torsdag 10 september 2009

Debatt sedan urninnes tider...

Mats-Erik Nilsson - han som utan att moralisera skrivit böckerna Hemlige kocken och Äkta vara som getts ut här - påminner om följande citat: "Det är inte riktigt, som den okritiska allmänheten gör, att jämföra nutidens tillsatser med frontidens kemikalier".

Han skriver vidare: "Det intressanta med detta uttalande är att det gjordes redan 1960. Yttrandet fälldes på ¨en internationell konferens om livsmedelskontroll och det var en talesman för ett amerikanskt laboratorium som tog till orda. hans försvar för matindustrins tillsatser är ett av många exempel på att debatten långt ifrån är ny."


I snart 50 år har vi således hållit på. Och faktiskt kunde vi redan 1944, i Elin Wägners Väckarklocka, ta del av kritik av livsmedelsindustrins avigsidor. Det som har hänt är att man blivit mer sofistikerad på att manipulera konsumentens smaksinne.

Säga vad man vill, på den politiska arenan är det bara Miljöpartiet som verkligen driver livsmedelskvalitet - oavsett om det ligger i tiden eller inte.

8 kommentarer:

  1. Så kom äntligen ett vackert ord om MP, för omväxlings skull.

    I matfrågan är MP ledande, således. Alltså bör vi rösta på MP 2010, om vi ömmar för vårt dagliga bröd.

    Det finns ännu ett skäl, åtminstone för den som vill hjälpa den alternativa läkekonsten framåt:
    MP gillar vårdenheter typ Vidarkliniken. Tack!

    SvaraRadera
  2. Hej

    Men vad säger (s)?

    Robban

    SvaraRadera
  3. Så Birger, vad tycker du om Wetterstrands artikeln på Newsmill? Hade varit intressant att få höra.

    //Andreas Adersjö

    SvaraRadera
  4. Andreas, jag vet inte vad du menar för artikel - har Maria skrivit nåt? Eller är det artikeln om att Maria borde vara de rödgrönas statsministerkandidat? Den senare tanken har jag framfört ett antal gånger i olika medier så i det fallet håller jag förstås med...:-)

    SvaraRadera
  5. Jag campade i axamo för ett tag sen med en vacker regnbåge som granne, det blev lite turkisk yoghurt, sill å potatis över. Gissa om jag fick avundsjuka miner när jag tog med min matlåda till lunchstoppet på MC:s uteservering dagen efter.

    Skratta, ät gott å må bra,

    E.T

    SvaraRadera
  6. Nejnej....Den här...

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/09/folks-lycka-ar-vart-viktigaste-politiska-projekt

    Andreas Adersjö

    SvaraRadera
  7. Ang. Marias artikel i newsmill. När jag tröttnat på dem nya mobil telefonerna år 2007 som höll i max 6 månader köpte jag en renoverad och begagnad Ericsson 250s PRO i Tyresö. Den är inte till salu men jag lånar gärna ut den till intresserade under en dag eller två.

    E.T

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.