lördag 15 december 2007

Svar på frågor...

I ett halvår har jag bloggat. Många frågor har jag fått. Via mejl, telefon och ibland via kommentarerna. Ibland fattar jag inte varför man frågar som man gör. Men alla får personliga svar i alla fall, här kommer svaren på några av de frågor jag fått flest gånger:

Vilka personer har betytt mest för dig för ditt politiska engagemang?
Nästan omöjlig fråga att svara på, om man bortser från det självklara i att min livskamrat Lena och barnen betytt mest. Även politiskt! Det har ju alltid varit vid frukostbordet som idéer, vinklingar och argument dykt upp - ofta på de mest märkliga sätt. Och de fyra språkrörskollegor som jag hade förmånen att få samarbeta med: Ragnhild Pohanka (1985), Eva Goës (1986-88), Marianne Samuelsson (1992-99 och Lotta N Hedström 1999-2000) - språkrörsuppdraget innebär att man påverkar varandra mycket mer än man anar, inte minst genom den rollfördelning man har.

Men okej, här kommer åtta namn bland alla de övriga - och ni är många - som jag inte kan undvika att tänka på vid en sådan fråga:Elin Wägner

Hon fick mitt liv att få ett helt annat innehåll än det var tänkt. Hon var den första gröna ideologen, var dessutom rolig. Hon flätade samman miljö, anti-militarism och demokrati på ett sätt som är radikalt än idag. Hon behärskade allt från intellektuell analys till satir, rappa dialoger och smarta oneliners. Skrev över 30 böcker och massor med artiklar. Hon var genuin! Ekosof, ekofeminist, grön ideolog, bättre än alla andra. Och modigare!

Per Gahrton

Det var Per som tog initiativ till miljöpartiet, vilket sedan fyllde mer än 20 år av mitt liv och gav mig en livskamrat - Lena och jag träffades nämligen på det möte där partiet bildades. Per har alltid varit schyst, nedtonad och uppskattande. Inte alls så där bufflig som han kan framstå i medierna. Dessutom: när jag var ung och grön, och hade gjort någon liten grej för partiet, så ringde han och sa att det var bra gjort... Kunde leva på det ett halvår! (Av detta lärde jag mig att varje månad, som språkrör, ringa några för mig ofta okända medlemmar och fråga hur läget var.)

Petra Kelly

Kände henne inte, men hon var viktig som inspirationskälla för att hålla fast vid ideal och värderingar när jag satt mitt i smeten och skulle företräda ett parti som gick in i samarbete med sossarna. Tror att den gröna rörelsen utvecklats bättre om hon fått leva.

Jesse Jackson

Hans tal och hans retorik ger mig rysningar av entusiasm. Har snott en del av mina bättre retoriska bilder från honom, vilka säger jag inte. Men han har bland annat formulerat följande: Hotet är stort, men hoppet är större. Det är bättre med bra skolor idag, än med dåliga fängelser imorgon.

Åsa Domeij

Inför valet 1988, när mp kom in i riksdagen för första gången, var Åsa suverän och dessutom en jättebra bollplank och vän. Många formuleringar och idéer spånade vi fram, och det var alltid tryggt att ha presskonferenser med Åsa: vi visste var vi hade varandra och vart den andre var på väg. Det var också Åsa som fick mig tillbaka till politiken 1990 efter ett år utanför partiet.

Kjell Dahlström

Var den alltid lika entusiastiska partisekreteraren som under åren utanför riksdagen bar väldigt mycket på sina axlar (tillsammans med Eva Höjer i mellanåren). Sprutade idéer, kreativ och alltid uppmuntrande. Utan Kjell hade det inte blivit något riksdagsinträde. Tyvärr är det så att många av de som jobbat i det fördolda äras mindre än de bör.

Annika Nordgren- Christensen

Fruktansvärt hårt arbetande, med krav på sig själv som gränsade till det orimliga. Ville ha full kontroll över läget, och har varit nyckelperson för att miljöfrågorna kommit in i säkerhetspolitiken. Kom in i riksdagen när mp gjorde comeback 1994, valde försvarsutskottet och blev en av de viktigaste och bästa ideologiska bollplanken under stora delar av 90-talet.

Lars Norberg
Lars har skrivit några böcker som står på hedersplats i bokhyllan. Han var moderat som blev centerpartist och slutade som miljöpartist, från att ha arbetat med tekniska lösningar för kärnkraftverk till att bli grön riksdagsledamot. Klok som få. Är nu ordförande för Framtiden i våra händer. Respekt!

Varför är du inte mer personlig på bloggen?
Jag har av princip inte släppt in journalister i hemmet, eller i mitt privatliv under åren i politiken. Sa i princip nej till alla teveprogram där man skulle leka, springa omkring i fort, laga mat eller tala om huruvida man rakat sig på vissa ställen eller inte. Förstår inte varför jag nu skulle skriva om när jag går till frisören eller varit och fikat hos grannen.

Hur mycket tid lägger du ner på bloggen?
Försöker hålla mig till högst 30 minuter per dag. Funderingarna har jag ju ändå, så det är mest att skriva ner, och kolla lite fakta etc, som tar tid. Skriva gör jag väldigt fort. Har skrivit i hela mitt liv, varenda dag, så vanan finns. Skrev över 1000 debattartiklar, tal och uttalanden under åren som politiker. Hade i princip aldrig spökskrivare vare sig för debattartiklar eller tal.

Saknar du politiken?
Politik håller jag ju på med, fast inte partipolitik. Saknar den inte. Tyvärr gick jag på övertid. Ångrar djupt att jag inte slutade redan 1996. Jag var på väg att sluta, men blev tyvärr övertalad att stanna över valet 1998. Avgick som rör först 2000. Valrörelsen 1988 och 1994 var fyllda med lust (och en del ångest), valrörelsen 1998 var fruktansvärd, ångestfylld, tråkig och jag ville bara inte.

Vilka teveserier gillar du mest?
Vill inte låsa mig genom att följa serier. Gillade Vita Huset.

Kommer du tillbaka som medlem i miljöpartiet?
Tror inte att partiledningen skulle uppskatta att ha ett gammalt avdankat rör, som inte kan hålla käften, som medlem, vi har dessutom vuxit åt olika håll vad gäller politikens inriktning i en rad frågor.

Hundar eller katter?
Beror på individen, men katter ligger ofta bättre till: stolta, egna och ställer krav på vänskap. Tre stycken ingår i familjen.

Vilka är de bästa Elvislåtarna?OK, det tar vi en annan gång... Men allra bäst är nog Reconcider, baby (inspelad på tio minuter i gryningen den 4 april 1960 i Studio B, Nashville).

10 kommentarer:

 1. Du gör mig nyfiken på Elin Wägner som jag måste erkänna att jag inte läst en enda bok av! *skäms*
  Men nu skall det bli ändring på det.

  SvaraRadera
 2. Jag förstår ditt val att i dag inte vara medlem i partiet och respekterar det. Förmodligen skulle du bli utsatt för en del påtryckningar om vad du gör och säger, på ett annat sätt än nu, om du varit kvar som medlem. Tycker att partiet har förändrats mer än vad du har gjort och flera av dom förändringarna är jag mycket tveksam till. För mig så var du en viktig inspirationskälla för mig i mitt politiska engagemeng.

  SvaraRadera
 3. När ni vill läsa något av Elin Wägner så rekomenderas, när det gäller miljö, fred och demokrati: Vaäckarklocka. Fred med jorden, skrev hon tillsammans med en annan, och den är också viktig.

  Kan Birger eller någon hjälpa mig med följande: Vad heter boken av Lars Norberg?

  SvaraRadera
 4. Tqck för att du inte glömt Petra Kelly!!!

  SvaraRadera
 5. Lars Norberg har bland annat skrivit En betraktelse på domedagsafton. Läskigt mycket av det han skrev då, och det var länge sedan, har inträffat!

  SvaraRadera
 6. Mina favoriter med Presley är "Fool such as I" och "Burning love". Det handlar väl om identifikation, I guess.
  Men överlag är han bättre i de lite lugnare låtarna.
  Poitiska förebilder. Många...en av dem var ett envist, idogt språkrör som sluggade och fajtade under vår mörka tid strax före gryningen 1994.
  Återkomsten till riksdagen var din förtjänst. Och lite Kjells.
  Vi andra vara i stort sett statister.

  SvaraRadera
 7. Själv gillar jag In the ghetto och Don´t be cruel bäst. Reconsider baby har jag aldrig hört. När ni talar om böcker vill jag gärna puffa för Birgers Miljön, makten och friheten, finns på bibliotek men inte att få tag på längre. Den är den bästa bok jag läst om grön ideologi. Nästan 20 år gammal men lika aktuell!

  SvaraRadera
 8. Haha, kul att du vågar säga att du föll platt för Desperate Housewifes!!
  Här är en till...
  Vita huset är också bra.

  Tycker lite synd om Annika N-C som verkar ha somnat över den ostrukna tvätten. Det är knappast hälsosamt att jobba extremt hårt som politiker för länge, eller?

  Ska leta Elin Wägner på biblioteket mellan jul och nyår.

  Katter ska det vara, så klart, men inte innekatter, utan fria individer som helst håller till utomhus.

  SvaraRadera
 9. Tråkigt att Peter Eriksson inte var med i uppräkningen av personer som betytt mycket för dig - jag troddde ni var polare. Noterbart är att flera av personerna som du räkanar upp lever på inkomstgaranti från riksdagsåren. Verkar svårt att få jobb som miljöpartist eller det kanske är så att man hellre latar sig efter slitsamma år i riksdagen. Kommer ihåg Inger Schörling som tyckte det var som att vinna på lotto när hon fick sin förmånliga pension från EU- åren. Var är moralen - om det finns någon?

  Helge

  SvaraRadera
 10. Jag läste i någon tidigare kommentar att det var kul att Birger och jag var överens om något. Kanske man kan få intrycket att det är något unikt, om man följer våra diskussioner om försvarsfrågor. Helt fel. En annan sida av myntet är att jag bestämde mig, på allvar, för att ägna mig åt politik efter en presskonferens som jag hade tillsammans med Birger i Skövde typ 1993 eller 1994. Det var nämligen då som jag insåg att det uppenbarligen var fullt möjligt att förbli människa, i ordets positiva bemärkelse, trots att man befinner sig i centrum av partipolitiken. Dock visade det sig, efter många år, att det var en ganska unik egenskap just hos Birger...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.