torsdag 10 mars 2011

På vippen att jag får rätt...?

Partipappa - mer demokratisk variant av Persson.
Jaha, då lär det bara vara tre kvar i ramsan om de tio små sossarna. Och minsann: en av dem är Håkan Juholt. 

Lysande, jag var nog ensam i detta land om att tippa honom redan när hela s-processen påbörjades. I början av november... Men, allvarligt talat, det finns ju ingen annan som klarar att få ihop det sargade partiet.

Lätt hånad, begabbad och skymfad blev jag av mina vänner i Nyhetspanelen och idiotförklarad genom ett snett överseende leende från en av alla så kallade expertkommentatorer...

Här är Nyhetspanelen från den 12 november, mitt tips på Juholt dyker upp efter 3 minuter och 40 sekunder. Jag hade redan då svårt att se någon annan kompromisskandidat som såväl kan partiet som ger någon sorts Persson-stabilitet i den röra som S utgör.

36 kommentarer:

 1. Och partisekreterare?

  SvaraRadera
 2. Vem fan är Juholt?????

  SvaraRadera
 3. Fred: Tja, du, undrar om inte Jämtin behöver tas bort från Stockholmspolitiken.

  SvaraRadera
 4. Glöm inte att den som röstar fram en vänstersosse i själv verket röstar fram den som kan vrida partiet till höger utan att få vänsterfalangen emot sig. Så val av Juholt är perfekt.

  SvaraRadera
 5. Mycket bra Nyhetspanel! Vilket drag, vilken energi, vilket samspel! Tillbaka med Thomas, saknar honom lika mycket som när Bröderna Cartwright ersattes av en tönt vid namn Bronco.

  SvaraRadera
 6. Östros tar hem det och förvandlar partiet till en spillra.
  S-märkt och plågad

  SvaraRadera
 7. Birger, jag bugar mig i respekt!

  SvaraRadera
 8. Sossarna kommer att implodera precis som centern, där väljarna försvinner i takt med att de dör av..

  SvaraRadera
 9. Du ser ut att få rätt om Jämtin också! Två timmar för det att Ekot kunde läcka! Respekt, Birger! Bugar över dina insikter!

  SvaraRadera
 10. Känner med Lenas sorg, inte bara över S utan över Sverige som i stället för att ta åtminstone myrsteg mot framtiden fortsätter i raketfart bakåt.

  http://lenasommestad.wordpress.com/2011/03/08/morgonflakt/

  /A

  SvaraRadera
 11. http://www.youtube.com/watch?v=E_Tve0Tu4kM&feature=related

  SvaraRadera
 12. Ahh, imponerande klarsyn, Birger! Två rätt av två!

  SvaraRadera
 13. Så att ingen missuppfattning sker: jag uppfattar inte Juholt som en politiker med insikter om hållbar politik eller så - utan bara som en sosse som är av sån art att han kan leda sossepartiet i enlighet med gamla s-idéer om evig tillväxt, ökad konsumtion och arbete. Han är dessutom nätverksbyggare som man alltid ser sitta i förtroliga samtal med alla möjlig.

  Förnyare? Nej. Sosse? Ja. Och det är väl en sosse man behöver. Lena S är ju de facto inte sosse av idémässiga skäl utan av genetiska.

  SvaraRadera
 14. Socialdemokraterna behöver en trygg kroppshydda att luta sig mot, längtan efter Persson är stor.
  Rop Hing

  SvaraRadera
 15. Så alla surströmmingsskivor och annat festande med tjänstemän och tjänstkvinnor i Rosenbad har gett så pass mycket insiktsfullt skvaller att han tippar rätt? Där ser man! Frågan är om han har lika goda insikter i MP? Vem blir vald till kvinnligt språkrör?

  SvaraRadera
 16. Från Ladbrook: Akko!

  SvaraRadera
 17. Två rätt av två möjliga, grattis Schlaug. Dags att ersätta Mats Knutsson?
  Mats K.

  SvaraRadera
 18. Kroppshydda, kompispappa, tillgång till nätverk etc - allt detta säger minst lika mycket om varför en kvinna inte får förtroende att leda offentligt - bara på grund av sitt kön - som det säger om varför just Juholt får förtroende.

  Förtroende sitter inte bara i vad någon faktiskt kan, står för, gör och hur han/hon/hen gör det. Förtroende är något som ges och är beroende av hur en persons kunskap, handlande etc tolkas av andra.

  Jag ger mig sjutton på att Juholt om han hade varit kvinna hade betraktats som blyg (snarare än reserverad), osäker (för visst ber en kvinna om råd i nätverkandet med andra, åtminstone i relation till män). Hon hade haft alldeles för lite erfarenhet av både offentlighet och ledarskap. Juholt som kvinna hade dessutom haft noll pondus eftersom kroppshydda på kvinna inte tolkas som karaktär, utan snarare brist på det.

  Annelie Schlaug

  SvaraRadera
 19. det var ironi alltså, om att kvinnor i första hand ber om råd, mm.. bäst att tillägga eftersom mitt feministiska raljerande här har tolkats utan ironi förut :)

  Annelie

  SvaraRadera
 20. Annelie, du har förstås rätt i det mesta du skriver men i det här fallet saknas det nog kvinnor inom socialdemokratiska partiet som skulle klara uppdraget. Den som stått närmast har varit Veronica Palm, men det blir en ny Sahlin och det har man prövat. Det man kan fundera över hur få kvinnor som skulle kunna vara realistiska inom detta stora parti, jag tror att inget annat parti har så svag politisk kompetens för partiledarskap bland kvinnor. Inom allt från M till MP och V finns minst lika många för detta ändamål kompetenta kvinnor som män. När kvinnoförbundet listade ett helt gäng så var det ju alldeles förskräckligt avslöjande.

  Håkan Juholt är kanske den som av alla på socialdemokratisk riksnivå kan partiet eftersom han åkt som en skottspole för att förankra sossarnas försvarspolitik. Han är dessutom en lyssnande person.
  A.

  SvaraRadera
 21. Vet inte om jag ska gratulera till att du hade rätt mot alla odds, eller om jag ska beklaga att det krävs ett "avdankat" språkrör för att se igenom det partiet.

  SvaraRadera
 22. Aja, HELT ensam var du inte: http://twitter.com/#!/frejan/status/2387271701495808

  SvaraRadera
 23. Vi inom Moderaterna är idag mycket nöjda. Kan inte för en femöring se hur detta ska vända den grupp som gett oss valsegern två gånger; storstädernas arbetande medelklass.

  SvaraRadera
 24. Såg presskonferensen, sossarna är att gratulera. Birger har rätt: det var det bästa som kunde hända det sargade partiet!
  (S)ista hoppet

  SvaraRadera
 25. Är du Saida eller?
  Helt lysande analys av dig att ha sådan koll på läget redan i november.
  Jag tyckte faktiskt underligt nog att det du i Nyhetspanelen verkade rimligt, men de flesta jag sagt det till svarade " Vem är Juholt?".

  Nu vet de.

  SvaraRadera
 26. Jag kan ej förstå att ni alla ens lägger ner tid och energi i analys av detta spektakel.
  Socialdemokraterna är i dag ett borgarparti, politiken skiljer sig inte från de blåa typerna.

  Jag gick i tron att svensken i gemen hade fått upp ögonen för detta faktum...men inte, då.
  Att i hög fart skena längs den nyliberala motorvägen mot avgrunden, utan den endaste tanke på konsekvenserna.

  Hur skall vi någonsin få stopp på det här?

  SvaraRadera
 27. @Anonym 15:25
  Kanppast, sossarna är inte det minsta borgerliga, det är ett rent socialistiskt parti med allt vad det innerbär!

  SvaraRadera
 28. A - alltså sossarna har ju en av de mest kompetenta kvinnorna till sitt förfogande, som både med erfarenhet, pondus och kompetens hade utklassat dem alla - både kvinnor och män - Lena Sommestad! Men det är inte synd om S för att de väljer att ruttna ihop till ett småparti, det har jag väntat på länge. Men det är synd om Lena som kastar bort sin intelligens på det partiet. Och synd om Sverige.

  Den andra A

  SvaraRadera
 29. Den andra A lär inte förstått att Lena S inte står för socialdemokratisk politik, hur skulle hon då kunna bli vald? Och som debattör är hon ju dålig! Varför försöker alla berätta sagor?
  A.

  SvaraRadera
 30. Birger har redan fått rätt.

  Åtminstone om S-kongressen följer valberedningens förslag.

  Det gör den.

  Gt

  SvaraRadera
 31. Har du fått några erbjudande från Mediehusen? Du är långt bättre koll på läget än de flesta politiska kommentatorerna som uppbär lön...

  Att gissa Juholt i November är som att satsa pengar på Grekland inför fotbolls-EM 2004...

  SvaraRadera
 32. A 13:06, jag menar att vi riskerar inte ens se de kvinnor som hade varit kandidater om de hade varit män - bara för att samma egenskaper hos män och kvinnor generellt tolkas helt olika. De brister som Juholt har hade aldrig accepterats hos en kvinna. (Han är ett oprövat kort men hon hade varit ett osäkert kort - det finns i språket som definierar våra normer hela tiden).

  Detta gör, tror jag, att det är för enkelt att bara säga att kvinnorna inte finns. Vi letar inte efter dem med en okej inställd sökare och har ett könsrollsfilter ivägen.

  Samtidigt gör detta könsrollsfilter våra _ideer_ om t.ex. kompispappa och trygg kroppshydda till mer än ideer: en man som passar i mallen får det verkligen lättare att vara potentiell ledare. (En öppet homosexuell, svart eller funktionshindrad man hade dissats utifrån samma mall.)

  Han får stöd och _blir_ därmed en relativt bra (potentiell) ledare.

  Han blir det i samma stund som hans manliga egenskaper bekräftas. (Jag tror enligt samma logik att Persson tappade respekt i och med att mansrollen förändrades - buffeln blev fel.)

  Oavsett det aktuella valet av partiledare, men för att ge exempel på kvinnor bland sossarna, tror jag att om t.ex. Ylva Johansson hade varit man så hade hon fått en helt annan cred och framstått som självlysande i olika debatter. Samma med Margareta Winberg även om hon ägnar sig åt ledarskap i andra sammanhang idag.

  Annelie

  SvaraRadera
 33. Ylva Johansson hade inte kunnat bli vald hur bra hon än skulle vara, hon har suttit i riksdagen för Vänsterpartiet en gång i tiden. Det vore en omöjlighet för det stora socialdemokratiska partiet att välja någon med en sådan bakgrund. Margareta Winberg har lika lite stöd i partiets som Pär Nuder, de har sina stödgrupper, men minst lika stora grupper som avskyr dem. Mona Sahlin hade aldrig blivit vald när hon blev det om hon inte varit kvinna, partiet skulle nämligen ha en kvinna då. Däremot hade hon blivit vald på egna meriter när hon föll på grund av de interna stridigheter som ledde fram till "toblerone-affären".
  A.

  A.

  SvaraRadera
 34. Kul i dagens panel! Tack för stödet till Manchester U....!!

  SvaraRadera
 35. A 10:04, jag skrev oavsett val av partiledare. T.ex. angående graden av cred som olika personer får för insatser i debatter.

  Det är knappast pga bakgrund i V, som du skriver att hon har, som Johansson inte får den cred som jag skriver att hon hade fått som man. Jag tror inte heller att Winberg hade ansetts aktuell på det sätt Nuder gjorde som kandidat nu, oavsett om hon hade varit kvar. Utan oavsett andra faktorer så tror jag att kön hade varit utslagsgivande - han hade framställt som mer trovärdig. Hade Nuder varit kvinna hade Tsunamin framställts som Toblerone x 100.

  Min poäng är att det (breda) stöd du nämner att någon behöver inte är en faktor skiljd från vår tolkning av kön, tvärtom.

  Men så länge kön är orsak kommer det också att förnekas, eftersom det är odemokratiskt. Vi kommer att se andra orsaker som vi kopplar till personlig svaghet respektive styrka. Kvinnor är blygt osäkra när män är passande reserverade, kvinnor är opassande arga när män är behövligt bestämda, kvinnor tappar kontrollen när män visar vad de vill. Vem får lättast förtroende som offentlig ledare _allt annat_ lika? Och med tanke på att ingen är perfekt - vems brister framstår som lättare att ha överseende med när det är förmågan att leda som är huvudkravet?

  Annelie

  SvaraRadera
 36. Och jag verkade vara den enda som direkt såg att Nuders och Bodströms nej faktiskt var ärligt menade. Det är obegripligt att det tog så lång tid för journalister att uppfatta detta. Deras "nej" var helt annorlunda mot Perssons "nej" tidigare.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.