tisdag 28 oktober 2008

Politik är att tycka tvärtom...

Läser i NIKK-Magasin en analys över hur det kommer sig att synen på prostitution är så olika i Sverige respektive Tyskland.

Vänster i Tyskland har ju samma uppfattning som en del höger i Sverige, det vill säga man anser att prostitution är ett yrke, vilket ger prostituerade rätt till såväl arbetslöshetssystemet som hälsovårds- och pensionssystemet.

"I Tyskland har kristdemokraterna halva parlamentet och därmed starkt inflytande på parlamentet. Kyrkan är emot prostitution av moraliska skäl. Kristdemokraterna hamnar därmed i en situation som liknar den av feminister i Sverige."

Vänstern i Tyskland opponerar mot kyrkan och moralargumenten - och intar därmed motsatt åsikt i frågan om prostitution.

I Sverige är kristdemokraterna och kyrkan ganska undanskuffade företeelser i den större samhällsdebatten - att sexuallagstiftningen har sitt ursprung i den traditionella kristna sexualmoralen har man glömt bort - och därmed kan den svenska vänstern inta den tyska högerns position utan att känna sig anfrätt.

Politik är, när den är som bäst, att vilja. Och när den är som sämst att tycka tvärtom. Tycker mig känna igen detta allt oftare, när regering och opposition reagerar på varandras förslag. Tomas Östros är väl något av superexpert på detta.

PS1! Som rör för de gröna hade jag visst sjå att hålla tyska partivänner borta från Sverige inför val till EU-parlamentet.

PS2!Övriga skäl till de ombytta rollerna kan förstås vara att man i Tyskland är mer kritisk till statens inblandning i människors privata liv. Det har väl också med att feminismen i Tyskland har mer drag av queerfeminism än den har i Sverige, där radikalfeminismen är starkare.

7 kommentarer:

 1. Prostitution kallas ju världens äldsta yrke, men är ett avskyvärt sådant.
  I Sverige har man kriminaliserat köparna men inte säljarna.
  Att feministerna tycker om detta är lätt att förstå eftersom det oftast är kvinnorna som är säljare.
  Mannen kommer då automatiskt i underläge. "Om jag inte får som jag vill anmäler jag dig"
  Rättssäkerheten tycks politikerna strunta i. Det är helt enkelt inte PK att tänka på den manliga delen av befolkningen
  Det enda rätta är naturligtvis att kriminalisera både köpare och säljare.

  SvaraRadera
 2. Birger:

  Vill du säga något speciellt om prostitution eller är det bara ett exempel?

  SvaraRadera
 3. 08:45 har rätt, när kommer ett förslag till lagändring??
  Läste någonstans att även en majoritet av kvinnorna ville ha en sådan, men den kvinnliga justitieministern Beatrice Ask (M) sade blankt NEJ
  Betr Östros som Birger nämner är han en stor surpuppa och fullblodspolitiker. Allt som alliansen gör hittar han negativa argument till, men --- säger inte något om vad hans eget parti vill ha istället eller hur detta i så fall skulle finansieras. Skattehöjning ? Inte heller nämns något om vad hans parti gjorde innan regeringsskiftet för två år sedan.

  SvaraRadera
 4. Varför moralisera över än det ena än det andra?
  Låt var och en sköta sitt!

  SvaraRadera
 5. Att tycka tvärtom är ju exakt vad politiken handlar om.

  Regeringens och det för tillfället styrandes argument är alltid att allting är jättebra eller är på väg åt rätt håll, skulle det finnas något som för närvarande inte är bra så är det den förra regeringens fel.

  Oppositionens argument är alltid att allting för närvarande är väldigt dåligt, och på väg att bli ännu sämre. Skulle det finnas något som mot förmodan är bra så är det något man själv infört som regering i ett tidigare skede och som den nuvarande regeringen nu är på väg att förstöra.

  Detta gäller även i på lägre nivåer som i kommunerna.

  Summan av kardemumman är ju att antingen ljuger alltid politikerna eller så är de så verklighetsfrämmande och frånvarande att det inte har en aning om hur saker o ting egentligen förhåller sig.

  SvaraRadera
 6. Bilden ska väl associera till köttmarknaden, dvs marknaden för köttets lustar, eller?

  Men den kan också skapa äckel hos känsliga personer. Dessa gör då klokt i att protestera genom att kolla www.halsoframjandet.se eller www.vildasnan.se för att därpå växla över till det gröna spåret på matbordet.

  Gröna tankar

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.