tisdag 6 oktober 2009

Bättre Nobelvinnare i medicin 2009 än 1948...


Medicinpriset har delats ut. Bra val den här gången. Annat var det 1948. Då gick medicinpriset till dr Paul Müller. Kan ni gissa vad han fick priset för?

Svar: DDT.

Under Nobelmiddagen reste sig akademiledamot Gustav Hellström och höll ett tal till Müller. Han sa bland annat: "Doktor Paul Müller! Ni framstår som mänsklighetens välgörare! Ni behöver ett helgons ödmjukhet för att undvika att drabbas av övermod...".

DDT beskrevs i pristalet som ett undermedel, en välgörare, en räddare i nöden som var "praktiskt taget ofarligt för människan". Jordbruksmark hade redan besprutats flera år och nästan alla trodde att skadeinsekterna skulle utrotas en gång för alla. Det kunde man också läsa i svenska jordbrukstidningar.

En som inte trodde det var Elin Wägner.


Elin Wägner, som 1948 själv satt i Svenska Akademien och således var kollega till Gustav Hellström som höll middagstalet, kände sorg. Hon hade redan åtta år tidigare i sin bok Väckarklocka varnat för tron på kemikalier som världens frälsning. Hon skrev:

”Soldaterna besprutar sina största fiender med kulor, lantmännen besprutar de minsta med sina kemiska lösningar. Båda delarna är ett hopplöst företag. Bespruta ett fiendefolks soldater till döds och en oumbärlig del av den mänskliga familjen har undergått en behandling vars följder ingen kan beräkna. Bespruta vinstockens parasiter och man dödar livet i jorden under den, utan vilken vinstocken inte kan leva.

Det finns inga skadedjur. Men genom jämviktsstörningarna i naturen har tillfälle givits för arter som skulle ha haft en gallrande uppgift att breda ut sig över sin givna gräns. I den mån människan stört jämvikten, uppträder hon själv som ett skadedjur.”


Elin Wägner var dessutom övertygad om att insekter skulle anpassa sig till kemikalier, att de skulle bli resistenta i takt med att giftet hamnade i näringskedjorna. Nobelfesten blev således ingen fest för den då svårt sjuka Elin Wägner, ett stort mått av bitterhet och besvikelse kände hon över naiviteten som präglade den framväxande kemikaliesamhället. Hon skrev:

"Även en analfabet kan vara vis nog att förstå att växterna och djuren är jordens barn som vi och att det är till nytta för människan att leva i samförstånd med dem. (-) Vi måste förvärva eller återförvärva en så djup insikt att vi kan samarbeta med naturen istället för att motarbeta den."


Rachel Carsons bok Tyst vår, kom ut nästan 40 år efter Elin Wägners Väckarklocka. Båda böckerna möttes med en blandning av tystnad, hån och förlöjliganden. I min essä om Väckarklocka skrev jag bland annat:


"Carsons bok möttes med ilska från forskarsamhället. Hon hånades, inte minst i medierna, för att hon var biolog och kvinna – inte kemist och man. Hennes hysteriska kärringprat hotade utvecklingen. Elin Wägners kritik hade snarare mötts med generad tystnad. Om man kommenterade så valde man att inte förstå vad hon ville ha sagt. Det var inte politiskt korrekt att hävda att jakten på ”ekonomisk utveckling” skulle driva fram ett samhälle där miljö, djur och människor skulle fara illa. Det var inte politiskt korrekt då. Det är inte politiskt korrekt idag heller. Hon varnade för den eviga tillväxten och skrev: "Inte ens om vi skulle simma i bruksartiklar, som tillverkats vid löpande band, skulle vår längtan efter ett rikare liv bli tillfredsställt.”


Hela essän finns här. Elin Wägner hade, om hon levat, glatt sig åt att priset i år gick till två kvinnor och en man - för upptäckt som kanske kan stoppa just den sjukdom (cancer) som Elin Wägner själv dog av någon månad efter Nobelfesten. Debatt om DDT:s påverkan för att förhindra malaria pågår.


22 kommentarer:

  1. Bra att - hela tiden-bli påmind om de som missförstods av sin samtid. För lite,eller för mycket, uppskattning. Ödmjukhet ?
    Forsätt " älta" på om Elin !

    Vore spännnade om du la ut texten om DITT förhållande till kväkeriet.

    SvaraRadera
  2. Bra önskat, Eric, ty du är inte ensam om att vara nyfiken på Birgers egentliga ateism.

    En gissning: BS har erfarit Gud, men vägrar skriva det ordet, eftersom det kan leda till allt möjligt konstigt. Han använder andra former, typ "lommen". Att BS erfar en högre intelligens, än den för ögat synliga, står väl utom allt tvivel.

    Sålunda är skillnaden mellan Elins gudserfarenhet och Birgers nära nog obefintlig.

    Fel gissat, eller?

    SvaraRadera
  3. Birger Schlaug! Det var synnerligen hederligt av Dig att avsluta med att konstatera att debatt om DDT pågår vad gäller malaria. Du är, vad jag kan tänka mig, en engagerad motståndare till DDT och liknande ämnen, så Du hade ju kunnat tiga om detta. Heders! Själv anser jag att upptäckten av DDT har räddat livet på mångt fler människor än det tagit på grund av överanändning och slentriananvändning, inte minst inom jordbruket, som du helt riktigt påpekar. Paul Müller var värd sitt Nobelpris, trots allt!

    SvaraRadera
  4. Du måtte vara den mest allmänbildade i vårt land! Varifrån får du alla dina kunskaper om allt möjligt? Eller är ni en hel redaktion som står bakom bloggen?? Om svar anhålles!
    I.S.

    SvaraRadera
  5. Fritz Haber, "den kemiska krigföringens fader" fick ju nobelpriset i kemi strax efter Första världskriget. Dock inte för de fina giftgaser han forskade fram. Samma sak gäller ytterligare två av Habers medhjälpare på gaslabbet som blev kemipristagare. Ur den synpunkten kanske priset till DDT-mannen ändå verkar rimligare? Han hade väl inte ett skumt förflutet?

    SvaraRadera
  6. Det är ju lite ironiskt att vår miljö här i Sverige är renare i dag än när Wägners bok kom ut, och inte är den det för att man stoppade utvecklingen som hon ville, utan för att man forcerade den...

    /Starvid

    SvaraRadera
  7. Väckarklocka kändes för tung för att bli läst av mig, men ska minsann ta mig an Det första fotstegets moder för att se om den kan väcka min lust att lära känna denna tydligen imponerande kvinna bättre.

    SvaraRadera
  8. Slår på tv´n. Skuggbudget spännande, tänkte jag. MP, vad har dom för något att säga. Ja, för de första ser de inte ut som om de hade något att säga, som om de kunnat stanna hemma. Vilket de kunde.
    Att lyssna på MP är lite som att lyssna på en cover som försöker låta lite annorlunda men som inte lyckas. Inte för dom är speciellt dåliga utan eftersom de valt en av de sämsta låtarna att göra en cover på; (s).

    [Schlaug; Garthon; Fridolon <3]

    SvaraRadera
  9. Neoliberal Agendatis okt. 06, 09:40:00 em

    DDT-förbud har dödat massa människor i malaria, helt i onödan. Här i Europa och USA utrotade man malaria mha DDT, men Afrika fick inte använda det.

    Nu dör ett barn var 30 sekund i malaria pga miljömupperi. Förj*vligt.

    SvaraRadera
  10. Neoliberal Agenda - bra tycker jag att miljömupperiet inte tillåter att människor i Afrika förgiftas av DDT men det vore ju ännu bättre om vi kunde tillgängliggöra medicin mot malaria, vilket västerlänningar får innan de åker till Afrika. Det är knappast miljömuppar (vare sig västerländska eller afrikanska) som ser till att afrikaner inte får samma behandling.

    Jon - kan rekommendera Ali Esbatis hemsida idag ang. skuggbudgetarna. Där finns länkar för att bilda sig egna uppfattningar. Esbati skriver bl.a. "Så kommer det att vara för oppositionen så länge dagordningen sätts av högern. Anpassar man sig till det steg för steg, tappar man också steg för steg möjligheten att vända frågeställningarna och skapa entusiasm för förändring."

    Annelie

    SvaraRadera
  11. Om kemikalier, DDT skulle vara bra för helheten - ja vi är ju beroende av den, helheten,ingen kan överleva ensam inte ens som egen art - så skulle evolutionen sätt till att DDT & andra kemikalier funnits där redan utan att Människan skulle behövt tagit fram dom.

    / Realist

    SvaraRadera
  12. Starvid - varför tala so mom utveckling vore samma sak som konsumtion till vare pris?

    Teknik, saker som underlättar våra liv, etc är utveckling. T.ex. nästan gratis solenergi är utveckling, men högern har kapat utvecklingsbegreppet så att vi ska tro att det betyder marknadsanpassning av allt.

    Utveckling är teknik och marknad där människor och miljö får det vi behöver, vill ha och mår bra av. Dvs mer innovation, mycket mer entreprenörskap, betydligt mer utvecklad teknik, större frihet och mer tid för individen att göra egna val, etc. Dvs sådant som nyliberaler motsäger sig.

    Ursula Berge sa häromdagen att vänstern behöver ta tillbaka frihetsbegreppet. Det tror jag också, och det skulle ge sant modern utveckling.

    Annelie

    SvaraRadera
  13. Neoliberal Agendaons okt. 07, 02:06:00 fm

    Neoliberal Agenda - bra tycker jag att miljömupperiet inte tillåter att människor i Afrika förgiftas av DDT

    Miljoner dör årligen i Malaria. När vi i Europa hade Malaria så sprayade man hela städer med DDT här. Hur många dog av det?

    Hela upprinnelse till DDT-förbuden var att någon forskare på 60-talet upptäckte att örnäggens skal blev några procent tunnare och man trodde det hade med DDT att göra. Det blev katastroflarm och man började införa förbud. Senare har det visat sig att det troligtvis inte berodde på DDT, och även om så vore fallet så kan jag leva med att några örnungar dör om vi kan rädda miljontals människor varje år.

    100 things you should know about DDT

    SvaraRadera
  14. Det är giganter som står emot BS och hans fans.

    Giganterna tycks ha hela program, innehållande ja till kärnkraft, DDT, EU, möjligen även monarki (dock inte säkert, eftersom unionens statschef blir en president).

    Giganterna är antagligen emot våra gröna drömmar, som de mest ser som larv.

    För att inte tala om deras avsky mot naturmedicin och annat, som inte passar in i Vetenskapens mallar.

    Obs! Detta är ingen värdering, utan blott en notering, baserad på möten med en del mycket pålästa.

    SvaraRadera
  15. Annelie 22.14. Bra sammanfattning av sakernas tillstånd. Skulle behövas fler Johan Ehrenberg-typer som vill sätta agenda och rycka åt sig initiativ.
    Men det kanske skall komma underifrån, är det inte det du brukar säga ?

    SvaraRadera
  16. Verkligen dags att kapa tillbaka ordet frihet (frihet från sjukdom, fattigdom etc) när neoliberaler tom. menar att vi ska spraya Afrika med DDT idag. Har det någonsin varit lättare att vara emot nyliberalismen??

    SvaraRadera
  17. 07:30, jag är hur grön som helst och är DÄRFÖR inte emot vetenskapen.

    SvaraRadera
  18. Vetenskapen har ofta begränsad hållbarhet för sina rapporter. Den beprövade erfarenheten, däremot, är mer tidlös, mer att luta sig mot.

    Men båda behövs. Synd bara att en del forskare, enligt en källa, är betalda av branscherna.

    Kan de då frestas att forska/rapportera så, att vidare sponsring till dem säkras?

    SvaraRadera
  19. Idag sa vetenskapen så här om kärnkraften: Kopparkapslarna som ska vara konstruerade för att hålla över nästa istid´(som om det skulle vara försvarbart att förstöra jorden efter den) ”kommer att frätas sönder långt snabbare än vad kärnkraftsbolagen räknat med”, säger KTH-forskare:

    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article650049.ece

    SvaraRadera
  20. Neoliberal Agendaons okt. 07, 08:17:00 em

    som om det skulle vara försvarbart att förstöra jorden efter den

    Tror du på allvar att vi inte har lärt oss skicka in avfallet in i solen innan nästa istid? Ni tänker så otroligt statiskt. Utvecklingen går jättefort framåt. Kolla bara senaste 100 åren, nästa istid. Bah!

    Verkligen dags att kapa tillbaka ordet frihet (frihet från sjukdom, fattigdom etc) när neoliberaler tom. menar att vi ska spraya Afrika med DDT idag. Har det någonsin varit lättare att vara emot nyliberalismen??

    DDT är billigt och det har använts framgångsrikt tidigare i historien. Nazisterna hade ihjäl 6 miljoner judar. Det är fjärt i rymden jämfört med alla människor som har dött pga DDT-förbud.

    Som jag sa tídagre, ni väljer en skalbagge framför människan. Det är en sjukt!

    SvaraRadera
  21. ibland tror jag att neoliberal agenda är ett skämt skrivet av en grön som vill göra narr av högern... det är så totalt verklighetsbefriat att det blir humor på hög nivå. (du får ursäkta om det inte är så neoliberal agenda.)

    SvaraRadera
  22. Neoliberal Agendasön okt. 11, 12:02:00 em

    Det är ni som inte är i kontakt med verkligheten och det är jag som stup i ett får länka till statistik som visar att era förutfattade meningar inte stämmer. Söndagspyssel:

    1) Ta reda på hur många människor som har dött av DDT genom tiderna

    2) Ta reda på hur många människoliv som har räddats undan malaria därför man har använt DDT.

    Jämför och fråga er om DDT ska vara förbjudet.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.