torsdag 12 februari 2009

Varför så tyst?


Ett gäng i Afa - Antifascistisk Aktion - har slagit ner en ledande nationaldemokrat. Rubricerat som mordförsök. Och de flesta av oss som är stora i truten på bloggar, ledarsidor och tevesoffor tittar bort. Förmodligen därför att någon liten primitiv jävel sitter på axeln och viskar: rätt åt den där rasisten.

Och kanske för att vi försöker hitta på något sorts försvar med påhittad intellektuell anstrykning som går ut på att Afa i alla fall slår och hotar enligt någon sorts egen logik till skillnad från de högerextrema som slår ner vem som helst, vars hudfärg, sexuella läggning eller fackliga tillhörighet inte passar dem.

När Studio Ett i går tog upp frågan kände jag ett stinkande dåligt samvete över både egen och andras tystnad.


Det är naturligtvis lågt, sjukt och korkat att använda våld även mot nationaldemokrater, sverigedemokrater och andra vars idéer man ogillar eller rent av känner är vedervärdiga. Det är lågt och intellektuellt undermåligt att slå istället för att argumentera, det är räddhågset att störa torgmöten även om de som talar tycks vara idioter. Och det är ynkligt att hålla inne med kritik av dem som slår, bara för att de slår på någon man ogillar.

Något av det trista med utövare i Afa är att de avslöjar att de inte själv tror på sin egen förmåga att med argument vinna en debatt. Jag är övertygad om att det finns aktiva där som missbedömer sin egen förmåga. De kan bättre än att vara militanta och reducera sig själva till flåbusar.

AFA Stockholm skriver på sin hemsida: "De (Nationaldemokraterna) vill bygga upp ett samhälle där fria arbetarorganisationer krossas och där fackföreningar står under statlig kontroll för att tjäna den härskande klassen. Det är därför som AFA Stockholm attackerar organisationer och partier likt dessa."

Att misshandla någon för att han eller hon tillhör en sekt som vill införa samma principer för arbetarorganisationer som funnits i de flesta socialistiska länder (Sovjetunionen och de gamla öststaterna) är inte speciellt smart, förutom att det är korkat och fascistisk.

Dessutom missbedömer AFA den effekt de har: det kan vara sant att de skrämmer någon från att vara aktiv sverigedemokrat eller så, men deras aktioner medför också att sympatier vänds bort från antifascismen. Jag är övertygad om att Sverigedemokraternas bästa PR är just Afa. Och att SD:s strateger myser varje gång SD angrips med våld. Fattar man inte det? Ibland har jag undrat om det inte är en del högerextremister som tagit sig in i AFA och förmått dem att göra sådan PR för partier som SD och ND.

Under åren som politiker hände det kontinuerligt att jag fick brev och mejl från människor som spydde ut sin rasistiska galla på det mest vedervärdiga sätt. Jag valde att svara varje gång, har säkert suttit många hundra nattliga timmar för att svara på ett sätt som visar att jag tagit deras mejl på allvar - så hövligt jag kunnat för att försöka få dem att skriva tillbaka. Har någon tagit sin tid och skrivit - även om det är illa formulerade oförskämdheter - så måste ju den personen anse att mottagren är värd att meddela sin uppfattning till. Det är inte dåligt.

Jag har förstått att de flesta politiker vägrar svara på brev/mejl där de tilltalas med ord som "idiot", "bögvän", "jävla blattekramare" eller avslutas med "du ska dö din jävel". Jag har aldrig förstått det där. Det är rimligt att man svarar - och resultatet är oftast fantastiskt. För det första en ursäkt, för det andra ett förvånat "ingen har svarat förr" och för det tredje har det framgått att de nog tycker det ligger en del i svaret. Flera av avsändarna av de hatbrev jag fick bad jag ingå i den "panel" jag byggde - en panel med drygt hundra människor som fick i uppgift att höra av sig så fort jag lät som en politiker, försökte bluddra bort ett svar eller bar mig åt på något annat sätt som de inte gillade. Jag lärde mig mer av det än av varenda mediaexpert och välbetald besserwisser. Några av dem blev mina vänner. Några av dem har till och med blivit politiker med schyssta åsikter.

Det är med sina fiender man skall tala mest. Det är så man kan lära sig förstå världen lite bättre. Sina vänner, och sina meningsfränder, kan man ta i andra hand.

För övrigt: För politiska ledare finns ingenting så förödande som att omge sig med bara likasinnade. Gör man det är man antingen rädd eller också helt inriktad på att använda partiet som avstamp för att bygga sin egen lekstuga och karriär. Är man rädd ska man inte vara politiker. Vill man använda sitt uppdrag för egna syften ska man inte heller vara politiker.

25 kommentarer:

  1. Det låter fantastiskt det du skriver, om att hellre tala med och lyssna till fienden.Och "panelen" låter nästan för bra för att vara sant. Men;
    - Varför så sällan/aldrig ett erkännande typ "det tänkte jag inte på", "det har du rätt i ".
    - Varför så godtyckligt svar till initierade kommentarer på din blogg (nu senast i kärnkraftsfrågan) ?

    SvaraRadera
  2. Ja må inte hålla med dig om kärnkraft men här är vi på samma sida (förutom att jag alldrig skulle orka svara på så många mail)

    Väl skrivet.

    SvaraRadera
  3. Synnerligen bra och modigt inlägg, Birger! Dessutom är bilden som vanligt välvald, för det är väl Mahatma Gandhis glasögon??
    Mac

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt bra inlägg. Birger. Jag har ett väl tilltaget mått av hybris och ser inte ofta upp till personer, förutom mig själv ;), men jag får definitivt lyfta blicken för att se dig i mitt sinne.

    SvaraRadera
  5. Som vanligt känner jag bara att det du skriver är så himla bra! Du är verkligen den gröna ideologin personifierad!

    SvaraRadera
  6. Birger for President!

    SvaraRadera
  7. Kloka ord.
    Själv skulle jag nog varken orka svara på hatmail/brev eller våga prata med fienden. Men har aldrig varit utsatt så jag vet inte.

    Av reaktionerna att döma hade avsändarna inte förväntat sig svar.
    Den där panelen var ett nytt grepp. Har du panel för din blogg också?...
    :)

    SvaraRadera
  8. Fascisterna i AFA är lika avskyvärda som fascister alltid är!

    SvaraRadera
  9. Anna O: Med den lite speciella twisten att de är vänsterfascister...hmm, lite som att välja det lila pillret i Matrix :)

    SvaraRadera
  10. Konstruktivt och tankeväckande Birger!

    SvaraRadera
  11. Nu har Nationaldemokraterna blivit större än Socialdemokraterna i Israel och det är en större fråga än detta.De israeliska facisterna har slagit till not Gaza INNAN det här valet.
    Om nu någon nationaldemokrat får på käften är det en tidsfråga innan någon som uttalar sig att Israel är den ENDA demokratiska staten i mellanöstern får det.

    SvaraRadera
  12. Bra inlägg. Precis som du skriver är våld lika avskyvärt oberoende om det är en vänsterextrem eller högerextrem som håller i hammaren eller kofoten.
    Är det inte också lite av "när argumenten tryter tar nävarna vid".
    Läste just i tidningen hur Sd hyrt lokal för årsmöte, men när fastighetsägaren fick klart för sig att det var dom vägrade han hyra ut. Är inte detta också diskrimering?
    Sedan är det inte helt betydelselöst att media till stor del är vänstervridet. Dom kan ju välja vilka nyheter allmänheten skall få del av.
    Det rätta sättet att bekämpa extremerna både till höger och vänster är att diskutera och bemöta deras argument, samt låta dem komma med i dabatten. Annars ser det ut som om vi andra drabbats av argumentnöd och inte har något att komma med. Fel eller???

    SvaraRadera
  13. Erik: Det kommer ett längre inlägg om kärnkraften imorgon om jag inte somnar på en tågresa...

    Dina frågor har jag inget bra svar på, annat än att det förekommer och att om man varit med i den här svängen i trettio år har man mött nästan all argumentation tidigare - och redan hunnit ta intryck av den och därmed ändrat sig...

    Panelen utgjorde ett rationellt redskap för att överleva som politiker utan att skaffa sig identitet som "politiker".


    Monica: Fienden i det här fallet är oftast bara frustrerad över att ingen bryr sig, ingen lyssnar och ingen tar dem på allvar. Och ofta finns det upplevda skäl till de tycker som de gör.

    SvaraRadera
  14. Anonym 11:45 är tydligen fascist.

    SvaraRadera
  15. Gandhis glasögon,va??

    SvaraRadera
  16. Det här var ett uppfriskande inlägg, du verkar ha en härlig inställning till hur man bör behandla och betrakta sina motståndare. Lär gärna min kommentar om händelsen på: http://andreaswallentin.blogspot.com

    SvaraRadera
  17. "För politiska ledare finns ingenting så förödande som att omge sig med bara likasinnade. Gör man det är man antingen rädd eller också helt inriktad på att använda partiet som avstamp för att bygga sin egen lekstuga och karriär..."

    Detta är en sååå klockren beskrivning av Peter Eriksson!

    SvaraRadera
  18. Till de som frågat om det är Mahatma Gandhis glasögon. Svar: Ja.
    I övrigt: tack för kommentarer!

    SvaraRadera
  19. Walle!

    Jag följde din inbjudan att läsa din hemsida. Tack för tipset!

    Du skriver mycket bra.

    N

    SvaraRadera
  20. Allt hat som nätet kan kanalisera med en anonym knapptryckning... Se bara kommentarerna på newsmill.se... Nordgren-Christensen som håller sig till militären annars blir nedmejad av anonyma hatare... Jag hade aldrig velat skriva på nätet. Har inte hård hud och det har du Birger fortsätt...

    SvaraRadera
  21. Löv u du e så sööööt i Expressen? Han går inte att ta på allvar mer.

    SvaraRadera
  22. Tack Birger för din rakryggade hållning och hedervärda attityd till politiska motståndare.
    Gud välsigne dig!

    SvaraRadera
  23. Jag är i sanning inte miljöpartist och du Birger är väl inte min store politiske förebild. Däremot måste jag lovorda dig för ditt ovan skrivna verk! Alla goda argument som får AFA att inse sina fasansfulla och odemokratiska metoder är viktiga att föra fram. Dessutom är det oerhört viktigt, att som du, föra fram kritik mot att det är så tyst vad gäller kritik mot överfallet mot nationaldemokraten. Det handlar inte om vad man tycker och tänker om diverse saker och ting. Nej, det handlar om respekt för sin medmänniska!

    SvaraRadera
  24. Här har du tappat förståndet!
    "Och att SD:s strateger myser varje gång SD angrips med våld."

    SvaraRadera
  25. Är en so alltid ryst i panik så fort en miljöpartist, eller för all del politiker öppnar munnen, helst innan val..och lögn efter lögn forsar ut, och media gör inget.
    Då är det mycket befriande att läsa här, och trots att vi har skilda åsikter i mycket, så går inte mitt "lögnalarm" igång här. Första gången. Fortsätt.
    Om någon kunde förklara AFA, vad dom vill och hur dom legitimerar verksamheten,för dom är ju inte bättre än dom bankar ned.
    MvH
    Ola

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.