onsdag 11 maj 2011

Tillväxtforum 2011

Det här skulle jag vilja ha sagt om jag deltagit.
På lördag slår Steg 3 till. På Kulturhuset i Stockholm arrangeras en heldag av det mastiga slaget. 

Tillväxtforum 2011 sammanför förespråkare och kritiker av ett samhällssystem där materiell och ekonomisk tillväxt blivit mer av ett mål än ett medel.

Forskare, samhällsdebattörer, ekonomer, beteendevetare, konstnärer, företagare, filosofer, journalister med flera träffas i paneldiskussioner, föreläsningar och samtal. Tillsammans försöker man förstå hur en ekonomi byggd på ständigt ökad tillväxt påverkar oss idag och framåt. Vad finns det för alternativ, för oss som människor och för vår planet?

Under en dag förvandlar således nätverket Steg 3 Kulturhuset i Stockholm till ett centrum för tillväxtfrågan.
Parallella program finns i stora Hörsalen, Studio 3, Ekoteket och “Mötesrummet”. Medverkar gör bland annat Anders Wijkman, Carl Schlyter, Nina Björk, Allan Larsson, KG Hammar, Gudrun Schyman, Svante Axelsson, Maria Abrahamsson, Sasja Beslik, Nina Jansdotter, Stefan de Vylder, Agneta Stark, Stina Oscarson och många fler. Tyvärr är jag sedan länge själv bokad på annan ort och kan inte närvara.

I pauserna kan du se artister som Zinat Pirzadeh, Odile Nunes, Bob Hansson, Ellinor Sterner, Nora Makander, Göran Rulander och Södra Fots teaterkör. Programmet är gratis och öppet för alla. Så här ser dagen ut!

Kulturhuset 14 maj 2011

Fler som vill ha mer?
Ökad materiell tillväxt, ökad befolkning - begränsade resurser. Håller vi för första gången i mänsklighetens historia på att slå i taket för vad jorden klarar av?

13 kommentarer:

 1. Om det för Birger finns något viktigare på annan ort att boka sig på, än på Tillväxtforum, då måste det vara något alldeles extra enastående där borta på annan ort.

  Nu får vi hoppas att Wijkman m.fl. gör ett gott jobb ändå, för den dagen blir ju det stora mönstringstillfället för Steg 3.

  Att referat därifrån går i SVT kan vi väl ta för givet. Eller?

  SvaraRadera
 2. Anonym 06:31: Nu är det ju så att man kan ha varit bokat långt innan det att Tillväxtforum varit påtänkt. Och att boka av något som jag lovat är inte min grej.

  SvaraRadera
 3. Åker inte till Stockholm om inte Birger är med. Punkt.

  SvaraRadera
 4. Eftersom det inte fanns ngt ytterligare avsnitt i söndags i den tillväxtkritiska skolan, så antar jag att serien nu är avslutad.

  Därav en fråga: kommer detta att utvecklas till en bok eller får vi intresserade "nöja" oss med publiceringen här på bloggen?

  Hälsningar

  Billy Larsson

  SvaraRadera
 5. Billy, söndagsskolan vilar ett tag över sommaren. Jag planerar en bok i ämnet, så fort tiden räcker till för det. I vart fall före nästa valrörelse.

  SvaraRadera
 6. "Att referat därifrån går i SVT kan vi väl ta för givet. Eller?"

  Vi får väl hoppas att SVT Forum gör sin plikt.

  SvaraRadera
 7. Nyss hörde vi på SR P1 Ekot, att det i Tyskland lagts fram en uppmaning om avveckling av kärnkraften inom tio år, eventuellt tidigare. Man skulle snarast börja med ett par reaktorer, den ena ägd av Vattenfall.

  I Sverige är det inte tal om att lägga ner. Snarare sätter man nu in en motoffensiv via radion. Tidpunkten är rätt vald ur kärnkraftsvännernas synpunkt. Folk är ju vettskrämda för händelsen i Japan. SR P1 ställer därför upp med låtsaskritiska program, där det inte är tal om att bjuda in t.ex. Folkkampanjen mot kärnkraft.

  Och om man till äventyrs skulle låta kampanjen komma till tals, så skulle man se till att kärnkraftssidan fick sista ordet.

  SVT är väl inte lika fullt i etablissemangets tjänst som Sveriges Radio verkar vara. Birgers närvaro i Go morron Sverige bevisar ju detta till SVT:s favör.

  Men när får vi höra honom som sommarpratare i Sveriges Radio?

  SvaraRadera
 8. Klistra in denna adress:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=4327530
  i din webbläsare.
  Klicka på "Tipsformulär" under bilden.
  Föreslå sommarpratare!

  Jag har föreslagit:
  Birger Schlaug och Anders Wijkman.

  SvaraRadera
 9. Så bra att Birger ska göra en bok av sin "skola" här, och att den ska komma ut före nästa val,tack för det.

  Det är väl det mest positiva i den svenska miljödebatten nu, att det kommer så många bra böcker.

  Tänker på "Behovet av en ny förståelse", "Plan B 4.0 Uppdrag rädda civilisationen", och "Den stora förnekelsen".

  Och alla har de det gemensamt att de uttrycker en större oro för situationen i världen än vad MP vågar göra (förmodligen p g a dåliga rådgivare, sk "mediastrateger".

  Hälsningar

  Billy Larsson

  SvaraRadera
 10. Jag gjorde som Lars. Hoppas inte Birger misstycker - föreslagen titel: Tillväxtsamhällets problematik... Lite trist kanske...

  SvaraRadera
 11. Borde det inte heta Nedväxtforum eller något liknande?

  SvaraRadera
 12. Har just läst boken "Hållbarhetsmyten - Varför ekonomisk tillväxt inte är problemet" (Martin Andersson, Christer Gunnarsson).
  Där har du att bita i, Birger!

  SvaraRadera
 13. http://wachstum.boellblog.org/

  /Eija

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.