onsdag 7 oktober 2009

Fördomar

Fördomar har sin givna plats hos människan. De är ofta rent praktiskt motiverade, världen är så komplicerad att man gärna vill låta lura sig genom att sortera enkelt.

När regeringen föreslog att föräldrar skall kunna få betala upp till 8000 kronor som ersättning för den skada deras barn gjort så uppkom en debatt, som bygger på att det i stort sett bara är barn till fattiga, utslagna, sjuka och arbetslösa föräldrar som ställer till det på stan. Underklassens ungar, helt enkelt. Budskapet kom från den välmenande vänstern i allmänhet.

Snacka om fördomar! Som om inte överklassens och medelklassens ungar är minst lika benägna att sparka på bilar, tända på skolor och ställa till det.

Föräldrar som satsar på sina jobb, sina karriärer, sina examina och putsar på sina fasader behöver alls inte vara bättre föräldrar än dem som man nu pekar finger åt. De har ju sitt att tänka på. Medan deras glin får göra lite vad de vill.

Fördomarna passar förstås bra för oss som lever på solsidan.

Det liknar förresten de fördomar som medier och allmänhet hade om suffragetterna för ungefär hundra år sedan. De målades ut som underklass, obildad pöbel. Men bestod i själva verket av kvinnor från alla klasser, arbetarkvinnor och akademiker, underklass och överklass. Så är det nog med föräldrarna till de ungar som härjar nu också. Pinsamt för överklassen, lättare att leva med fördomar... Och slippa fundera över hur det kommer sig att man skaffade barn till världen för att sedan inte ha tid med dem.

23 kommentarer:

  1. För lite debatt om varför ungdomarna röjer, tycker jag. Dom är inte nöjda. Punkt.
    Men ingen verkar intresserad av lösningen på det problemet, för då skulle väl debatten handla om det?!
    Tomas, Göteborg

    SvaraRadera
  2. En fördom kanske, men jag har sett barn till framgångsrika föräldrar, låta sina föräldrars dröm om dem, gå upp i marijuanarök.

    SvaraRadera
  3. Brukar inte vara min reflex, men finns det några siffror/belägg för den ena eller andra ståndpunkten ??
    Utan att veta nånting (vet du?) så tror jag det ligger nånting i den där välmenande vänsterfördomen...

    SvaraRadera
  4. Jag har sett många rika föräldrar förstöra sina barn och många fattiga föräldrar ge sina barn en mycket bra uppfostran.

    Blir barnen antisociala har - ofta föräldrarna bidragit till detta beteende.

    I stället för böter, borde kanke föräldrarna skickas på utbildning.

    SvaraRadera
  5. Att föräldrarna tillsammans skall svara för sina barns uppfostran och därmed även för vad de ställer till finner jag så självklart att jag trodde det redan gällde.
    Det måste vara de vänsterextrema som tycker något annat. I vanlig ordning skall då den skötsamma delen av kollektivet pröjsa får de andras påhitt.

    SvaraRadera
  6. Jag tror som du att överklassens barn kan "ställa till det" de med, men för en med låg inkomst (tänk existensminimum) är 8000 kronor sjukt mycket pengar, för en miljonär är det en fis i rymden. Alltså drabbas den fattige hårdare. Som vanligt ...

    SvaraRadera
  7. Kritiken bestod i att utsatta grupper skulle drabbas av konsekvenserna på ett orimligt sätt, inte att blott underklassen begår brott.

    SvaraRadera
  8. Kerstin,
    nog kan överklassens barn "ställa till det", men på något vidunderligt vis är de bättre på att komma undan straff.

    Om föräldrarna till alla barn som begår brott dömdes till samma utbildning skulle det vara jämlikt - i stil med dagböter.

    SvaraRadera
  9. Varför gräns på 8000 kronor? Varför inte sätta taket i relation till dagsböter...

    SvaraRadera
  10. Så här skriver Brottsförebyggande Rådet om vilka som begår brott: "Det är också sedan länge väl känt att det är vanligare att kriminellt aktiva kommer från socioekonomiskt mindre välbeställda miljöer. Det är däremot ingen självklarhet att det rör sig om några enkla orsakssammanhang. De allra flesta barn som växer upp i sådana miljöer blir trots allt inte kriminella.

    Men det finns studier som visar att bostadsområdets sociala sammansättning och struktur till viss del kan påverka risken för att utveckla kriminalitet. Men bostadsområdet påverkar på olika sätt för ungdomar med olika individuella förutsättningar. Till exempel har studier visat att bostadsområdets socioekonomiska karaktär inte hade någon betydelse för barn som redan tidigt uppvisade allvarliga psykosociala problem. Dessa barn löpte lika stor risk för kriminell utveckling oavsett vilken typ av bostadsområde de växte upp i. Däremot fann man i dessa studier att en ogynnsam bostadsmiljö bidrog till ökad risk för kriminell utveckling bland de barn som inte hade någon allvarlig psykosocial problematik under sin tidiga barndom. Men, vad som ytterligare komplicerar bilden är att detta gällde endast de pojkar som tidigt började begå brott."

    Att all kriminalitet handlar om socioekonomisk situation är ju inte fallet, men visst spelar det in.

    http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=22&module_instance=2

    SvaraRadera
  11. Maria! De som bor i "ogynnsamma bostadsmiljöer" är en minoritet om man ser till hela Sverige. Det är troligt, och det är väl också så man menar, att det finns högre procentuell risk att blir "stökiga" barn i dessa områden, men den totala mängden barn som tänder på skolor, slår sönder bilar etc lär inte alls komma från föräldrar med med synnerliga ekonomiska problem eller som är ensamstående.

    I min lilla stad har det bränts skolor, slagits sönder rutor på resecentrum etc - men staden är äckligt välmående och de som åkt fast kommer från goda ekonomiska förhållanden.
    Stina E.

    SvaraRadera
  12. Alldeles nyss hörde jag Birger Schlaug bli intervjuad i Vingåkers köpcentrum. Vi tar några andra röster först. Men först Grattis!
    - En representant berättade att Han och Birger levde i olika verkligheter.
    - En annan berättade att det ena inte utesluter det andra.

    Så att, om vi genom vår överkonsumtion gör jorden omöjlig att leva på, så gör vi inte det.

    Birger berättade om sin sjukdom, att han var utshoppad sedan många år, för klimatet , miljöns och framtidens skull. Han berättade om utvecklingssamhället som ersätter konsumtionssamhället för jordens framtids akull. Göran Greider var också där. Han berättade att också han hade drabbats av utshoppningssyndromet men att han inte hade kommit lika långt som Birger. Göran orkade med nöd och näppe få med sig lite musik hem.
    Jag tyckte att det var uppmuntrade att höra att BS fick stöd från flera håll.
    Att BS inte darrade på rösten var ju bara att vänta.
    Uppmuntrande att lyssna på!

    SvaraRadera
  13. @Stina E:

    Jag citerar kommentaren jag skrev innan: "Att all kriminalitet handlar om socioekonomisk situation är ju inte fallet, men visst spelar det in.".

    SvaraRadera
  14. En ungdom utan arbete, som är kåt
    och saknar, pengar bil och båt
    och flickvän/pojkvän och som ser
    hur livet emot andra ler

    kan drabbas av så starka känslor
    att man sätter upp egna regler
    för sig själv!

    SvaraRadera
  15. Här är du helt ute och reser, Birger. Jag har arbetat med ungdomar i mer än 40 år, på olika sätt och inom olika institutioner, och jag kan garantera att du har alldeles fel. Det är inte vem som helst som lever rövare, blir missbrukare, osv. Mönstret kan ses redan på dagis. Det finns någonting som heter personlighetsstörningar. De kan du inte sudda ut. Får vi därtill en miljöförstärkning av dessa, kan det gå riktigt illa.

    SvaraRadera
  16. Olof skriver att det finns något som heter personlighetsstörningar. Det gör det verkligen. Det drabbar inte socialgrupp 3 mer än socialgrupp 1. När du tittar på vilka som är medlemmar i de autonoma grupperna så är det så vit jag vet ungar från medelklassen.
    Anta

    SvaraRadera
  17. Djuren har ungar
    Människorna har barn!

    SvaraRadera
  18. Jag skiter fullständigt i om man är fattig eller rik. Ansvar för sig själv och sina barn har man i vilket fall. Offermentaliteten står mig upp i halsen.

    Arbetarungen med noll akademiska släktingar

    SvaraRadera
  19. Mycket bra skrivet Birger.Jag tycker att du fångar själva grunden i denna problematik.Jo är det något område som är så utforskat inom det många gånger rätt diffusa
    ämnet Sociologi,så är det ju just varför folk begår brott.Redan åren efter 1900 så slog ju sig ett gäng mycket eminta forskare sig ihop vid Chicago University och använde sig alla tillgängliga metoder,och väldigt väl utarbetade och korrekta statiskt välformulerade metoder och en rad så kallade "case studies" (djup studier) om orsaker till varför folk begår brott och vilken inverkan straff hade för att i långa loppet stoppa brott.Att de slog sig ner i just Chicago var ju tur för dom och för oss.Snart kom Al Capone och de andra på scenen så nog hade de "material" att bygga på alltid.I stort sett allt som man behöver veta om brott och straff står sig nästan kusligt väl än idag.Ett de fakta de fastslog bort om allt tvivel,och till denna skara djupt konservativa forskares egen förskräckelses, rätt skrämmande fakta var att Straff har väldig marginell preventiv verkan!Dessa allvarliga lång bort om Bush Konservativa var dock hederliga nog att redovisa att så var fallet.Gång efter gång har det försökt vederläggas genom åren MEN inte lyckats.En av varu konsumsition styrd och status fixerad kultur var den enskilt viktigaste förklaringen till varför folk begick brott.Ett "Grund- Incitamentet" som mumbo-jumbo Ekonomer brukar tala så vackert om!Nu är det kris.Att Arbetslöshet,Klyftor i resurs fördelning som i dessa tider vet man ökar brottslighet.Viljan att begå brott ökar i en sådan tid,det är bara titta i statisken,den finns där.Man kan ju naturligtvis som diktatorer som Mussolini och Stalin putta in hela grupper i fängelse på själva misstanken om att de kan begå brott och få ner brottsligheten(det är det ju säkert flera som vill även i idag.)Men har man andra värderingar så tror man får gå till roten med problemet!!Medborgarlön är enligt mig en Nödvändigt inslag för att gripa sig an problematiken med brottsligheten (för att inte tala om att rädda Miljön och skapa äkta Lycka som Bonus!Och det är väl aldrig fel?)På svt.debatt
    hävdar Sociologi Professorn Lasse Ekstrand "Skrota alla bidrag och inför ovillkorad medborgarlön".Tråkigt nog tycker Grön Ungdoms Ordförande i ett svar till Ekstrand att "Det tycker jag är bra gammaldags hemmafrubidrag"!Vad har hänt med Miljö Partiets frifräsande ungdomsförbund?Läs om debatten på
    svt.se/opinion
    lid=puff_1565548&lpos=rubrik
    och bedöm själva själva!
    Janne M Göteborg

    SvaraRadera
  20. Brottsförebyggande rådet har säkert gjort en utmärkt studie, men den kanske inte säger allt om vad brott och våld i olika samhällsgrupper är. T.ex. används BRÅs statistik ofta till som att brott som står i proportion till psykosociala problem. I vårt samhälle räknas en hel del våldsamma och brottsliga beteenden inte in där, precis som mycket inte alltid räknas som våld (även om just BRÅ gör det):

    Borde det inte vara förenligt med psykosociala problem att inte kunna behandla sin partner jämställt utan kontrollera henne och t.o.m. slå henne? Helt vanliga män slår och ingen skulle komma på tanken att kalla dem riskgrupp, problematiska etc.

    Ekonomisk brottslighet, mobbing etc är också straffbart men av någon anledning inte förknippat med psykosociala problem.

    SvaraRadera
  21. Jag (10:05) menar att det verkar vara en klassfråga var skulden för brott läggs. Vissa har personlig bakgrund, problem, som det går att skylla på. Andra skuldbeläggs inte inte, trots att de har lika mycket bakgrund och problem.

    SvaraRadera
  22. Djur har ungar som de lär hur de ska klara sig och skuffar iväg dem när de anser att de gör det.

    Människor har barn som de skuffar iväg till dagis innan de knappt kan gå. Föräldrarna hinner inte ta hand om dem själva antingen för att det är för tråkigt eller för dyrt.

    Barn blir lätt otrygga, vilsna, fulla av kopiösa mängder obearbetade intryck i sitt sökande efter en egen identitet om det inte ständigt finns en stabiliserande vuxen i bakgrunden som rycker in, kollar, frågar, bryr sig.

    En ypperlig grogrund för destruktivt leverne.

    Vad gör ett brottsförebyggande råd? De kan ju ge råd i brottsförebyggande syfte genom att be om mera tid för barnen. Tjugo år av en vuxen människas liv är inte mycket men det har betydelse för hela livet för en ung människa.

    Det är så enkelt.

    Men att bötfälla föräldrar är som att slå bakifrån.

    Först begär samhället båda föräldrarna ut i förvärvslivet. Så tar samhället hand om barnen under tiden. När samhället misslyckas med att ta hand om barnen bötfälls föräldrarna.

    Så grubblas det och klyvs hårstrån och babblas och benas ut till sista gäddbenet och under tiden far flera barn illa.

    Hur tokiga är människorna egentligen?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.