lördag 10 oktober 2009

Genant?

Känner han det genant, Obama? Fredspris Dag 1. Beslut om fler trupper till Afghanistan Dag 2. Till ett krig med allt fler hemskickade lik. Och med ökat motstånd, precis som Sovjet en gång mötte. Ett slag i ansiktet på fredsrörelsen...

Och Sverige håller på att låsa in sig i kriget alltmer. Den borgerliga regeringen utökar de trupper som S och MP tidigare tog initiativ till. Vi är flera som skrivit på ett upprop mot detta. Det kortsiktiga målet om militär seger underminerar freden och det långsiktiga nationsbyggandet, skrivs idag i SvD. Jag hävdar att det varit så redan från början i detta krig.

Här kan du också skriva på.


Utdrag ur upprop


Sedan årsskiftet 2001/02 har Sverige trupper i Afghanistan.Regeringen utvidgar nu den svenska militära insatsen. Vi protesterar mot Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan.

I praktiken har Sverige, för första gången i modern historia, dragits in i ett krig där mänskliga rättigheter dagligen kränks och där civila dödas i dagliga bombningar.

Afghanerna behöver inte fler utländska soldater. De behöver mat, kläder, husrum, sjukvård och återuppbyggnadshjälp. De 300 miljoner kronor som Sverige årligen satsar på trupperna i Afghanistan, borde användas till en kraftig ökning av den civila hjälpen.

Vi kräver: Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan - öka den civila hjälpen!

Hans Alfredson
Bo Cavefors
Peter Curman
Tom Heyman
Peter Hjukström
Gösta Hultén
Stefan Lindgren
Eva Moberg
Thage G. Peterson
Birger Schlaug
Margareta Zetterström

Skriv under du också: HÄR!
Där du också hittar hela uppropet.
Här finns de första 1000 namnen.

30 kommentarer:

 1. 1. Kan någon förklara varför den godhjärtade -sträcka ut handen-fredspristagaren-Obama trappar upp i Afganistan ?

  2.Var kan man hitta sammanfattningen ( i åttta punkter?) som någon gjorde på den här sidan varför Sverige inte skall delta i Afganistan ?

  3.Är det orimligt att tro att nobelkommiten velat genera Obama ? Den generade vill ju gärna visa sig från en bättre sida ...

  SvaraRadera
 2. Birger
  Förlåt ett inhopp. Försov mig igår.
  Min/vår nyfikenhet handlade om kväkarna och Elin Wägner.
  Du är liksom ett med Elin Wägner. Som syskon, meningsfränder i allt. Det blir, på något vis, märkligt att hon vågar/kan luta sig mot en högre makt, och inte du ?
  Men ditt tal om ödmjukhet, grubbel i tystnad och skepsis mot humanisterna låter som en utsträckt hand. Mot kväkarna ?

  SvaraRadera
 3. Birger, förstår inte du att talibanerna måste bekämpas? Precis som nazisterna i Tyskland under andra världskriget? Hur löser du problemet med talibanerna? Låt oss höra!

  SvaraRadera
 4. Om man nu kommer långt med att sprida hopp, så kanske t.ex. Michael Jacksons fredslåtar skulle räcka för att ge honom priset postumt... Eller inte :)
  http://hallplatshaden.wordpress.com/2009/10/09/inget-nobelpris-till-michael-jackson/

  SvaraRadera
 5. Att bekämpa talibanerna genom krigföring är väl minst sagt kontraproduktivt. Det borde ju de senaste decenniernas krig i Afghanistan visa. För trots många års krig, förvisso inte riktat mot talibanerna hela tiden, står dom fortfarande väldigt starka.

  Bästa sättet att motarbeta dom är enligt min uppfattning humanitär hjälp till det afghanska folket utan att beblanda sig med alla lokala krigsherrar och utbildning för alla. Detta skulle ta bort grunden som talibanerna bygger sin existens på. Varför skulle dom annars lägga så mycket energi på att spränga alla skolor, förutom dom egna koranskolorna, och motarbeta alla hjälpinsatser som trots allt görs.

  SvaraRadera
 6. För tio år sedan hade det bland de första undertecknarna funnits inst 50% kvinnor, varför har män blivit de som idag driver fredsfrågan hårdast? Vad har hänt med kvinnorna? Har jämställdheten medfört att man har blivit lika militaristiska som gamla tiders män?

  SvaraRadera
 7. Erik, om du läser om Elin Wägners "gudstro" så är den till förvillelse lik den som Birger skrev om i går om att kalla livet för gud. Jag tycker nog att vi fick rätt bra svar i går...

  SvaraRadera
 8. Eric: Jag har utsträckta händer åt många håll. Som jag skriver: den nya vetenskapen talar mer om osäkerhet än säkerhet. Religösa tror, jag tror också. Vetenskapen är i mångt och mycket ett troende, ständigt ifrågasatt och utsatt för kritisk granskning (det är den riktiga vetenskapens signum). De kunskaper vi besitter visar sig allt som oftast, när tid har förflutit, vara falsk kunskap. Och oändligt mycket av det som för 50 år sedan skulle uppfattas som övernaturligt uppfattas idag som naturligt. Det finns inget övernaturligt, om det finns så är det ju naturligt.
  Kväkare? Det finns mycket i deras hållning som jag sympatiserar med, vilket jag avvaktande gjorde långt innan jag upptäckte Elin Wägner. Däremot blev jag förvånad när jag förstod att Wägner blev kväkare - det skedde inte minst på grund av deras inställning till icke-våld, jämlikhet mellan man och kvinna, anti-auktoritetstro och dragning åt uppfattningen att Bibeln får man ta med en nypa salt. Man kan nog säga att det för Elin Wägner, med hennes familje- och släktbakgrund, nästan var ett större steg att bli kväkare än att ta avstånd från allt som har med religion att göra. Hennes släkt, på moderns sidan, hade ju i rakt nedstigande led varit präster i Svenska Kyrkan, och av den mycket konservativa sorten. Hon led när morbror predikade sin Bibel, och sin tro på överheten och mannens rätt att bestämma över kvinnan - vilket Elin W. kunde se på mycket nära håll, i bland annat sin morbrors hushåll.

  SvaraRadera
 9. Birgers livssyn, som den beskrevs i går, är något av det mest andliga jag kan tänka mig, där ordet andlig står för icke-materialistisk. Jag har lyssnat på Birger i Vittinge kyrka för en tid sedan, han predikade som icke-troende (han dolde det inte alls) och det var den finaste predikan jag någonsin hört. Finns Gud så log han i sin himmel och välsignade den pojken i hopp om att han skulle nå många människor med sina ord! Birger tycks ha en mycket genomtänkt livssyn och god erfarenhet av filosofi och till det något så ovanligt i Sverige som klassisk retorik.

  SvaraRadera
 10. Birger. Tack för fina, och klargörande, rader !
  Ödmjukhet känns som ett nyckelord (?)

  SvaraRadera
 11. Svar till Gunnar Johansson

  Talibanerna grundar sitt agerande på en djupt rotad föreställning om hur tillvaron och samhället ska se ut. Bekämpar du inte de människor som försöker sprida denna föreställning, spelar det ingen roll hur mycket övriga satsningar som görs, inklusive humanitär hjälp – talibanerna kommer att spränga bort alltsammans.

  Det är en myt att talibanerna inte kan besegras militärt. Alla fiender kan besegras militärt, det handlar om storleken på den militära insatsen.

  Att samla in namn som nu pågår och förbereds är att gå talibanernas ärenden och måste därför starkt fördömas. Talibanerna, i likhet med nazisterna och kommunisterna, går inte att tala tillrätta. De har ett projekt de vill genomföra och kommer inte att hejda sig förrän den fria världen stoppar dem.

  SvaraRadera
 12. Vackra ord från Lao Tzu , skrivna för 2500 år sedan, om konsekvenser av våld:

  http://ericsecher.blogspot.com/2009/10/tao-30-anti-vald.html

  SvaraRadera
 13. Birger!
  Läs www.gnidkungen.blogspot.com. En del tänkvärt där tycker jag.

  /Edsbytanten

  SvaraRadera
 14. Man måste tala och argumentera med andra människor även om man har olika syn på tillvaron. All historia tyder på att tvång skapar motstånd. Talibanerna har blivit populära pga alla utländska försök att lägga sig i. Sen vet vi ju att talibanerna bara blivit en förevändning för att komma åt strategiska landområden. Samma som Irak.

  SvaraRadera
 15. kan du ändra länken så man kommer dit där man kan skriva på? det går tyvärr inte att hitta uppropet. tack.

  SvaraRadera
 16. Fredsvän men inte naivlör okt. 10, 02:07:00 em

  Skriva på för talibanerna? Aldrig i livet!!

  SvaraRadera
 17. Eric
  Om man själv är den högre andliga makten och själv är ateist, så finns ju ingen högre makt att luta sig mot.

  SvaraRadera
 18. ... både ödmjuk och stridbar borde varit med...
  Bättre förekomma än förekommas.

  SvaraRadera
 19. Finns någon lista att skriva på för fler soldater i Afghanistan?

  SvaraRadera
 20. Anonym 13.25 - Sidan har ingen egen adreess, utan du hittar den till vänster (under bilden som blinkar på bland annat Thage G. Pettersson).

  SvaraRadera
 21. Nisse
  Jag uppfattar att BS värjer sig mot benämningen för det okända, det man inte förstår. Benämner man det Gud eller högre makt leder det tanken till allsmäktig gubbe med skägg och underkastelse. Och det värjer han/man sig emot.
  Jag tar fasta på den sista raden i gårdagens inlägg . Om tystnad. Försöker vi sätta namn på det vi inte förstår, så talar vi inte längre om det man inte förstår(!). Är det inte essensen i kväkarnas tro ? Det är definitivt essensen i taoismen....
  Hur tar man sig ur den här knipan ? Jo, man kallar sig "troende ateist". Helt OK för mig.

  Stridbar. Man kan vara stridbar på olika sätt.
  Vi har en obalans, tycker jag, mellan "manlig" och "kvinnlig" stridbarhet, mellan Yin och Yang.
  För oss är stridbar lika med aggressitivitet och våld. Gandhi och Mandela m.fl var stridbara på ett annat sätt.
  BS företräder en stridbarhet, tycker jag, som räcker långt.
  Taosim är en lära i den (kvinnliga) formen av stridbarhet.

  SvaraRadera
 22. Var de knäppa i Oslo? Ja, det kan ju tyckas, med tanke på usanernas pågående krig.

  Men kan de inte lika gärna vara listiga där i Oslo? Ty, genom fredspriset kommer inte Obama att förmå sig till fortsatt krig.
  Kanske.

  SvaraRadera
 23. På sina håll hävdas det, att den som är emot Obamas krig mot talibanerna ställer sig på deras sida.

  Låt oss nu flytta blicken till tiden för nazismens Tyskland:

  "Den som är emot Tysklands fälttåg mot bolsjevismen (som Sovjets kommunister kallades då) ställer sig på deras sida."

  SvaraRadera
 24. Varför är det så säkert att Barack Hussein Obama skulle känna sig tvingad att avsluta de krig han fick överta?
  Fick inte tidigare Arafat och judarnas motsvarighet pris. Avslutade de något krig?

  SvaraRadera
 25. Med egen erfarenhet från Afghanistan anser jag att man måste sluta att förenkla bilden om vad som händer. Det finns inte bara talibaner där. Efter Sovjetunionens ockupation finns ingen fungerande institution som tar hand om folket. Kriminaliteten är utbredd. Bistånd förutsätter säkerhet, det finns inget antingen-eller. Bara militär närvaro vinner kanske kriget men endast med bistånd kan freden vinnas.

  De som inte varit på plats kanske har svårt att förstå detta. Om Sverige drar sig ur kommer USA fylla detta tomrum och vårt bistånd kommer ges på USA:s villkor. Är detta vad vi vill?

  SvaraRadera
 26. 08:56

  Jag har också varit på plats och min erfarenhet är den motsatta: militärt "skydd" till bistånd ger mindre säkerhet. Eftersom skyddet i detta fall ges av en konfliktpart. Det undergräver syftet med bistånd, och framför allt syftet med mänsklig säkerhet och fredsbyggande.

  Annelie

  SvaraRadera
 27. Eric
  Troende ateist, är välfunnet och duger för mig också.
  Stridbarhet i Gandhis och Mandelas tappning är stort.
  En som också spelar i en högre division är Obama och man får hoppas att hans dumheter får en parentes. (Afganistan)

  SvaraRadera
 28. Jag har haft nog med nära och kära vars liv förstörts av kriget. Man glömmer att nämna hur många som kommer tillbaka, visserligen levande, med med livslånga fysiska och framförallt psykiska men. Självmord är inte undantaget. Ingen talar ut om detta, istället lockar man unga människor utan erfarenhet till Afghanistan för en mycket stor lön, som man kan lägga undan. Trettiotusen kronor netto per månad är inte ovanligt. Säg som det är: pengarna lockar när arbetslösheten är hög.
  MR

  SvaraRadera
 29. "Afganerna behöver inte mera soldater" !! Varför stöder de AlQuaida då ? Vad gjorde den för nytta ?

  SvaraRadera
 30. "Ta hem den svenska truppen och öka hjälpen" ??
  Det är två saker som inte passar i samma mening ... är en paradox !Jag vill se när B Schlaug ta på sig ryggsäcken och beger sig till M i Sarif för att hjälpa till folk efter att USA och FN har lämnat landet !
  Nej ! Det är nog det bästa som sker just nu angående hjälpen - det andra alternativet (katastrof som BS föreslår) kan inte ens diskuteras !

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.