onsdag 14 november 2007

Grön och klimaträtt status...

Att bli mindre beroende av elleverantören är väl en dröm som många har. Att ansluta en egen liten solcells- eller vindkraftanläggning direkt till en elkontakt, efter mätaren, är ovanligt i Sverige. Men det är så det går till. Hur enkelt som helst.

Så smått börjar nu det nya egen-el-systemet komma även till vårt land. Enkelt, smidigt, massor av grön status. Dyrt? Ja, men en Thailandresa kostar också pengar. Och medför dessutom större utsläpp av koldioxid än den genomsnittlige kinesen gör av med på ett helt år...

Någonstans måste man börja om vi skall rädda planeten. Egen el kan vara ett sätt. Stadsjeepen är väl status för en del, väskor för 30 000 spänn är väl också status för en del. Dags att låta egen-el bli status istället!

9 kommentarer:

  1. Det där var ju faktiskt en ny vinkling på klimatfrågan att det skall bli status att köpa egen vindkraft och solkraft. Det är nog mer vinnande att köra statusspåret än att köra "offerspåret"!
    Bernt och Monika

    SvaraRadera
  2. Bilden föreställer ju socialistiska Ehrenbergs ETC snurra och vi som inte vill ha röd el (han lanserar det så!!) bör söka oss andra vägar att köpa vindsnurror! Socialistsnurran kostar 50 0000 kronor plus mast och ger som högst en vinst på 1 kronoa i timmen den snurrar... Densom är liberal funderar starkt över hela konceptet, ska vi kanske istället fixa små kärnkraftverk på tomten?

    SvaraRadera
  3. Bra att du lägger ut de här elalternativen, Birger. Det är inte många som känner till möjligheten att med en engångsinvestering bli sin egen elproducent. Särskilt solcellsanläggningarna borde intressera många. Nu behöver man inte längre ladda batterier, vilket gör det hela väldigt enkelt. Tack för tipsen!

    Per L

    SvaraRadera
  4. Absolut rätt grej för dem med pengar över! En soffa går inte heller med vinst, inte en ny trädgårdsfontän heller, eller ens de nya pjucken! Det är ju kanon att bara kunna koppla in solcellen direkt i en elkontakt och sedan kunna dra ut el ur en annan kontakt i huset!!!!

    SvaraRadera
  5. Den där lösnignen kan inte fungera och dessutom lär den vara olaglig, men civil olydnad är ju Schlaugs måtto.

    SvaraRadera
  6. Anonym påstår att det inte fungerar och är olagligt. men visst fungerar det, det är väl beprövad teknik och är inte alls ovanligt i andra länder. Det är dessutom lagligt och totalt skattefritt eftesom man kopplar in det i huset efter själva mätaren. Det är en oerhörd tillfredsställelse att på detta sätt få gratis el, när väl investeirngen är betald.
    Johan

    SvaraRadera
  7. Kan du imorgon kommentera Karla Lopez avgång. Det verkar som om man inte följer partipiskan så får man gå?

    Peter Pan

    SvaraRadera
  8. Peter Pan - vet för lite, däremot vet jag att jag tycker uttalanden från partiets gruppledare i riksdagen varit minst sagt förskräckliga. Och nog är det så att centralstyrningen är hårdare idag än tidigare, om jag förstått det rätt. Och att det skulle vara besvärande att för partit att någon drog mer åt det gröna hållet (mindre militär och sänkt arbetstid) än vad partildningen anser vara rimligt finner jag inte vara något problem - problem uppstår när partister drar åt det andra hållet... Ja, det blev ju en del tyckande, likt förbaskat. Hoppas Karla kommer helskinnad ut detta, trots de våldsamma uttalanden som offentligt fällts om henne.

    SvaraRadera
  9. Jag äger mycket hellre en andel i en storskalig, vind-, vatten- eller kärnkraftsanläggning som en hedge mot högre elpriser, än att ha en egen kraftindustri på tomten.

    Skulle gärna köpa aktier i Vattenfall om det någonsin privatiseras, vilket jag hoppas att det aldrig görs.

    Under tiden äger jag aktier i Exelon.

    "Exelon Corporation (NYSE: EXC) is an electricity generating and distributing company headquartered in Chicago. It was created in October, 2000 by the merger of PECO Energy Company, of Philadelphia, and Unicom, of Chicago (which owned Commonwealth Edison). Exelon has 5.2 million electricity customers and, in Philadelphia, 460,000 natural gas customers.

    In June, 2005 Exelon had full or partial ownership of 19 nuclear reactors in 11 nuclear power plants."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Exelon

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.