fredag 23 maj 2008

Grön vecka: Allt var inte bättre förr...

Idag böjar mp:s kongress. Kan vara värt att påpeka att tiderna förändras. Även politiken, och den ideologiska grunden, vilket Fokus snappat.

Men allt var nog inte var bättre förr... Lycka till på er kongress, kära miljöpartister! Ta kloka beslut, värna den gröna identiteten! Kompromissa gör man när det är dags, inte innan dess!
Huruvida videon avskräcker Ulvskog må vara en öppen fråga...:-) Den tvivelaktiga traditionen med att DN-debatt publicerar en känga upprätthålls... Författaren har förstått vilka ingredienser som behövs enligt den givna dramaturgin.

I Aftonbladet intervjuas Carl Schlyter - det ligger mycket i det han framför, men möjligen övervärderar han EU-frågan inför valet 1994, då partiet kom tillbaka till riksdagen. Tidigare har jag hört Peter Eriksson hävda att det var jämställdhetsfrågan som drog in partiet 94. Nog bidrog dessa två frågor, men det som fick partiet att lyfta den sista månaden var faktiskt den ekonomiska politiken: krav på spelregler för marknaden, Tobinskatt och sänkt arbetstid. Lyftet kom nämligen efter ekonomidebatten i teve. Om nu rätt skall vara rätt.

Förresten: med tanke på jämställdhet och kvinnors rätt, läs gärna DN-debatt, där äntligen Carl Bildts negligerande av kvinnor redovisas! Det var verkligen på tiden!

12 kommentarer:

 1. Tack för denna stund!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Hej

  Det var bra arbetat att miljöpartiet fick vara med i TV- debatten (ekonomi) trots att partiet inte satt i riksdagen.

  Greger

  SvaraRadera
 3. Skall sanningen fram så är det ju inte mycket att sörja över denna tid hos miljöpartiet. Det var ju helt korrekt att ett sådant flumparti inte skulle ha någonting att säga till om. De människorna är borta nu. Nu är det andra kvastar som sopar. Yngre förmågor som saknar partiets historia. Läs t ex Sydsvenska Dagbladet i dag! Malmö-mp trängtar efter en blå-grön regering. Samma gamla röra, alltså! Jag förstår inte varför partiet skall finnas överhuvud taget. ALLA partier tar i dag hänsyn till miljön, miljöpartiet är följaktligen överflödigt. Man kan invända att miljöpartiet är mer än ett enfrågeparti i dag, men alla deras övriga konstiga förslag tas ju nu bort för att man skall kunna platsa i verkligheten, tillsammans med sossarna. Man kan även invända att Birger Schlaug har en helt annan syn på tingen, men hur stor spridning har hans idéer? De idéerna har redan förlorat, mot verkligheten. Ty när Schlaugs idéer inte ens platsade i miljöpartiet, var platsar de då?

  SvaraRadera
 4. Kul och se att filmen är upplagd i en textad version, sen om det är MP som betalt för textningen eller om det de t är så att de fått en textad version av SVT (misstänker att filmen är äldre än då textningen las ut på entreprenad). Trevlig att se att någon har tänkt lite i vilket fall. :)

  SvaraRadera
 5. Ljuvliga tider, var det,
  med samba och jävlaanama.

  SvaraRadera
 6. Citat från Kvällsposten och Expressen. Vad man än tycker i olika sakfrågor måste man nog säga att partiet är djupt splittrad efter att ha genomgått sin utvecklingsfas. Salt i sår är man inte längre, knappast heller opinionsdrivande, vilket jag hoppas att Birger skulle vilja utveckla i morgondagens blogg.


  "Jag känner sorg i hjärtat över att det inte är så radikalt längre.#
  Eva Goës, språkrör 1986–88. Kvar som medlem, men kritisk till ändringarna.


  "Konstigt att mp inte slåss mycket mer för miljöfrågor."
  Jan Axelsson, språkrör 1990–1992. Har gått ur partiet.

  "Man har blivit politiska skådespelare på samma arena som de övriga."
  Anders Nordin, språkrör 1988–1990. Har gått ur partiet.

  "Man får nog kalla det för ”nya miljöpartiet”. Man har ändrat väldigt mycket."
  Birger Schlaug, språkrör 1985–88 och 1992–2000. Har gått ur partiet.

  "Så som de resonerar nu, att man måste ha makt på något sätt, det är fel."
  Fiona Björling, språkrör 1988–1990. Har gått ur partiet.

  "Kongressen har sagt att vi inte ska skriva kontrakt åt höger eller vänster, och ändå har de gjort det."
  Lotta Hedström, språkrör 1999–2002. Kvar som medlem, men kritisk till ledningens fokus på regeringssamarbete.

  "Det som till slut fick mig att lämna partiet var att de blev socialdemokrater."
  Anders Nordin, språkrör 1988–1990. Har gått ur partiet.

  SvaraRadera
 7. Hej

  Språkrörens ändrade hållning i EU- frågan görs för att närma sig (s) och ingenting annat. Maria säger sig tycka som Carl i EU- frågan men vill ändock ändra sig - varför då - hon vill bli minister. Maria W har enbart sysslat med politik - dags att ta ett riktigt jobb Maria-så att du återkommer till verkligheten.

  Robban

  SvaraRadera
 8. Hela idén med ett särskilt miljöparti var dödfödd. Miljöfrågan måste in i ett mycket större sammanhang, det klarar inte vuxenmullarna i mp.

  SvaraRadera
 9. Vi längtar efter dig, Birger!!!
  Five of us

  SvaraRadera
 10. Det hela är väldigt enkelt.

  Om ett parti ska vara mer än en änglakör där medlemarna ska få känna sig föträffliga och mer moraliskt högstående än andra, om man faktiskt vill påverka verkligheten, då går flumm och extremism bort för sånt gillar inte väljarna.

  Vill man vara flummig och irrelevant men få känna sig finare än andra, se Fiona Björling, då har mp valt fel väg. Vill man få igenom sin politik, eller eftersom Sverige är en demokrati, en del av den, så är Wetterstrands väg den rätta.

  Dock kan man hävda att mp's viktigaste bidrag, att få in miljöfrågan i alla partier, redan uppnåtts och att partiet därmed inte längre behövs. Men man kan lika gärna hävda att det är dags att en en gång bli en ideologisk spjutspets som ska förändra hela det politiska medvetandet - igen!

  Då ska man hålla fast vid flummet.

  SvaraRadera
 11. " Kompromissa gör man när det är dags, inte innan dess!"
  Ok, du är för att man inom MP skall hålla en fasad utåt mot väljare för att sedan byta den fasaden vid förhandlingar.
  Tja, det är väl så det går till när vi som vanligt blir lurade.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.