onsdag 20 juni 2007

Per Gahrton och jag kan kasta oss i väggen....

– Folket har inte valt de där slängkapporna i EG-domstolen. De är oavsättliga. De deltar inte i något offentligt samtal, de fattar beslut och sedan är det locket på.

Det sa Morgan Johansson (s) och tidigare folkhälsominister i riksdagen igår. Sedan fortsatte den yrvakne Morgan:

– Vi har varit naiva när det gäller EG-domstolens roll.

Jag kan upplysa dig, Morgan, att EU-lag står över svensk lag. Det är liksom grejen med EU, typ. Morgan fortsätter i gammal god garthonsk stil:

- Det är ju inte klokt.

Som om folkhälsoministern vaknat upp ur ett icke helt nyttigt rus slår han sedan fast en outslitlig sanning:

– Då ska de här juristerna sitta och bestämma över vilka tidningar som ska få leva och vilka som ska få dö. Vad kommer härnäst? Bostadspolitiken? Eller någon av våra grundlagar?

Men, snälle Morgan, det är liksom vitsen med EU. Inte ens den där miljögarantin, som sosseriet pratade så mycket om inför folkomröstningen, gäller. Rätten att gå före och ställa högre miljökrav på produkter gäller inte. Så Kalifornien hade inte platsat i EU:s mer sovjetiserade centraliseringsiver.

– Om man tar EU-kommissionen i hand så får man räkna fingrarna efteråt för att veta om de verkligen är kvar. För har de tagit ett lillfinger tar de hela handen, sedan tar de hela armbågen och sedan klättrar de upp över axlarna också, fortsatte Morgan Johansson i i gårdagens riksdagsdebatt.

Per Gahrton och jag själv kan kasta oss i väggen. Vi har aldrig lyckats ta i så pass, ens i vår glans dagar... Med sådana sossar på barrikaderna är det inte undra på att folkets tilltro till EMU är svagt, vilket gårdagens mätning visar. Tur att för Merkel att hon inte tvingas tas med denna man, utan får nöja sig med den blide Reinfeldt.

När man hört mullret från f.d. folkhälsoministern så funderar man på vilket parti han tillhör, om han är utsänd från sossekansliet för att inför EU-parlamentsvalet norpa väljare från junilistan, v och mp.

Och själv minns jag när jag tappade en stor dos förtroende för sossarna. Det var när Ingvar Carlsson, i slutdebatten inför folkomröstningen om medlemskap i unionen, under sitt avslutande inlägg tittar rakt in i tevekamran, rakt in i våra vardagsrum, och säger: "Lita på mig!"

Han borde sagt: "Tänk själva!"

4 kommentarer:

 1. Det är också intressant att läsa om sossarnas patologiska hat mot allt vad juristmakt över politiken heter. En dömande makt med politiskt inflytande à la USA eller ens en ordentlig konstitution skys som pesten. All makt åt politikerna, tänker man. Maktdelning och dylikt föraktas i det tysta.

  SvaraRadera
 2. Frågan är: Anser Birger att Sverige bör lämna EU och i så fall varför?

  SvaraRadera
 3. Nåja, nu har väl Morgan Johansson alltid tillhört den EU-fientliga delen av S. En rätt stor och ganska arg grupp.

  Så yrvaken skulle jag inte kalla honom. Snarare frisläppt.

  SvaraRadera
 4. Tja, Morgan J är väl inte direkt klassens ljus... Men han är direkt farlig när han t.ex. pläderar för att religiösa inte ska få uttala sig i debatter. Undrar vad han tycker att demokrati är?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.