torsdag 27 november 2008

Upprättelse för Ingvar Bratt

Ibland blir man riktigt glad. Som igår när jag fick veta att Ingvar Bratts avslöjande av Bofors vapensmuggling hamnat på 3:e plats på SVT:s topplista över svensk historias största skandaler. Ja, det var förstås inte Ingvar som stod för skandalen, utan Bofors.

Jag har tidigare skrivit om Ingvar här på bloggen.

Ett av mina största tillfällen som politiker var när jag som språkrör fick möjlighet att, under stående hyllning från en hel kongress, dela ut miljöpartiets fredspris till Ingvar Bratt. Han tog beslutet att stå för sina åsikter. Beslutet blev ett löfte. Han höll sitt löfte. Jag önskar att jag vore lika stark om jag skulle hamna i samma press.

Förresten har jag också varit med på topplistan, även om det beror mer på mp än på mig.

Intressant, för ett politiskt djur som jag, är att följa den moderata strategin för att hålla ute sd från riksdagen: idag utspel om biståndet, häromdagen om kontrakt. Vi får se vilka varianter s kommer att använda...

10 kommentarer:

 1. Modigt av ingvar Bratt, han verkar ha gjort en lång personlig resa med.Man kan förstå att när livet ställs på kant på det viset att frågor kommer vad man vill leva för.

  SvaraRadera
 2. Bratt for President!

  SvaraRadera
 3. Å andra sidan...

  Bofors fick problem och en hel del anställda fick också problem och en orolig tid.

  Men vapenköparen gick till en annan leverantör.

  Frågan är om man ska ta ett sådant beslut kanske man ska ta *alla* konskvenser själv, inte låta andra drabbas av dem som inte var beredda att ta smällen.

  Jag skulle struntat i glorian och slutat i tysthet.

  SvaraRadera
 4. Bratt visade stort mod, eftersom han visste att han skulle få i stort sett hela Karlskoga mot sig. Men han följde sitt samvete, vilket också var det rätta.

  Vad Surgubben inte begriper, är att när ingen tar ansvar så får oskyldiga lida och ta konsekvenserna. De lidande oskyldiga fanns inte i Karlskoga utan var okända människor utomlands. Och de har samma människovärde som Karlskogaborna.

  F.ö. har man ett ansvar för vad man gör på sitt jobb, och det sträcker sig utanför arbetsplatsen. En ansvarskännande männsika kan inte gärna sitta och montera kanoner och spränggranater som säljs för att lemlästa och mörda medmänniskor. Den saken insåg Bratt och tog konsekvenserna av.

  Peter, grön

  SvaraRadera
 5. Det Surgubben menade med "konsekvenser" och att andra fick "ta smällen", är förstås de folk som skulle utgöra mål för dessa dödsbringande vapen. Det var nog den smällen, som avsågs, fast det kom i lite ommöblerad form, eller hur?

  SvaraRadera
 6. Jag förstår verkligen inte hur miljöpartiet inte bara accepterar utan till och med hyllar folk som slagit så hårt mot svenska intressen.

  Hyllar ni Stig Wennerström också?

  Och att man kritiserar IB...

  Medan alla dekadenta överklasstudenter med vajande sovjetfanor ockuperade kårhuset 1968 satt min pappa, då också student, och jobbade för en av IB's frontorganisationer och bevakade den sovjetiska inmarschen i Prag. Det var hans 1968.

  SvaraRadera
 7. Till anonym 19:14:
  När blev det ett "svenskt intresse" att exportera vapen som dödar människor i bortglömda hörn av världen? Den sortens falskt föregivna "svenska intressen" ska man slå hårt mot, därför att de bryter mot ett gott 200-årigt äktsvenskt intresse att främja freden.

  För den skull behöver man heller inte hylla Wennerström. Han gjorde stor skada. Inte heller behöver man hylla lenismen, trotskismen, stalinismen, maoismen och andra demokratifientliga yttringar av kommunism. Vad kommunismen står för blev som du skriver tydligt i bl.a. Prag.

  Men vad har den hederlige Bratt med den galna studentkommunismen att göra? Inte ett dugg! Blanda inte om korten!

  Peter, grön

  SvaraRadera
 8. Självklart ligger det i Sveriges intresse att gynna vår egen högteknologiska industri, en försvarsindustri som vuxit sig så stor som den var (och är) på grund av vår alliansfrihet och neutralitet. Hade vi varit med i NATO skulle vi knappast vara världens största vapenexportör per capita. Men det var det val vi gjorde och vi hamnade där vi hamnade. Det är bara att gilla läget.

  Och vi har knappast någon rätt att säga åt andra länder, inklusive fattiga mindre civiliserade länder, vad de ska köpa med sina egna pengar. Det är inget annat än kolonialism eller imperialism. Just Indien, världens största demokrati, har ju dessutom särskilda säkerhetsbehov, vilket till exempel den nu pågående terroristattacken illustrerar.

  Vad har studentkommunism med detta att göra? Jo, det är precis samma grupper som påbörjade marschen genom institutionerna i maj 1968 som hatar allt vad industri och försvar och framsteg heter, och som har dominerat politiken sen dess.

  Men tack gode gud, den generationen är nu på väg ut, och min generation kommer att ta över för att återupprätta det våra farföräldrar skapade och vår föräldrageneration gjorde sitt bästa för att förinta.

  /Samma anonyma 80-talist som innan

  SvaraRadera
 9. Anonym 19:14 - Sverige gorde sig brett redan då för att till skillnad från tex Frankrike ha en lag som förbjöd vapenexport, med vissa undagtag. Bofors bröt öagen, ljög för myndigheterna. fifflade med tillsåtnd och papper och smugglade vapen som vilken vapenmånglare som helst.
  Uppträdde någon som Wennerström så var det väl snarast Borfors ledning, eftersom man förrådde det som Sverige sade sig stå för. Intressant att det 2008 finns människor som anser att det är helt ok med vapensmuggling och kallar dem som vill att vi följer lagarna för förrädare.

  SvaraRadera
 10. Bra svarat, Birger! Fy tusan, så gement dina motståndare beter sig!
  Hoppas att de kommer på bättre tankar.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.