senaste tryck 2008 av Universal Law Publishing)

  Annelie

  SvaraRadera
 13. Ett gott vald i icke-våldslig anda till ett nätverk som inte arbetar anonymt utan protesterar och tar sitt rättsliga efterspel. En god princip som är grunden i den civila olydnad som kännetecknas av respekt och ansvarstagande.

  SvaraRadera
 14. Våra duktiga vapenutvecklare ska inte förlora jobben - det är sådant man har omställning till, vilket funkat utmärkt i en rad industrier. Militären har alltid varit steget före i teknikutveckling. Omställning och jobbräddande borde därför passa särskilt väl nu när vi bl.a. behöver omställa till grön teknik.

  Annelie

  SvaraRadera
 15. En mycket värdig pristagare! Jag blev mycket glad!

  SvaraRadera
 16. Kan inte vi som gillar Birgers blogg lova varandra att sätta in 100 kronor (eller mer eller mindre) på Ofogs konto som Birger redovisat till Plusgirot 444414-7. Vi är många som njuter av bloggen, som vi får gratis 365 dagar per år, så det vore väl en skälig åtgärd!
  Grrreenline 2

  SvaraRadera
 17. 10:55, du har fel när du påstår att Ofog skulle vara ett fåtal som vill påtvinga ett flertal sin vilja (vilket däremot krig och vapenindustrin gör). Ingen enskild tvingas att göra något genom Ofogs aktioner och det är heller inte meningen (vilket däremot är effekten av krig och vapeninsudtrin). Däremot uppmanas alla att tänka efter, gärna ta ansvar, och överhuvudtaget reflektera över att Sverige är ett av världens ledande vapenhandelsländer (vilket krig och vapenindustrin inte syftar till, tvärtom).

  Är svenska medborgare med på att en yta stor som Belgien av vårt land används för att utveckla t.ex. förarlösa bombplan? Vill vi tjäna pengar på att denna teknik säljs och används i krig? Eller vill vi tjäna pengar på något annat istället (t.ex. något som främjar utveckling och demokrati)?

  Vill vi alls ha något att säga till om detta? Den som _inte_ vill ha något att säga till om om detta eller den som vill leva ovetskap om Sveriges inblandning i krig, kan också kritisera Ofog - men kom i så fall med argument.

  Annelie

  SvaraRadera
 18. Bra initiativ Grrreenline 2! Första 100 spännen är lagda!

  SvaraRadera
 19. Jajamen, hundra kronor till!

  SvaraRadera
 20. Bra Greenline, ytterligare 100 här från en daglig bloggläsare sedan 3 år.

  SvaraRadera
 21. 100 spänn kommer som tack för en inspirerande blogg och som tack till modiga människor.

  SvaraRadera
 22. Jag tycker Grrreenlines förslag är utmärkt!

  Gillar ni bloggen och har glädje av den så vore jag mycket tacksam om ni, om ni har möjlighet, kan sätta in en hundralapp till Ofog på deras plusgiro 444414-7.

  SvaraRadera
 23. Ett exempel på att Ofog behövs och att de, som det står i prismotiveringen, sätter "strålkastare på sådant som stora delar av mainstreammedia tycks anse vara helt i sin ordning":

  http://svt.se/2.22620/1.2267538/esrange_ska_styra_satellitnavigering?lid=senasteNytt_275216&lpos=rubrik_2267538

  Esrange är bara delvis civilt - delvis är det militärt och det ingår i det övningsområde (både luft och mark) där kriget börjar och där det alltså kan stoppas. (se www.warstartshere.com - klicka "About NEAT" och sedan "Esrange Space Center")

  Annelie

  SvaraRadera
 24. Ännu en hundring på kontot!

  SvaraRadera
 25. OFOG är ett rätt val.

  Om man vill lyssna/se en del av en rättegång mot fredsaktivister i Linköpings tingsrätt vid ett tidigare tillfälle, så besök www.vimeo.com. Skriv Annika Spalde och/eller Martin Smedjeback i sökrutan.

  Gt

  SvaraRadera
 26. Annelie 13.47. Dworkins låter spännande. Kanske sticker han hål på den djupt rotade föreställningen, som man/jag stångas mot dagligen; nämligen att "en regel är en regel", spelar ingen roll hur oetisk eller oförnuftig den är. (F.ö, grattis till dig, som drivit aktivistlinjen på den här bloggen.)

  En hundring härifrån till 444414-7.

  Eric

  SvaraRadera
 27. En hundring kommer. Absolut.

  SvaraRadera
 28. Eric, det är väldigt svenskt att tänka att en regel är en regel, åtminstone i juridiska sammanhang. Vi har en rättspositivistisk tradition som i andra länder ses som lite trångsynt. På svensk juristutbildning är det tydligen inte etablerat att tala om domares tolkningar, utan man tar (märkligt nog!?) för givet att allt väsentligt står att finna i skrivningar (som om det kunde finnas en läsare utan tolkning och en enda sanning i en text).

  Det finns också en internationell debatt sedan länge om huruvida lagen "är" de skrivelser (och förarbeten) som utformats av lagstiftaren eller om lagen ska tolkas (i domskäl osv) som vad den "borde" vara. Ena sidan av debatten (och Dworkins kritiker) hävdar att vi inte får läsa in något "borde" eftersom det innebär tyckanden och känslomässig godtycklighet. De har ju en poäng eftersom de värnar rättssäkerheten. (Här passar rättspositivisterna in.)

  Men Dworkin m.fl. svarar att det som lagen "borde" vara inte handlar om tyckanden och godtycklighet, utan om mycket mer välgrundad moral - som redan finns i samhället, men vi måste fram med den och inte låta t.ex. politiker laborera bort den med hänvisningar till ekonomiska intressen, brist på resurser, mm.

  Allt det här blir väldigt intressant när det handlar om mänskliga rättigheter, eftersom deras skydd måste grundas på någon form av etik, då hela definitionen av mänskliga rättigheter innebär allas värde och lika rätt. Grunden för det kan knappast vara en skrivelse - DET hade varit godtyckligt... (I prestigefulla Uppsala fanns dock i början av seklet professorer som lade grunden för vår rättspositivism genom uttalanden som att "talet om mänskliga rättigheter är inte värt mer än en papegojas pladder" - detta i salar som fortfarande nås genom att kliva in bakom tunga ekdörrar där handtaget sitter så högta att man knappt når det och när man väl gör det möts man av mottot "Att tänka fritt är stort, men tänka rätt är större").

  Annelie

  SvaraRadera
 29. En av de stora poängerna med fredliga sabotage är att domstolen tvingas tjäna som medaktör.

  Det är ju rättsprocessen som gör att saken uppmärksammas, och då är skadeståndet priset för denna "reklamtjänst".

  Alla som värdesätter fredliga aktivistaktioner, som t.ex. Kristna Freds och OFOG:s, borde därför bidra till skadeståndet.

  Staten har således gått våra aktivister till mötes, och nu delar vi om möjligt på notan.

  Plusgironumret 44 44 14 - 7 borde tillhöra bloggens fasta blänkare.

  SvaraRadera
 30. Undrar just hur domaren och resten av rätten tänker inom sig, när de har att göra med så kunniga och etiskt högtstående ungdomar, hjältar som ska dömas till straff för att de tjänat kärleken och livet.

  Undrar hur den dömande maktens företrädare känner det inom sig, när de står inför människor som är beredda att leva på existensminimum för den goda sakens skull.

  Vi kan förresten jämföra med den begynnande arbetarrörelsen. Dess spjutspetsar fick också krypa in i fängelse för att de kämpat för de förtrycktas befrielse ur nöden.

  Allt sådant verkar som droppar, vilka urholkar stenen. Dvs, med tiden ändras poitikers attityder, och vi får lagar som stoppar vidare förtryck.

  Ofogs aktioner idag kommer att ge oss en bättre värld i morgon.

  SvaraRadera
 31. Hundringen sitter som en rökare i krysset!

  SvaraRadera
 32. Att skänka pengar till terrororganisationer likt ofog borde straffas hårt. Det var något George Bush fick klart för sig, stryp pengaflödet och terrorns makt minskar.

  SvaraRadera
 33. I vad ligger terrorn, när fredliga människor oskadliggör massdödande vapen, dessa terrorredskap?

  Vilka borde ställas inför sina domare, om inte de som tillverkar och tjänar pengar på dessa hemskheter.

  SvaraRadera
 34. Nazismen har lärt oss att krig kan vara nödändigt ibland, skriver någon ovan. Men den gången handlade det om försvar - mot nazisterna. När hotade Afghanistan Sverige?

  SvaraRadera
 35. Jag har all respekt för allt försvar mot nazismen, såvål våldsamt som ickevåldsligt. Men bara för att det aldrig ifrågasattes att försvaret i första hand skulle vara just våldsamt under andra världskriget, betyder inte det att det inte finns andra metoder.

  Enligt statsvetaren Gene Sharp var det som nassarna fruktade mest av allt var en generalstrejk, dvs ickevåld. Det hade undergrävt, snarare än upptrappat, deras egen våldsamma kamp.

  Fall där judar också frisläpptes av nassarna visar också på att det var ickevåldsmetoder som fick det att hända: partners till några av dem vägrade lämna arresten tills de blev fria, och höll tal om sanningen tills nassarna inte stod ut längre. Ickevåld.

  Norska skollärare vägrade undervisa nassarnas histrieskrivning och nassarna var tvungna att ge upp att försöka få dem att göra det. Flera skollärare sändes till förntelseläger, alla av dem visste att de riskerade det. Men betydeligt färre av dem kom till skada än soldater motsvarande antal moståndssoldater(jag tror alla lärarna kom hem igen, är osäker). Ickevåld.

  Ickevåld innebär att vända sig dirket mot maktkällan och utmana den, inte slåss omkring sig i allmänhet och dra med sig en massa oskyldiga på köpet. Det är oerhört mycket mindre kostsamt, både i BNP och människoliv.

  Men så genererar det heller inga inkomster av vapenhandel.

  Annelie

  SvaraRadera
 36. Ickevåldsligt motstånd mot nazismen i Sverige idag:

  http://www.stoppanazismen.nu/

  SvaraRadera
 37. Annelie,

  Du har fel i din kommentar avseende Esrange.

  Esrange är en helt civil anläggning, ägd av dig och mig genom svenska staten. Att en civil aktör samarbetar med en militär, innebär inte att den civila aktören blir militär genom detta.

  De övningar som genomförts i Norrbotten, med basering på F21 i Luleå, är bra exempel på det samarbete som krävs i vår moderna värld för att sträva mot en fredlig värld. Samövning av trupper som kan sättas in i oroliga delar av världen är nödvändigt. Vi vill väl undvika ett nytt Srebrenica, eller de övergrepp mot kvinnor och barn som var vardagsmat i Afghanistan innan den FN-stödda koalitionen ingrep.

  Ofog borde för den goda sakens skull åka till några Talibankontrollerade områden och avrusta deras trupper istället. Det skulle vara en mycket bättre ansträngning.

  SvaraRadera
 38. NATO 22:09,

  Vad bra att vi har samma utgångspunkt, det underlättar diskussionen: det civila är mycket viktigt för militär övning och utveckling. Att det civila är så indraget i det militära är dock ett av de största problemen som jag ser det.

  Som du skriver är Esrange en statlig aktör - och det är inte samma sak som civil aktör vilket du får det att framstå som. Precis som den statliga armén är militär snarare än civil, och precis som statliga avtal om militära strategier är militära snarare än civila, är helt enkelt Esrange och ett område stort som Belgien i Sverige också militärt. Till detta kommer att en hel del privata aktörer agerar på statens uppdrag - i militärindustrins intressen.

  Vissa områden inom detta större område (NEAT) används enbart militärt, andra både civilt och miltärt. Det är t.ex. avgörande för den omfattande militära verksamheten att Esrange också är civilt - inget annat hade förstås funkat i en demokrati; men det är inte avgörande för den civila verksamheten att svenska staten - du och jag, hur civila vi än är - upplåter resurser för militär övning, militär utveckling och därmed militär upprustning.

  Upprustning är inte samma sak som försvar. Det militärindustriella kedjan har argument för varför den existerar men dessa argument är inte detsamm asom argument för hur fred bäst kan uppnås - snarare utesluter de alla andra argument, t.ex. från fredsforskning och det civila samhället, som avvisas som naiva. Detta kan ske så länge informationen är bristfällig och argumenten går ut på att vränga ord, till exempel: Esrange ingår i ett militärt samarbete och ordet "civil" tar inte bort detta faktum.

  NEAT, området där Esrange ingår, är ingen liten detalj i NATOs och USAs krigföring. Det är en del av en kedja som sträcker sig till Sydafrika där länder och deras budgetar gör sig beroende av en militärmakt som mer och mer förlorar demokratisk och ekonomisk cred. Framför allt återskapar denna kedja en envis tro på militöra lösningar i precis alla lägen. Det är djupt okunnigt (om inte oförskämt) att använda situationer som Srebrenica som ursäkt. Dessa händelser har sitt ursprung i de militära lösningar som fredsrörelsen (dvs. det civila där det är en motsats till det militära) vänder sig emot.


  En viktig fråga som jag uppfattar att Ofog försöker belysa är just den militärindustriella kedjan, som gör det möjigt att i militära syften använda civila ursäkter, civil arbetskraft, civila budgetar och civila anläggningar. Vi har Saab, vi har statliga myndigheter, vi har forskning på universitet etc, som syftar till att stödja militär spetskompetens och teknisk utveckling. Det vore utmärkt om detta inte undergrävde och tog resurser från fredsbyggande och det vi brukar kalla utveckling. Istället åstadkommer vi, där Esrange är en del av navet, förarlösa bombplan och annan teknik som empiriska studier visar urskiljningslöst lemlästar människor. Det enda stater tjänar på detta är inkomst i vapenhandel. Det vill säga om man inte har synen att vi "tjänar" på att ingå i en militär beroenderelation där vi upplåter vårt territorium till världens största militärmakt utan att våra medborare har något att säga till om när det gäller hur våra resurser sedan används mot andra länders medborgare (våra JAS-affärer sker med länder där miljoner barn dör i diarre pga brist på rent vatten).

  Min invändning är att dessa människor - där vi vapenhandlar och där våra vapen används i krig - är civila, precis som deras samhällen är civila - inte militära. Att det civila är så indraget i det militära är alltså, som jag ser det, ett av de största problemen.

  Annelie

  SvaraRadera
 39. @Annelie,

  Först måste jag tacka för ditt engagemang och dina mycket bra inlägg, även om jag inte håller med dig i dina slutsatser.

  Vad gäller Esrange, så kan jag inte hålla med om att det är militärt. På sätt och vis verkar det som om du själv talar emot dig själv då du skriver "... det civila är mycket viktigt för militär övning och utveckling. Att det civila är så indraget i det militära är dock ett av de största problemen...".

  Om du menar att allt som har en koppling till det militära innebär att det skall räknas som "militärt", så förstår jag hur du tänker, men jag anser den felaktig.

  Fortsätter man det resonemanget innebär det ju att Vattenfall är "delvis militärt", eftersom den ström som tillverkas går till FM (Försvarsmakten). Likaså måste ju Felix vara "delvis militärt", eftersom maten går till förplägnad på våra förband. Sjukhus är givetvis "delvist militärt", då de sköter om sjuka militärer, liksom alla de företag som levererar produkter till FM.
  Eftersom både Securitas och Luftfartsverket samarbetar med FMV på Vidselbasen måste ju dessa organisaioner definitivt vara "delvist militära". Listan kommer att bli lång.

  Min motfråga blir då givetvis varför man inte räknar allt som har en koppling till något civil verksamhet som civilt? FM skulle då kunna benämnas "delvist civil" eftersom man samarbetar med det civila samhället exempelvis vid kriser och vid fall med försvunna personer (skallgång). Det skulle kännas lite lustigt att kalla soldater för "delvist civila" bara för att de sysslar med en civil verksamhet.

  Jag hoppas du förstår hur jag menar. Det är din benämning som jag har svårt med, och det är inte ett försök att förminska den betydelse Esrange har för NEAT. Att Esrange ingår i ett militärt samarbete håller jag med om. Men Esrange är likväl civilt.

  Att det är avgörande för den militära verksamheten att Esrange också är civilt har jag också väldigt svårt att förstå. Kan du förklara detta närmare?
  Min förståelse i saken är att oavsett om Esrange varit en del av detta hade FM kunnat utnyttja samma områden i norra Sverige. Dessutom skall all militär verksamhet avseende NEAT hittills ha skett vid Vidselbasen, och inget på Esrange.

  Varför är det oförskämt att ta upp Srebrenica som ett exempel på vad som kan hända om man inte samövar för att möta ett hot från en aggressiv part? Massakern skulle inte ha kunnat hända om de holländska trupperna där hade haft tillgång till en större vapenmakt än bosnienserberna. Då hade dessa aldrig vågat sig på att anfalla staden. Att säga något annat är rent löjeväckande.

  Jag kan hålla med om att kriget aldrig skulle ha startat om det inte funnits en militär eller vapen överhuvudtaget, men den utopin är tyvärr inte realistisk. Så länge den inte är det anser jag att det är bättre att ha en möjlighet att försvara sig själv och andra.

  Du kommenterade inte min idé om att Ofog skulle kunna avrusta Talibaner först, och sen när det är klart fortsätta med FM? Avrusta "galningarna" först, så kan demokratiska länder följa efter.

  Skulle du t.ex. vilja leva i en värld där all vapenmakt skulle finnas i händerna på såna som Kim Jong-il, Burmas militärledning, Al Qaeda, Talibaner, Mexikanska knarkkarteller och Iran?
  Själv måste jag erkänna att det inte skulle kännas speciellt bra.

  I en perfekt värld skulle det inte finnas vapen, det håller jag med om. Men i den världen skulle det inte heller finnas sjukdom, barnmisshandel, trafficking, prostitution, mobbing, dödsstraff eller utrotningshotade djur.

  En perfekt värld finns bara om det enbart finns perfekta människor, och det är väl där problemet ligger. Människan är inte perfekt. alltid dyker det upp nån som anser sig förtjänt av det nån annan redan har, oavsett om det är en kvinna, en man, en bit land, mat eller en sak.

  För att förhindra det vill jag fortfarande veta att min påk är större än den andres pinne.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.