lördag 21 januari 2012

Europakten och S som i Slakthuset

Godmorgon, ljuset intar fjärden lite tidigare än förra lördagen. Det gör det väl över Oskarshamn också, där det sägs att Håkan Juholt tar igen sig efter gårdagens möte i det parti som har ett S, som i Slakthus, som förkortning. Det är förunderligt så många socialdemokrater som vill ha sin stund i riksmedierna, även till priset av man hjälper till att slakta sin partiordförande och sitt eget parti.

Alla luftar de samma mantra - vi behöver komma ut med vår politik som är så bra - istället för att prata partiledarfråga. Och så pratar de partiledarfråga. Därför att de inte kan prata politik, eftersom de är i samma situation som Håkan Juholt som sitter där med kongressbeslut om att man accepterar nästan alla de skattesänkningar som man kritiserat, att man godkänt alla de riskkapitalbolag som köpt upp vårdföretag, att det var man själv - under tillsyn av Björn Rosengren och Göran Persson - som började utförsäljarpartyt.  Hur ska man då kunna leka opposition och angripa borgarna med annat än retorik i evigt upprepade mantra?

Vilket självbild har egentligen socialdemokraterna? Carin Jämtin, som säkert är en både trevlig och hårt arbetande partisekreterare, meddelade igår att S hade "ett rättmätig plats som ett regeringsalternativ i Sverige". Rättmätig? Mer rättmätig än något annat parti? När ska dom lära sig?


 
Och så till Europakten. Igår skrev Miljöpartiet på DN-Debatt att man kan tänka sig att säga ja till Europakten, med villkoret att Sverige får ett formellt undantag från att gå med i euron. Men Europakten är ju skapad för att cementera just den politik och den valuta som Miljöpartiet säger sig vilja ha undantag ifrån. Logiken tycks helt obegriplig. Återigen är det V som agerar på det sätt som MP borde agera - nämligen följer en logisk och väl motiverad linje.


Det kan finnas två skäl för MP att nu agera som man gör: det ena är att man vill komma närmare regeringen genom att göra uppgörelser för uppgörelsernas egen skull, det andra skälet är att man avser fortsätta förflytta sig från EU-kritiskt parti till ett parti vars nästa steg planeras bli att under kommande mandatperiod ändra uppfattning på liknande sätt som man gjorde i EU-frågan. Det sistnämnda innebär givetvis en position som gör det mer möjligt för partiet att ingå i en moderatledd regering efter nästa val - särskilt som Reinfeldt varit noga med att ett sådant beslut måste tas "blocköverskridande".

Vad är EU-pakten? Vad som står i dokumentet nu - det vet jag lika lite om idag som miljöpartisterna visste igår. Men här en ett inlägg från november så vi vet vart man åtminstone strävar - och dit man strävar brukar man komma steg för steg, via det sluttande planets logik, för "effektivitetens" skull.




19 kommentarer:

  1. Kan inte annat än att instämma, både om S, MP och ESM.

    Kring S så går det inte att tolka de inbördesstriderna på annat sätt än att vissa vill flytta fram positionerna på bekostnad av, ja vaddå? Troligtvis partiets trovärdighet i politiska frågor. Precis det som sker inom Kd. Det är vidrigt att se riksmedia hänga runt Sveavägen och intervjua varandra för att sedan mer eller mindre förtäckt kräva en partiordförandes avgång. När ska den tredje statsmakten börja granska den styrande makten? När kommer granskningen av Knapptryckarkompaniet? Hur kan en regering ständigt få recensera sin egna politik i riksmedia utan kritisk uppföljning och följdfrågor? Hur kan kritik av privatisering av välfärd och vinster på det gemensamt uppbyggda i borgerlig media och bland dess politiker ständigt avfärdas som "gammalmodigt"? Se dagens Wolodarskihttp://www.dn.se/ledare/huvudledare/det-kan-bli-varre.

    Riksmedia är, med undantag otroligt nog av AB, också oroväckande tyst kring det ökade demokratiska underskottet inom EU och ESM. Avsättande av demokratiska valda ledare har ansetts "nödvändiga". Tillsättandet av lydiga och lojala byråkrater som utan folkets mandat genomför stora strukturprogram anses "nödvändigt". Och då står Borg igen och är "orolig" över att Sverige ska stå utanför ESM. Lika "orolig" var han över de ökade ekonomiska skillnaderna som han har skapat. Kommer det någon följdfråga till det? Knappast.

    /Andreas

    SvaraRadera
  2. Socialdemokraterna är i dag ett djupt splittrat parti, så splittrat att det egentligen består av flera partier. Och detta beror i den sista analysen på att socialismen som idé är slutkörd. Denna idé uppstod för längesedan när industrisystemet behövde arbetskraft och då den första, primitiva ledningen och utformningen av fabrikerna var synonym med en försämring av livsvillkoren. Fackföreningar och sedermera de politiska partierna fick steg för steg kämpa för att förbättra dessa villkor. Visserligen fick vi inget övertagande av produktionsmedlen, ännu mindre någon revolution, men samhället har nått en nivå som säkert ingen, vare sig August Palm eller Karl Marx ens i sin vildaste fantasi kunde göra sig en föreställning om. Frågorna som uppstår nu är: hur kommer vi vidare, och vilka nya mål bör vi uppnå? Det är inte säkert eller troligt att det i vår tid är den så kallade arbetarrörelsen som är bäst ämnad att besvara de frågorna. Sanningen tycks ju dessutom vara att denna rörelse och dess parti inte har några svar. Man letar febrilt, men man har inga svar. Inte i Sverige och inte ute i Europa eller någon annanstans. Detta, och huvudsakligen detta, är anledningen till socialdemokratins kris. En annan anledning, som kan sägas vara en följd av att vi nått ett välstånd och en välfärd utan motstycke i historien, är att dagens människor vill förverkliga sina liv individuellt, inte kollektivt. Och redskapen för individuella förverkliganden har samhällsutvecklingen och den tekniska utvecklingen gett oss. En utveckling som dessutom endast tycks ha börjat. En socialist i denna världen är en anakronism.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är en sån som har det rätt bra va Anders?

      Radera
  3. Läste i dagens tidning att den inländska Völvan förutspått att 2012 skulle euron upplösas. Hoppas hon har rätt!

    SvaraRadera
  4. Från Cornucopias blogg/mvh EW:
    2012-01-21

    "EU-motståndet blir Juholts fall?
    Enligt mediauppgifter (Pravda/SVT, Bonnier/DN, Schibsted/SvD) skall Håkan Juholt avgå som (s) partiledare klockan 15 idag.

    Antagligen har trycket blivit för stort på partiet från olika håll efter hans ställningstagande mot att Sverige skall gå med i den fördjupade euro-pakten och ta springnotan för slarvande euro-länder, samt framöver införa euron "eftersom vi inte har något val när vi nu ingår i det fördjupade samarbetet".

    Man kan komma undan med mycket, men EU- och euro-motstånd, där går gränsen. Politiker skall ju inte göra som folket vill, politiker skall göra det som gynnar politiska karriärmöjligheter mest.

    Jag förutspår följande: 1. Håkan Juholt avgår. 2. En tid senare accepterar (s) att Sverige ansluter sig till bl a ESM, inlindat i diverse formuleringar om "inflytande", "solidaritet" och "samarbete". Kort sagt att du skall betala för euroländernas lånefestande och att vi kör igenom omfattande grundlagsförändringar i EU utan svenska folkets möjlighet att säga nej."

    SvaraRadera
  5. Tyvärr får nog 12:56 rätt.
    Sorgligt verkligen sorgligt.

    SvaraRadera
  6. EW: jo,så är det med stor sannolikhet. I övrigt att tänka på: Sverige har redan tagit kostnaden för stora underskott. Det skedde på 90-talet med oerhörda följder för inte minst skolor och omsorg där de stora neddragningarna skedde. Vi har ännu inte kommit tillbaka från detta helt.

    SvaraRadera
  7. Klockren. Som vanligt.

    SvaraRadera
  8. Gubbar, gubbar, gubbar...

    I SVT-soffan kunde det bara talas om gubbar som tänkbar S-ledare.

    # Varför valde Juholt just sin hemort att hålla pressträffen på?

    Jo, där behövde han inte komma ut luggsliten efter att ha fått sparken. I Oskarshamn ligger han bra till, varvid sympatiyttringar kunde påräknas.

    # Så Jämtin talade inte sanning, då hon sa att man hade fortsatt förtroende för Juholt?

    Just det. Allt var uppgjort. För de tror att nationen går på deras historia. S-styret håller oss inte för mer än så.

    SvaraRadera
  9. Lider med Juholt. Det är närmast omänskligt att behöva stå vid en offentlig skampåle på detta vis. Grovt kriminella med onda uppsåt att verkligen skada en annan individ får mildare straff.
    AK

    SvaraRadera
  10. Juholt fick gå för att Lena Melin m fl journalister tyckte han hade fel kön.
    Snart ropas att efterträdaren måste vara en kvinna. Kanske har det redan sagts.

    SvaraRadera
  11. Högern kommer diskreditera och montera ned nästa partiledare sossarna utser också. Det som pågår är en medveten malande strategi för att försäkra majoritet för borgarna i nästa val. Det har inget med kön eller person att göra. Annars är väl det troliga att sossarna gör en högergir nu, och iom den förpassar sig till historien för gott.

    SvaraRadera
  12. Mycket snarlik den patetiskta retorik hävdande socialismens död som Anders ovan företräder. Det är också en mycket medvetet malande process med det enda syftet att göra ideologin otänkbar.

    SvaraRadera
  13. Snälla, han heter JUHOLT.

    SvaraRadera
  14. Jesper Jäderkvistsön jan. 22, 01:20:00 fm

    Håkan? Han heter Ju holt.

    Det är Juholt uppåt väggarna...

    SvaraRadera
  15. Att Juholt motades bort för att ledande journalister tycker att det är fel kön är uppenbart.
    Tänk bara på hur tillfällige? efterträdaren Karin Jämtin bemöts. Det är ganska uppenbart att hon ljög för media när hon sa att VU uttalat sitt fulla förtroende. Detta kallade AB:s Lena Melin i TV-soffan för en "vit lögn". Sedan har inte mera sagts om detta.
    Skillnad mot hur Juholts uttalanden dissekrerats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Drevet går inte igång förrän pressen vet vem som har bollen. Och efter en smekmånad. Blir en vänstersosse vald så kickar det igång. Du kommer inte se drev mot Damberg, Nuder eller Östros. Men blir Sommestad eller Palm valda så får du en repris...

      Radera
  16. Juholt... Javisst, lyckades pricka rätt på söndagen i alla fall... Har redigerat om i rättstavningsprogrammet så att det inte slår över till fel stavning. Tack för påpekandet. Igen.

    SvaraRadera
  17. Mest positivt med miljöpartiets utspel om euro-pakten var att inget språkrör deltog. Att motverka personfixering var en av partiets tidiga målsättningar. I dagens samhällsklimat är den mer relevant än någonsin.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.