lördag 13 oktober 2007

Göran Skytte - den kristna rödvinshögern....

Uttalat kristna, närmast missionerande kristna, bangar inte för det där med dödsstraff. Jag tycker att det är oherhört obehagligt.

Nu senast är det Göran Skytte som i en kolumn i SvD berättar att han a) går i kyrkan flera gånger i veckan, b) inte är helt emot dödsstraff och som bonus c) har en ganska tolerant inställning till prostitution.

Ingenting förvånar mig när det gäller Skytte. Känner honom inte, har träffat honom några gånger, läser mycket gärna hans kolumn, delar nästan aldrig hans uppfattning. Tror att begreppet
kristen rödvinshöger är en hygglig beteckning om jag skulle placera honom i ett fack.

Jag tror inte att företrädare för kristna kyrkor och samfund i Sverige kommer att reagera på Skyttes acceptans av dödsstraff. Kanske flyger man i taket när det gäller hans toleranta inställning till prostitution, men dödsstraff...Nej, förmodligen tiger man. Det brukar man göra. Fegt, ynkligt och ett effektivt sätt att hålla nyfikna agnostiker eller löst troende ateister på avstånd.

Jag har tidigare försökt få företrädare för olika kristna inrikningar att ta avstånd från dödsstraff, men antingen tiger man helt, eller också duckar man - efter 2000 års erfarenhet av kristendom! - genom att inte med klarhet slå fast vad kristendom innebär när det gäller rätten att döda.

Budet "Du skall icke döda", tolkas ofta som "Du skall icke mörda", och det är skillnad på att döda och mörda. Dödsstraff innebär, enligt denna logik, inte mord. Utan bara att döda.

Jag har ältat detta tidigare på bloggen. Då gällde det C.S.Lewis - författare till Narniaböckerna och en ofta citerad man i kristna sammanhang. Han pläderar hett för dödsstraff - bland annat i böcker som ges ut av kristet förlag, sponsrat av såväl frikykror som av organisationer närstående Svenska Kyrkan. Jag har påpekat att när sverigedemokrater öppnat upp för dödsstraff så har de varit ganska försiktiga jämfört med generalsekreteraren för Svenska Evangeliska Alliansen - där bland annat kristna friskolor, Livets ord och pingstförsamlingar samverkar - anser samma sak.

Denne (Stefan Gustavsson) säger i en intervju i Dagen att han inte ser några "teologiska eller moraliska hinder för dödsstraff". Några högljudda offentliga reaktioner från samfunden har jag inte hört så mycket av. Här gäller det att tiga. Att på 2000 år inte klara ut hur man ser på något så enkelt som huruvida dödsstraff är i enlighet med sin religion känns inte bara märkligt - utan skrämmande.

22 kommentarer:

 1. Längre än så har vi inte kommit. På Svenska Dagbladets ledarsida har vi en kolumnist som förespråkar dödsstraff. Precis som mobben som med hämndlystnad vill se familjen i Rödeby död!

  SvaraRadera
 2. Tidigare inläggare kan inte beskylla SvD för att man har en krönikör som har konstiga åsikter! Tvärtom håller Svenskan öppet för många åsikter. Nyhetssidorna går ofta tvärt emot ledarsidan när det gäller innehåll!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med Birger om att detta är ett problem. Vi som är kristna förmår inte vara tydliga i denna avgörande fråga om liv och död. Nåden är evig, det bör väl också innefatta att dödsstraff är en orimlig angelägenhet för bekännande kristna. Men om detta är vi inte alls överens, i USA skulle min uppfattning vara i minoritet. I Sverige är det naturligtvis en stor majoritet kristna som motsätter sig dödsstraff, men denna inställning kanke har mer att göra med den kultur vi fått med oss i det svenska samhället än med kristendomen, vilket skulle kunna förklara hur det kan komma sig att kristna från olika kulturella bakgrunder kan tolka Biblen så olika på denna punkt. Göran Schytte skriver inte att han pläderar för dödsstraff, han skriver att han "inte är helt emot det", vilket väl få betraktas som en något mer moderat hållning, trots allt.
  Björn F

  SvaraRadera
 4. Varför skriver du inte om muslimers syn på dödande?

  SvaraRadera
 5. Snälla, om du ska kommentera någon annans åsikter kan du väl åtminstone se till att stava dennes namn rätt.

  SvaraRadera
 6. Sorry, felskrivet två gånger av fyra. Illa. Du ser var upprördhet och snabbhet kan ställa till... Ändrat!

  SvaraRadera
 7. Det är nog många som ältar denna fråga.

  Men det finns mycket som kristna är oense om.

  Skriver under vad Björn F säger ovan, men att Skytte säger "inte är helt emot det" är givetvis det samma som att han är FÖR dödsstraff i vissa fall, och då frågar jag mig: I vilka?

  SvaraRadera
 8. Du drar alldeles för stora växlar av att kristna inte säger emot! Personligen är jag övertygad om att en överväldigande majoritet håller tyst antingen för att de inte ens läst det du vill att de skall reagera mot (de flesta), eller också för att de anser åsikten så knäpp, så frånstötande och så udda att den inte förtjänar att uppmärksammas och tas på allvar.

  Personligen anser jag också i nuläget att detta är rätt. Givetvis bör frågan tas upp i konfirmandundervisning, alpha-grupper o dl, och givetvis bör man protestera högt om man skulle hamna i ett sammanhang där åsikten visade sig vara mer allmän, men att reagera högljutt på sådant här det gynnar bara förespråkarna, i o m att man skapar en debatt där de kan komma till tals och få läsare/lyssnare. Långt bättre att tiga ihjäl dem!

  Om den dagen kommer då åsikten börjar få fotfäste även i detta land, då är det en annan sak, och då lär du nog också få höra helt andra kristna reaktioner.

  Kan tillägga att jag, såvitt jag kommer ihåg, under 30 år som kristen ALDRIG mött någon kristen IRL som sagt sig vara för dödsstraff. Känner knappt ens några kristna som gjort lumpen. Du måtte röra dig i väldigt märkliga kretsar om du fått för dig att här finns en allmän oklarhet. Eller så läser du extremister på nätet.

  SvaraRadera
 9. Det är inte så svårt att hitta på exempel där dödsstraff verkar vettigt.
  Antag (hypotetiskt) att man genom att avrätta barnamördare lyckas skrämma nya mördare, så till den grad att fem barn i genomsnitt räddas per avrättad.
  Dödsstraffsmotståndaren svarar med all rätt att så fungerar det inte, dödsstraff avskräcker inte.
  Observera dock att man då gjort dödsstraffet till en fråga om praktiska förutsättningar! Dödsstraff blir underförstått okej om och när det fungerar.

  De *principiella* argumenten mot dödsstraff är svaga, och påminner om dem som kan riktas mot abort.

  SvaraRadera
 10. Bäste Birger
  Jag delar din upprördhet över att den gode Stefan Gustafsson öppnar upp för dödsstraff i artikeln du hänvisar till. Det vore dock skönt att slippa de grova generaliseringar du gör (jag förstår att det blir roligare debatter i och för sig) när du använder begrepp som "uttalat kristna" eller "missionerande kristna" och menar att de inte "bangar för dödsstraff". Jag kan meddela att det finns gott om svenska "uttalat kristna" och "missionerande kristna" som visst "bangar för dödsstraff". Vad får dig att tro att kristna är ett stort högervridet kollektiv som är för dödsstraff och lever ett allmänt hycklande liv i dubbelmoral? Har du bara träffat människor från den falangen eller? Det kanske är så att du bara tar till dig av information som stödjer den bild du har av det stora kollektivet "kristna"? Har du något intresse av kristna grupper som sympatiserar med de åsikter du själv står för? Ointressant på en blogg kanske....

  SvaraRadera
 11. Anonym som tycker att jag drar för stora växlar på några extremer som är för dödsstraff: Jag vet inte det! Jag är ju, son nyfiken, mest intresserad av vad kristendomen står för och konstaterar a) att dödsstraff är en del av tron inom hela den kristna högern i USA b) det finns svenska frikyrkoledare som pläderar för dödsstraff utan att det blir större reaktioner (hade någon i något etablerat politiskt parti framfört motsvarande åsikt så hade det blivit våldsamma reaktioner internt, men så icke i den kristna organisationen) c) Skytte är inte vem som helst, han är en flitigt förekommande föreläsare och gäst i kristna sammanhang. Jag hade för övrigt en debatt, arrangerad av den allt mer intressanata tidningen Dagen, i Visby under Almedalsveckan där jag av företrädaren för den samlade pingströrelsen möttes med stora oklarheten när det gäller innehållet i budet "du skall icke döda".

  Du skriver också att du nästan aldrig mött kristna som gjort lumpen. Jag kan berätta för dig att C.S.Lewis teser använts innan unga amerikaner ger sig ut med bombplanen över Irak. Min fråga är: hur kan det komma sig att så många inom olika kyrkor och samfund engagerar sig så hårt i frågan om homosexuellas rätt, och om kvinnliga präster, men inte i frågan om synen på rätten att döda.

  Per! Nej, jag tror sannerligen inte att alla kristna är för dödstraff eller är hycklare. Inte minst på den här bloggen - men även IRL har jag mött åtskilliga som har en helt annat syn. Liksom på den Alphakurs jag gått. Det jag reagerar på är att så många uttalat kristna inte reagerar när missionernade kristna i Sverige och andra länder förespråkar t ex dödsstraff. Reaktionerna på Skytte har ju faktiskt inte varit speciellt stora, vi är några få som reagerat på nätet, trots att jag vet att Skytte har många, många läsare, varav jag är en.

  SvaraRadera
 12. Här kommer en vild konspirationsteori med anledning av brist på reaktion i de kristna leden på Stefan G mfl som kan tänka sig dödsstraff. Kan det vara så att de kanaler där en motreaktion får lite storlek är beroende av medel från grupperingar där det finns sympatier med de åsikter som det bör reageras mot? Lite lagom kryptiskt och konspiratioriskt formulerat......

  SvaraRadera
 13. Jag ser det som ett (kristet) hälsotecken när ett Schlaugblogginlägg som detta alltid lockar många kommentarer. Kanske ligger det något i det Per säger; man väljer de kanaler där man kommer till tals.
  Det finns mer som är svårt att diskutera inom svenska (fri)kyrkosamfund, tex stödet till Israel och oviljan att så upp för palestinska kristnas och muslimers rättigheter.

  Birger generaliserar, det håller jag med om, men visst är det intressant att fundera på varför kristna prioriterar andra, mindre livsavgörande, frågor framför en som denna.

  SvaraRadera
 14. Vi kristna behöver kritiker som Birger! Jag upplever inte att han stöter bort religion utan är ärligt intresserad och vi har all anledning att lyssna, ta till oss och bättre förklara än vi vanligen förmår göra. För övrigt träffade jag honom på ABF-huset där Humanisterna och Humanetikerna förde en debatt om religion och jag kan intyga att Birger var skeptisk och kritisk till hur Humanisterna gjort sin antitro till sin egen religion.
  Carl

  SvaraRadera
 15. För allt i världen! Jag är inte ngn aktiv kristen, men jag hoppas innerligen att en sann kristen är emot dödsstraffet. Ett mord är förfärligt, men att i "lagens" namn döda...är det inte ännu värre? Och dessutom tycka att det är RÄTT?
  M V H Månviolen.

  SvaraRadera
 16. "Antitro" är ingen religion. Det är faktiskt de troende som ska bevisa Guds existens!
  Det är förnedrande för människan att ännu inte ha slitit bojorna till religionen, dessa hemska vidskepelser.

  SvaraRadera
 17. Hej Birger! Kul blogg. Som förstagångsbesökare kan jag bara säga att jag lär återkomma. SOm övertygad "Jesuslärjunge" tycker jag också - om möjligt ännu mer än du - att det är obehagligt att en del tycker att dödsstraff och snickarsonen från Nasaret går att förena...

  SvaraRadera
 18. Anot, du är välkommen förstås!

  SvaraRadera
 19. Det finns ett teologiskt stöd för dödsstraff. I romarbrevet står det att överheten inte skall bära svärdet förgäves, eftersom att det är en hämnare för Guds vrede.

  Moses och Elia låter båda avliva avgudadyrkare.

  Som kristen är det alltså helt okej att acceptera dödsstraff som myndighetsutövning, för att bestraffa en brottsling.

  Däremot kan man inte för egen del döda någon.

  SvaraRadera
 20. Ja, nog är det konstigt att kristna människor förespråkar dödsstraff när Jesus själv räddade en kvinna från detta öde. Jag är själv kristen men kan inte tänka mig att några av mina kristna vänner är för dödsstraff. Men så tillhör nog mina kretsar mer den kristna rödvinsvänstern :-)

  SvaraRadera
 21. Enligt den ortodoxa Kyrkans tro är det till och med en heresi att vara emot dödsstraff.

  Jag är för dödsstraff och tycker att det är självklart att straffet för mord skall vara döden.

  SvaraRadera
 22. Gud har gett oss livet, därför är det endast Han som har rätt att ta det ifrån oss!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.