lördag 24 september 2011

Maria Wetterstrand saknas

När man tar del av Alliansens budget så känns det oerhört tragiskt att det inte blev regeringsskifte. Trots att också en rödgrön regering hade utlovat ett av de mest korkade förslag som partier drivit i en valrörelelse: sänkt krogmoms.

Maria Wetterstrand hade förmodligen blivit miljöminister, vilket verkligen hade behövts. Den miljöbudget som regeringen presenterat är närmast att likna vid ett hånflin. 

Andreas Carlgren kommer att få lämna sin nästan patetiska roll.  Kanske blir det bättre med Annie Lööw, eftersom hon måste profilera sig och Centern på ett nytt sätt. Men totalt sett saknas Maria Wetterstrand på den posten. Synd att den rödgröna strategin sabbade allting. Att kopiera de borgerligas upplägg var av alla möjliga skäl ett gravt misstag, vilket jag ju ältat redan från början. Miljö- och klimatfrågorna försvann från valrörelsen, eftersom inget block drev dem.

Miljöbudgeten minskar nu med över 1 miljard de närmaste åren. Man ska inte enbart stirra på siffrorna med direkt anknytning till miljö, men även om man ser till helheten så är det något av ett fiasko. Nu ser vi alltså hur det blir när det inte finns något parti som driver opinion i klimatfrågan. Miljöfrågorna blir nedprioriterade även i den praktiska politiken. Trots att MP är större rent siffermässigt än någon gång tidigare.

Naturskyddsföreningen skriver:  "Satsningarna på förnyelsebar energi minskar, det finns inga pengar avsatta för att uppfylla Nagoyamålet (naturvård) och det finns ingen budget för att minska transportsektorns miljöpåverkan trots regeringens vision om att ställa om till fossiloberoende. Inte ens ramanslaget till järnvägen kommer upp till de nivåer vi hade 2010 och beräknas också minska igen efter 2012."


När opinionsbildningen saknas intresserar sig inte heller medierna för dessa frågor: När till och med MP lade ner opinionsbildningen, för att inte skrämma socialdemokratiska väljare från det rödgröna blocket, gav man signal även till journalistkåren. Och förresten fortsätter eländet: Vilket intryck fick klimatdåligt och miljödåligt insatta politiska reportrar när inte ens MP profilerade frågan under årets Almedalsvecka?

Maud Olofssons och Andreas Carlgrens stora slagnummer har varit "supermiljöbilspremien". Om den kommer att utnyttjas fullt ut kommer en halv procent av de nya bilar som beräknas säljas bli sådana... Om tre år kommer de i så fall att omfatta en promille av hela bilparken.  Budgetens satsning på sol- och vindenergi minskar de kommande åren. Stöd till solvärme tas bort helt.  Anslaget för skydd av natur ökar så lite att det inte ens kompenserar ökade markpriser. Anslaget för den biologiska mångfalden minskas med en fjärdedel.  Så här hade det i alla fall inte sett ut med Wetterstrand som miljöminister. 

Att sedan en rödgrön regering hade varit lika tillväxt- och konsumtionsinriktad som en blå regering är en annan sak. Den kanske mest sorgliga saken. Tron på den eviga tillväxten - och nys om grön tillväxt - är lika beklämmande oavsett om den framförs i blåa, röda eller gröna fraser. Mer om tillväxtfrågan här. Med nya språkrör, som borde kasta av sig den ryggsäck som den tidigare strategin innebär, kanske MP åter kommer att ha två bollar i luften: dels det demokratiska hantverket, med allt vad det innebär av förhandlingar etc, dels opinionsbildning för nya strukturer, nya system och nya normer. En from förhoppning i alla fall.

13 kommentarer:

 1. Det var verkligen dystert - följer inte det politiska spelet - men litar här på din rapport. Nu kan JAG dock lita på att allt detta har en högre mening, som vi inte just nu kan se, men det låter bedrövligt. Men den yttre miljön följer ju människans inre miljö. Det är den inre som styr den yttre. Människor måste bli jordade, få kontakt med djupare känslor - helheten av sig själva. Först då kan de se den yttre Helheten och förmågan till omtanke och omvårdnad.

  SvaraRadera
 2. Vi blir alla jordade till slut. (Kommentar till ovanstående kommentar).

  SvaraRadera
 3. Det du skriver är att Wetterstrand blev offer för sin egen strategi. Men är det inte värre än så? För att anamma den strategin var hon väl övertygad om att det var rätt att lägga miljö- och klimatfrågorna på is? Hade en rödgrön regering bildats hade de ju inte haft mandat att göra något av de som egentligen är kärnan i grön politik! Man hade piffat till budgeten med lite mer pengar till energi-ROT, solcellsbidrag och annan garnering på en budget som varit grå. Har jag fel?
  Zeke

  SvaraRadera
 4. Känns som frågan om miljöminister hit och dit är en ganska stor icke-fråga, då en rödgrön regering hade inneburit att en kommunist blivit utrikesminister!

  SvaraRadera
 5. "Vilket intryck fick klimatdåligt och miljödåligt insatta politiska reportrar när inte ens MP profilerade frågan under årets Almedalsvecka?"

  Nä, jag såg inte till dem. jag såg Åsa Romson bli intervjuad, hörde inte vad hon sade. kan tänka mig att hon pratat om annat än miljön.

  Med Fridolin lär det inte bli bättre, snarare sämre, han har ALDRIG profilerat sig i miljöfrågor.

  Det kanske är därför MP har så höga opinions och röstsiffror. lattefascisterna på Södermalm har ett perfekt parti att rösta på. Innefolket på Södermalm känner sig så där lagom snälla när de röstat på ett allmänliberalt parti som inte vill försvåra livet alltför mycket för dem, samtidigt känner de sig moderna, liberala och ha gjort sitt för miljön, speciellt om man vaskat ur mjölkförpackningarna också, då har man gjort sig förtjänt av sin latte och lådvinet på fredag.

  har MP pratat om någon annan miljöfråga än den globala uppvärmningen? jag kan på rak arm inte komma på någon. I min hemkommun får SD driva miljöfrågorna, MP lägger sig platt för S, vågar kanske inte annat.

  SvaraRadera
 6. Robert Stenkvist säger saker som är viktiga.

  När kärnkraftspartiet SD ensamt driver miljöfrågorna, då är det verkligt illa.

  SvaraRadera
 7. Arrogansens miljöpolitik är ett brakfiasko. C bär skulden eftersom de inte gillar miljöfrågor utan endast bonde- och markägarfrågor. Annie Långstrump, som har Thatcher som förebild lär inte ändra på det. Carlgrens CV är skrämmande, ex.vis: slopad Kadmiumskatt, dramatiskt minskade anslag till naturvård. Bedrövlig skogspolitk, försämrad Miljöbalk, dvs minskat skydd för hälsan och miljön. Vargfrågan(say no more), och nyligen vill C förstöra något Sverigeunikt och något vi alla bör stå upp för, nämligen Allemansrätten.(grattis markägarlobbyn och LRF)
  Men vad gör väl det när svensson för några hundralappar extra i plånboken?

  SvaraRadera
 8. Visst kan man tycka att läget är dystert. Men samtidigt måste vi väl ha synsättet att det går att ändra på sakernas tillstånd? Mp är dock det enda partiet som i grunden har en politik - även om den är dunkelt utformad just nu - för en hållbara framtid. Ger vi upp så vinner ju våra motståndare på wo. Det tänker i alla fall inte jag tillåta!Det finns t.ex. mycket att hämta på Birgers blogg som vi kan använda.

  SvaraRadera
 9. På Bok- och Biblioteksmässan såg jag Wetterstrands namn hos Timbro.

  SvaraRadera
 10. Jag hörde Åsa Romsons sommartal i Uppsala för en tid sedan, och hon pratade mycket om miljöfrågor. Sen borde de som kallar sig "gröna" veta att det gröna perspektivet finns inom ALLA frågor, inte bara miljöfrågorna.

  Och apropå tillväxtdebatten som brukar vara här på bloggen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4714353 Jag hör en glasklar skillnad mellan MP (Per Bolund) och C (Roger Tiefensee) ...

  SvaraRadera
 11. Jag ogillar det här gamla tänket att "miljön" ska ha särskilda pengar. Miljön måste vi klara genom att leva rätt, och det gäller också samhället som helhet. Miljön kan inte placeras i en egen liten tårtbit av statens budget.

  SvaraRadera
 12. Men varför hålla på och älta fram och tillbaks i en lång bloggpost när båda blocken är fruktansvärt monumentalt skandalöst värdelösa och icke-agerande i miljö- och resursfrågan, och det möjligen med mikroskop går att utröna nån liten fördel hos det ena ?
  Total waste of time, jag lägger inte en minut på att följa pajasernas meninglösa pladdrande. och tjafsande.

  SvaraRadera
 13. Ja visst saknas Maria, en miljöpartist som miljöminister skulle åtminstone driva på kraftfullt för pollutor pays principen och kraftfullt skärpa miljöförsvaret.

  Vi får hjälpas åt att värva fler röster och hjälpa till att formulera en bättre politik!

  Som det är nu åstadkommer Greenpeace mer än 10 000 Carlgren.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.