söndag 16 augusti 2009

"Du är inte ensam....!"

- Birger, du är inte ensam.

- Fan, du är inte ensam!

Dessa glada utrop hör jag i telefonluren. Efter första utropet anar jag att det är någon från ortens frikyrka som vill meddela mig ett gudomligt budskap.

Efter det andra utropet, misstänker jag inte längre frikyrkan. Möjligen någon som drabbats av annan berusning än den andliga.


Det visar sig att mannen i luren läst att chefen för den liberala tankesmedjan Fores, Martin Ådahl, anar att sossarna och moderaterna bildar regering efter valet om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Och det har jag hävdat ganska länge, bland annat här på bloggen, men nu senast i Nyhetspanelen i SVT.

Eliminerar man retoriken så är det mycket litet som skiljer Sahlin och Reinfeldt åt. Deras partier har närmat sig varandra, först genom sossarnas förflyttning, sedan genom moddarnas. Deras vision är ökad konsumtion, evig tillväxt, mer arbete och smyganpassning till Nato. De är överens om 97 procent av statsbudgeten.

"För Sveriges bästa i en tid av stormande hav och SD som vågmästare tar vi vårt ansvar", kommer Reinfeldt och Sahlin att säga.

"Genom att låsa in sig med varandra gör de sig oumbärliga", skriver Ådahl och påpekar diskret att "framför allt vet både Sahlin och Reinfeldt att just de personligen nog aldrig får någon mer chans att leda landet (eller rent av partiet)...".

- Fan, du är inte ensam, hojtar gentlemannen i luren. Och jag som trodde att bara du kunde bli så jävla dum...

19 kommentarer:

  1. Dagens första skratt, och dagens första fundering.
    Mona

    SvaraRadera
  2. Bockar och bugar. Den senaste veckan har du levererat tre lysande inlägg: om Piratpartiet, om Marianne Samuelsson och nu denna. Bildvalet till din ironiska känga till Peter Eriksson var dessutom mer än 100%. Impad!

    SvaraRadera
  3. Huvva, vilket förskräckligt scenario! Hoppas vi slipper en sådan allians, mellan partiledarna R och S.

    SvaraRadera
  4. Camilla, visst verkar det läskigt. Men hur det än blir verkar det bli läskigt.

    SvaraRadera
  5. Ja Monas "heltid till alla" kombinerat med moderaternas "arbetslinje" är väl underbar anpassning till varandra?

    Det kommer att bli kanon!

    SvaraRadera
  6. Om dylika tänkbara sanningar tutas ut alltför ofta, så kanske väljarna ledsnar på de gamla slitna M och S, som alltmer framstår likt två sidor av samma mynt. Eller som BS säger: "h-fil och v-fil, men åt samma håll".

    Endast SD har allt att vinna på det scenariot. Tänk på ditt ansvar BS!

    SvaraRadera
  7. "Deras vision är ökad konsumtion, evig tillväxt, mer arbete och smyganpassning till Nato. De är överens om 97 procent av statsbudgeten."

    Detta har jag sagt länge. Men till skillnad från dig så tycker jag det är bra, mycket bra. Med grön politik väntar fattigdom, social strid och demokratins undergång.

    SvaraRadera
  8. Länge leve socialmoderaterna! Länge leve Reinfeldt-Sahlin! Länge leve Ullared!

    SvaraRadera
  9. Kapten Konkurs är vår gud. Enfaldig, okunnig och kortsiktig. Vi tror på vår Gud, vi är delar av hans/hennes kropp. Någonstans i urtiden blev det så att det gällde att Evrövra eller Dö. En transformation har nu skett till ett ekonomiskt system med samma innebörd: "Erövra eller dö."
    Nu är det spännande, för kulan som nu snurrar runt på roulettbordet, är nu vår egen planet, vår jord.
    Nu är det stor risk att återbäringen uteblir. Kulan kommer med matematisk säkerhet att hamna på noll, om spelet får fortsätta. Mitt förslag är en medveten fortsättning på vår resa.
    Vad ska ha i kofferten. Sol, dä ä klart. Rundgång i systemet. Korta kretslopp. Samverkan. Närhet och överblickbarhet, möjlighet till ansvar för framtiden, hållbara grejer. Ett FN värt namnet. Rejäla skottpengar på reklammakare. Detta är bara ett utkast. Hojta gärna till! Jag kan skriva på detta sätt, därför att jag nu är så pass gammal att jag inte är beroende av någon arbetsgivare. Men jag varnar alla andra, gör inte som jag gör om inte dörren till buren står öppen! och någon framtidsgemenskap finns!
    Ordverifieingen blev halis, jag tar det som ett tecken på, att man kan hamna på rumpan också.

    SvaraRadera
  10. Kommer aldrig att ske trots att de ar sa overens om saker och ting.

    De vill uppratthalla en bild dar det ar antingen sossarna eller moderaterna. Det tjanar bada pa.

    De forstar inte att de ar sa himla lika, de ser varandra som motpoler eftersom i deras inskrankta varld sa ar det antingen eller som galler. Oavsett hur sma skillnader det ar mellan dessa tva alternativ.

    Inget av partierna skulle tjana pa att regera ihop, sa varfor skulle de gora det?

    M kommer att regera med SD om det ar sista utvagen. S kommer att forsoka locka over nagot borgerligt parti, kanske M, men da valjer M att ha SD som stodparti....

    AA

    SvaraRadera
  11. Intressant frågeställning. I politiken verkar allt vara möjligt bara man får makten. Inför EU-valet fick vi dock veta att 70% av de politiska besluten fattas i Bryssel och Strassbourgh. Detta tonar ner betydelsen av vilka som sitter i regeringsställning i Sverige.
    Förväntar i vanlig ordning ingen kommentar om det sistnämnda!

    SvaraRadera
  12. Om man ska dra slutsatser av Rls föreläsningar om att det är Kapten Konkurs som styr världen så är det att lösningarna är just vad som behövs som motpol i världens galna drama.
    Då hamnar du på någon sida.
    Jag tror snart att det är hälsosamt att ta ställning.

    Sov gott

    SvaraRadera
  13. Jag är övertygad om att vi slipper detta scenario om inte de Röd-Gröna klantar till det. Alla älskar en vinnare och man följer alltid den med vinnaregenskaper, gott självförtroende etc. Vad händer i Sverige nu- istället för att "go for it" ska många av oss som vill se ett nytt styre börja tveka, tror inte på oss själva, hitta på en massa dumheter som heter allt annat än att vi vill ha en Ren RödGrön regering. Fortsätter vi på den här vägen kommer vi självklart att förlora valet. Nej fram för lite dj-a rannama energi- och vinnaregenskaper! Det gäller även dig, Schlaug!
    EW

    SvaraRadera
  14. AA, du kanske får rätt, även om det mesta just nu talar för en M+S-regering.

    Det som talar för det senare, är likheten i idéerna, dvs de som praktiseras, alltså inte teorierna.

    Det är i stort sett bara i fanornas och logotypernas kulörer, som skillnader ännu dröjer kvar.

    Avstampen för den utvecklingen var nog, när M ändrade namnet till "Nya Moderaterna" och presenterade sig som "det nya arbetarpartiet". F.ö. ett genidrag!

    Det som skulle kunna tala för en Alliansregering med SD-stöd, är väl en eventuell brakseger för SD 2010.

    SD kommer sannolikt, i enlighet med "naturlagen", att modifieras efter inträdet i Riksdagen. Dvs alla utstickande hörn kommer att slipas av, rundas till. Det ger Alliansen alibi för ett samarbete.

    SvaraRadera
  15. EW!Ansvaret för att skapa entusiassm för det rödgröna alternativet ligger hos de som anser sig som ledare och aktiva inom de tre partierna. Man kasnke också bör ha en vision som skiljer sig från Alliansen.

    Jag är ledsen, men jag ser mycket små skillnader mellan blocken, att du, EW, vill få mig att låtsas som något annat är väl lite magstarkt.Jag ser bara två dåliga, trötta och visionslösa alternativ. Tyvärr. Sahlins tal i Nacka ändrade sannerligen inte på detta.

    SvaraRadera
  16. I t ex Tyskland har det ju historiskt sett varit vanligt med s k stora koalitioner där sossar och konservativa - SPD och CDU/CSU - samregerat, bl a de senaste åren. Återstår att se vad som händer efter det tyska valet om en månad!! Dessa partier skiljer sig ungefär åt lika mycket som deras motsvarigheter i Sverige, dvs inte särskilt mycket... Det mest logiska vore väl egentligen om oxå sossar och moderater i Sverige bildade en stor koalition. Logiskt sett alltså, personligen är jag mindre entusiastisk. Alternativet där ett parti som fått kanske 35-40 procent i ett val och sedan ensam bildar en minoritetsregering (läs: svenska maktkåta socialdemokrater) känns väl inte heller särskilt trevligt eller logiskt.

    Ooooooooo, jag vill så gärna kunna rösta på ett parti som poängterar att det är omöjligt och ej eftersträvansvärt att ett lands fundament och samhälleliga strukturer, dess medborgares liv och framtida generationers liv bygger på oändlig exponentiell ekonomisk tillväxt.
    Really, I thought/hoped that Homo sapiens was/is an intellectual species.

    SvaraRadera
  17. V va´då..."Really..." va´f-n?


    Mvh
    7 års folkskola

    SvaraRadera
  18. Man kan också tänka sig, att riksdagen kommer att sakna verklig opposition, om tvillingarna M och S bildar regering.

    Vilka skulle i så fall utgöra den motvikten? Nuvarande Alliansens KD, FP och C, samt Trekantens MP och V? Knappast!

    De kan väl inte över en natt bli avoga mot sina gamla kompisar. Nej de kommer nog att jama med i "en Gleichschaltung = likriktning till landets bästa" eller liknande floskel.

    Detta även om KD åker ut och SD kliver in. För i så fall kan ju lilla SD få sitta där i ett hörn och pipa som en mus, medan "De förenade Blocken" fraktar Sverige framåt till nya djärva mål.

    SvaraRadera
  19. Gamla Högern och Sossarna har nog alltid haft en gemensam nämnare: hyllandet av den starka staten.

    Men en sak skilde dem år: Högern brydde sig om miljön, åtminstone relativt sett. Det har f.ö. Birger skrivit om tidigare.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.