tisdag 5 april 2011

Jag tar livet av dem, men jag dödar dem inte...

Det är klart som fan att alla vill att det smäller, säger plutonchefen Eric.
Jag tar inte livet av människor när jag dödar dom. Jag löser min uppgift. Jag nedkämpar motståndarna, visserligen dör dom men jag tar fan i mig inte livet av dem. Jag tänker inte stå här och säga att jag tagit livet av folk, fan heller. Jag löser uppgiften. 

Jag lyssnar till en svensk plutonchef i Afghanistan.  Han resonerar som han måste resonera för att stå ut. Han resonerar som de flesta soldater lärt sig att resonera. Fienden är inte en riktig människa, inte en pappa med drömmar för sina barn, inte en mamma vars största önskan är att hennes dotter skall få ett bättre liv än hon själv har. 
Den man bekämpar är Den Andre. Den främmande, icke-mänskliga varelsen. Detta är grunden för att vanliga, hyggliga pojkar och flickor skall förvandlas till goda soldater. 

Om någon dryg vecka startar SVT:s dokumentärserie om svenska soldaters vardag i Afghanistan. Det är från den dokumentären jag hämtat citaten som inleder krönikan. 

Frågan är vad som händer med människor som dödar utan att vilja använda ordet döda. Soldater skall inte, enligt militarismens grundregel, lägga in personliga känslor om dessa skapar tvivel på att man gör rätt. Man skall sudda ut delar av sin personlighet, sudda ut delar av sin hjärna, förmås att uppleva Den Andre som något icke-mänskligt.

Det gäller inte bara soldater i krig, det gällde allt från vakterna i nazisternas utrotningsläger till folkmorden i Rwanda. Man löser en uppgift. Ibland inser man att man tar livet av människor, som t ex den svenske soldaten i Afghanistan som lugnt konstaterar att ”vi blir glada när rätt människor dör”.

Man måste kunna bli glad om rätt människor dör. Det kan till och med bli en del av ens religion att få känna glädjen i att döda rätt personer. Rätten att få bli glad när man dödar kan få välsignelse. En av de första som gav full riktigt storskalig förlåtelse för alla synder, som soldater skulle komma att göra i ett krig, var påven Urban II som i slutet av 1000-talet sände iväg det första korståget.  I andra religioner förekommer givetvis liknande.

Problemet för de svenska soldater som nu ”sköter sitt uppdrag” är att detta skapar fler talibaner än det tar kål på, skapar mer elände än det löser.  I ett krig som man inte kan vinna. Jag är övertygad om att de politiker som tog beslutet om svensk medverkan i den Nato-ledda styrkan vare sig hade kunskap om Afghanistans historia eller samhällsstruktur. Kunskapen innebär nämligen förståelse för att man inte kan vinna detta krig genom militära insatser.

Mest naivt var inställningen att afghaner i gemen skulle uppleva skillnad mellan "goda" svenska soldater och "onda" amerikanska soldater som driver ett krig vid sidan av Nato. Självfallet vävs alltihop samman, vilket faktiskt är helt naturligt. Hur många svenskar har grepp på hur kartan ser ut kring Afghanistan eller Kaukasus? Och hur många kan skilja länder och folk från varandra i i dessa trakter?

På det personliga planet drabbas de svenska soldaterna, liksom alla andra, att den värsta av farsoter, vars symptom är att man inte anser sig ta livet av någon när man just dödat. Att stänga av delar av hjärnan är soldatens uppdrag. Frågan är om alla kan starta upp delarna igen. Något för såväl politiker som Försvarsmakten att fundera över.
(Utdrag, efter lätt redigering, ur min senaste krönika i BT).

11 kommentarer:

 1. Din konsekvens när det gäller Afghanistan imponerar! Tyckte att du var alltför kritisk för några år sedan men din kritik var helt uppenbart riktig.
  Ancon

  SvaraRadera
 2. Bra blogginlägg.

  Jag vill gärna berika analysen med inställningen inom djurindustrin, exempelvis grisuppfödning, minkfarmer, djurförsök, slakteri o.s.v.

  Samma fenomen. Delar av hjärnan behöver stängas av. Etik och empati sätter sig på tvären för såväl vinst- som krigsutvecklingen. Ja, krig och vinst är ju förresten en historiskt väl etablerad ohelig allians.

  SvaraRadera
 3. Bra analys, Birger.

  SvaraRadera
 4. Hej, bra inlägg men det är inte det jag vill kommentera utan att jag såg din intervju med Mona Nilsson på nätet. Balanserad intervju även om det framskymtar att du i viss mån delar hennes uppfattning. När du ställde den optimala frågan blev hon dock helt svarslös. Nilsson menade att cancer i hjärnan ökade med si och så många gånger hos den som talade mycket i telefon men kunde inte svara på hur många som normalt får hjärntumör. Är det en på miljoner och det blir två på miljoner med extremt mobilpratande är ju risken nästan obefintlig. Svagt av henne att bara tala om procent och inte verkliga tal!
  Börjesson,Nils

  SvaraRadera
 5. Själv är jag djupt tacksam för dessa svenska män och kvinnors, tillsammans med allierade, insatser för att skydda mig, mina medmänniskor och friheten vi lever i.

  SvaraRadera
 6. Jesper Jäderkvisttis apr. 05, 02:57:00 em

  De soldater som sätter på de avstängda delarna av hjärnan när de kommer hem drabbas såklart av insikten av vad de gjort, de som inte gör det blir sjuka för alltid.

  SvaraRadera
 7. Urbra krönika. Tänkte EXAKT detsamma när jag hörde soldaterna på agenda.

  Det var människor som "löste uppgiften" även i Auschwitz utan att ifrågasätta vilken uppgift och om beslutsfattarna var vid sunda vätskor. 6 miljoner uppgifter hann de lösa innan de tvingades upphöra - utan att nå det mål de egentligen skulle utföra "Den slutgiltiga lösningen". Och alltför många fick men för livet av att ha deltagit i detta.

  Sluta alltså nu. Ta inte kål på fler talibaner. Dansa med dem.

  http://www.youtube.com/watch?v=3AdB4TVZKNA&feature=related

  /A

  SvaraRadera
 8. Här kommer innehållet i ett av alla de mejl som Birger fått med anledning av krönika i BT (som utgör grunden för dagens bloggtext):

  Birger.....läst i dagens Borås Tidning.....och med det samma var jag tillbaka i juni 1965......Fort Dix New Jersey USA..... som inkallad.....hos US Army. Under dessa åtta veckors grund utbildning kunde jag distansera mej från allt som på gick och kunde verkligen ser hur flera väldigt hyggligt unga män blir efter några veckor....helt annan människör. Det var som allt som dom hade lärt sej i deras 18>>20 års lång liv.....var helt bortspolad.... och som ersättning....lärde dom att göra precis som deras befäl sagt...utan att tänka efter...... att tänka efter.....i ett krigssituation......kunde var livsfarligt
  ....hörde man!

  Jag vet inte hur jag kunde sitta där upp...som en övervaktning kamera....och ser allt detta hände...men det var väldigt väldigt skrämanden....att en total förändring....kunde ske så kvick. Hem......familj....vänner....dom var lång borta....och där var man utan något identitet....i en uniform....och total nertryckt av befälhavare....man hade ingen ting att sätta emot.

  (Inlagd av Mikaela Holm)

  SvaraRadera
 9. 14:48 Finns det människor på Jorden som inte är våra medmänniskor?

  Sedan: Är inte alla militärer drillade i att tänka fascistiskt?
  I lumpen fick vi lära oss betrakta "fienden" som om han hade samma värde som den människoformade pricktavlan, på vilken vi övade med k-pist.

  Det är således ingen märkbar skillnad mellan de fascister som tjänar en diktatur och de som tjänar en demokrati. Samma anda.

  SvaraRadera
 10. Oerhört läsvärd artikel!

  SvaraRadera
 11. Såg en dokumentär för många år sedan som heter The Truth About Killing (finns på webben att streama)

  I den får man reda på att bara 17% av alla soldater faktiskt sköt mot fienden under andra världskriget. Idag är denna siffra mycket högre så man skapar "bättre" soldater idag.

  F.ö. så ser jag inte hur svenska soldater skyddar sverige genom att vara i Afganistan. Talibanerna är ett elände men inte internationellt aktiva.

  F.ö #2 så måste man använda politiska medel för att få slut på kriget:
  http://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB9351/index1.html

  / 1984

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.