onsdag 11 maj 2011

Den arabiska våren blev inte så varm...?

Ikväll samtalar jag med Bitte Hammargren, som är journalist på SvD, om boken Revolution i Egypten i Kunskapskanalen. Boken handlar om vågen av revolutioner och upplopp i arabvärlden. 

Måste förstås fråga om hon delar tesen att Muslimska brödraskapet kan jämföras med Kristdemokraterna - något som flera av medförfattarna (Mattias Gardell och Jan Hjärpe) hävdar. Och hur kommer det sig att framsidan av boken förmedlar den traditionella vulgärbilden av en vrålande muslim - en bild som förstärker fördomarna om den andre.

Jag är också nyfiken på varför hon i inledningen av sitt kapitel känner behov av att skriva att hon inte är en revolutionsromantiker, att hon avskyr blod och våld, ogärna ser skräckfilmer. Men om det nu är så, varför ägnar man stora delar av sitt liv med att bevaka Mellanöstern?

Kunskapskanalen 19.00 torsdag.  
Repris vid midnatt samt 09.00 på fredag morgon. Extra repris söndag 09.00.

5 kommentarer:

 1. Nybyggare på Jordens villkor, det borde ha satsats på i tid, för senast 40 år sedan.

  Varför är ni obildbara?

  SvaraRadera
 2. Dagens smil:

  http://di.se/Default.aspx?pid=235608__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

  Nu gäller det bara att MV inte blir språkrör så kanske MP kan återgå till den gröna politiken och MV sugas upp av sina Timbropolare så är allt som sig bör...

  SvaraRadera
 3. Snygg intervju, intelligenta frågor.
  Citybynight

  SvaraRadera
 4. "Jag är också nyfiken på varför hon i inledningen av sitt kapitel känner behov av att skriva att hon inte är en revolutionsromantiker, att hon avskyr blod och våld, ogärna ser skräckfilmer. Men om det nu är så, varför ägnar man stora delar av sitt liv med att bevaka Mellanöstern?"

  Man kan väl försöka påverka så att det går åt rätt riktning så att det blir mindre av sådant i framtiden.

  SvaraRadera
 5. Personligen är jag mycket besviken på hur de svenska gröna har behandlat (eller låtit Carl Bildt behandla för deras räkning) frågan om den Marockanska våren.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.