onsdag 21 oktober 2009

Fair Trade, mormoner och Storsvenskhet

Igår var jag i Avesta och pratade, tillsammans med en representant från Rättvisemärkt, med anledning av FN-dagen, som inträffar på lördag.

Kul att komma till en kommun som är certifierad av Rättvisemärkt som FairTradeCity.

I personalrummet på Karlfeldgymnasiet, där FN-dagen firades, serverades kaffe som inte var rättvisemärkt. Det är lätt att ta beslut, lägga besluten i hårddisken och göra som vanligt...


För övrigt är jag lite förvånad över reaktionerna på Jimmie Åkessons debattinlägg i Aftonbladet. Det som där framfördes var ingenting nytt från det hållet. (Inom parentes undrar jag lite försynt: Varför klär sig Sverigedemokraternas partiledning som mormoner? Och vet Jimmie om att han till cirkus 70% består av vatten. Och att en del av de vattenmolekylerna tidigare bott i muslimer?)

Nog är det klassisk rasistisk retorik i artikeln, men det är inte det som förvånar mig. Det som förvånar mig är att alla dessa svenska politiker och svenska förståsigpåare, som nu är upprörda, tycks vara lika mycket dragna åt det rasistiska som SD när de tycks tro att svenskar skulle vara så mycket bättre, sundare och klokare än danskar, norrmän, fransmän, engelsmän och andra som röstat fram främlingsfientliga partier... Att vi på grund av vår svenskhet skulle vara intellektuellt och närmast genetiskt vaccinerade mot obehagliga uppfattningar.

Jag kan upplysa dessa företrädare för Storsvenskheten att så inte är fallet, att det aldrig varit fallet. Det är bara ett Storsvenskt förhållningssätt till omvärlden... Nejdå, vi är vanliga européer med viss fäbless för typ Pia Kjärsgaard.

För övrigt...
... brukar jag i dessa sammanhang hänvisa till en undersökning som Göteborgs Universitet gjorde för att antal år sedan, den visade att det var miljöpartister som var de mest kosmopolitiska, medan sossar, moderater och centerpartister, bland de etablerade partierna, var de som led mest av xenofobi.

(Ytterligare fundering inom parentes: Är det kanske begravningsentreprenörer SD:s partiledning klär sig som? Frågan är då: Vad vill man begrava? Nu är detta inte alls någon elak kommentar, som miljöpartist på 80-talet klädde jag mig också mycket medvetet. I kofta med slag och jeans. Det vill säga motsatsen till begravningsentreprenörer. Om politik och kläder skrev jag förresten här, där det också finns ett litet minne som berör Göran Persson.)

36 kommentarer:

  1. Reaktionerna på artiken förstärktes nog åtskilligt av rapporterna från SD:s riksmöte, där partisekreteraren (eller var det SDU:s ordf?) kör med slagordet "Ett folk, ett land, en nation!" Det är nog fler än jag som associerar till tyskt 30-tal. SD kastar masken och visar sig vara ett slags salongsnazistiskt parti. tyvärr är det nog så illa, även om de själva vildsint skulle förneka det.

    Anonym av säkerhetsskäl.

    SvaraRadera
  2. Lustigt, jag tänkte också på mormoner när jag såg Söder och Åkesson i teve. De vill väl sticka ut som välklädda i gammal mening. Vi får se upp så vi i pin iver att krossa sd inte börjar försvara en del muslimers idéer om att man inte får ironisera eller skämta om profeten. Den kristna kyrkan har fått acceptera, och gör det också, att vi skämtar om Jesus, driver med präster och ironiserar över kyrkan. Det måste också andra samfund och kyrkor acceptera annars är vi illa ute. Det handlar således om att både ta avstånd från sd och att ta avstånd från religiös fundamentalism oavsett var den kommer ifrån. Vilket väl såväl de allra flesta kristna, judar och muslimer själva anser vara fullt rimligt i ett samhälle där yttrandefrihet råder och där såväl religion som vetenskap ständigt prövas, ifrågasätts och vänds ut och in på.
    Anonym kvart över 9

    SvaraRadera
  3. Apropå din strid mot ekonomismen:

    People should use the climate change crisis as an opportunity to become human again, setting aside the addictive and self-destructive behaviour that has damaged their souls, the Archbishop of Canterbury said today.

    Dr Rowan Williams, head of the Church of England and leader of the worldwide Anglican communion, told an audience at Southwark Cathedral that people had allowed themselves to become "addicted to fantasies about prosperity and growth, dreams of wealth without risk and profit without cost".

    The consequences of such a lifestyle meant the human soul was "one of the foremost casualties of environmental degradation".

    SvaraRadera
  4. Tack för påpekandet! Det skall bli rättvisemärkt kaffe i matsalen! jag skäms!

    SvaraRadera
  5. Rättvisemärkt är något tämligen kontraproduktivt eftersom man betalar mer för en vara som istället borde prissats genom marknadens normala mekanismer. Så länge det finns människor som vill arbeta under dåliga förhållanden är det inte mycket att gör åt. De har alla möjligheter att sluta sig samman, driva krav, strejka, ta kamp utan att vi ska komma med våra pekfingrar och snedvrida det mest effektiva som finns: marknadens prissättning.
    Flis Me

    SvaraRadera
  6. 09:20 Man får inte säga något som ens kan ge en antydan till ironisering av någon utländsk religion. däremot är det fritt fram att dra vår svenska kristna tro i smutsen precis hur mycket som helst.

    SvaraRadera
  7. angående rättvisemärkning.

    Det är ju det dom har gjort. Slagit sig samman, utarbetat en kontrollorganistion och en märkning så att vi kan se hur produktionen sker och göra ett val som gynnar dem... dvs vår/marknadens prissättning.

    SvaraRadera
  8. Hej Birger!

    Såvitt jag förstått så vill du och andra miljöpartister bevara naturen. Betänk då att den s.k. främlingsfientligheten är högst naturlig. Såväl djur som människor har revir. Alla varelser skyddar de individer som står dem närmast; det börjar med familjen, sen storfamiljen, trakten, kommunen etc., beroende på politisk indelning. Engagemanget för andra avtar ju mer man avlägsnar sig från de sina. Allt detta är naturgivet. Till invandringen (främlingarna): Främlingen kan upptas i gruppen om han visar sig ha vänskapliga syften. Har han däremot inte vänskapliga syften, avvisas han. Det är sunt att avvisa främlingar som inte har vänskapliga syften. De som välkomnar den illasinnade främlingen är antingen pultron och/eller dum.

    SvaraRadera
  9. Bäste 13:45. Jag har vänskapliga relationer med ateister, kristna, muslimer, judar samt en del andra. De illasinnade syften jag mött har hittills kommit från en del kristna (som önskat mig till helvetet), en del andra som kommit med hot etc i samband med att jag som språkrör pläderade för en human flyktingpolitik - de illasinnade kom från Strängnäs, var ljushyade, talade felfri svenska och hette något som slutade med sson.

    SvaraRadera
  10. Varför detta fjäskande för muslimer?
    När svenska kvinnor skall ha fotografi till körkortet godkänns sådant bara om vissa delar av ansiktet syns.
    Men se muslimska kvinnor kunde utan vidare hänvisa till sin religion- och få dispens. Vet något vad som gäller för dom som bär burka?

    SvaraRadera
  11. 13.45 (John; jag har ingen blogg, därför skriver jag anonymt) här igen

    Du har självklart en poäng, även om det inte var riktigt det jag syftade på. Det är svårt att vara kort och koncis. Jag syftade på begreppet "främlingsfientlighet" som i princip alltid ses som någonting negativt. Jag menar att det är ett värdeneutralt begrepp. Ingen kan påstå att han eller hon inte hyser främlingsfientliga värderingar. Om du i morgon bitti när du stiger upp möts av en främmande person sittande på sängkanten, så är sannolikt din första reaktion "fara"! Det vore besvärligt för denna främling att övertyga dig om hans eller hennes goda avsikter. Sannolikt vore det svårare för en man eftersom vi män i regel utstrålar fara på ett annat sätt än kvinnor. Jag gjorde ett sånt experiment en gång. Jag gick och satte mig vid ett restaurangbord där andra satt och åt. De var nyktra. De blev bestörta, nervösa, ville ha iväg mig därifrån. Hade de varit berusade kanske det skulle varit enklare, enär alkohol trubbar av folk. Jag försökte föra en konversation. Det gick inte utan de ville ha iväg mig och kallade på kyparen; jag gick min väg innan han kom. Det var ett exempel på främlingsfientlighet, en helt naturlig känsla av fara inför främmande individer. Gjorde de fel?

    Kolla hunden! Dessa instinkter delar vi människor med djuren. Kolla fåglarna, när främmande individer dyker upp. De varnar för mig, trots att jag aldrig gjort en fågel illa i hela mitt liv. Det är fördomen. Alla individer har fördomar. Det är så arterna har överlevt, för att vi extrapolerar från tidigare situationer. En främling-fara-varning-strida eller fly.

    SvaraRadera
  12. Ja du 14:53 tänk på dom burkaklädda kvinnor som insisterar på att ha denna klädsel i skolan. Hur skall andra veta vem de talar med. Detta är ett uttryck för snällismen som väl även BS omhuldar.

    SvaraRadera
  13. Hej: Överhörde på biblioteket i Avesta idag ungdomars resonemang om klimat, miljö, fair trade... Ditt och Andréas budskap nådde alltså fram!
    Bra jobbat!

    Jag hoppas anonym 10:58 står fast vid löftet.

    Ändå är det som hände så symptomatiskt för vår tid. Mellan orden och handlingen måste det finnas en länk, en ansvarsfull genuin vilja. Annars ingenting. Tom retorik.
    Det måste bli bättring!

    SvaraRadera
  14. ""(Inom parentes undrar jag lite försynt: Varför klär sig Sverigedemokraternas partiledning som mormoner?"

    Varför klär sig miljöpartister som uteliggare, fast de har en riksdagslön på 55 tusen i månaden?

    ""Och vet Jimmie om att han till cirkus 70% består av vatten. Och att en del av de vattenmolekylerna tidigare bott i muslimer?""

    ja det vet han om, samma molekyler som tidigare också bott i nazister, fascister och dinosarier, får vi leva med. Dina barn, barn barns Birger kommer att ha molekyler som tidigare bott i Sverigedemokrater, vet DU om det?

    ""brukar jag i dessa sammanhang hänvisa till en undersökning som Göteborgs Universitet gjorde för att antal år sedan, den visade att det var miljöpartister som var de mest kosmopolitiska, medan sossar, moderater och centerpartister, bland de etablerade partierna, var de som led mest av xenofobi.""

    Är man inte "kosmopolit" så är man xenofob, ett psykiatriskt begrepp egentligen. Är det din tolerans och vidsynthet du visar upp här Birger?

    ""Ytterligare fundering inom parentes: Är det kanske begravningsentreprenörer SD:s partiledning klär sig som? Frågan är då: Vad vill man begrava? Nu är detta inte alls någon elak kommentar, som miljöpartist på 80-talet klädde jag mig också mycket medvetet. I kofta med slag och jeans. Det vill säga motsatsen till begravningsentreprenörer.""

    Ja det är begravningsentrepenörer de klär sig som. Det de vill begrava är den politiska korrektheten. De kommer att lyckas också, sorry.

    Du klädde dig i kofta och jeans Birger, och du uteslöt en miljöpartist som hade lite fel åsikt, jag har snackat med honom. Trevlig och intelligent kille, som du alltså var med och uteslöt. Så var det med een toleransen. De mest toleranta är kanske de du tycker är "xenofober".

    SvaraRadera
  15. För den som inte upplever "det andliga", är det antagligen naturligt att se till procenten vattenhalt i människan, eftersom människan för en materialist är enbart en fysisk kropp.

    Det kan vidare tyckas, att mediafolket handskas en aning vårdslöst med begreppet "rasism".
    Vore det inte bättre att skilja på sak och person?

    Normalt brukar BS´skrivkonst höja sig en bit över gängse "vårdslöshet".

    Varumärket Birger Schlaug är värt att akta!

    SvaraRadera
  16. Robsten:
    Svar på frågor.
    VArför klär sig miljöpartister, fast de har 55 000 i månaden, som uteliggare? Nja, nuförtiden ser man ta mig sjutton ingen skillnad på moderater, sossar, vänsterpartister eller miljöpartister. Vilket ju är lite synd, kan man tycka, det är allmän utslätning...

    Om jag vet att mina barn och jag innehåller taskiga molekylker som varit både här och där? Jodå, det brukar jag tala enhel del om på mina förelsäningar. Vi är alla ganska lika, uppbyggda av samma molekyler. Därför är rasism korkat.

    Är man inte kosmopolit så är har man xenofobi? Tycker jag inte alls, vad har du fått det ifrån? Jag refererar en undersökning dä rman istället för vänster och höger mätt skalan xenofob - kosmopolit. Kristdemokrater var väl nångontans i mitten, tror jag.

    OK, då förstår jag att man vill begrava det politiskt korrekta, genom att klä sig väldigt korrekt.

    Nej, det gick inte till så i Mp att det var språkrör som uteslöt enskilda medlemmar, det var nog partistyrelsen, om det inte till och med var kongressen - minns inte riktigt. Några uteslöts, vad jag minns, efter påtryckningar inte minst från lokalavdelningen där de var verksamma. man hade åsikter som inte låg inom de ramar där man kunde representera MP i kommunpolitiken. Vill också minnas att den du nog tänker på var en trevlig och kreativ kille, jag sörjde verkligen att han hade åsikter i just invandrarfrågan som låg så långt utanför MP:s ideologi.

    SvaraRadera
  17. Anonym 22:02.
    Hur anlig man än är, hur mycket kunskap och känslor man än bär, så utgörs kroppen likt förbaskat av ungefär 70 procent vatten.

    SvaraRadera
  18. När det gäller MPs klädkod har du rätt faktiskt, jag låg efter min tid där, vilket jag visste om såklart men ibland får man ju till det, he, he.

    "Vi är alla ganska lika, uppbyggda av samma molekyler. Därför är rasism korkat."

    Absolut! Rasism är både korkat och "oupplyst", jag både umgås och tycker om människor från de flesta världsdelar, så jag kan intyga att du har helt rätt där. Att detta inte har ett jota med t.ex. immigrationspolitiken är ju en annan sak förståss.

    xenofob - kosmopolit? En skala med sådana ytterligheter kan inte ha ett psykiatriskt begrepp i ena änden och ett begrepp som lite för många människor uppfattar som positivt i andra änden. Det är som att ha sjuklig snålhet i ena änden och vanlig generositet i andra änden. Alla som åtminstone studerat på högskolenivå förstår att det är något lurt med själva skalan. Ungefär som
    depremerad - pigg,
    alla fattar att något är fel med den skalan, det skall ju vara
    deprimerad - manisk

    Det normala ligger en bit in i skalan från BÅDA hållen, självklart.

    Så den korrekta skalan kan t.ex. vara.

    xenofob - oikofob

    Jag skulle väl säga att eftersom man är politiskt inkorrekta, så uppväger man det på ett psykologiskt plan genom klädseln, men jag kan hålla med om att just det kanske gått till överdrift.

    Det finns någon som minns Birger, du var med, processen tog hela två dagar i anspråk. Bl.a. du reste ned till sthlm. Men jag förstår såklart bevekelsegrunderna, ville bara få dig att svara, det funkade.

    SvaraRadera
  19. Hej Birger! Roligt och bra inlägg! Men hur tycker du apropå detta att gröna ska bedriva religionskritik? Ska gröna ens driva en sån kritik? Du behöver iof inte svara här i kommentarsfältet, men kanske en blogpost om detta?

    SvaraRadera
  20. Märk skillnaden på följande formuleringars innebörd:

    1) Människan består till ca 70% av vatten.

    2) Människans kropp består till ca 70% av vatten.

    Den första modellen skulle kunna användas av en atteist.

    Den andra lär duga för en "erfaren" (=troende), dvs en som erfar en andlig verklighet och som anser att människoanden är större än den fysiska kroppen.

    SvaraRadera
  21. Intressant få reda på att det även inom Mp är så lågt i tak att en del blivit uteslutna.
    Vilka åsikter var det som inte platsade?
    På det sistnämnda väntas inget svar, det är naturligtvis hemligt utåt.

    SvaraRadera
  22. anonym 8:17

    Birger skrev ju:

    jag sörjde verkligen att han hade åsikter i just invandrarfrågan som låg så långt utanför MP:s ideologi

    alltså är det väl inte svårt att förstå vilka åsikter som inte platsade eller?

    Och helt ärligt, alla ni som här förhärligar främlingsfientlighet och kräver er rätt mot "det politiskt korrekta". Varför vänder ni inte er debattlusta, energi och kreativitit mot det egentliga problemet. Att till exempel Tillväxt setts som "poltiskt korrekt" så länge. Att de flesta lever efter en ideologi som går ut på att konsumera upp de naturresurser vi borde leva på, av och med i stället osv. Med en sådan ideologi finns det inbyggt i systemet att några ska ha det bättre än andra, några ska tjäna på andras olycka och därmed kan även en del få för sig att vita ska ha det bättre än svarta,kristna bättre än muslimer moderater bättre än sverigedemokrater osv. Men själva vill ju ingen missgynnas. Ingen vill ju bli trampad på eller utesluten. Så varför inte göra något åt kärnan i stället för att hålla på och tramsa om utifall det är politiskt korrekt att tycka någon är sämre än någon annan?

    SvaraRadera
  23. Med nuvarande invandringspolitik gynnas de bäst ställda i utvandrarländerna, dvs de har råd att betala till smugglarn.
    De sämst ställda lämnas kvar att dö.

    SvaraRadera
  24. Bäste 09:56
    Det ena behöver väl inte utesluta det andra?
    Vill personligen ha både en bra invandringspolitik och minskad konsumtion för klimatets skull samt framför allt minskade transporter med flyg.
    Men det är tydligen svårt hitta ett politiskt parti som omfattar båda värderingarna.

    SvaraRadera
  25. Robsten: Att jag skulle åkt ner till Stockholm, finner jag för uteslutet eftersom jag aldrig bott norr om Stockholm och för det mesta jobbade just i Stockholm. Så din minnesbild är kanske inte helt korrekt - du vet hur det var med Ohly som var helt bergis på att han spelat med nacka. Minnet sviker. Man blir helt enkelt lurad av sin hjärna.Det blir du, Robsten. Och jag. Och alla andra. Men har man koll på sina papper så kan man ju se vad man skrev om den händelse man vill minnas. Det här ärendet gick definitivt inte på två dagar kan jag meddela dig, det var en lång process från ax till limpa.

    VAd gäller skalan xenofob - kosmopolitisk så hade man givetvis inte frågat om man kände sig främlingsfientlig eller om man var en figur som var öppen för världen. Däremot ställde man frågor - till både aktiva politiker och väljare,om jag minns rätt - som kunde sättas in på en sådan skala. Det gällde syn på flyktingmottagning, bistånd, syn på den andre,mångkultur, intresse för världen utanför den egna sfären etc. och då visade det sig att just miljöpartister återfanns längst ut på den kosmopolitiska delen av skalan, trots att man ogillade EU som struktur, medan EU-vänner inom moderater och sossar hamnade mer åt det andra hållet.

    Anonym 08:17: Som en annan kommentar påpekat nämnde jag just att flyktingfrågan utgjorde skälet till att de berörda inte kunde företräda MP i politiken. Det är givetvis inte hemligt - du tycks tillhöra en sfär där man utgår från att saker skall vara hemliga - det skrevs ganska mycket om det på den tiden. Och initiativet till uteslutningen kom från medlemmar i den berörda lokalavdelningen.

    23:03 - Ja, du , jag vet inte varför ett parti skulle börja bedriva religionskritik på något speciellt sätt. I den gröna filosofin ligger väl, hoppas jag, ett allmänt och ständigt ifrågasättande av företeelser och ståndpunkter. jag har alltid upplevt De gröna som de genuint intresserade av vetenskap och vetenskapens absolut främsta fördel (när den fungerar och inte är köpt av stat eller kapital): att alltid pröva gamla föreställningar, ifrågasätta, vrida och vända, kritisera. Dessvärre är det väl så att mycket av denna kritik, i vetenskapens anda, har sin början i att människor utanför de strikt vetenskapliga disciplinerna börjar ifrågasätta. Så börjar det nystas och till slut ser alla den nya bilden som någon var först med att upptäcka: det är som sådana där bilder som barn får titta på, det första man ser är en sjö och några granar, man ser ingenting annat. Så plötsligt ser man att bilden också föreställer en bil på en parkeringsplats och undrar varför man inte sett det från början...

    Religion är på många sätt en märklig företeelse, men samtidigt må man ju erkänna att ju mer vetenskapen tränger in i det minsta och i det största ju mer märklig blir också vetenskapen. Det är nog så att det övernaturliga, som vi enfaldiga människor brukar definierad det, är något väldigt naturligt. Det t ex kvantfysiken lärt oss tycks ju vara helt i klass med det vi tidigare uppfattat som övernaturligt. Dock inte så övernaturlgit som att det skulle finns en Gud, som skapat allt, och som fått för sig att han skall rädda en av de arter han skapat till sin avbild genom att se till att hans son blir plågad och korsfäst. Det tycks mig inte bara övernaturligt, det tycks mig som ren misshandel av sin son.

    SvaraRadera
  26. @Anonym

    "Med en sådan ideologi finns det inbyggt i systemet att några ska ha det bättre än andra,""

    Alltså, det skulle krävas en bok att reda ut begreppet du tar upp på en halv rad här. Ekonomiskt krävs det att vissa har det bättre än andra. Det blir förövrigt så vilket system man än har, även i det socialistiska blev det så. Jag är så gammal att jag accepterat detta. Skulle det vara ok förresten att någon som jobbar 6 timmar om dagen har det lika bra som någon som jobbar 12 timmar om dagen? Jag tycker inte det.

    ""några ska tjäna på andras olycka och därmed kan även en del få för sig att vita ska ha det bättre än svarta,kristna bättre än muslimer moderater bättre än sverigedemokrater osv.""

    Alltså här blandar du friskt bland äpplen, päron och annan frukt. Vem tjänar på andras olycka?

    Vem har sagt att vita skall ha det bättre än svarta? Om något afrikanskt land fick det oerhört mycket bättre skulle jag enbart applodera detta, bli jätteglad. har vi överhuvudtaget med att göra hur Jemeniter eller Kongolaser ordnar sina liv? Har vi INTE det så faller hela resonemanget som obsolet.

    Är vi förresten lyckligare för att vi materiellt har det bättre? jag såg ett program där en fattig bonde prisade sin lyckliga stjärna att han inte bodde i väst med prostitution och knark. Hans grannar kanske undrade varför just dom skulle ha det så bra och levde utan all västerländsk skit. Du utgår från att alla människor på jorden har just våra referensramar, men det har de INTE.

    Ärligt talat, vi har inte ens med att göra hur bra eller dåligt människor har det i Saudiarabien, hur de lever sina liv, hur de fördelar sina inkomster eller hur de värderar vad som är "bra". De gör som de vill helt enkelt.

    Kan man inte spåra lite storebrorsattityd i din kommentar?

    SvaraRadera
  27. Ingen som erfar en andlig värld kan bevisa det i vetenskaplig mening. Inte heller den som har motsatt erfarenhet kan bevisa detta.

    Det enda vi vet är, att människan är fri att välja vad som synes henne troligast. BS gör sitt val, andra gör sitt.

    SvaraRadera
  28. Robsten: ditt inlägg var väl bland det mest naiva på den här bloggen någonsin. Du menar att de s.k. utvecklingsländerna gör som de vill och ordnar sina samhällen som de vill. Knappt värt att kommentera ens. Inte med en skråma blir de pverkade av våra Boforsvapen? Vår "fästning-Europa-politik"? Våra imperialistiska företag? Att det mesta du konumerar kommer från dessa låglöneländer med sämre miljölagar, att rent vatten och ren luft är en bristvara i de flesta av dessa länder på grund av vad vi har på oss och använder för teknik? Tänk lite längre än till tangentbordet innan du vidrör det samma nästa gång.

    SvaraRadera
  29. De väljer väl för fan själv om de skall köpa Boforskanoner? Snacka om storebrorsattityd. Dessutom är väl snart Borfors det enda vi har kvar i landet, hörde att Husqvarna skall flytta till Polen, grattis, där blir det lite omfördelning av svensk välfärd till Polen, är du glad? Jag tror det, men ingen vettig människa kommer att rösta på dig, och kom sedan inte och snacka om naivitet.

    Jag konsumerar nästan ingeting, jagb arbetar jämt på mitt jobb eller med politik, har inte ens en moped, det du!

    Vem skall stifta dessa miljölagar i dessa fjärran länder? Det måste de ju själva göra (och jag hoppas verkligen att de gör det) men DU vill komma som storebror och stifta dessa lagar åt dessa stackars människor som inte förstår sitt eget bästa(enligt dig).

    Det här med att tänka är inte dig starka sida. Vad föreslår du förresten? Jag köper gärna svenska kläder, men det har inte kommit något förslag från MP att stärka t.ex. svensk textilindustri. Du svamlar helt enkelt. Har MP gjort NÅGOT åt det du räknar upp? Men du kräver att jag skall göra det, vilken tankeförmåga.

    Jag köper för fan de kläder som finns att köpa, hur det ser ut styr våra politiker, därav har MP aktivt stött en svensk regering över avsevärd tid och knappt gjort ett förbannat något åt just de problem du räknar upp.

    SvaraRadera
  30. Om ordet rasism missbrukas ifråga om SD, är risken stor att ordet med tiden uppfattas som positivt, istället för den negativa laddning det har haft hittills.

    Jämför med ordet grym, som förr betydde stygg, illvillig, men idag har kommit att bli detsamma som bra, snygg och annat positivt.

    SD är långtifrån felfritt, men just rasism borde de inte beskyllas för. Det vittnar snarare om argumentbrist hos SD:s motståndare, vilket kan gynna partiet på sikt, när folk märker att även enstaka invandrare är SD-medlemmar.

    SvaraRadera
  31. Precis, och vad blir nästa steg, att alla som är emot sossarnas och moderaternas finanspolitik (om vi t.ex. ponerar att de bildar allians efter nästa val) kallas fascister?

    Får vi inte ha andra åsikter än de som påbjudes av de tre eliterna kan vi väl lika gärna gå över till formell diktatur. Vi bildar ett enda block av riksdagspartierna (inte så långt ifrån verkligheten i dag) så styr de oinskränkt så slipper vi de där hemska rasisterna som envisas med att tycka fel. Dessutom så spar vi in pengar på de uteblivna valen. Media kan ägna sig åt att skönmåla verkligheten som i det gamla Sovjet. Indoktrineringen i skolorna kan bedrivas på allvar så ingen elev missar den "rätta människosynen".

    Säg, låter inte det som ett drömsamhälle? Skulle ni trivas och frodas?

    SvaraRadera
  32. Här har jag skrivit en blogg som jag tror faller er MPare i smaken:

    http://robsten.blogspot.com/2009/10/vilken-forfarlig-manniskosyn.html#comments

    Och kom sedan inte och påstå att inte jag är lika human som den värsta V:are!

    SvaraRadera
  33. Robsten målar med bred pensel, men träffar ändå målet i någon mån.

    Anti-SD-alliansen hänger upp sin kritik mot partiet på en tunn tråd: rasismen. Denna grundsats måste den försvara, även om de mer begåvade SD-kritikerna troligen insett att det inte handlar ett dugg om rasism. För backade man det allra minsta från sin doktrin, så skulle hela klasen av "vredens druvor" störta till marken.

    Allt medan SD lugnt kan sitta på sin läktare och invänta motståndarnas magplask.

    Vore kritikerna/strategerna smarta, skulle de istället skjuta in sig på SD:s verkligt svaga punkter. Det vill de kanske, men vågar inte för dominoeffektens skull antagligen.

    SvaraRadera
  34. Idag lördag meddelades, att självaste Carl von Linné var rasistisk i sin människosyn.

    Nu förväntar man sig att hundralapparna snabbt byts ut till en ny modell, där någon pålitlig nuna må pryda framsidan.

    Likaså får man ta sig en funderare över den svenska flaggans kristna kors.

    Kan det vara humant att hissa denna symbol inför invandrade, icke kristna människor?

    Kanske kunde flaggan göras om, så den finge tre liggande fält, blått-gult-blått?

    SvaraRadera
  35. He, he, kul iakttagelse Anonymous. Jag var och delade lite inkorrekta tidningar i morse. I en radhuslänga hängde 8 (åtta) svenska flaggor på rad. Jag har väl aldrig sett den svenska flaggan som en politisk signal, men här fick jag faktisk känslan av att varken Sahlin eller Olofsson skulle haft mycket att hämta. I valet 06 såg jag att området hade 8 procent för SD. Undras tro vad det ligger på nu?

    SvaraRadera
  36. Robsten målar med bred pensel OCH
    träffar DÄRFÖR målet rätt ofta. Så ska det heta!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.