Friday, 9 December 2011

Häpnadsväckande fritt från analys när det gäller euron...

Nu är det panik. Euron ligger i potten. Regeringschefer sitter på nätter och förhandlar. Bara det är totalt befängt. Trötta människor tar trötta beslut. Det är så amatörmässigt att man baxnar. Hur vore det om herrarna, för det är mest herrar, lärde sig lite om hjärnforskning och om hur hjärnan fungerar?

Under det rödgröna samarbetet utgick sossarna från att man skulle förhandla på nätterna om så behövdes. MP satte stopp för detta. Av flera skäl, det främsta är att människans hjärna inte fungerar fullt ut när den är uttröttad och stressad. Besluten blir sämre än de annars skulle kunna bli. Ett europrojekt, med allt det innebär, måste rimligen behandlas genomtänkt och utan panik.

Det grundläggande problemet kanske kan kopplas till ledande politikers längtan att bli inskrivna i historien, att resa monument över sig själva. Den europeiska valutaunionen har därför hetsats fram, istället för att få växa fram som en naturlig utveckling på en globalisering som växer underifrån, från människors vardagliga behov och önskningar.

Projektet saknar de mest grundläggande förutsättningarna för att fungera. Två frågor som borde ställas är: a) främjar europrojektet, som det hetsats fram, Europas framtid och b) främjar de åtgärder man nu skall vidta möjligheten att klara av klimatfrågan. Inte någon av frågorna ställs. Än mindre tycks man fundera över den reala ekonomin, det vill säga det verkliga verkligheten. Det digitala sifferspelet har lagt sig som en dimma över hjärnorna. Något jag förresten tänker tala om med en professor i ekonomisk historia en bit in i januari - i Kunskapskanalens En bok, en författare.

Skall europrojektet fungera - jag utgår från att man är tämligen ointresserad av den reala ekonomin - behövs en  finanspolitisk centralstyrning, vilket leder till Europas Förenta Stater på exakt det sätt som vi som på nej-sidan berättade för de naiva eurohysterikerna. Ett sådant system kan leda till sociala och demokratiska kostnader som inte är värda att betala. Hade man låtit euro-projektet växa fram underifrån under lång tid, istället för att hetsa fram projektet, hade det definitivt kunnat bli en tillgång för Europa. Egna mindre valutaområden är inte något självändamål, men det är inte heller något självändamål med en gemensam valuta i ett område som inte är moget för det.

Det vi nu ser är hur demokrati och delaktighet reduceras till rundningsmärken. Dessvärre tycks nu trötta och stressade hjärnor ta sig an de problem som dessa hjärnor tidigare har skapat. Allt medan demokratiskt valda parlament reduceras till knapptryckare och medborgarna fråntas allt vad deltagande heter. Jag vidhåller att EU-projektet, som det nu kommit att utformas, kan leda till demokratins förfall, extremhögerns uppsving och vanvård av de goda tankarna om social välfärd. Man har skapat fröet till ett monster som man nu göder i tron att man skall tämja det. Naivitet är bara förnamnet.

10 comments:

 1. Jesper JäderkvistFri Dec 09, 11:40:00 am

  En Bolagsstat kan inte styras med demokrati, särskilt när det är bråttom och det krävs belut från beslutsamma män-kvinnor.

  Och det är tydligen bråttom nu.

  ReplyDelete
 2. Merkozy har tagit befälet och de andra, utom möjligen England rättar in sig i ledet.
  Det gör troligen även Reinfeldt- vad gör man inte för att behaga de stora!
  Att vi vanliga skattebetalare får skicka ännu mer pengar utomlands, pengar som behövts inom vården, skolan och omsorgen, struntar tanter och farbröder liksom tjejer och killar politiker högaktningsfullt i.
  Tur att svenska folket lyckades sätta stopp för EMU.

  ReplyDelete
 3. Var inte EU och euron ett projekt som skulle främja demokrati, fred, ekonomisk stabilitet mm?
  Och vem minns inte alla dessa beskrivningar om det harmagedon som skulle drabba Sverige om vi inte gick med i EU? Dom varnade för det som händer just nu!
  Det känns som dom spelar rysk roulette. Dom laddar revolvern med ännu mer skulder, demokratiskt underskott, centralstyrning, arga medborgare och toma löften. Snart är alla kamrarna i revolvern fulla och det finns inget ingen tomt läge kvar. Snart låter det inte bara ”klick”.
  Den stora faran ligger inte i vilken lösning som ska användas för att rädda banker, finansinstitut och länder från deras skulder. Vi kan vara säkra på att det kommer bli svindyrt och det kommer att ta lång tid. Men att strunta i de grundläggande demokratiska funktionerna och köra över några hundra miljoner människor kan få konsekvenser som ligger långt utanför vad Merkel, Sarkozy och de andra EU-ledarna kan hantera.
  Eu och europrojektet ter sig allt mer som Frankensteins monster. Tillverkat av delar i olika storlek och kvalitet som inte passar ihop. Och vem vet? Kanske monstret, precis som i sagan, vänder sig mot sin skapare?

  ReplyDelete
 4. "Hade man låtit euro-projektet växa fram underifrån under lång tid, istället för att hetsa fram projektet, hade det definitivt kunnat bli en tillgång för Europa."

  Men nu är det ju så, och det vet även du, att folket lämnat åt sig självt, då händer ingenting. Det är ju politikernas uppgift att leda och visa vägen, måla upp visioner etc. Och när de inte gör det, ja då klagar du på det oxå...!

  ReplyDelete
 5. Hur länge har euron funnits? Kom igen om 50 år eller något i den stilen. Då tror jag euron är allmän i hela EU och de kritiska rösterna har upphört. Se positivt och se framåt, Birger!

  ReplyDelete
 6. Till anonym: Det handlar väl mer om demokrati och inte om valuta? Om de kritiska rösterna har tystnat tror jag vi ska var riktigt oroliga!

  Om man lyssnade på Sveriges EU-minister i radio i förra veckan kan man undra hur många gånger vi ska rösta om att införa Euron enligt henne. Varför räcker det inte med en gång? Särskilt om resultatet var mycket entydigt.

  Är det inte dags för att rösta om något nytt, som att lämna EU?

  ReplyDelete
 7. Morgan: Nja, jag tror faktiskt att det finns mycket som växer fram från människors vilja att få bättre och smidigare liv. Gränsfriheten i Norden är bara ett exempel på detta. Sådant som underlättar vardagen efterfrågas. I övrigt menar jag att politiker skall skapa opinion för sina åsikter, men ett konservativt drag är alltid bra - nämligen att se samhället som en organism som oftast mår bäst om förändringar inte sker alltför fort. Europrojektet användes som ett politiskt sätt att skapa kitt för framväxten av Europas Förenta Stater, eller något liknande. Genom att arbetsmarknaden växer inom Europa, genom att många utbildar sig i andra länder, genom att transporterna blir snabbare etc skulle ett folkligt behov växa fram så småningom vad gäller gemensam valuta. Men det hade tagit tid - politikernas uppgift borde ha varit att bedöma om de olika länderna varit i fas med varandra så pass att det också skulle vara praktiskt möjligt på ett för Europa och dess medborgare bra sätt.

  ReplyDelete
 8. Men Karin K...
  Lämna EU? Är du från vettet! Det hade inte dröjt länge innan man farit i strupen på varandra igen. Lite europeisk historia rekommenderas. Det är bara nationalister och annan höger som vill lämna EU, och gissa varför. Att stå utanför EU är ingenting nytt, det har vi gjort i alla tider före 1995.
  / Oliver

  ReplyDelete
 9. Inte bara SD, utan även en del vänsterfolk vill lämna EU.

  "Häpnadsväckande fritt från analys..."?

  Hmm. Hade det inte varit mer häpnadsväckande, ifall Ja-till-EU-lägret hade varit analytiskt?

  ReplyDelete
 10. Trötta människor TOG beslut. Det vet vi nu.

  ReplyDelete

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.