fredag 19 september 2008

Grattis mp, för 27 år sedan inleddes det partibildande mötet

Idag, för 27 år sedan, öppnades det möte som beslöt bilda ett nytt parti...

Vilket firas med utdrag ur det första partiprogrammet.

De ansträngningar som gjorts för att bygga upp vår välfärd är värda mycket repsekt. Men någonstans på vägen förlorades de fina målen om frihet, rättvisa, solidaritet, trygghet och inflytande ur sikte. En ständigt ökad ekonomisk tillväxt för att först och främst nå en hög materiell levnadsstandard kom att bli ett självändamål...

Det är hög tid att lägga om kurs. Människors själsliga och kroppsliga hälsa och naturen balans måste sättas före materiell tillväxt. Ekonomin skall styras av demokratiska, ekologiska , kulturella och sociala värden.

Vi vill arbeta för ett samhälle som erbjuder livskvalitet. Ett sådant samhälle präglas av ekologisk jämvikt, social solidaritet och kulturell mångfald.

Vi vill förskjuta ekonomin åt ett tredje sektor, åt den så kallade informella med lagliga ekonomin. Vi vill sänka arbetstiden i den formella sektorn så att människor hinner med att vårda barn, gamla och sjuka och att arbeta med kultur och engagera sig i samhället

Ekonomin skall ha ökade inslag av kooperations - och löntagar och medborgarinflytande. Spekulation och överflödskonsumtion skall beskattas hårdare än inkomst av arbete, likaså energi och råvaror.

En rättvis fördelning av jordens tillgångar medför en materiellt sänkt standard för oss, något som vi måste acceptera.

Vi anser att datateknik inte får användas till att övervaka och kontrollera människors effektivitet eller personliga förhållanden.

Föräldraförsäkringen skall kvoteras mellan föräldrarna så att även männen kan stanna hemma hos barnen.

Vi måste få slut på alla former av diskriminering av invandrare och andra små folkgrupper med hjälp av skärpta bestämmelser

Skolans uppgift skall var att ge eleverna kunskaper om oss människor som delar av ett ekologiskt, historiskt och kulturellt sammanhang. Eleverna skall uppmuntras att använda och utveckla sin tankeförmåga, sina känslor, sin vilja, sin handlingskraft ock sin fantasi. Undervisningen ska vara en växelverkan mellan teori och praktik.

Mer personligt minne från den partibildande mötet finns här.

20 kommentarer:

  1. Delar av original-Mp finns väl kvar i dagens partiprogram. Men i övrigt verkar Mp gradvis omvandlas till ett annex åt(s).

    Sahlin kommer sannolikt att gotta sig åt förvärvet av sitt "gröna alibi". Det kan ge sken av att hennes kommande regering blir mer ansvarsfull i miljöfrågor än Alliansen. I september 2010 vet vi mer, och något senare har vi facit.

    N.

    SvaraRadera
  2. Spännande parti, fanns ett sådant så vore det spännande!

    SvaraRadera
  3. 07:38 har rätt, tyvärr
    Beträffande politiker sägs det ju att dom före riksdagsinträdet kan vara tuffa och kräva förändringar, men så snart dom kommit innanför dörren anpassar dom sig till kutymen.
    Mp är ju nu på väg att överge en av sina hjärtefrågor - utträde ur EU. Annars får man inga taburetter av Mona Sahlin!

    SvaraRadera
  4. Mycket anonyma kommentarer här som tror sig veta saker som de inte har en aning om. Jag blev glad när jag läste texten eftersom den visar på att Mp i stort sett är samma parti nu som då och att inte mycket har förändrats i partiprogram eller inre partidiskussioner.

    SvaraRadera
  5. Om Emma har följt Birgers blogg, så skulle nog Emma formulera sig annorlunda.

    Först ändrade man sig i fråga om svenskt deltagande i krig ute i världen. Sen skrev man tillsammans med Persson och Ohly i DN, att det behövs tillväxt, för att bara peka på ett par "detaljer", som avviker brant mot de ursprungliga tankarna och utsagorna. Och idag tillåter man EU-lobbyister att försöka leda partiet i en annan riktning.

    N.

    SvaraRadera
  6. Om N hade läst inlägget så skulle nog N formulera sig annorlunda. För i inlägget, som är ett citat, skrivs inget av det som du tar upp.

    Tror inte heller att du är partimedlem och egentligen vet vad som hänt eftersom du påstår att Mp plötsligt leds av "EU-lobbyister" (skulle inte ens kalla Mikaela Valtersson för "lobbyist", även om hon vill ändra nuvarande linje)samt hänvisar till en enda artikel - vilken i och för sig var dålig (och vars uttryck tagits tillbaka) men som likväl är en enstaka händelse som bör ses i jämförelse med alla hundra tal av anti-tillväxt och nedrustningsvilja som har hållits på exempelvis kongresser.

    SvaraRadera
  7. Hej

    Vad du är negativ Birger. Du har själv stöttat Peter Eriksson och varit drivande i att han skulle bli språkrör. Jag tycker Peter driver miljöpartiet i rätt riktning: att bli ett parti som lyssnar på socialdemokraterna. Detta kommer att innebära att Peter kommer att bli minister och kan fortsätta med politik ytterligare ett antal år.

    Robban

    SvaraRadera
  8. Av de punkter som finns med i utdraget så är det ju bara en enda sak som utvecklats i rätt riktning och det är kvotering av föräldrapengen.

    Ingen kursändring i sikte, vi ångar på rätt emot klipporna och vi befinner oss redan djupt inne bland farornas grund.

    Människor som har arbete har fått mindre tid över till annat, människor som inte har arbete är så nedtryckta både psykiskt och ekonomiskt att de inte klarar av att göra något.

    Fördelningen av tillgångar mm, har gått från de som har lite till de som har mycket, alltså en mera orättvis fördelning hela tiden.
    Datatekniken används i högsta grad till att kontrollera vanliga människor, via avlyssning men också via lagring av kortköp mm.
    Diskrimineringen och främlingshatet har ökat, främlingsfientliga åsikter förs fram öppet i politiken.
    Skolan har mer eller mindre havererat på många håll, fler o fler elever slutar skolan utan att kunna läsa och skriva.

    Ett förlorat kvarts sekel med andra ord.

    Ett dystert facit, partiprogram är nog bra, men..........
    Hur ska vi kunna genomföra dessa förändringar i praktiken

    SvaraRadera
  9. Jag tror att både Emma och N har rätt. Emma har rätt för att partiprogrammet är sig likt och många medlemmar lever efter det i sina kommuner, och N har rätt för att man på den nationella nivån inte pratar så mycket om de stora frågorna som t ex sänka arbetstiden och minska den materiella konsumtionen.

    SvaraRadera
  10. Grrreenline har inte koll.
    Gå in på www.mp.se så kan du läsa om konsumtion. Förslag på sänkt arbetstid finns i varje budgetmotion från mp sedan lång tid tillbaka. Tidigare var det orealistiska förslag, idag är det mer genomförbara förslag som presenteras. Jag delar förövrigt Emmas inlägg.

    SvaraRadera
  11. Med uttrycket "Birgers blogg" avses givetvis Birgers bloggande. När bloggtexterna behandlar Mp så är det iregel partiets avvikelser från de forna idealen, som kritiseras. Vill Emma förneka det?

    N.

    SvaraRadera
  12. N:
    Inte i detta inlägg. Jag ser inga avvikelser från dagens text och nuvarande partiprogrammet.

    I övriga inlägg (som det faktiskt inte var frågan om nu) är det inte alltid jag delar Birgers uppfattning av förändringen i Mp.

    SvaraRadera
  13. Så, snälla Emma, var vänlig berätta åtminstone något exempel på "Birger-blogg", där du anser att han har fel om dagens Mp. Det skulle ge välkommen substans åt samtalet.

    N.

    SvaraRadera
  14. N: sluta behandla Emma med härskarteknik 2: förlöjligande. Om du vill att hon ska exemplifiera så är det bara att säga det. Inga förläjligande attribut behövs.

    Är för övrigt överens med Birger om mycket av hans kritik. Men vi är många gröna gräsrötter kvar i partiet.

    SvaraRadera
  15. Okej, Rose-Marie, förlåt mig! Du har nog rätt.

    Alltså: Emma, peka på något påstående som Birger gjort om det nutida Mp, där han skulle ha fel!

    Så länge vi undviker konkreta exempel, blir samtalet liksom lite substanslöst.

    Men jag tror, att det kan bli knepigt att fälla Birger för osant tal. Han är en skarp och klok analytiker, som vet vad han talar om.

    N.

    SvaraRadera
  16. Det är inte så viktigt vad det stod eller vad det står i partiprogrammen, det viktiga är vad som gjorts och görs i praktiken och som jag tidigare påpekat så har det nästan bara gått åt fel håll.

    Vad ska vi göra åt det?

    SvaraRadera
  17. Du har rätt Eola! Det är handlingen som räknas.

    Även Rose-Marie har rätt, när hon påpekar att det finns många gröna gräsrötter kvar i partiet.

    Men vad hjälper det, att skeppets däcksbesättning bär på ideal, när lotsen däruppe på bryggan styr efter en annan kompass, sedan den förre (dvs Birger) hoppade av?

    N.

    SvaraRadera
  18. Summa summarum: Birger - kom tillbaka!!

    Mittenmiljöpartisten

    SvaraRadera
  19. Mitt intryck när jag träffade peter och maria wetterstrand var bara en besvikelse... Jag är sexton år och nybliven miljöpartist/grön ungdomare, och de två språkrörens frånvaro i att driva de frågor vi i partiet vill att de ska driva. När jag frågade dem snabbt om hur de ska driva sänkt arbetsdag sa de kort sagt att det är en orimlig fråga. Ska de inte representera sitt partis åsikter mer?

    Jag vet inte allt. Jag vet bara att, även om de faktiskt hade många bra egenskaper, verkade vara jättetrevliga människor så kändes det tragiskt att se att de inte verkade vara fylld av den vision som fått mig att söka mig till miljöpartiet.

    Silverklocka.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.