lördag 28 mars 2009

Glas är inte problemet...

Det har hittats glasbitar i det som säljs under beteckningen "kyckling", nu även färsk sådan. Det handlar väl snarast om snabbuppfödda broiler. Kyckling är en sådan som syns här till höger, och den är det inte mycket mat i. Undrar om den vet om att Scan snart skall sälja delar av den som "partyvingar"...

Det är nog inte glasbitar som är det stora problemet. Det stora problemet - vid sidan av uppfödningsmetoderna - uppstår när livsmedel i terrorsyfte tankas med några molekyler nervgift eller annat. Då får vi stora problem.


Om detta har det varit tyst. När Miljöpartiet fortfarande framförde kritik av den anonyma globaliserade frihandeln, där bland annat halvprocessade råvaror skickas från hamn till hamn i absurda flöden, ingick resonemang om den sårbarhet man bygger upp. Den globala livsmedelshanteringen är som gjord för att utsättas för terror- och utpressningshandlingar. Glasbitar är i det perspektivet inte mycket att orda om...

Om det denna gång rör sig om sabotage av människor som - i och för sig på goda grunder - är upprörda över hur djuren behandlats från kläckning till avlivning vet vi inte. Det som talar mot detta är att obskyra grupper av denna art brukar meddela sig med omvärlden om sina brott.

Däremot lär vi inte lika lätt få veta om det är kriminella brödraskap som med små medel talat om vad som väntar om man inte får beskyddarpengar. De utsatta företaget lär hålla tyst om detta, eftersom få skulle våga köpa deras produkter om så vore fallet. Kanman lägga dit glasbitar, med den sanslöst fina säkerhet som man skryter över, så lär man kunna lägga i vad som helst.

Hur som: I ett samhälle som vill vara robust och försvara demokratiska världen är det oursäktligt att bygga stora sårbara, anonyma strukturer och samtidigt inbilla sig att det är med militär man avvärjer hoten. Demokrati värnar man genom att skapa robusta samhällen, där begrepp som självtillit snarare än global anonym och ansvarsbefriad frihandel, ligger till grund för byggandet. Var den debatten tagit vägen vet jag inte. Den är väl inte tillräckligt trendig, för även politiken bygger på trender, och trender är som virus, de sprider sig snabbt genom den politiska paletten...

Att placera glasbitar i broilerindustrins produkter kan förstås ske även i ett robust och väl fungerande samhälle. Men det är som sagt inte glasbitar som utgör det stora problem vi kommer att ställas inför i f ramtiden. Den alltmer globaliserade livsmedelshanteringen ligger alltmer öppen för sabotage. Och, för att citera mina valtal 1994: "JAS-plan och pansarskott duger dåligt mot nervgift på molekylnivå."

14 kommentarer:

 1. Partyvingar. Jag kräks på Scan.

  SvaraRadera
 2. Internationellt har man uppmärksammat det problem som Birger här tar upp, det vill säga sårbarheten i livsmedelshanteringen. Tyvärr står detta mot andra mål för utvecklingen av något mer kortsiktiga format: tillväxt, billig mat, frihandel som gynnar fattiga länder etc. Vi ser också hur mer bemedlade människor i allt större omfattning handlar annan mat än den man genom den frihandel som man vurmar för leder fram till. Det finns en medvetenhet om dessa problem och svaret kommer vi att få: än mer övervakning, än mer kontroll, än mer slutna processer. Och, skall vi nu vara noga, så tror jag att de flesta väljer den vägen istället för att ta steg tillbaka till mer "självtillit" och "robust" utveckling av samhället.

  SvaraRadera
 3. Det är väl nån j-a djurrättsaktivist som varit framme!

  SvaraRadera
 4. Och är det i så fall att undra på?

  SvaraRadera
 5. Har inte 10:57 stavat fel? Heter inte företaget "Skam"?

  SvaraRadera
 6. Men i detta fall heter företaget Kronfågel.

  Vi lär barnen att älska lilla Gullefjun. Men när de ska ha kalas, så ger vi dem kycklinklubba, partyvinge osv.

  En del av barnen genomskådar med tiden vår dubbelmoral, och en vacker dag tar de farväl av vår slaktmatskultur.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 7. Enligt denna artikel har Kronkyckling själva ett finger med i spelet

  http://www.svenskbladet.se/sverige/index.php?alias=kronfagel_lanserar_ny_produktrange.html

  SvaraRadera
 8. Det är så bra, Birger. Det lilla i det stora och tillbaka igen. Tack för att DU åtminstone tar oppositionsrollen på allvar - innanför eller utanför riksdagen - och visar på en annan verklighet. Vi behöver det!

  SvaraRadera
 9. Att äta djur är naturligt om man sett det i levande tillstånd.
  Inte annars.
  Robert - Stockholm

  SvaraRadera
 10. Klockan är nu 20:30 Har just släckt lamporna.

  SvaraRadera
 11. www.vildasnan.se
  ömmar för Gullefjun!

  SvaraRadera
 12. Vi har skapat oss ett mycket sårbart samhälle....

  SvaraRadera
 13. Bilden av kycklingen, liksom tidigare bilden av ett ofött barn, signalerar till oss att visa empati.

  Den lilla kycklingen som skyddas under mammans vinge. Det hjälplösa barnet som bara efter några veckor kan stoppa tummen i munnen (långt, långt före 18-veckorsgränsen för fri abort).

  Dessa bilder hjälper förstås såväl abortmotståndarrörelsen som djurrättsrörelsen (JA till Livet respektive Djurens Rätt). Därför tror man lätt, att Schlaug står på deras sida.

  SvaraRadera
 14. Det som du tar upp är också ett problem, och en annan fråga. I det här specifika fallet tycker jag att det är tragiskt, och ett stort problem, om det handlar om sabotage. Aktioner av det här slaget skadar djurrätssrörelsen, vare sig det är de eller krminella brödraskap som ligger bakom.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.