söndag 26 oktober 2008

Hjärnor sexigare än rumpor...

Jag är ganska trött på teveprogram och trender där det gäller att enbart utveckla kroppen till något sorts påhittat ideal, medan hjärnan kan vara hur sumpig som helst.

Vore det inte en idé för programmakare i teve att uppvärdera hjärnan?

Läser en krönika av Anna Jansson, ni vet sjuksköterskan som är författare. Hon skriver:

"Det går inte en dag utan att vi matas med åsikten att vi borde förbättra vårt yttre. I teveserien Bröllopsform handlar det om att gå ner i vikt för att behaga sin partner. Men hjärnan då? Varför är det så ointressant att satsa på hjärnan, att hitta samtalsämnen och få nya kunskaper och upplevelser att dela med varandra och diskutera."

Hur någon kan tända på bröst förstorade med silikon går över min fattningsförmåga. Det är ju fullständigt ointressant med plastiga påsar. Intressant är däremot humor, ögon som lever, självdistans och förmåga att diskutera allt möjligt.

Fast det kanske inte är så lukrativt, kan inte mjölkas av reklammakare och företag som bygger hela sin verksamhetsidé på att förvandla levande människor till osäkra, otrygga ytbilder med taskigt självförtroende. Lättare att hålla igång tillväxten om vi är lite korkade, kan jag tro.

Anna Jansson inleder förresten sin krönika på följande sätt: "Magrutor har aldrig utövat någon tjuskraft på mig. Jag tycker helt enkelt inte det är snyggt. Det får mig att associera till magra vita kycklingbröst...".

Det låter bra, tycker jag vars magrutor försvann redan vid 19-årsåldern, efter cirka tre månaders hysterisk existens.

Uppvärdera hjärnan! Den är sexig.
Anna Janssons krönika är från Omvårdnadsmagasinet.

11 kommentarer:

 1. Blev förälskad i en man utan hjärna men med mycket musr kler och stor sådandär. Det blev vansinnigt tråkigt. Nästa kunde bara prata om sitt arbete på en bank. Numera är min inställning att man skall ha något intressant och varierande att prata om vid frukost, annars får det vara.
  Bitte

  SvaraRadera
 2. Magruta? Ett nytt ord för somliga.

  SvaraRadera
 3. Suck, den intellektuella överklassen är ganska snorkig som nedvärderar vanligt folk med ord om sunkna hjärnor. Snobbigt!

  SvaraRadera
 4. Finns Anna Janssons krönika på nätet?

  "Magra vita kycklingbröst". Torra och tråkiga, alltså.
  Kul bild.

  Ibland känner jag för att starta en hysterisk kampanj mot den industri som ägnar sig åt att förändra kvinnans, och mannens, bild av "idealkvinnan" (och i viss mån idealmannen).
  Den idealbild som egentligen är en photoshoppad digital utopi, som inte finns i verkligheten.
  Samma idealbild säger att hjärnan inte är sexig, och inte heller hyfsat självförtroende.

  Skrev lite om detta för ett år sedan, efter det att jag hade sett en holländsk dokumentär om kosmetisk kirugi, som gjorde mig illamående.

  Det glädjer mig att folk fortfarande hittar till det inlägget när de googlar på kosmetisk kirurgi. Kanske har man fått någon på bättre tankar...


  MVH från en vars makes magrutor försvann innan jag lärde känna honom

  SvaraRadera
 5. Tja, det ena behöver ju inte utesluta det andra. Det går att hålla igång både huvud, mage och ha tindrande ögon och humor.

  SvaraRadera
 6. Dags att uppvärdera fysiska aktiviteter också. Tv, bil och tekniken gör oss bara latare.

  SvaraRadera
 7. Våra hjärnor använder vi till övermått i dagens samhälle. Våra kroppar däremot är svältfödda. Därav "snedfördelningen" i medierna. Bröllopsform är ett jätteroligt program./ Anna O

  SvaraRadera
 8. Anna O menar att vi använder våra hjärnor i övermått i dagens samhälle. Nja, på ett sätt kan det var riktigt, många arbeten krväer idag mer hjärnbruk än förr, men ur ett bredare perspektiv så är vi nog dummare idag än förr. Informationsflödet är så stort, intrycken är så många, att vi har allt svårare att tränga in i frågor. Vi har allt svårare att koncenterar oss, tevebolag vågar inte ha för långa inslag, för långa scener, för då orkar våra hjärnor inte med eftersom de vant sig vid snabba intryck, snarare än djupa.
  Jag tror att samtal om vad som står i tidningen, samtal om det som sker i världen, diskussioner vid köksbordet om annat än Bonde söker fru betyder väldigt mycket för ett äktensdkaps hållbarhet. Att kunna prata, samtala och skratta med varandra är absoluta grunder för bra förhållanden!
  Teveunderhållning idag är på ganska låg intelektuell nivå, ta t ex Parlamentet som i början var ett gansak intellignet program, liksom Snacka om nyheter, för att sedan alltmer bli mer kul på ett innehållslöst sätt.
  BM

  SvaraRadera
 9. Monica: Nej, jag hittar inte Annas krönika på nätet, den finns i Omvårdnadsmagasinet.
  Rasmus: Försöker...

  SvaraRadera
 10. Jag har aldrig sett Bröllopsform, men idén låter väl inte så vanvettig ändå? För att det öht ska vara aktuellt att gifta sig för två människor skulle jag tro att de redan har någorlunda lätt att hitta samtalsämnen och diskutera gemensamma upplevelser. Vårat utseende är däremot föränderligt. Är väl inget fel i att försöka se bra ut för sin partner? Få äktenskap blir nog sämre på det viset. Och sen, som vanligt, om man inte gillar ett teve-program finns ett enormt utbud av andra teve-program. För att inte tala om böcker. Plättlätt.
  /Thomas

  SvaraRadera
 11. Jag håller med om att hjärnan kan vara attraktiv. Men jag tror att det lätt kan missuppfattas. Att vara ett "stort vandrande intellekt", är inget jag tycker är vidare attraktivt. Hjärna och hjärta kombinerat, i sådana fall. Förresten har ju på senare tid vetenskapen bevisat att det finns nervceller i hjärtat, en hjärtats intelligens på något sätt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.