tisdag 30 juni 2009

Backspegel.... "Persson är en begåvad politiker..."

Visby i gryning. Almedalen ligger nästan öde. På min bänk (jag har en bänk med skylt på hur många gånger jag talat) ligger en full ungdom - möjligen kvarglömd från Folkpartiets kvällsaktiviteter, LUF hade ju anledning att vara sura på sin partiledare...

En liten bit saffranspannkaka
går i år på 52 kronor på St Hans. Måste vara en lysande affär, med tanke på att en vanlig plåt kan få ut minst 20 bitar....

För övrigt påstås det i buskagitationen - inte minst från MP:s partiledning och så sent som igår här i Almedalen från vilseledd grönis - att Miljöpartiet ingick samarbete med sossarna efter valet 1998 utan att ställa krav.

Så var inte alls fallet. För att vi överhuvudtaget skulle inleda förhandlingar krävdes ett antal löften från Göran Persson. Det var också tidigt uppgjort att några av MP:s profilfrågor skulle slå igenom eftersom Persson - till skillnad från de flesta andra sossetoppar - begrep att ett samarbete utan att MP kunde peka på vinster vore omöjligt i längden.

Grön skatteväxling, kraftigt ökade anslag till biologisk mångfald, inrättande av en djurskyddsmyndighet, inledande försök med friår och inte en krona mer till militärens sviktande ekonomi var sådant som Persson redan i vårt första samtal, dagarna efter valet, hade klart för sig var sådant i "den gröna själen" som måste tillfredsställas om samarbetet skulle hålla.

Här berättas det i media - tack till journalist som grävt fram den gamla artikeln!


Lars Johan Hierta På internet sedan 1994
AftonbladetVal -98
TISDAG 22 SEPTEMBER 1998



Val-extra Schlaug kräver inget Nato och EMU-folkomröstning


Birger Schlaug tänker inte sätta sig ner vid förhandlingsbordet innan Persson har uppfyllt hans två krav.
Foto: RIKARD KILSTRÖM



Nej till Nato och ingen EMU-anslutning utan folkomröstning.
Där har ni Birger Schlaugs två huvudkrav för att samarbeta med Göran Persson. - Ja, det är förutsättningarna för att vi över huvud taget ska sätta oss ned och förhandla.
Birger Schlaug börjar sin nya roll som maktfaktor med att även markera mot Gudrun Schyman.
- Det finns inte minsta tillstymmelse till att försena avbetalningen av statsskulden. Birger Schlaug vill hålla samma avbetalningstakt som Göran Persson, 53 miljarder kronor över tre år.
Gudrun Schymans bud är 43 miljarder. Birger Schlaug:
- Rent kortsiktigt är det viktigt att inte svamla iväg så det ställer till oreda.
Hur mycket hann du och Göran Persson samtala i går?
- Vi stötte på varann några gånger redan under valnatten. Och sen har det varit kontakter under dagen med regeringskansliet vid ett par tillfällen.
Gudrun Schyman säger att hennes mål är ett samarbete som varar mandatperioden ut? Har du samma inställning?
- Ja, naturligtvis är det så. Därför är det bra att man lägger upp en gemensam plattform redan från början. Och det är självklart att vi vill ha ut så mycket som möjligt under dessa fyra år.

”En begåvad politiker”

En statsvetare varnar redan nu för att er ”prislapp” blir så hög att socialdemokraterna redan efter årsskiftet söker nya samarbetspartners.
- Ja, så kan det bli. Men Göran Persson är en begåvad politiker. Han vet att om partier gör uppgörelser, så måste de komma ur dessa med själen i behåll.
- Vi kommer inte att låta vår egen profil suddas ut.
Redan i somras uttryckte du en önskan om att miljöpartiet skulle bli vågmästare, eller hur?
Text: Leif-Åke Josefsson - Och så blev det. Vi kan få mer inflytande än moderaterna och det är alltid roligt.
Birger Schlaugs nya position i svensk politik fick honom att snabbt ändra gårdagsplanerna och skippa andra vågor.
- Jag hade tänkt ta en kajaktur i Stockholms yttersta skärgård. Men det får bli längre fram istället.

1 kommentar:

  1. Så ska en slipsten dras! Dagens MP lät Lissabonfördraget gå igenom med sossarnas hjälp utan att kräva folkomröstning. Efter Schlaugs avgång fick s driva in Sverige i ett intimt samarbete med Nato, utan motstånd och krav från MP för fortsatt samarbete. Avslöjande.
    Nicklas

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.