tisdag 20 maj 2008

Grön vecka: Lars formulerade De Fyra Solidariteterna

Lars Norberg är en av de stora inom Miljöpartiet de Gröna. Han var den som formulerade De Fyra Solidariteterna, som kom att bli den bäst formulerade kärnan för grön ideologi.

De fyra solidariteterna kom med första gången då vi utarbetade partiets ekonomiska handlingsprogram. Jag och Lena korrekturläste det förresten på BB då vår son föddes 1985...

Ett av de första utkasten, som jag har kvar som arbetspapper, såg ut så här:
 • Solidaritet med naturen och det ekologiska systemet.
 • Solidaritet med kommande generationer.
 • Solidaritet med världens fattiga.
 • Solidaritet med utsatta i vårt eget land.
Numera är det nedkokat till tre solidariteter, men med samma innebörd.

Lars har gått den långa vägen, från moderaterna (ordförande i lokalavdelningen i Finspång!), via centern till miljöpartiet.

Han fick sluta sitt jobb som chef för den tekniska avdelningen på Stal-Laval, som tillverkade turbiner för kärnkraftverk, då han 1976 i boken "En betraktelse på domedagsafton" kritiserade just kärnkraften.

Han blev kvar som överingenjör i företaget, men fick sparken när han i en radiobetraktelse dragit en parallell mellan rövarbandet, i berättelsen om den barmhärtiga samariten, och västvärldens industriers rövarfasoner i tredje världen.

Stal-Laval var ju just ett av dessa rövarföretag. Att han själv, som överingenjör, var en av rövarbandet konstruktörer, mildrade inte effekterna av hans självkritik. Han fick sparken och blev erbjuden jobb på Linköpings universitet som teknisk expert på tema teknik och social förändring.

I samma veva bildades Miljöpartiet, där Lars självfallet hörde hemma efter några år som partilös. Han kom med i partiets politiska ledning, blev riksdagsledamot när partiet som första nya parti på 70 år kom in i riksdagen 1988 - och har besökt otaliga mp-kongresser under åren.

Jag, Lena och Per Lager besökte Lars och hans fru Inga häromveckan, vi tog en tur med hans bryggbåt och det var svårt att förstå att Lasse blivit 83 år. Bilden är tagen av Per Lager, som också gör en liten intervju- och dokumentärfilm om vårt besök hos
denne nestor i Miljöpartiet. Min tacksamhet är stor till Lasse, vilket jag försökt berätta redan tidigare. De ord som bäst beskriver Lasse är rakryggad, modig och vänlig. Hans böcker står i hedershyllan härhemma.

14 kommentarer:

 1. Tack för en fin minnesbild av Lars Norberg. Han kommer att närvara också på årets kongress. Tack för en spännande blogg!
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Må Mp-kongressen gå Lars Norbergs väg...

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 3. Lars visade vägen hoppas mp kan få fler sådana framöver.Tänk vilken tillgång han hade varit för "de gröna moderaterna" som kan bli "arbetarpartiet moderaternas"nästa slogan.

  SvaraRadera
 4. Sådana människor skulle det finnas fler av, människor som vågar ställa sig upp o berätta vad de tycker i stället för att fega och vara rädda om sin position.

  Vad gäller solidariteter så verkar de vara på utdöende i den praktiska politiken, möjligen finns solidariteten mot den egna lilla gruppen kvar men inte mer.

  SvaraRadera
 5. Kanske vi, liksom Lars, borde ha stannat kvar i Mp och där försökt hindra "reformisterna" från att kapa partiet. Nu flydde vi istället, därför att vi inte ville riskera att ödsla kraft förgäves.

  Men det kunde ju bara glädja "kaparna" som nu blev av med en tyngande last. Mp byter säkert villigt ut sin gamla medlems- och väljarkår mot en ny dito.

  Gröna tankar

  SvaraRadera
 6. Gröna tankar...
  tycker att "reformisterna" kapat miljöpartiet.
  Men, milda makter, ingenting är bestående. Allting förändras, ju! Tänk om partiet fortfarande styrts av 1988 års stollar! Jag bevistade själv ett antal kongresser och det var ingen hejd på stolligheterna. Några få stollar tilläts prata sönder tillställningarna.
  Sedan länge har jag lämnat partiet.

  SvaraRadera
 7. Stollar med ideal är f-n så mycket bättre än slipade kariär-politiker. Dessutom är de roligare. :)

  SvaraRadera
 8. Personligen skiter jag brunt i allt vad miljö heter. Läs gärna detta:
  http://gammalhardrockare.blogspot.com/2008/03/mte-med-miljmuppar.html

  SvaraRadera
 9. Hej

  Denna ständiga personfixering på denna blogg.

  Robban

  SvaraRadera
 10. Sådana människor skulle det finnas fler av, människor som vågar ställa sig upp o berätta vad de tycker i stället för att fega och vara rädda om sin position.

  Här en artikel om en annan likaledes modig man, fast honom talar man inte längre om inom den svenska miljörörelsen:

  Patrick Moore, the co-founder of Greenpeace:

  "In the early 1970s when I helped found Greenpeace, I believed that
  nuclear energy was synonymous with nuclear holocaust, as did most of my
  compatriots. That's the conviction that inspired Greenpeace's first
  voyage up the spectacular rocky northwest coast to protest the testing
  of U.S. hydrogen bombs in Alaska's Aleutian Islands.

  Thirty years on, my views have changed, and the rest of the
  environmental movement needs to update its views, too, because nuclear
  energy may just be the energy source that can save our planet from
  another possible disaster: catastrophic climate change".

  Vilken hjälte! Det kräver mod att erkänna att man gjort fel.

  SvaraRadera
 11. Kära Robban, det är människor, personer, som driver samhället framåt. Det är människor, personer, som vågar bryta mönster. Det är människor, personer, som gör vägval. Det är människor, personer, som ger oss hopp.
  Gidder

  SvaraRadera
 12. Till Gidder (Birger)

  Visst måste du väl erkänna att du är personfixerad. Du lyfter sällan upp rörelsen miljöpartiet - det verkar som om det är enskilda personer som lyft partiet.

  Robban

  SvaraRadera
 13. Tack för att att du minns Lars och ger honom den plats han förtjänar.

  SvaraRadera
 14. Lars och jag har skrivit en motion om kärnkraft till kongressen. Ska bli intressant att se hur den tacklas.
  Enligt svar från PS så är den besvarad.....
  Lars är en klippa. Han är klok och eftertänksam och radikal.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.