fredag 11 mars 2011

Experterna trodde inte på Maria heller...

Om MP blir skägglöst så finns snart en mustasch...
Som väntat föreslås Håkan Juholt bli ny ledare för sossarna. Någon annan hade faktiskt varit otänkbar. Man behöver ett nytt ansikte som kan partiet och som tror på dess värderingar. Juholt var den enda möjliga. Men också den enda rimliga. 

De så kallade experterna verkar överraskade och skeptiska. Precis på samma sätt som när Maria Wetterstrand valdes. Man hade ingen koll på henne före det att hon valet, och när hon blev vald så utsågs hon till någon sorts B-språkrör av experterna.

När de politiska kommentatorerna nu känner sig kränkta över att de inte begripit - den som såg de sura kommentarerna i olika tevekanaler igår vet vad jag menar - blir det tufft för Juholt. De kommer att på alla möjliga vis - medvetet eller omedvetet - försöka bevisa hur kloka de varit som inte förutsett vem som skulle nomineras.

Men: de borgerliga får se upp, plötsligt kommer de att mötas av en som vågar tala ideologi och visioner utan att vara rädd för att tappa mittenväljare. Och det är det bästa sättet att ta just mittenväljare, vilket inte heller de så kallade experterna begriper.

Även om Juhult är långt ifrån grön får även miljöpartiet se upp: Juholt blir snart den enda partiledare med hår i ansiktet. Ty De gröna tycks vara är på väg att tappa också detta signum - även om det finns ett ideologiskt välansat skägg  som står och lurar bakom Gustav Fridolin.

13 kommentarer:

 1. Klockren analys du just gjorde i teve!
  HB

  SvaraRadera
 2. Du skriver den bästa analysen av mittenväljarna jag någonsin hört: "de borgerliga får se upp, plötsligt kommer de att mötas av en som vågar tala ideologi och visioner utan att vara rädd för att tappa mittenväljare. Och det är det bästa sättet att ta just mittenväljare, vilket inte heller de så kallade experterna begriper."

  Precis så är jag övertygad om att det är! Rädda politiker som inte vågar brinna för något skadar inte bara politiken utan utgår från att "mittenväljare" är "mittenväljare" bara därför att det är "mitten" när det i själva verket beror på svalkan i politiken! Tyvärr har också mp hamnat i mittenträsket på grund av felanalys, Fridolins tal om det nya mittenpartiet är så otroligt feltänkt.

  SvaraRadera
 3. Tänk om man valt Östros, då hade medierna skriket om att just han var en uselt val eftersom han stod bakom valförlusten i höstas.

  Tänk om man valt Österberg, då hade medierna rasat över hur tråkig politiken skulle bli.

  Tänk om man valt Damberg, då hade medierna skrivit att Reinfeldt och Damberg är lika som bär - trista stockholmare med byråkratiskt känslolöst språk.

  Tänk om man valt Nuder, då hade medierna skrikit om hur arrogant och o-socialdemokratisk den nya ledaren var.

  Tänk om man valt Veronica Palm, då hade medierna kastat sig över alla ogenomtänkta citat som hon strött omkring sig genom åren.

  Tänk om man valt... Suck! Valet blev det bästa man kunde tänka sig, sett i backspegel begriper jag inte att fler, inklusive mig själv, hur självklart valet av Juholt faktiskt var!

  SvaraRadera
 4. Bra val! Nu kommer det att hetta till i politiken igen. Härligt! Vi ser Reinfeldts sista mandatperiod!
  Back to s again

  SvaraRadera
 5. Efter att ha läst en massa "tyckanden" om Juholt i medierna nu på morgonen kommer Birger med en riktig analys, tack!

  SvaraRadera
 6. Jag tror att du har en stor poäng Birger. För många debattörer framstår nästan Juholt som ett oskäligt oprövat kort. Han har ju trots allt varit riksdagspolitiker sedan 1994. Det har varit nästintill smaklöst nedvärderande av S i borgerlig media, med Wolodarski i spetsen. Nästan komisk var dagens lite räddhågsna ledare om att S nu "tvärbromsar" och att förnyelsens tid är över. Med den analysen så handlar alltså Wolodarskis förnyelsepolitik om jobbskatteavdrag, ökade inkomstklyftor och ökad social utslagning. Därav fler borgerliga debattörers reaktion på Svenska kyrkans upprop mot utslagning pga nya socialförsäkringsregler. Att då DN okritiskt lanserat Damberg, vars enda politiska merit jag känner till är att han ledde falangkaoset inom SSU och att han utropades som ultramodern när han meddelade intresse för partiledarposten på Facebook. När jag har hört honom tala har jag trott att han tillhört de nya moderaterna. Juholt kritiseras för att ej ha ministererfarenhet, den kritiken fanns aldrig till storfavoriten Damberg som, tack för det, heller aldrig varit minister, eller haft ett annat jobb förutom politiken heller.

  Jag kan bara önska att J&J blir en tydligare vänsterröst, med betoning på social demokrati. Där finns ett stort politiskt vakuum, som inte alls behöver vara oattraktivt att fylla trots borgerlig medias envetna kamp att avliva vänstertankar. Kanske kan även de ivirigt omhuldade storstadsväljarna (läs Stockholm) med goda inkomster även gå att vinna med tydlig vänsterideologi? Kanske kommer även dem kräva mer av samhället än ytterligare ett jobbskatteavdrag?

  SvaraRadera
 7. Hur många trodde att Reinfeldt skulle bli en framgångsrik partiledare när han tillträdde?

  Jag har själv ingen koll på var Juholt står. Men det ska bli intressant att se vad som händer framöver och att man väljer en ledare som (tydligen) står en bit ut till vänster är nog bara bra för den politiska debatten.

  SvaraRadera
 8. Sedan några år tillbaka har jag följt Birger Schlaug här på bloggen och så mycket jag kunnat på andra ställen och fascineras av hur bildad denne man än. Ord som renässansmänniska kom för mig när han berättade att han också snickrar. Vi behöver politiker av den kalibern!
  Rick

  SvaraRadera
 9. Instämmer, Rick, han är fullkomligt amazing!!

  SvaraRadera
 10. Att snickra är inte svårt; det vet min vänstertumme alltför väl.

  SvaraRadera
 11. Det är väl bara manliga språkrör och kvinnliga vänsterfeminister och programledare för Bingolotto,som får ha mustasch. Det blev ju tittarstorm när nyhetsankaret Rikard Palm syntes i tv-rutan med mustasch vid en 18-sändning och vid 19:30-sändningen hade han beslutat att raka bort mustaschen. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2979997.ab Det blir väl antingen folkstorm om Juholt behåller mustaschen när han är partiledare eller,så kommer stylisterna att se till att mustaschen antingen stylas eller rakas bort.

  SvaraRadera
 12. Juholt är lite lik dataspelsgubben Super Mario,men bara lite ;-)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.