onsdag 23 mars 2011

Kampen om att leda oppositionspartier...

I DN pläderas för Valtersson, och Lillemets kör Newsmill.
På fredag skall Håkan Juholt väljas till ny partiordförande i socialdemokraterna. Några alternativ finns inte. Och till helgen träffas Miljöpartiets valberedning för att utarbeta sitt förslag till nya språkrör. 

Grunder läggs för hur oppositionen skall se ut fram till nästa val. Men lika självklart som det är att S-kongressen röstar som valberedningen säger, lika osäkert är det att MP-kongressen lyder sin valberedning.

Alla rör-kandidater har presenterat sig offensivt i olika debattartiklar i Aftonbladet, Expressen och på Newsmill. Häromdagen gick även Annika Lillemets, från mitt hemlän, ut på just Newsmill med en riktigt grön programförklaring.

På DN-Debatt låter tjugo  miljöpartister idag meddela att de vill se Mikaela Valtersson som språkrör. Bland motiven finns att Mikaela Valtersson kan konsten att formulera den gröna politiken (så här?) och att hon varit med att inför valet driva "den offensiva miljö- och klimatpolitiken som partiet drivit under parollen Modernisera Sverige". (Var fanns den inför valet???). Det vore märkligt om valberedningen föreslog Valtersson eftersom partiet skulle cementera en utveckling bort från grön ideologi. Gustavs begåvning känner alla till, men de tjugo pekar bland annat på att han tagit sig an jobbfrågan och skaffat sig ett "brett kontaktnät såväl inom politiken som utanför".

Det börjar hetta till - noterbart är att 2:e vice talman i riksdagen Ulf Holm kastar sig in i den interna språkrörskampanjen och att gruppledaren i Stockholms stadshus Emilia Hagberg väljer bort sin tidigare Stockholmskollega Åsa Romson. Att skriva debattartiklar om vilken man vill se som ledare har en nackdel: man ser även vilka som inte skrivit på.

Håkan Juholt då? Ja, han är den som detta parti behöver. Någon annan hade inte alls fungerat. Han är storpappan. Han  är sosse. På gott och ont. Har enligt Fokus vid något tillfälle föreslagit att man skall asfaltera stadsparken i Oskarshamn så man slipper gräset. Den är sådana takter det gamla betongpartiet behöver för att känna igen sig i en förvirrad värld.

21 kommentarer:

 1. Hmmmmm De som skrivit artikeln har förstås frågat Gustav och Mikaela om det var okej att göra det. Det betyder att Gustav nog själv förordar Mikaela som han ju jobbat nära med i många år. Kejsaren utser sin kejsarinna?

  SvaraRadera
 2. Peter dök upp som en kanin ur hatten på morgonen innan kongressen skulle välja nya språkrör förra gången. Då hade valberedningen föreslagit Roxberg från Göteborg. Kan inte Åsa Domeij dyka upp som kanin i år?

  SvaraRadera
 3. Ulf Holms namn står först. Andre vice talmannen är tydligen initiativtagare.
  Micke

  SvaraRadera
 4. Tycker meningen om Valtersson och utvecklingen av trygghetssystemet är väldigt intressant.

  "Samtidigt har hon också varit pådrivande i utvecklandet av den gröna politiken kring trygghetssystemen."

  Minns jag inte fel så förespråkade hon det alternativ som i stort sett sa att dagens system var att föredra bara man korrigerade lite småsaker. Kanske minns jag fel (var det i Grönt som det stod vad de "ansvariga" föredrog?).

  Men det är i alla fall anledningen till att jag tycker att hon diskvalificerar sig fullständigt som språkrör. Innan det ställningstagandet 2007 så var jag positiv till henne men idag 2011, med det som grund, vi måste väl för sjutton kunna hitta en bra grön kandidat på den kvinnliga språkrörsposten som samtidigt inte ses som alltför radikal.

  Ante

  SvaraRadera
 5. De tre sista raderna är jubelroliga. Såna takter gillar sossarna!

  Ska genast tipsa några polare i sosselägret att läsa dagens text.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Politiskt sett vore Lillemets eller Akko det bästa, men ingen av dem klarar jobbet som språkrör, är jag rädd. Akko sitter inte i riksdagen, vilket kommer att medföra att Gustav blir partiledare i realiteten. Har heller aldrig hört Akko i debatt. Det känns inte bra trots att det är så många som ställer upp.

  SvaraRadera
 7. MP får en slagkraftigare uppställning om Mikaela Valtersson fortsätter som ekonomisk talesperson och Åsa Romson blir språkrör.

  Gustav ska naturligtvis bli manligt språkrör, och kan han lära sig att inte prata så mycket som han brukar, så kan han t.o.m. bli ett bra språkrör.

  SvaraRadera
 8. Replik på Ahmed: Tror inte Valtersson fortsätter som ekonomisk talesperson om Romson blir språkrör.

  SvaraRadera
 9. Replik på Anonym 12:07:

  Då kanske MP slipper sånt här.

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/rodgrona-skatteskolan-betala-fastighetsskatt-med-mikaela-valtersson_4674031.svd


  Ska MP välja Mona Sahlin? För det gör man med Valtersson. Hennes bagage kommer att fläkas ut i media och på nätet kommer hennes uttalande att florera tills MP tappar röster.

  SvaraRadera
 10. Gammal miljöpartistons mars 23, 01:06:00 em

  Debattartikeln är en partsinlaga för att styra språkrörsvalet på kongressen. Ett antal väletablerade och mediatränade MP-politiker höjer rösten och vill få de röstande kongressombuden att känna att det inte finns så mycket att välja på. Retoriken leder fram till att de föreslagna personerna har gått från seger till seger under i stort sett hela sin politiska karriär och att det därför är naturligt att det kommer att fortsätta på den vägen.
  Ser man historiskt på MP:s språkrörsval hade denna retorik inte kanske inte fungerat så bra. Men i dagens läge, när MP är i en helt ny fas och ska bli en modern folkrörelse för 2000-talet och en tredje kraft i politiken så är just dessa två personer tydligen det bästa valet.
  Det är bara att hoppas att kongressombuden tar reda på mer om de andra kandidaterna. Alla kanske inte har fått lika mycket mediautrymme som de förordade kandidaterna, men när man tittar på vad övriga språkrörskandidater har åstadkommit så inser man att de kvaliteter som appliceras på Gustav och Mikaela finns i minst lika stor omfattning hos fler personer. Där finns briljanta debattörer, gröna ideologer och erfarna förhandlare med ett stort stöd i den miljöpartistiska medlemsmyllan.
  Mitt råd till kongressombuden är att förankra lokalt och tänka själva. Här finns intressen som ska gynnas och positioner som ska avsättas och tillsättas. Hur vill du att miljöpartiet ska utvecklas på lång sikt?

  SvaraRadera
 11. Hej

  Vet du Birger om valberdeningen kommer att lägga föslag på språkrör till kongressen? Det är synd att man på detta sätt, via debattartikel, försöker påverka valet. Första namnet i artikeln Ulf Holm har enbaart sysslat med politik. Han har utnyttjat stadgarna och hoppat mellan riksdagen och EU- parlamentet och riksdagen igen. Tragiskt med detta agerande och nu denna artikel. Vore det inet bra om Lars Ångström kandiderade till språkrör. Det var ju han som drog igång detta odemokratiska agerande med pläderande för språkrörskandidater med sin arikel i Aftonbladet.

  Robban

  SvaraRadera
 12. Jag blev ganska förvånad när jag läste artikeln imorse. Det förefaller märkligt att så tydligt gå ut och stödja två kandidater redan nu. Det får mig att dra slutsatsen att de vill styra kongressombuden, och det hela känns lite mästrande. Kongressombuden kan väl tänka själva?! Behövs ens såna här artiklar? Jag tycker att de som undertecknat artikeln har trampat i klaveret. Jag ser inte det positiva de förväntar sig ska komma av artikeln, tvärtom.

  SvaraRadera
 13. Efter att Birger mönstrade av MP-skutan och det blev strömhopp av ännu fler ideologiskt gröna medlemmar (i följe av att MP bytte navigationsinstrument), dröjde det inte länge förrän medlemskåren började växa på nytt. Men nu med en annan ideologis företrädare.

  Kanske man kan kalla dem grönaktiga sossar, dvs sossar som förvisso vill ha en något radikalare miljöpolitik än S, men i övrig trivs rätt bra med en vanlig mittfåra där "breda lösningar" går före partiets fundamenatala ideologi.

  Eftersom de gröna, som skulle ha kunnat rösta på t.ex. Lillemets och Trulp, således finns utanför partiet numera, kommer de sosseaktiga medlemmarna att få en lätt seger.

  Alltså heter nästa rör Valtersson och Fridolin.

  SvaraRadera
 14. I dagens sändning av Klotet (SR P1) hörde vi bland andra Anders Wijkman tala över ämnet tillväxt, detta med anledning av boken Den stora förnekelsen.

  Sedan bjöds lyssnarna in att på programmets hemsida framföra åsikter.

  Där kan man nu läsa ett par skarpa mothugg, ungefär i samma stil som dem vilka angriper Birger.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Med förvåning läste jag DNs debattartikel idag. Jag tycker de tunga (?) miljöpartister som skrivit under gjorde bort sig. Synd för vår tidigare fina partianda. Jag tror att om Mikaela blir språkrör dröjer det inte länge förrän vi har två gröna partier. Kanske inte så dumt!?

  EW

  SvaraRadera
 16. Ja, EW, jag ber att få hänga med på din önskan om ännu ett MP, fast grönt.

  Det finns väl ett embryo i det som kallas Steg 3. Hittills har det varit mycket prat (vilket självklart var nödvändigt) och lite verkstad.

  Likväl känns det som om det börjar våras för ett nytt politiskt redskap.

  Gt

  SvaraRadera
 17. Har vid flera tillfällen sett Åsa Romson i politisk aktion. Hon är mitt givna val. Minst lika bra som Maria!

  SvaraRadera
 18. Gt tycker att det är mycket prat och lite verkstad hos Steg 3. Jaha. Vad menas med verkstad? Steg 3 är ett nätverk som samordnar, arrangerar seminarier, skriver debattartiklar. Vad anser Gt att Steg 3 skall vara till för? Vad är verkstad? Revolution med vapen i hand? Demonstrationer i riksdagshuset med slagord? Vad vill Gt bidra till för verkstad?

  SvaraRadera
 19. "Valet är enkelt..." stod det i rubriken.

  Om det är så enkelt, behöver man inte ta upp en sida i DN för att meddela det.

  SvaraRadera
 20. Varför gör de på detta viset? Riksvalberedningen gjorde ett bra arbete med att ta fram kriterier och viktiga frågeställningar kring språkrörsvalet. De som nu försöker föregripa valberedningens arbete och påverka kongressombuden har alla sjunkit i min aktning. Cecilia O

  SvaraRadera
 21. Besked till Anonym 07:57

  Gt vill att Steg 3 ska ombildas till en förening, möjligen ett parti med tiden.

  Gt vill bli medlem, inte bara stödjare på en lista, utan även bidra ekonomiskt, så denna folkrörelse kan hålla sig med lokal och någon anställd kanslist, trycka foldrar och affischer, annonsera i pressen och allt annat som kostar.

  Gt är själv en åldrig person som inte orkar uträtta särskilt mycket, men som vill göra sitt bästa. Så kan man t.ex. göra rörelsen bekant i kretsen här i seniorboendet.

  Är du nöjd, 07:57?

  Vidare: Steg 3 borde använda Schlaugs Söndagsskola och Wijkmans bok som fundament, alltså litterär grund.

  Gt

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.