fredag 8 augusti 2008

Och så skall Holm hoppa över ribban medan vattnet strilar...

”Det folkliga stödet för dödsstraff är ett problem”, sa en ung kines som jag träffade för en tid sedan. Han studerade juridik. Vi satt på en rockpub i Beijing. King Creole, med Elvis, dånade ut över lokalen.

”De inom partiet som vill avveckla dödsstraffet har mycket litet stöd i befolkningen. De som är motståndare till dödsstraff är minoritetsbefolkningar och kapitalister - stora ekonomiska brott medför ofta dödsstraff. I USA kanske det inte är så. Där drabbar väl dödsstraff bara fattiga svarta, eller?”

”Inte riktigt bara, men nästan”, säger jag.

”Dödsstraff är en del av vår historia. Det kommer att försvinna så småningom. Kanske innan det försvinner i USA”, säger han medan amerikansk rockmusik dånar i högtalarna och vi beställer in ytterligare en omgång öl. Kinesisk öl är helt okej.

Vi diskuterar mänskliga rättigheter och ettbarnspolitiken. En ung kvinna, som är välutbildad akademiker, tycker att västerlänningar hycklar.

"Först klagar ni på ettbarnspolitiken, tycker att det strider mot mänskliga rättigheter. Sedan tycker ni att vi är för många..."

Hon är lite irriterad och fortsätter:

"I Kina bor mer än tjugo procent av jordens befolkning. Men vi har mindre än sju procent av jordens odlingsbara mark. Det är därför staten vill begränsa antalet nyfödda barn. Vi är redan mer än 1,3 miljarder. Det är många i ett land där så stora områden består av berg, stäpp och öken. Vår gemensamma planet klarar inte heller hur många människor som helst. Det borde väl du fatta som är miljöfreak....Förresten får minoritetsfolk ha fler än ett barn. Det är väl det ni kallar positiv särbehandling, eller hur?"

Hon som kommer från landsbygden och tillhör ett minoritetsfolk suckar lite och säger:

"När jag var hemma hos kinesiska lekkamrater så kunde jag med mina egna ögon se att de åt stekta ägg! Jag kunde sitta och titta på när de åt... Vi hade några höns hemma, jag hade hämtat så många ännu värpvarma ägg från redet, men jag fick aldrig äta ett helt stekt ägg. Medan kineserna fick äta grönsaker, fisk, kött och ris. De fick t.o.m. godis ibland. Och hade fina kläder. Jag hade paltor i skolan."

För övrigt gör Stefan Holm rätt i att hoppa över ribban i Beijing. Folkpartister och annat löst folk som anser att OS skall bojkottas hycklar. Några krav på att företrädare för det svenska näringslivet skall bojkotta Kina har man aldrig ställt. Än mindre har man krävt att vi skall sluta handla billiga grejer från Kina. Eller att svenska företag som tjänar pengar i Kina skall agera för Tibets sak...

Ansvaret vill man lägga på Stefan Holm och en sketen ribba... Det kostar ju ingenting... Vi kan köpa billiga kinestillverkade Ipod ändå, och låta penssionpengarna växa på grund av taskiga arbetsförhållanden i Kina... Är det någon jag önskar får guld i OS så är det förresten Stefan. Så kanske truten täpps till på den där Sjöberg en gång för alla...

För övrigt är det bara att hoppas att turisterna inte slösar med vattnet. Jag hade inte trott att regimen i Kina skulle införa mänskliga rättigheter bara för att man tilldelats OS. Däremot hade jag trott att alla vatteningenjörer i den kinesiska kommunistledningen - det dräller av dem! - hade tagit vattenbristen på större allvar. Att man skulle introducera nya vatteneffektiv teknik i stor skala. Men det blev mest västerländska vattenklosetter, massor med strilhål i duscharna och nya fontäner till turisterna.

15 kommentarer:

 1. Ja var det några år sedan då Bill Clinton ,då ny från Arkansas och ganska ovan åkte till Peking och skulle lära kinesiska politiker mänskliga
  rättigheter,FN stagan och vikten av Demokrati,alltså den "Amerikanska varianten" och hotade Kina med ekonomisk bojkott.Om jag minns rätt att så var det väl
  motsvarigheten till vår statsminister som intervjuades i svensk TV och jag minns att han sa rakt ut ungefär såhär: "Nej vi har inte Västerländsk Demokrati,ännu det
  medger jag,vi har inte kommit dit än.Skulle vi införa det så skulle Kina delas i 6 delar och vi skulle få en utveckling som i forna Sovjetunionen,fast värre.Inbördeskrig med en Miljard människor skulle bli följden.
  Men vad President Clinton glömmer är att det finns en annan del i FN
  deklarationen som säger att alla människor har rätt Arbete,Trygghet och Föda.Om ett så rikt land som USA Inte ens kan uppfylla dessa rättigheter så skall de inte åka till oss föreläsa och hota oss, då det råder praktiskt tagit inbördeskrig i förorterna USA och man har en medellivslängd på 30 år.Om USA vill bojkotta oss så får de göra det.Vi behöver inte USA men USA behöver oss."Ungefär så sade han,vill jag minnas,och det märktes att han menade allvar.
  Något som är väldigt tråkigt och som kommit bort lite vad det gäller KINA,är ju inte att de saknar Demokrati det har ju påtalats,med all rätt,men att KINA idag INTE är(på gott och ont!) någon i Ekonomisk mening Kommunistisk Stat(annat än till Statskicket),har knappt hötrs.
  Det är ju Tvärtom en av de mest bedrövliga
  Kapitaliska ekonomierna världen.
  några 100-tals miljoner jobbar under slavliknande förhållanden
  och för svältlöner,samtidigt med
  ett superrikt skikt och en växande medelklass.
  Visst det är viktigt att påtala att Demokrati är en rättighet för alla jordens folk,och Minoriteter skall inte förföljas givetvis,men varför pratas det knappt om alla dessa
  mellan 300-100 miljoner som ramlat ner i ett armod och en knapphet som under Mao eran sällan var så brutal, (försvarar inte "Stora Språnget" och andra misslyckade planprojekt,men Svälten var inte normal tillstånd under den tiden trots allt.)Nej har inte sätt Att någon visat något som helst intresse för alla dessa "Nyfattigas" rättigheter,att tex.organisera sig i fristående fackföreningar,som vi tar för givet.Inte hört ORD om dessa.
  I stället svassas det för Kinesiska Potentater med Ekonomisk styrka,vare sig det är Kommunalrådet Göran Johansson S, när AMS-Pråmen,Götheborg,anländer eller Reinfeldt eller hycklande Liberaler.Nej det är Larv eller värre det är hyckleri ,att prata om Stefan Holm skall hoppa eller ej När man villigt och kravlöst handlar dåligt gjort krimskrams från Kina som gjorts och ibland säljs för 100 gånger över Produktions kostnaden, som gjorts av någon inflyttad bonde från landsorten.Ska vi sluta handla med KINA? Nej naturligtvis inte det är ingen betjänt!Men vi kan på alla vis det är möjligt försöka se till påverka och ställa krav på att Något mer av den 100 faldiga Vinsten på krimskramset hamnar i den inflyttade Bondens ficka.Vi har en lång tradition i Sverige om hur folkrörelser och Fackföreningar byggs upp.Där kan vi kan vi börja med att fundera ut hur vi ska kunna hjälpa till. Janne M i Göteborg.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet!

  Det var väl ingen som på allvar trodde att Kina skulle ägna sig mer åt mänskliga rättigheter och västerländska företag skulle bojkotta, bara för att Kina fick OS.

  Låt Stefan & Co tävla. Hoppas det blir ett hyftsat OS utan för mycket doping och skandaler.

  SvaraRadera
 3. Bristen på mänskliga rättigheter i Kina måste naturligtvis kritiseras.
  Men är det någon som hört någon Kina-kritiker säga någonting gott om den kapitalistiska utvecklingen i Kina, en utveckling som lett till att hundratals miljoner kineser fått ett bättre liv?

  SvaraRadera
 4. Kan det vara så, att vår form av demokrati inte är tillämplig på alla slags kulturer, att det som funkar som näring hos oss, får rollen som gift hos andra folk?

  SvaraRadera
 5. Du menar att t.ex. vita europeér mår bra av demokrati medan vissa andra folkgrupper trivs bäst med kommunistiska diktaturer som t.ex. den i Kina eller den på Kuba eller den i Nordkorea? /Thomas

  SvaraRadera
 6. Anonym 10:10

  Är du kommunist eller fascist eller islamist, eller vad???/Ulf

  SvaraRadera
 7. Birger, du har ofta ett mycket genomtänkt och fyndigt bildval. Symbolbilden för Kina här i spalten till vänster är fantastiskt fyndig!

  SvaraRadera
 8. Varför då? Fattar inte.

  SvaraRadera
 9. Endast kineserna själva kan förändra sitt samhälle. Bojkotter och protester riskerar att vara kontraproduktiva och endast skapa spänningar, men är förstås lätta att plocka poänger på för politiker... Tack för en trevlig blogg.

  SvaraRadera
 10. Demokrati är uppenbarligen inget fast begrepp, om man bortser från det språkliga Demokrati = folkvälde.

  Svensk demokrati ser ut på ett sätt, USA:s på ett annat sätt, rysk dito på ett tredje osv.

  Det finns personer, som tycker att diktatur är bekvämt. Då slipper man ta ansvar, "farsan" fixar allt.
  Sen tycks det kvitta vilken kulör diktatorns politik har, blå, röd, brun, svart. Länder med sådan tradition finns mest i Asien. De röda diktaturerna.

  Vi svenskar skulle kvävas av en sådan kultur. Därför ska vi värna vår modell, givetvis!

  SvaraRadera
 11. Den svenska demokratin är ganska ung. Den föddes så sent som på
  1920-talet. Detta efter att ha motarbetats av gamla Högern.

  Högern ja. Dess ungdomsförbund(MUF:s föregångare) hade det krigiska armborstet som symbol, därtill försett med riksvapnets tre kronor, vilket förvånar. Riksheraldikern skall vaka över, att de tre kronorna inte används av andra, än t.ex. statliga och liknande organ. (Idag är detta märke adopterat av Sd:s ungdomsförbund, hur nu det kan komma sig.)

  Men detta är väl typiskt för dem som gillar vapen och makt. De älskar inte demoktratin, annat än när den går deras väg. Där finns väl också den gemensamma nämnaren mellan Kinas "Folkets demokratiska diktatur" och västerlandets kapitalism.

  SvaraRadera
 12. Anonym som undrar om spikklackarna undrar varför det var en fyndig bild. I Kina snörde man sina fötter förr i tiden, för att inte kvinnor skulle kunna springa från sina män. I dagens kapitaltiska Kina är det väl den mer moderna skoterrorn som gäller, inte minst på nattklubbarna och bordellerna. Kinesiska kvinnor i storstäder som Shanghai har till stor del anammat den västerländska stilen, fast i än mer vulgär form.

  SvaraRadera
 13. 07:04 har rätt. De flesta befattningshavare gillar demokrati bara så länge den går deras väg. Se t.ex. EU:s reaktion på Irlands Nej som man vill göra om till ett ja. Eller för den delen hur etablissemanget i Sverige på alla sätt motarbetar de representanter för Sd som blivit valda enligt demokratiska regler. Men det är ju som tidigare skrivits i denna blogg fult att vara blond och svensk i Sverige. Snart är det även fult att vara heterosexuell.

  SvaraRadera
 14. Nej inte direkt fult, att vara heterosexuell, men en aning obskyrt är det allt, åtminstone om man hävdar att skruv ska söka mutter, och omvänt.

  Pridekulturens jättestora megafoner ser till, att den som inte ställer upp på budskapet ska känna sig fobisk (ungefär = sjuklig).

  SvaraRadera
 15. Här är visst någon som har en skruv (eller mutter) lös...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.