tisdag 10 april 2007

100 JAS-plan för käcka utlandsuppdrag - varför då?

Regeringen vill satsa över 4 miljarder på modernisering av 31 gamla JAS-plan för att dessa skall "kunna fungera i internationella sammanhang". Det betyder väl att samtliga svenska JAS-plan skall fungera på utlandsuppdrag. 100 stycken således.

Vad i h-e skall man göra med alla dessa plan?

Hur ser en insats ut där 100 JAS-plan bedriver "fredsarbete"?

Regering och försvarmakt har en del att förklara... Om någon tror att det är FN:s humanitära fredsinsatser försvarmakt och politiker riktar in sig på så lär man vara grundlurad. Bakom satsningen döljer sig förstås något helt annat: Full rulle på EU:s militära kapacitet och/eller ett framtida NATO-medlemskap med vidhängande matchouppdrag världen över...

På sin blogg ifrågasätter Annika Nordgren-Christensen, ledamot av Försvarsberedningen, kostnaderna för dessa hyss. Hon skriver:

"Argumentet om att man genom ombyggnaden av 31 plan till C/D-version förlänger livslängden i systemet till 2040, måste helt enkelt granskas. Det framstår som att man gör det genom de 4,1 miljarder som nu avsätts, vilket naturligtvis inte är fallet. Hela kostnaden för att upprätthålla JAS-systemet fram till 2040, där de nu aktuella 4,1 miljarderna enbart utgör en liten del, vore något att redovisa för skattebetalarna!"

2 kommentarer:

  1. Miljöpartiets roll i detta kan ifrågasättas eftersom man aktivt röstat för såväl svensk medverkan i EU:s militarisering som i det USA-ledda kriget i Afghanistan. Efter Birger Schlaugs tid som språkrör,så han får väl gå fri...

    SvaraRadera
  2. Det är oerhört avslöjande att man på motiverat det som man gjort från försvarsmaktens sida! Vad gör Nordgren Christensen för att få fram siffrorna?

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.