torsdag 8 oktober 2009

I väntan på Nobelpriset i litteratur...

... får man besöka biblioteket i Kumla för att fullgöra en av sina kulturgärningar....

Jaja, gnöla lagom, observera vilken som är signaturmelodin till SVT:s Babel... Jag är inte ensam! Public Service har också förstått!

För övrigt bör Tomas Tranströmer få litteraturpriset.

Teatrarna töms. Det är midnatt.
Bokstäverna flammar på fasaderna.
De obesvarade brevens gåta
sjunker genom det kalla glittret.

Tomas Tranströmer, Den Stora Gåtan.

17 kommentarer:

  1. Allmännyttan töms. Det är morgon.
    Entreprenörerna klättrar på fasaderna.
    Den obesvarade frågan om varför
    är inbakad djupt under putsen.


    För övrigt är vi nästan lika nyfikna på om du kan tänka dig ett förhållande till det obegripliga likt det Elin Wägner hade.

    SvaraRadera
  2. Ja, du Eric, det har ramlat in så många brev, mejl och telefonsamtal om det - och föfrågan om fler debattartiklar i samma ämne - att jag börjar bli förskräckt. Det blir en fundering kring ämnet imorgon, om en tågresa i kväll förflyter något så när bra och det finns tillräcklig tysnad i vagnen... Tystnad är nämligen alla tankars moder.

    SvaraRadera
  3. Hej Birger Schlaug! Tack för en mycket trevlig, rolig och kunskapsinhämtande show igår. Vi kan säkert tala för alla de många åhörarna. Jag får på Kumlas vägnar beklaga att inte den bättre lokalen för detta ändamål räckte till, men det gick ju bra nu också. Vår hälsning till din kollega som var en positiv bekantskap. Vi var nog många som blev överraskad över att du kunde vara så rolig och över att en politiker kunde ha sådan härlig humor. Tack för en fin kväll!
    Inga och Björn Z.

    SvaraRadera
  4. Tranan får aldrig priset. Han är svensk och svenskar kan inte få priset efter den grova missen på 70-talet då två ganska provinsiella svenkar fick dela pris.

    SvaraRadera
  5. Jag går ALDRIG med på att Tranströmer skulle vara MER värd ett Nobelpris än Harry Martinson (som f.ö. med sin djupa naturkänsla på många sätt var en själsfrände till Elin Wägner). Eyvind Johnson var allt annat än provinsiell - det som såg illa ut när de fick priset var ju att de själva satt i akademien och att akademien alltså "belönade sej själv". Sämre författare har sannerligen fått nobelpriset i litteratur. (Att Astrid Lindgren inte fick nobelpriset innebar f.ö. en grov underskattning av den s.k. barnlitteraturens styrka och konstnärliga möjligheter - behöver jag nämna H C Andersen?).

    SvaraRadera
  6. Tranströmer är inte värd priset, därför kommer han inte få det heller. En person som är mest känd för att den sk. kultureliten i Sverige varje år först tjatar om att han ska få priset för att sedan uppröras över att han inte fick det är inte värd det. Hur många på gatan, dvs. vanligt folk, kan nämna något han skrivit i jämförelse med hur många som vet att det alltid tjatas om honom?

    Nej, gör om priset. Se till hur mycket varje författare säljer, laddas ner och lånas ut. Den som ligger högst är bäst, så enkelt är det! Dagens system är lika dumt som att spela fotbolls-VM men inte utse världsmästaren utifrån vem som de facto vinner matcherna utan att man efteråt sätter en grupp ”experter” på att utvärdera vem som egentligen spelade bäst.

    Lägg där till att två av jurymedlemmarna vägrar delta i juryn då de övriga vägrade att stödja en person som blivit dödshotade för att han nyttjat det fria order. Det fria ord som hela litteraturpriset vilar på, eller i alla fall borde vila på.

    SvaraRadera
  7. Var Martinson själsfrände med Wägner? Tja, kanske något lite, men skillnaden var ändå total då Wägner tog strid för kvinnosaken, freden och miljön mot alla odds och på ett sammanhängande sätt. Martinsons inträdestal i Akademien, som förresten Schlaug lagt in på sin webbsida om Wägner, är inte trevligt eftersom det nedvärderar Wägner ganska rejält, det luktar helt enkelt illa om det.
    Pär H. Lagerkvist

    SvaraRadera
  8. Det var ett roligt teveinslag från Kumlanytt du länkade till.Det verkar vara en trevlig föreställning ni gör. Ska höra om vi inte kan få den till Ystad!

    SvaraRadera
  9. Det finns en hel del fullständigt vanligt folk som läser Tranströmer och annan poesi. Den sk kultureliten är för övrigt rätt tyst i det här landet - man hör mest talas om den när folk som markerar att de inte tillhör den ilsket begabbar den.

    Är övertygad om att det inte är en klassfråga att läsa böcker med sting. Arbetarförfattarna skrev för oss alla t.ex., men kanske allra minst ändå för kultureliten.

    SvaraRadera
  10. Astrid Lindgren får inte priset pga. att man underskattar barnlitteraturen utan pga. att man avskyr kommersiellt framgångrika författare samt att det skulle vända upp och ner på hela nobelpriset. Ger man Lindgren priset, som de facto är en författare som kreti och preti på gatan uppskattar, hur ska man förhålla sig till andra författare som vanligt folk läser?

    Sanningen är den att i en sådan situation skulle det vara svårt att inte ge 2009 års pris till Dan Brown. Hans senaste bok såldes i en miljon exemplar första dagen enbart, vem är mer framgångsrik (läs: bra författare)än så?

    Det tragiska är att akademin värdesätter en man som Günter Grass högre. En man som levde, verkade och stödde den diktatoriska DDR-regimen. Vars verk pressades igenom DDR-regimens censur men enligt akademin var dessa värda nobelpriset. Tiden är ur led.

    SvaraRadera
  11. "Tystnad är nämligen alla tankars moder"

    Inte bara det! Tystnad & stillhet är en förutsättning för att uppleva skönhet & balans i livet.

    / Realist

    SvaraRadera
  12. Mm, tystnad och stillhet, dessa ljuva ord och företeelser...

    SvaraRadera
  13. Med den logiken stödde alla DDR som överhuvudtaget sa något och inte blev mördade eller landsförvisade.

    SvaraRadera
  14. Bra val Birger.Visst är Tranströmer en stor poet och inte tror jag det hade upprört så många utomlands om han fick priset heller.Han är ju uppskattad över hela världen och nämns av bla. japaner och till och fransoser som.Han har något som tilltalar alla över språkbarriärer.För övrigt minns jag att jag såg ett program om Gunnar Sträng för länge sen.Ivar Lo Johansson minns jag sade att han uppmanade Sträng att bli författare isället för att syssla med något så ointelligent som politik.Nu förstår jag varför du lämnade politiken Birger ;)!
    Du är ju författare av rang som om du fortsätter på samma spår säkert kommer vara med i framtida Nobel spekulationer,låt oss säga cirka 2018!
    Janne M Göteborg

    SvaraRadera
  15. I väntan på Birgers mottagande av Nobelpriset i litteratur år 2018, får vi nöja oss med att läsa hans och Elins verk.

    SvaraRadera
  16. En atetist är en gudsförnekare.

    Den, som inte säger direkt nej till tanken på existensen av en större ande än människan, utan bara säger jasså, den kan bara inte vara regelrätt ateist.

    BS är sålunda varken teist eller ateist.

    SvaraRadera
  17. Den som redan är och verkar,
    måste väl räcka!
    Han behöver inte vara utom sig själv troende.
    Filosof räcker det!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.