torsdag 7 augusti 2008

Ja-generalen som säger nej

Det pågår någon sorts kampanjande inom miljöpartiet inför medlemsomröstningen i EU-frågan. Den sida som vill skrota partiprogrammets vision om utträde ur det alltmer militariserade och centraliserade EU tycks mer välorganiserad.

Förmodligen på grund av att deras general är Lennart Olsen - mångårig superbyråkrat, ekonomiutredare och mp:s tidigare representant i finansdepartementet (det sistnämnda har lett till boken Rödgrön reda).

Deras kampanjsida hittar du här - det är meningen att hundra miljöpartister skall bikta sig i egenskap av motståndare till den gamla partilinjen. Den första som argumenterade på kampanjsidan var Maria Wetterstrand, den sista i den ivrigt marscherande hundrafaldiga truppen lär bli Peter Eriksson - åtminstone om man känner att man inte lyckats få partiopinionen med sig. Fast redan efter Marias utspel har medlemmarna hamnat i en utpressarsituation, menas det här och var i partiet har jag förstått.

Hur som helst: Kampanjsidan blir en mumselimumssida för Rapports Mats Knutsson om medlemsomröstningen trots allt skulle sluta i att programpunkten om utträde skall vara kvar...

Den programbejakande sidan har inte någon formell kampanjsida vad jag har hittat. Nestorn på denna sida har lagt ner bloggandet, lär vara ute och prata i partilandet. Kampanjgrupperna planerar sex regionala debatter, preliminärt i Stockholm, Göteborg, Malmö/Lund, Linköping, Sundsvall och Luleå.

En annan än den offentliga historiebeskrivningen om EU:s tillkomst hittar du här.

16 kommentarer:

 1. Förr eller senare kommer den höga pyramiden EU att falla samman. Frågan är bara hur, kommer det att ske med dunder o brak, bajonetter o gevär eller blir det "bara" en politisk i ekonomisk kollaps? Kanske det kommer att ske i samband med en ekologisk kollaps, en sådan är ju inte heller helt oväntad med tanke på hur vi bär oss åt.

  SvaraRadera
 2. Det vore väl ganska ologiskt att publicera Peter Eriksson sist, med tanke på att alla medlemmar redan röstat då? :)

  Den andra sidan kampanjsamordnare är förövrigt Merete Kapstad.

  SvaraRadera
 3. Christian: Du har en poäng, får väl skylla på morgondimma...

  SvaraRadera
 4. Det är ganska få som debatterar frågan på Gittan (mp:s interna forum på nätet).Ointresse eller beror det på att så få överhuvudtaget är innne på den interna debatten, bortskrämda av de notoriska skrivarna kanske.
  Miljöpartist

  SvaraRadera
 5. Intressant bild till vänster om grön ideologi. Spännande, kan man få en förklaring om hur det är tänkt?

  SvaraRadera
 6. Min blogg är inte nedlagd, den tar bara en paus över sommaren och medlemsomröstningen.

  Och det är knappast jag som är den EU-kritiska kampanjens nestor, även om det är vänligt sagt. Den titeln tillfaller väl snarare Ulf Holm, Yvonne Ruwaida eller Carl Schlyter?

  SvaraRadera
 7. Talet om att bygga fred kan man väl vara lite misstänksam mot. Alla storgubbar, inklusive Hitler, sa likadant. Enligt propagandan, krigade de inte för annat än att nå Den Eviga Freden. EU är kanske bara en fortsättning på nazzarnas dröm om Festung Europa.

  Våra styrande leker med oss. När man påpekar, att Sveriges nuvarande gränser är resultatet av oerhörda grymheter, svarar de bara, att "det var dåtidens sed". Jaha, då kan kommande generationer vänta sig, att få se Stalins, Hitlers och andra despoters porträtt på minnesfrimärken och liknande, blott med hänvisning till 1900-talets sed. Det vore ju inte ett dugg värre, än våra nutida 500-kronorssedlar med den grymme Karl XI:s bild.

  Att Mp-rören m.fl. svek idealet, det som innebar att vi skulle
  kliva av EU-skutan, betyder att
  ja-sidan nu kan gotta sig riktigt, och triumferande flina över sin taktik att, genom list, narra folket att rösta ja till EU-inträde. Mp-styret räknar väl med, att sveket är glömt, när nuvarande äldre generation är borta. Usch!!

  SvaraRadera
 8. anonym: Det hela avgörs av en demokratisk medlemsomröstning, de båda sidorna har samma resurser och ges samma utrymme i det specialnummer av Grönt. Den typen av retorik du för dig med är konspiratorisk.

  För övrigt gör du en farlig sammanblandning, EU har skapats genom fredligt samarbete mellan dess medlemsländer, oavsett vad man tycker om utfallet av politiken. Hitler och Napoleon krigade sig till ett herrevälde med målsättningen att erövra hela världen.

  SvaraRadera
 9. EU kommer knappast att falla samman, hela projektet är hittills en ofantlig framgång. Endast de historielösa kan tycka annorlunda.
  Vad som däremot kommer att falla samman är miljöpartiet. Vilket är detta partis egentliga existensberättigande? Schlaug vill förvandla partiet till en liten sekt, övriga kan ju rösta på något av de andra riksdagspartierna eftersom ”miljötänket” sedan många år finns över hela linjen.

  SvaraRadera
 10. Hur Schlaug skulle rösta vet vi ju faktiskt inte alls, och lär inte få veta efterom han inte är medlem i mp så vitt jag förstår. Han skriver aldrig rent ut vad han anser i frågan om utträdeskravet.

  Däremot tror jag att Schlaug har helt rätt när han driver att grön ideologi bör skärpas och marknadsföras bättre av mp och att detta skulle vara mycket vinnande för partiet, inte minst vad gäller konsumtionskritik, krav på sänkt arbetstid och sådant.

  SvaraRadera
 11. Ser Christian Valtersson inga likheter alls mellan det EU som väntar runt hörnet (superstaten) och det enade Europa som nazismen strävade till?

  SvaraRadera
 12. Vill sura skåningar bli av med Karl XI bild på sina sedlar kan problemet lätt lösas... genom att gå med i EMU.

  :-D

  SvaraRadera
 13. Gnäll, gnäll, gnäll.

  SvaraRadera
 14. Den typ av demokrati, som till stor del handlar om att ha råd med de vassaste reklammakarna och deras psykologer, den sorten ger vi inte mycket för.

  Den som såg programmet Vad styr dina val? i Hjärnstorm, SVT 2 den 5/8, vet vad som menas.

  SvaraRadera
 15. Hela den här historien om Miljöpartiets utveckling och turerna och strävan efter makt i sig själv, blå-röd-grön,eller fanken o hans moster vilken smörja från paletten de kallas,låter ju
  faktist som ett skolboksexempel
  från gamle Sociologens Robert Michels "Oligarkins Järnlag",alltså att när en organisation kommer upp i en viss storlek och blir permanent,så
  bildas ett "Funktionärs skikt"
  som gör oberoende från medlemmarna,och det tycker jag är
  trist för det finns ju faktiskt behov av ett miljöparti som driver på i Miljöfrågan,och vad det gäller konsumtions hysteri och, och inte minst att stå upp för Garanterad grundinkomst,(eller Medborgarlön!)osv.Håller med Birger!
  Trist! Jannew M ,i Göteborg

  SvaraRadera
 16. Det behövs alls inte något miljöparti. I dag rullar miljöfrågorna på av sig själv. Se på Schlaug!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.