måndag 16 februari 2009

Sossar är sossar

Telefonen ringer. Det är natt. Journalist frågar om jag tycker att ordet "sosse" är nedsättande och vad jag tycker om att mp förbjuder sina medlemmar att använda ordet. Samt att medlemmar uppmanats att vara snyggt och prydligt klädda när de visar sig.

Jag ber vänligt den påstådda journalisten dra åt h-e.


Hade jag varit medlem i ett parti vars centralkansli gått ut med sådana påbud till sina medlemmar hade jag antingen trott att de var galna eller fulla. Och sedan bett dem dra till ett varmare ställe där förhoppningsvis journalister som ringer på nätterna också lär befinna sig. Och sedan alltid kallat sossar för sossar.

23 kommentarer:

 1. Det här luktar Peter Eriksson lång väg. Det är otroligt hur vissa människor har förmågan att smygande reformera ett parti utan att bli avsatt. Det är som liknelsen med "den kokande grodan", som för övrigt brukar användas i sammanhang när man pratar om införandet av ett kontroll-samhälle.

  SvaraRadera
 2. Ovanligt korkat. Ordet sosse är ju inarbetat tom hos sossarna själva.
  Att komma vardagsklädd till riksdagen visar ju bara att man tillhör och soldariserar sig med det arbetande folket. Det är ju också dessa som via skattsedeln försörjer alla s.k. förtroendevalda.

  SvaraRadera
 3. ...det betyder väl inte bara att man solidariserar sig med det arbetande folket, utan att det finns mycket viktigare saker att bry sig om än hur man klär sig. Att Sverige är på väg att ge tillstånd för uranbrytning till exempel. Eller att billobbyn till varje pris ska ha kvar bilismen i den utstäckning vi ser nu eller mer, så att det är värt att satsa på kärnkraft eller intensivodla/kalhygga skogen... och hundratusen saker till.

  Jonas: kan du förklara det där med "den kokande grodan" för oss som hade hoppats på att kontrollsamhället dog bort med Berlinmuren?

  SvaraRadera
 4. Jag känner faktiskt ingen i MP som jag skulle kalla "snyggt och prydligt klädd" när jag tänker efter. Hel och ren däremot.

  SvaraRadera
 5. och så var det det här med visioner... undras om slipstvång kvalar in som vision...

  SvaraRadera
 6. En orsak till att jag aldrig röstat på mp är att dess företrädare är så dåligt klädda. På 80-talet var det förfärligt. Hade de så dålig lön från Riksdagen? Och se på Peter Eriksson i dag! Har han inte råd med rakblad? Han ser ju ut som gud vet inte vad.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Bra att ha snabbt reagerande bloggläsare,Peter.

  SvaraRadera
 9. Har de tråkigt? Gäller det att trimma upp sig till Nobelfesten?

  SvaraRadera
 10. Var det inte Peter Eriksson som för några år sedan läxade upp kongressdeltagare i ett internt brev? Skällde han inte på deras klädsel, och till och med vad de sa i talarstolen? Så ingenting förvånar längre.

  SvaraRadera
 11. Peter, ord lär stå mot ord. Läs gärna intervjun i Skånska Dagbladet:
  http://www.skd.se/article/20090215/NYHETER/83275452/1057/*/SKANE/miljopartister-far-inte-saga-sosse-langre

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. http://www.skd.se/article/20090215/NYHETER/83275452/1057/*/SKANE/miljopartister-far-inte-saga-sosse-langre

  "Vi ska undvika ord om partier och partifolk som kan uppfattas som nedlåtande och slappa, som sosse exempelvis."

  "– Vi som är politiker ska uppträdda respektfullt mot varandra."

  Hade inte Anders nämnt "som sosse exempelvis" så hade väl Birger med ställt upp till 100% på vad han säger?

  Var det inte så på din tid med Birger att vi skulle argumentera i sak och var respektfulla mot varandra?

  Som medlem (och föredetta kommunfullmäktigeledamot vid 24 års ålder) så kan jag informera övriga om att jag inte hittar något dokument om detta internt. (dock finns det en tråd med 5 inlägg där frågan är: när detta påbud uppkommit samt svar att det är ett missförstånd (svar av trådskaparen).

  // TA

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Klantigt av tung Miljöpartist i Skåne att göra en sådan groda. Vi tycks kunna vara överens allihop med Birger om att om vi vore medlemmar i ett sådant parti som skickar ut sådana direktiv så skulle vi be dem dra till ett varmare ställe där förhoppningsvis journalister som ringer på nätterna också befinner sig. Eniga således. Vilket jag ofta är med Birger!

  SvaraRadera
 16. Jag är orolig över den svenska journalistiken, vart har källkritiken tagit vägen?

  Undras just vem det är som roas av att sprida ut sådant här. Det har ju varit en del på sistone. Men på sätt och vis är det ändå rätt kul att borgarna (som ligger nära till hands att misstänka...) är så politiskt handlingsförlamade att de tar till alla möjliga "söndra och härska metoder" i stället för att bedriva politik för framtiden. Stå på er miljöpartister och fokusera på sakpolitik, efter den barnsliga "energikuppen" har alliansen ändå gjort sitt på den politiksa arenan.

  SvaraRadera
 17. Jag heter inte Jonas.
  Grodan: Min version.
  Om vi kastar ner Carl Bildt, i en badtunna med kokande vatten, så hoppar han genast upp därifrån.
  Men om han själv är uppvuxen i en skyddande pöl som mycket långsamt värms upp, så märker Carln inte att temperaturen stiger och de amerikanska fläsker blir stekt!
  Man kan, även om man inte vill, tänka på oss själva som grodor i samhället, o. s. v
  Källa: Groda i en panna med vatten.
  Roland

  SvaraRadera
 18. Anna:

  Kokande Grodan-liknelsen handlar om att en groda som sätts i kokande vatten genast hoppar därifrån, men om den sätts i ljummet vatten och temperaturen sedan sakta höjs så märker den inte att den håller på att koka ihjäl.

  När det gäller reformeringen av Miljöpartiet så har det smugits in förändringar lite åt gången, både i form av ökat toppstyre och förändrad politik, som har tillåtits fortgå för att ledningen med Peter E i spetsen antingen har avfärdat kritik som obefogad, eller ännu hellre kvävt kritiken genom tystnad.

  Problemet handlar lika mycket om att majoritet av medlemmarna inom MP, precis som människor i samhället i stort, är för auktoritetstrogna och konfliktskygga samtidigt som de inte orkar tänka igenom frågorna ordentligt själva. Därför väljer man oftast att lyssna till den auktoritära ledaren istället för några enstaka kritiska medlemmar. Detta kan en ledare välja att se som ett demokratiskt problem eller att utnyttja till sin fördel.

  SvaraRadera
 19. Anna: ... och att kontrollsamhället skulle ha dött ut med Berlinmuren. Tyvärr är det nog inte så väl, och vi bör nog vara uppmärksamma på vad som händer för att i tid förhindra den utveckling som är på gång.

  www.vaken.se
  www.brasschecktv.com
  www.esoterictube.com

  SvaraRadera
 20. Jag tycker det är humor på hög nivå. Frågan är om det är en anka eller ej.

  SvaraRadera
 21. Att miljöpartister ska undvika bl.a. ordet sosse var en rekommendation (inget krav) som stod i ett internt pm som alla medlemmar kunnat läsa på Miljöpartiets intranät förra hösten. Meddelandet är nu borttaget.

  SvaraRadera
 22. För övrigt är det skillnad på ett "sosse" med uttalet /sosse/ och ett snorkigt nasalt "såsse". I det senare fallet är det alltid nedlåtande, medan det andra är neutralt, i alla fall oftast.

  P.G.

  SvaraRadera
 23. Håller med dig Birger! att detta är 1984 nyspråk, även om jag inte tänker rösta på några partier numera.. MVH JIMMY

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.