fredag 11 mars 2011

I kväll: Hjärnkoll på maten

De vetenskapliga råden om maten har skiftat genom åren - varför skall vi tro på forskarna just nu? Hur kan plötsligt ägget hyllas från att tidigare ha varit så hotfullt? Varför fungerar hjärnans belöningssystem på ett sätt som skadar oss? Hur ska vi ta över kontrollen över vad vi äter - ska vi verkligen klämma och lukta på maten i affären?

Det är några av frågorna som tas upp i Kunskapskanalen fredag kväll kl 19.00 då jag samtalar med professor Martin Ingvar om hjärnan och maten utifrån hans och Gunilla Eldhs bok Hjärnkoll på maten. Förresten var Marin Ingvars farsa en av min barndoms idoler, som kunde få mig att välja teve istället för att gå på Stadion och kolla på Djurgården.


Repris söndag och måndag 09.00 i Kunskapskanalen.

4 kommentarer:

 1. Ett bra program!
  Jag köper boken i morgon.

  SvaraRadera
 2. Om professor Martin Ingvar har samma aviga inställning till vegetarisk livsstil, som han nyligen visade i Kropp & Själ, SR P1, gentemot alternativ medicin, då vill jag nog inte ha den boken. Läkaren Christina Doctare var försvarare av den linjen, vilket professorn uppenbarligen inte gillade.

  SvaraRadera
 3. anonym 04:15 - problem uppstår då man så ofta väljer att ta del av sådant som bekräftar ens egen inmurade inställning. Det kanske ger trygghet, men nog ganska falsk sådan.

  SvaraRadera
 4. I SR P1 kunde man ta del av professor Ingvars inställning till alternativmedicinen.

  I mängder av tidningsartiklar och andra utsagor genom åren kan man ta del av vad slaktmatens vänner, inklusive husläkaren, anser om vegetarisk kost.

  I åtskilliga hem får barnen lära sig av föräldrarna att köttmat är nödvändigt. Tills barnet är tillräckligt vuxet för att reflektera alldeles själver.

  Välkommen till www.halsoframjandet.se

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.