tisdag 19 maj 2009

Trött och sådär tråkigt rödbittert? Nej!

Nätet i all ära... Men nog behövs det ett riktigt Magasin också. Med kvalitet och analys. Som kräver lite mer än det vanliga bluddret gör. Det var i alla fall det som fick mig att ta ett beslut under helgen. Vilket framgår längre ner...

I näst senaste nummer hade Ordfront Magasin en artikel om tillväxtsamhället. I den senaste finns en artikel om den internationella debatten som klimatkollapsen kan leda till, för att ta en av de artiklar som du kan kika närmare på via nätet.

Att det är Ordfront som ger ut den svenska upplagan av Le Monde Diplomatique - en av världens ledande politiska tidskrifter - är bara i sin ordning. Tror du att Bonnier eller Schibstedt skulle göra det?

Att det är Ordfront som gett ut Gustav Fridolins Blåsta!, Isabella Lövins Tyst Hav och den bok som har förändrat hela debatten om mat - Hemlige kocken - är ytterligare skäl för att jag under helgen tackade ja till att ingå i Ordfronts styrelse. Det behövs sannerligen samhällskritik, fri från partilojalitet. De som tror att Ordfront är något trist rödbittert och förlegat bör upptäcka att så inte är fallet!

Så här uttalar sig Isabella Lövin om Ordfront:

Jag hade blivit nobbad av flera förlag: bland att ett som säger sig vilja ge ut "aktuella böcker som vågar ställa frågor och väcker reaktioner inom området politik, debatt, reportage, genus och samhällsfrågor". Detta förlag ställde sig frågan "varför skulle just du skriva den här boken". Ett annat förlag tvivlade på att utfiskning var ett tillräckligt kommersiellt ämne. Ordfront ställde ingen av de frågor, utgivningsbeslut fattades på två veckor och jag minns ordet "självklart" i motiveringen....

Och Mats-Erik Nilsson, journalist på SvD som skrev Hemliga kocken och nu också Äkta vara beskriver hur Det stora förlaget och Det lilla pigga förlaget sågade hans bokförslag på några minuter. Ingen ville ge ut en bok om fejkad mat. På vilken hylla ställer man en sådan...? Och så fortsätter han:

Av någon anledning gav jag inte upp. jag satte mig med ett exemplar av Svensk Bokhandels senaste katalog. Och så gjorde jag en systematisk genomgång, sida för sida. Var gömde sig den undersökande journalistik och de lite mer djuplodande granskningarna? Fanns det verkligen inget förlag , bland alla dessa hundratals, som gav ut fackböcker som i någon mening kunde kallas samhällskritiska? Som kunde låta mig berätta om den mat vi faktiskt sätter i oss?

Jag kanske läste slarvigt, men jag hittade bara ett enda....

Så det fanns goda skäl att tacka ja till att ingå i Ordfronts styrelse!

14 kommentarer:

  1. Magasinet är, mot alla odds, riktigt bra nuförtiden. Läsvärd!

    SvaraRadera
  2. Man skulle ju onekligen gärna vilja veta namnen på de där förlegade förlagen. Skvaller skvaller...

    SvaraRadera
  3. Ja, så sorgligt som det är sant, men oberoendets tid och kapital är smalt. Vi är redan tillbaka i ett mecenatsamhälle, och värre lär det väl bli om upphovsättsskyddet ger vika och Piratvågen sköljer in totalt... Du kommer säkert att göra ett smashing job!

    SvaraRadera
  4. Grattis Ordfront!

    Och bra val Birger. Ordfront har gjort mycket bra de senaste åren.

    SvaraRadera
  5. underbart! ser fram emot ordfronts engagemang framöver

    SvaraRadera
  6. Kanon !
    Behovet av alternativa, seriösa analyser och "berättelser" (som Maria-Pia B skriver varje vecka om i ETC) är oändligt.

    SvaraRadera
  7. Vore roligt att veta lite mer om Ordfronts ideal.

    Är den t.ex. "rödvinsvänsterfeministisk"?
    Står den på ett pro-andligt, eller ett materialistiskt fundament?

    Förlåt om frågorna är dumma, men när man inget vet, må man kanske få fråga dem som vet.

    SvaraRadera
  8. Dessutom ger de ut John Ajvide Lindqvist, bara en sån sak.

    SvaraRadera
  9. Bättre vore, om du koncentrerade dig på din blogg, som ju är ganska ogenomtänkt ibland.

    SvaraRadera
  10. Kul? med ett ogenomtänkt pucko på slutet! Med tankar från 1950?

    SvaraRadera
  11. Du är väl inte sjuk, Birger? Man saknar sin dagliga dos Schlaug...

    Du förtjänar iofs en ledig dag. Tips till alla, läs senaste Die Zeit där evig tillväxt ifrågasätts och problematiseras. Snygg bild är det också!

    SvaraRadera
  12. Bästa Anonym, nej jag är inte sjuk, men det blev lite sent med dagens drapa... Uppe i ottan för att ta mig till fängelset i Tidaholm där jag och Fred Lane kört lite kultur - vi är nämligen på fängelseturné med den antirasistiska föreställningen om rockens barndom i den rasistiska amerikanska södern, där Elvis var en av de första vita som vägrade spela om inte svarta fick komma in.

    SvaraRadera
  13. Aha! Spännande och behjärtansvärt! Du är ursäktad ;-)

    SvaraRadera
  14. Stackars Birger som förväntas producera tyckanden varje otta, och om så inte görs förväntas svara på frågor om ev sjukdom...(Detta var ju knappast första och sista gången.)Självklart underbart att vara uppskattad! Men finns ju en baksida också...

    Nåväl, Grattis Ordfront och Birger!

    Anneli

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.