torsdag 25 oktober 2007

Yes, yes, yes.... Med Blue Card tar vi hjärnorna också!

Först tog vi slavarna för att få starka kroppar. Sedan tog vi råvarorna för att bygga vårt välstånd. Och nu tar vi de välutbildade. Det är bra för Europa. Det är bra för Sverige. Säger ministern Billström, med ett mjukt leende. Och alla tycks hålla med. Europas diskreta charm...

Med Blue Card skall vi i EU upprätthålla vårt välstånd. Ta välutbildade läkare och ingenjörer från Afrika. Och slippa betala för utbildningen gör vi också... Fiffigt, va? Och vi kan dölja det bakom vackra leenden och ord som frihet och solidaritet, vi öppnar ju våra gränser, ger människor chansen, är vi inte snälla och humanistiska? Vår diskreta charm...

De blåa kortet ger invandrare möjlighet att jobba i de EU-länder som har störst behov av arbetskraft. Invandringen ska alltså helt drivas av ländernas efterfrågan. Det är heller inte alla som är välkomna. Det är för främst högutbildad arbetskraft som dörren öppnas.

Så kan vi effektivt, och i full enighet, dränera t ex Afrika. Grattis Europa! Storeuropén har åter slagit till. Och några kritiska kommenterar från den politiska världen ser vi inte mycket av. Tvärtom, är man tillräckligt liberal kan man motivera att man får gratis utbildad arbetskraft med att "invandrare brukar ju skicka hem pengar, så det blir liksom en form av bistånd". Vi är för gulliga! Snart kommer nog regeringens lösning på enprocentmålet: vi ska inte bara räkna in militära insatser i fattiga länder, vi bör nog räkna in de där pengarna som flyktingar och invandrad arbetskraft skickar hem till sina byar också...

Här nedan kommer en liten sammanfattning över Europas vackra historia, när det gäller att dränera världen:

Den europeiska kulturen påstås vara lite förmer. Jag minns när storeuropén, efter några glas under fracken, frågade mannen från östra Afrika vad han tyckte om europeisk kultur. Den lille mannen tittade milt, och lite överseende på storeuropén och svarade: ”Europeisk kultur?” Den kängan visste vad den tog - i ändan på storeuropén.

För hur var det nu? Hur har den förfinade och civiliserade europén betett sig? Vasco da Gama rundade Godahoppsudden 1449 och vi européer kunde påbörja civiliserandet av det lömska Afrika. Det da Gama fann där borta i de lägre stående folkens länder var emellertid upprörande imponerande. Där fanns utvecklade handelsstäder, avancerad kunskap i såväl navigering och skeppsbygge som konsthantverk och stadsbyggnadskonst.

Men européerna valde att slå sönder det som fanns. Vi slog ut balanserade handelssystem och monopoliserade all handel på Indiska Oceanen. Vi ödelade den kultur som växt fram, införde europeisk överhöghet och tvingade till oss årlig tribut i guld. Vi fullföljde vårt uppdrag som upplysare genom att frakta bort 50 miljoner afrikaner som slavar - de starkaste, de friskaste. Afrikas ryggmärg tappade vi ur. Vi kallade det för civilisationsprocess. Miljoner dog på väg till utskeppningshamnarna, miljoner dog på slavskeppen som gick skytteltrafik över havet.

Den förfinade europeiska kulturen drog vidare. Efter Afrika var det dags att civilisera Sydamerika och Mellanamerika. Med kulturella, begåvade och förfinande europeiska maner – det vill säga blodigt våld - slogs fungerande samhällen sönder.

Så var det dags för Asien. Vi tömde Kina. Medvetet och systematiskt. Slog sönder självtillit, näringar och kultur. Resultatet lät inte vänta på sig: svält. Och fysiskt och psykiskt förfall för de folk vi skulle civilisera.

Och mönstren känns igen. Det Nya Europa, dit nu de välutbildade skall vara välkomna för att upprätthålla vårt välstånd. Det är bra för Europa. Det är bra för Sverige. Men för Afrika? Europén är sig lik. Allt går igen, om än i nya former. Det kan sammanfattas i ett enda ord: Dränera.

Nej, nu tar jag väl ändå i. Det finns ju så mycket fint i Europa, får vi höra med en nästan naiv betoning. Det är sant. Men vår historia är anskrämlig, kulturer slog vi ut, idéflöden torrlade vi. Det är viktigt att också veta hur baksidan ser ut.

8 kommentarer:

 1. Det här har jag undrat över varför vi inte haft någon debatt om! Förstör vi inte de möjligheter man har i många afrikanska länder när vi tar deras bästa välubildade arbetskraft?
  Max Andrén

  SvaraRadera
 2. Jag håller absolut med om att det är fel att bara släppa in människor med kunskaper som efterfrågas för stunden. Men som jag ser det är det en början på fri invandring. Och alltså är det ett steg i rätt riktining.

  Och visst kan man raljera över enprocentsmålet och bistånd, men en läkare lär tjäna 10 gånger så mycket i Sverige som i Gambia (om det räcker), och då säger det sig självt att läkaren har större möjligheter att försörja sin familj från Sverige än i Gambia. Att neka honom den chansen eftersom invandringen inte är fri i övrigt, känns inte grönt för mig. Man offrar inte individer för principer, liksom.

  SvaraRadera
 3. Orsaken till att länderna "låter dränera sig" är som Rasmus här ovan säger, chansen att kunna försörja sin familj är så mycket större än i hemlandet.

  Inte bara Afrika dräneras. I Syrien var "the braindrain" extrem. Det bor fler högutbildade syrier i USA, Europa,de rika arabländerna och Sydamerika än i landet självt. I Syrien själv ges inte uttrymme för dem och så länge landet inte förändras kommer de bästa hjärnorna att fortsätta att söka sig utomlands. Högsta drömmen för en syrier var ett Green Card. Europa och resten kom i andra hand.

  SvaraRadera
 4. Båda sidor har poänger, tycker jag. Det kan säkert vara bra med Rasmus exempel där läkaren från Gambia skickar ner pengar till sin släkt. Men å andra sidan måste man ju fråga sig om inte läkaren skulle göra större nytta som läkare i Gambia föra tt komma till rätta med barnadödlighet, mödravård, smittoskukdomar etc. I de länder där verkligen tilltäxt behövs, behövs också utbildade människor för att påskynda en process mot ett bättre samhälle. Så jag slutar i att Birgers analys tycks mig vara en riktig sådan, även om jag förstör Rasmus invändningar.

  SvaraRadera
 5. Fri invandring är målet skriver Rasmus. Jo, mål kan det vara. Men vägen dit får inte bygga på att världens välutbildade hela tiden söker stig till USA (med sitt Green Card) eller Europa (med sitt Blue Card). Denna dränering medför att förhållandet mellan fattiga och rika länder kommer att fortgå, och vårt välstånd kommer att bygga på andras fattigdom. Det är en konflikt i drömmen om allas rätt att röra sig fritt och en god global utveckling.
  Rutger i Sala

  SvaraRadera
 6. Det finns folk i Sverige, som är rädda för att det skulle kunna bli ett ökat intåg av maffian, ifall det skulle bli totalt fri invandring till vårt land. Finns det något fog för denna rädsla?

  SvaraRadera
 7. Det finns folk som... inleder ovanstående anonyma kommentator sitt inlägg. Vad tycker skribeneten själv? Svaret på frågan om "maffian" kommer och tar oss om det blir mer öppna gränser är nästna larvig. Vi hr ju öppna gränser inom hela EU, är man inne inom unionen har man rätt att resa var man vill. "Maffian", vilket som numenas med detta, tar sig in vare sig vi öppnr mer gränser eller inte.
  Hasse Bildoktor

  SvaraRadera
 8. Om vi bortser från vänsterns traditionella, förenklade etnomasochisistka historieskrivning och i stället tittar på sakfrågan, vad är alternativet? Skall Europa ta emot människor från tredje världen som inte bidrar något i sina hemländer eller kanske inga alls?

  Ett gäststudent/gästarbetar-system vore kanske det bästa. Människor från tredje världen får komma hit och vidareutbilda sig och arbeta ett antal år. Sen får de åka hem och bidra till sina henmländer med nya kunskaper. Det kostar Europa ingenting i och med att kostnaden för den utbildning de får kompenseras av att de arbetar här.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.