torsdag 11 oktober 2007

Hörru Horace, dags för Tranströmer!

Kylan har slagit till. Frost på marken. Tittar oroligt på växter som borde tagits in. De har klarat sig. Tänker på några ord av Tomas Tranströmer:

Mitt i livet händer det att döden kommer
och tar mått på människan.
Det besöket glöms och livet fortsätter.
Men kostymen sys i det tysta.


Nobelpris i litteratur. Delas ut idag. Det har blivit några obegripliga stolpskott under åren. Tänker på Elfrid Jelinek - totalt oläsbar. Och V.S.Naipaul, vars texter spyr ut fördomar i gränslandet mellan meningslös oförskämdhet och rasism. Då undrar man vad Akademin har för sig.


En som borde fått priset för bra länge sedan är Yasar Kemal - den store berättaren. Men regionen fick väl sitt när Orhan Pamuk tog hem priset förra året, inte så dåligt det heller.

Men nu idag. Är det dags för Tomas Tranströmer. Det kan inte läggas till last att han råkar vara född i Sverige. Översatt till mer än 50 språk. Och på något sätt en markering mot alexshulmanismen och pundiga bloggare.

r finns några av de ledsagare som Tomas Tranströmer gett mig.


8 kommentarer:

 1. Tyvärr, Birger Schlaug, så kommer Tomas Tranströmer inte att begåvas med Nobelpriset i litteratur i år heller, vilket även jag beklagar.
  Benny Lennartson

  SvaraRadera
 2. PS!! Ge Jelinek en chans till!
  Benny

  SvaraRadera
 3. Dylan? Han fick ju Polarpriset och lyckades väl inte få ur sig speciellt bra tack för det. Akademin vill ha ett rejält tack, inte ett "jaha".

  SvaraRadera
 4. Doris Lessing. Jaha. Politiskt korrekt kan jag tro.

  SvaraRadera
 5. Hon är kommunist. Eller var.

  SvaraRadera
 6. Argumentet "översatt till mer än 50 språk", håller väl inte riktigt i nobel sammanhang.. Det är väl ett pris för att främja "det utmärktaste i idealisk rigtning"
  Alltså något nyskapande ur en egen vinkling!!!

  SvaraRadera
 7. Tycker jelinek var intressant läsning men min favorit av de senaste årens är Gao Xingjian.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.