torsdag 10 september 2009

Samtidshistoria

DN:s ledarskribent idag:

"Socialdemokraterna vill ta från de rika och ge till de fattiga. En så vacker tanke har inte i svensk verklighet att göra."

Civiliserat? Eller ekonomisk högeranarki?

18 kommentarer:

  1. DN-artikeln: "...även om det finns miljonärer i Sverige är de inte så fantastiskt många och dessutom är de människor som gärna undviker skatt till exempel genom att flytta."

    Detta påstående står i samklang med det slentrianmässiga "Företagsledarna måste få hutlösa bonus/paraplyavtal - annars flyttar de utomlands".
    Jag har aldrig hört talas om att utländska företag står i kö för att rekrytera svenska ledare - förutom, förstås, i svensk borgerlig press.

    Hur stora skattehöjningar skulle krävas för att tvinga miljonären/företagsledaren Benny Andersson i landsflykt?

    SvaraRadera
  2. Jag kritiserar gärna sossarna, för det finns det många skäl till. Men att s-partiet vill driva frågan om ekonomisk utjämning ser jag däremot som hedervärt. Den ojämnlikhet vi har idag är inte etiskt hållbar.

    Dessutom måste det bli en global utjämning, där vi sänker vår nivå för att de fattigaste ska få höja sig. (Nu kommer högerna profeter anklaga mig för utopism, men det tar jag som beröm.)

    Dän anånyme gnellspiken

    SvaraRadera
  3. DN: ledar-skribent skriver "för även om det finns miljonärer i Sverige är de inte så fantastiskt många" och menar då att de pengar som går till dem som redan har mest inte har så stor betydelse.

    Det är möjligt att det har varit så, jag är inte säker, men är det troligt att det längre är så? Den som vill kan ju t ex jämföra de högsta (ofta arbetsfria) inkomsterna i sin kommun med de bidrag kommunen får per år med det nya extra bidraget (som nog är valfläsk) från den borgerliga allians-regeringen.

    Såvitt jag kan se så är de privata inkomsterna som i vårt samhälle går till ett fåtal individer större än de extra bidrag kommunerna får.

    Vad som är bra eller dåligt framgår förstås inte av en så enkel jämförelse. Men det framgår nog att DN:s ledarskribent pratar strunt i den delen av artikeln.

    Och egentligen handlar artikeln i DN bara om den delen.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker ledaren är bra. Den avslöjar s-politiken. Att ta från de rika och ge till de fattiga är billig demagogi. Så fungerar det inte i ett samhälle. Sahlin kommer att få ordentligt på huden inför valet eftersom hon är beredd att öppna upp för kommunister i regeringen. Hur skulle det se ut med nazister?

    Jag tycker du ska ta upp detta med kommunister i en framtida regering, Birger.

    SvaraRadera
  5. "Marianne":

    Visst borde det här med "kommunister" tas upp. Hur kommer det sig att en del sprider billig propaganda om "kommunister" så fort det kommer förslag om utjämning? Vem står egentligen bakom?

    Används inte ordet "kommunist" bara för att man ska slippa diskutera innehållet? Hur är det då med etiken och omsorgen om andra?

    SvaraRadera
  6. @ Anonym:
    Vi behöver inte sänka oss för att de fattigaste ska kunna höja sig. Vore välstånd ett nollsummespel så skulle vi människor fortfarande befinna oss i ett konstant lågintensivt krig om jaktmarker. Däremot borde vi i väst avskaffa våra omoraliska och irrationella handelshinder och handelssubventioner som försvårar tredje världens utveckling.


    @ ingen särskild:
    Av de pengar som en arbetsgivare betalar för arbete bortom 45.000 kronor/månad går i dagsläget cirka SJUTTIOFEM PROCENT till skatter (arbetsgivaravgift ca 25%, inkomstskatt ca 40%, moms ca 7% plus diverse mindre skatter). Det är inte att undra på att det idag (i absoluta tal) utvandrar ungefär lika många som under den stora emigrationen.

    Vem ska finansiera den offentliga välfärden sedan politikernas girighet och missunnsamhet har gått till sådan extrem överdrift att den jagat bort de produktiva, de flitiga och de begåvade?

    SvaraRadera
  7. Teo:

    För mig förefaller tanken om de "produktiva, de flitiga och de begåvade" vara högst överdriven. En narcissistisk egoistisk galenskap.

    Därmed inte sagt att det är fel att försöka vara flitig, att försöka lära sig, att försöka åstadkomma något. Tvärtom. Men placerar man sig och sina vänner bland "de produktiva, de flitiga och de begåvade" som "förtjänar" att få lite (eller kanske snarare mycket) - ja är då inte det lite konstigt? Det kan ju vara rätt, visst, men kan det inte lika gärna vara fel? Och är det inte lite konstigt att man ofta använder sig av t ex inkomst och förmögenhet som mått? Just det som många andra i stället tycker kan vara tecken på egoism?

    SvaraRadera
  8. Det har ar ett bestallningsjobb fran VPK. Kamrat Lasses lilla kommunistparti har aldrig varit starkare, relativt sett, gentemot socialdemokraterna an de ar idag. Det vet Kamrat Lasse och den kommunistiska partiledningen. Darfor driver de socialdemokraterna framfor sig vansterut.

    SvaraRadera
  9. Tack kamrat S R LARSON för att du undervisar oss om sanningen!

    SvaraRadera
  10. Till Marianne S. Hjärna?

    "Hur skulle det se ut med nazister"


    Tidigare har det varit en viss nivå på denna blogg.
    Låt det hjärna, så förbli!

    SvaraRadera
  11. Kommunister i regeringen borde åsamka ett ramaskri, men gör det inte på denna blogg. Hur kan det komma sig? Eller är historiekunskaperna så skrala här?

    SvaraRadera
  12. Karnerfors planet och vår Egen!

    Varför har en art tagit sig själv rättigheten att i allt snabbare takt, utrota andra arter och att göra sina barnbarns framtid svår? Kan det vara så att MÄNNISKAN blir den FELANDE LÄNKEN så att framtiden blir omöjlig att nå?
    Med allt vad vi håller på med, så verkar det inte bättre. Problemet är att när jag räknar upp de problem som borde undvikas, så råkar det handla om den livsstil som konsumenterna är beredda att dö för och jag får instinktivt oregerliga människor emot mig. Argument som sinande oljekällor förbrukning av ändliga lager av metaller, ökenspridning, avskogning, utfiskning, enorma skogsbränder, svarta moln, glaciärsmälning, världssvält.
    Karnerfors kommer från en planet som ingen verkar behöva ta hand om.
    Jag tror att VI bör ta hand om vår egen!!!

    SvaraRadera
  13. Marianne S
    Jag kan aldrig tänka mig att anklaga ditt parti för dödskjutningarna i Ådalen 1931.
    Om du förstår symboliken så blir jag nöjd, om inte så kan du väl hålla truten i alla fall!

    SvaraRadera
  14. Terrorist-ghezali har visst infångats igen. Där ser man. Undrar vad alla hans försvarare i media och politik har att säga nu?

    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3504877.svd

    SvaraRadera
  15. En mänsklig rättighet skulle kunna vara rätten, till att ta klivet över till en långsiktigt hållbar kultur och lämna en icke hållbar värld.

    EN MÄNSKLIG RÄTTIGHET BORDE VARA RÄTTEN, TILL ATT TA KLIVET ÖVER TILL EN LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR KULTUR OCH LÄMNA EN ICKE HÅLLBAR VÄRD.

    EN MÄNSKLIG SKYLDIGHET BORDE VAR ATT LEVA I EN LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR KULTUR.

    DET MINSTA MAN KAN BEGÄRA AV EN MÄNNISKA ÄR ATT HON MEDVERKAR TILL ATT SKAPA LÅNGSIKTIGT HÅLLBARA KULTURER.

    VAD ÄR ANNARS EN MÄNNISKA VÄRD OM HON BARA FLYTER MED OCH FÖRSTÖR SIN HEMPLANET!

    SvaraRadera
  16. Få man be om att debattörerna på denna blogg slutar använda det meningslösa uttrycket ”långsiktigt hållbart”.

    SvaraRadera
  17. LÅNGSIKTIGT HÅLLBARTfre sep. 11, 06:07:00 em

    Be kan du ju!
    Men det viktigaste uppdraget är, att övertyga människor om nönvändiheten av den egna omställningan av sin livsstil och sitt samhälle till att bli LÅNGSIKTIGT HÅLLBART.
    Det är en enorm uppgift att utbilda och förändra människor så att de beter sig långsiktigt hållbart och att Vi får en LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR Planet!!
    / RL

    SvaraRadera
  18. Det finns inget land i världen där lågavlönade betalar så mycket i skatt som i Sverige. Alliansregeringen har lättat lite på bördan genom att ge den största skattelindringen till låg och medelavlönade. Det kommer att bli svårt för sossarna i valrörelsen, när dom kommer att bli pressade på siffror. Hittills har det gått bra att spela på känslor och avundsjuka.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.