tisdag 30 juni 2009

Vill vi ha sju olika gröna partier?

Kanske kan ett samtal i gröngräset i Ljusdal vara något ? Där arrangerar i alla fall den gamle miljöpartisten Laszlo ett samtal den 8-9 juli. Här kan du läsa mer. En av frågorna blir:
Vill vi ha sju olika gröna partier? Vem vet, kanske svaret blir "Nej, inte sju, men två..."

7 kommentarer:

  1. Hej

    Har du ngn kontakt med Peter Eriksson på Almedalen? Det var ju du som lyfte fram honom till din efetrträdare.

    Robban

    SvaraRadera
  2. Laszlo är vårt hopp! Skicka uppmuntrande tillrop till Laszlo!

    SvaraRadera
  3. Laszlo har ju två gånger tidigare försökt att starta mp(r)-partier, utan någon vidare succé. Kanske ser vi honom på kongressen nästa år igen. Och gärna det, för all del.

    SvaraRadera
  4. Rätt ska vara rätt. Jag har aldrig tidigare försökt starta nytt parti.

    Första tillfället var vi ett gäng - vi kallade oss "3 och 4" som försökte utveckla spektrumidén. Ett försök att få mp att ta mångfalden på allvar.

    Det gick så långt att jag fick ett par motioner på mp-kongresser bifallna (typ utredas. Både förblev utan återrapportering.)

    Den andra gången var jag med i ett gäng Fria Gröna Radikaler som skulle ta kamp för grön radikalitet, både i mp och utanför.

    Inte heller nu har jag kommit fram till en insikt om det borde startas ett nytt grönt parti eller om det fortfarande finns en möjlighet att mp skulle bejaka mångfalden inom sig och utanför.

    Det är i varje fall sånt vi tänkte samtala om på seminariet, som Birger skriver om.

    SvaraRadera
  5. Sverige är ett av allt färre länder i Europa som bara har 1 grönt parti.

    Det verkar som att partistödssystemens ekonomiska incitament har väldigt stor inverkan på såväl antalet gröna partier som deras förmåga att stöta sig med etablissemanget och riskera åka ur parlamentariska institutioner.

    Så money rules. Frågan är i realiteten bara hur vi kan BEGRÄNSA partipolitikens marknadsmässiga drag. Svensk partipolitik inte värst, men långt ifrån en förebild...

    SvaraRadera
  6. Tack, Laszlo, för korrekt historieskrivning. Jag minns grönt forum och blomsterängen, men jag kan missmina mig. Hur som helst menar jag att det får plats många sorters gröna i partiet.

    SvaraRadera
  7. Jorå, kära barn har många namn.

    3 och 4 var ett arbetsnamn, typ. Beskrivningen av vad det handlar om skedde bland annat genom liknelsen Blomsterängen, som också blev ett arbetsnamn.

    Fria gröna radikaler hade ett Grönt forum...typ

    Blomsterängen beskriver en grön mångfald i stället för en grön enfald. (Känns talet igen?) mp har gärna kvar de olika gröna, måhända, men mp har inte lyckats eller ens på allvar försökt ge mångfalden ett ansikte eller en organisation.

    Det är inte lätta frågor, men mycket angelägna att diskutera i gröngräset och i riksdakskorridorerna.

    Om det inte sker behöver den radikalare delen av den gröna rörelsen hitta på ett nytt parti.

    Men till det behövs en rörelse som är samlad till uppgiften. Var finns den?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.