lördag 14 maj 2011

Mikaela gör en Dreber?

Trött på att "bara" vara ekonomiskpolitisk talesperson?
Jag läser i Dagens Industri: "Miljöpartiets Mikaela Valtersson satsar allt på att bli nytt språkrör. Samtidigt lockas hon av näringslivet. Förlorar hon omröstningen nästa helg överväger hon att lämna politiken. 

- Just nu är jag helt fokuserad på att bli språkrör. Men går inte det så måste jag fundera över min framtid”, säger Mikaela Valtersson, Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson."

Lustig tanke att vara helt fokuserad på att bli språkrör. Det är nog den första kandidaten till rörposten som varit "helt fokuserad" på det under partiets snart trettioåriga historia.

Att vara ekonomiskpolitisk talesperson räcker tydligen inte -  blir det inte rörskap så blir det kanske dårskap, det vill säga gå direkt från att ha varit grön politiker med ansvar för den ekonomiska politiken till näringslivet. Hur mycket formar sådana funderingar kring karriären det politiska agerandet? Motståndet till arbetstidsförkortning och försvarandet av friskolor med vinstsyfte ligger förstås näringslivet nära om hjärtat, visar drag som säkert Svenskt Näringsliv anser vara modigt av en miljöpartist.

Kanske ligger det annat bakom, kanske är det så att Mikaela anar att politiken kan bli lite grönare och radikalare med nya språkrör? Med Åsa Romson kan det bli större förståelse för kritiken av tillväxt- och konsumtionssamhället, med t ex outsidern Annika Lillemets är risken uppenbar att det därtill bli en grönradikal syn på både socialförsäkringar och bredare inkomstbaser för det offentliga.

Agneta Dreber är en av dem som gått en liknande väg som den Mikaela ger luft åt, det vill säga toppjobb inom näringslivet. Dreber försvarar nu livsmedelsindustrin efter en runda i bland annat näringslivets välfärdsdödare Den Nya Välfärden.  Märkligt i en tid när till och med Svenska Dagbladet lämnar plats på nyhetssidorna för landets vassaste kritik av livsmedelsindustrin. Frågan är om inte karriär är viktigare för en del än vad man gör, säger och försvarar.Själva spelet är viktigare än vad man spelar för. Det kan vara förståeligt, för spelet är förstås spännande att spela även om man bli alibi för en utveckling som går på tvärs än den man sagt sig förespråka. Man kan alltid försvara sig med att man påverkat några bisatser.
I Dagens Nyheters pappersupplaga idag säger Ulf Holm att miljöpartister numera anser att valberedningens förslag väger tungt och att de senaste kongresserna gått på valberedningens förslag. Det måste vara ett av de mest korkade uttalande en partist gjort, vilket förvånar för Ulf är inte korkad... De senaste 8 kongresserna har bara Maria och Peter kandiderat och har också varit valberedningens förslag. När det senaste fanns motkandidater var Valberedningens förslag Claes Roxberg - och huvudförslaget var att han skulle bli partiledare och att språkrörsfunktionen skulle avvecklas. Mer om det här - del 11.

17 kommentarer:

 1. I varje idédriven folkrörelse finns ett antal personer vars centrala idé är att låta sig bäras framåt och uppåt av de andra.

  Fred

  SvaraRadera
 2. Bra BS, att du kan läsa mellan raderna.

  Tack,
  EW

  SvaraRadera
 3. Mikaela Valtersson gör sin sista mandatperiod 2014, därför blir det om hon inte blir språkrör naturligt att hon funderar över sin framtid. Att hon hotar hoppa av är Aftonbladets dåliga rubriksättning, hon kommer självklart sitta kvar som ekonompolitisk talesperson, men vad hon ska göra efter det (2014) är oklart, därav citatet från henne.

  SvaraRadera
 4. Nu var det förstås inte Aftonbladets rubriksättning som boggens inlägg handlade om utan Dagens Industrins intervju med Valtersson.
  Zeke

  SvaraRadera
 5. Hon kanske är en narcissist, som många andra sk karriärister? Ja, ja...

  Jag hoppas på Romson eller Lillemets, det vore upplyftande!

  SvaraRadera
 6. Träffade Valtersson första gången 2007 och det mötet gav en riktigt oaptitlig eftersmak. Hela hon osade av ogrönhet.

  SvaraRadera
 7. Tyvärr spelar det nog inte längre någon roll vem som väljs. Mp har under flera års tid valt en väg bort från de ursprungliga gröna värderingarna. Många genuint gröna har lämnat och karriärister tagit över. Oavsett vem som välj så har mp lagt sig i mitten i svensk politik. Ett "Klimatparti" utan ideologisk grund. Det kommer inte att gå att förändra. Dags nu för något nytt och frächt.

  SvaraRadera
 8. Så otroligt genomskinligt och falskt av denna Valtersson. Hennes utstrålning i en TV-intervju var att hon var så glad för att hon själv var i fokus. Ingen förankring och seriositet i själva saken. Det går inte att spela gamla Spel längre, utan att det syns. Det har varit otroligt lite ideologi de senaste åren från Mp. Karriären och den egna sitsen har lyst igenom. Mp är värd något bättre.

  SvaraRadera
 9. När man läser Mp:s ekonomiska program undrar man vad Valtersson har haft för utgångspunkt för sin politik den senaste mandatperioden. Det hon säger stämmer i varje fall inte med det som står på Mp:s hemsida. Vi behöver en ekonomisk talesperson som verkligen agerar för en grön ekonomisk politik, t.ex. som ersätter BNP-måttet med ett mått som är mått på en hållbar samhällsutveckling.

  SvaraRadera
 10. Åsa Domeij gick också från politiken till ett mycket välbetalt jobb inom näringslivet. Henne "glömmer" du ofta bort i dessa sammanhang, lite väl ofta för att man ska kunna ta detta som något annat än smutskastning.

  SvaraRadera
 11. Ja, Åsa Domeij är numera miljöchef hos Axfood.

  Alltså kan vi förvänta oss, att de varor tas bort, som innehåller soja, vilken behandlats på det vidrigaste sätt (med t.ex. bensin, källa: Vegetar www.vegetarian.se).

  Angående Valtersson, så vore det en gåva om hon blir rör. Då äntligen kommer ett nytt miljöparti att födas. Eko-partiet, kanske? Därefter blir det massflykt från MP till EP.

  SvaraRadera
 12. Anonym 00:56 - Det är helt riktigt att Åsa jobbar inom näringslivet, som miljöchef. Men jag har inte hört henne försvara någon sjuk sak, hon har nämligen total integritet. Agneta Dreber - som också är jättekompetent - har i uppdrag att försvara Livsmedelsindustrins mest sjuka handlingar och åsikter. Det är viss skillnad.

  Mikaela är mycket kompetent och är uppskattad av näringslivet, inte minst Timbro som vill se henne som språkrör. Poirier Martinsson, deras politiske chef, har bland annat hävdat detta i Nyhetsmorgon (när han satt med i Nyhetspanelen). Är det smutskastning att hävda att någon är uppskattad i Näringslivet? Det är ju bara ett konstaterande.

  för övrigt fick jag kritik av några av Mikaelas kritiker efter att i genomgången - här på bloggen - av språkrörskandidaterna dristat mig att påpeka kompetensen hos Mikaela. Jag har aldrig ifrågasatt den, tvärtom. Men det finns inget mer tragiskt att något som inte borde göras görs på ett kompetens sätt. De facto har Mikaela retoriskt skickligt motsatt sig sänkt arbetstid och förordat vinstdrivande friskolor. Jag tycker båda sakerna är totalt felaktiga - Svenskt Näringsliv anser det vara kanon. Inget fult i det, bara ett konstaterande.

  SvaraRadera
 13. Vad kan en blågrön alg, som flyter med strömmarna, bli annat ä blåare, i en blånande värld.

  Jag hickade hörbart till, när jag såg den blå bilden av ett grönt parti.

  Om jag får utse någon till svensk mästare i bilskapande,så blir det BS.

  SvaraRadera
 14. Är näringslivet något fult?? Jag tycker det är bra om fler politiker kan gå vidare till jobb inom näringslivet. Alldeles särskilt om alternativet är att leva på fallskärm från riksdagen.
  -Birger Schlaug, säger du nej till jobb inom näringslivet eller saknar du helt enkelt erbjudanden?

  SvaraRadera
 15. Anonym 10:30. Jodå, har gjort en del konsultinsatser för både företag och branschorganisationer, i form av samtal, utbildning etc under åren efter riksdagen.

  Jo, blev tillfrågad lite försiktigt om ett informationsjobb i en näringslivsbaserad organisation efter det att jag slutat, men kunde konstatera att det gällde att tänja rejält på både samvete och åsikter om det skulle fungera.

  SvaraRadera
 16. Det finns väl ingen av de MP-ledare som fört partiet bort från det riktigt gröna spåret, som kan kallas ointelligent. De är ju knivskarpa allihop!

  Finns det egentligen någon politisk ledare som kan kallas dum i bollen? Inte ens Hitler var helt blåst. Han satte ett nedgånget Tyskland på fötter. Sedan begick han misstag som alla vet, och mot slutet blev han direkt sjuk i huvet. Men en sjuk person behöver ju inte vara oitelligent.

  Kärnkraftens förespråkare är ofta slipat klyftiga. Likaså atombombens fäder. Men var de visa?
  Knappast!

  Alltså är det skillnad på intelligens och klokhet.

  SvaraRadera
 17. Har aldrig förstått vare sig Fridolins eller Valterssons storhet.
  Många andra Miljöpartister har både större idéologisk tyngd och kommunikationsförmåga.

  Hoppas kongressledamöterna bildar sig en egen uppfattning och röstar efter förnuft och känsla.
  Det är alldeles för många proffstyckare och ränksmidande kockar i språkrörssoppan.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.