tisdag 24 mars 2009

LO har gjort värrre saker...

LO:s ordförande, som med rätta hojtat om feta bonusar, har varit delaktig i chefernas löne-bonus- och pensionscirkus i AMF. Överraskad? Inte jag.

Att sitta i styrelser utanför LO är ett extraknäck för Wanja Lundy-Wedin. Antar att LO-jobbet i sig är mer än heltid, vilket innebär att extraknäcken lätt sköts med en klackspark. Det finns ju ett liv utanför jobben också. Själv sa jag nej till allt som låg utanför riksdagsuppdraget, jag hade inte kunnat sköta extraknäcken ordentligt. M
in förmåga och kompetens når säkert inte upp till Wanja Lundy-Wedins, men även tolvtaggarna i näringsliv, politik och fackföreningsrörelse har gränser och bör inte samla på sig uppdrag som om det vore att samla ordnar. Om inte annat är det lätt att bli "lurad"

Jag har aldrig varit så imponerad av LO och dess ledningar. Tvärtom. Under åren då miljöfrågorna skulle upp på den politiska dagordningen var LO den värsta motståndaren.


När jag höll på med Miljöpartiets första arbetsmiljöprogram på 80-talet förstod jag hur oändligt ynkligt LO agerat till då det gällde t ex asbest. Det räckte inte ens med liken på bordet för att få LO att sätta ner foten när det gällt cancerframkallande ämnen.

När man betänker hur stort och starkt LO varit under alla år så är det mer sorgligt att se hur man årtionde efter årtionde låtit löner i kvinnodominerade arbeten ligga långt under de löner som finns inom manligt dominerade yrken - trots att arbetarrörelsens fackliga och politiska gren dominerat i vårt land i årtionde efter årtionde. Hyckleri är bara förnamnet när arbetarrörelsens ledare pratat jämställdhet. Herregud, man har haft mer än 70 år på sig!

Min kollega i SVT:s Nyhetspaneler påminner om att oppositionen begärt en särskild debatt i riksdagen om bonusar etc. S hade väl aktat sig för detta om de vetat vad man nu fått veta.

8 kommentarer:

 1. Det har länge förvånat mig att de som sitter med i så många styrelser kan sköta alla dessa sidouppdrag. Hur hinner man? Hur kan man? Hur orkar man? Är det inte ett litet gäng som cirkulerar runt?
  Rent A Car

  SvaraRadera
 2. Mångsyssleriet är ett fördärv. Men det bottnar i, detta ska vi komma ihåg, att så få av oss övriga vill ta på oss uppdrag. Det är med andra ord alla vi passiva och inaktiva som skapar ordningen med mängder av uppdrag för ett mycket litet antal människor. Dessa få som staplar uppdrag på hög tillhör dessutom en viss personlighetstyp, vilket gör situationen än värre. Alla som sysslat med politik känner igen den här personlighetstypen. De försummar oftast allting annat i livet och lever i sin egen sjuka värld. Men vi accepterar alltså denna ordning!

  SvaraRadera
 3. Långsitteri och mångsyssleri, att inte sitta på två stolar det var honnörsord i början på miljöpartiets karriär. Det gjorde mig till miljöpartist. Det kan vara bra att sossarnas vagga LO nu börjar att svaja.Nu när miljöpartiet ska kompromissa bort det gröna alternativet för att få sitta i en rödgrön regering.Det verkar som de som sitter i riksdagen för miljöpartiet inte har kontakt med de gröna gräsrötterna längre.Vad händer nu med grundtryggheten som det medlemsröstades om?

  SvaraRadera
 4. Wanja sitter med i 25 olika styrelser. Antingen är hon ofattbart kompetent eller bara pengagalen.

  SvaraRadera
 5. Och hon har en årsinkomst på 1,1 mnkr.
  Varför behöver man så mycket pengar? Vad uträttar hon konkret? Jag kan tänka mig att hon uträttar mycket mindre än en undersköterska som tjänar 18 000 i månaden.

  SvaraRadera
 6. För en person i Wanjas position gäller det inte att uträtta något utan fast mer om att prata, främst kritisera andra utan att komma med egna förslag på bättre åtgärder.

  SvaraRadera
 7. Historien upprepar sig. Man minns dalmatinervalet när Stig Malm ertappades med precis lika många styrelseuppdrag som nu Wanja har samlat ihop till. Malm insåg att han var rökt, och om Wanja har nån känsla för fair play kvar så lämnar hon över rodret, och erkänner att hon har gjort ett dåligt jobb. Wanja och Mona är två riktiga sänken för SAP, men det finns dessvärre flera.

  SvaraRadera
 8. Birger Schlaug skriver:
  Min kollega i SVT:s Nyhetspaneler påminner om att oppositionen begärt en särskild debatt i riksdagen om bonusar etc. S hade väl aktat sig för detta om de vetat vad man nu fått veta.

  Men du har väl varit med länge nog i politiken för att inse att detta var ingenting som S inte visste om, och dessutom för att förstå varför drevet mot Wanja L W kom just nu -nämligen just för att S hade begärt den här riksdagsdebatten.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.