torsdag 3 juli 2008

Repris: Leverflundran och intelligent design...

Vi var några stycken som satt och pratade vid brasan.

Det blev ett långt samtal om livet och varför det är som det är. Frågan om intelligent design, skapelse och evolution kom upp.

Jag berättade följande om hur det kan gå till i naturen. Mina kristna vänner lyssnade tålmodigt.

Jag har berättat det förr, men fick ett mejl som frågade efter hur det var. Så här:

Det finns en litet djur som heter leverflundra.

Det är en liten mask, en parasit. Som finns på norra halvklotet. Den lille fortplantar sig i magen hos idisslare, t ex får eller kor.

När den kommit dit så söker den sig till levern och lägger sina ägg. Äggen förs med gallan till tarmarna – och kommer ut tillsammans med spillningen. Om nu en snäcka äter upp de här äggen som hamnat i gräset, så utvecklas äggen till larver. Men bara då.

De här små, små larverna utsöndras med snäckans slem. Nu gäller det att en myra hittar det här slemmet – och äter upp det. I myran tar sig larven igenom tarmväggen och kapslas in nära myrans midja. Så gör alla larver i varje myra. Alla utom tre!

Dessa tre beter sig annorlunda. De tar sig in i ett nervcentrum i myrans huvud och manipulerar myrans beteende.

På dagarna arbetar myrorna med att samla mat och barr till stacken. När kvällen kommer så går de hem till sitt bo. Alla utom den som har fått den lilla larven i huvudet…

Den lilla larven har programmerat om myrans hjärna… Så den myran klättrar istället upp på ett grässtrå, låser fast sina käkar i toppen på strået och försjunker i dvala.

Överlever den natten så sätter den igång och arbetar tillsammans med de andra myrorna nästa dag. Och så klättrar den upp på sitt strå igen, låser fast sina käkar och försjunker i dvala. Nu kommer ett betande djur, ett får eller en ko, och tuggar i sig grässtrået. Myran dör. Men den lilla larven lever vidare…

Den tar sig genom tarmväggarna, och letar sig fram till levern. Där lägger den sina ägg.

Äggen förs med gallan till tarmarna – och kommer ut tillsammans med spillningen, där en snäcka äter upp dem. I snäckan utvecklas äggen till larver, som utsöndras med snäckans slem.

En myra får tag på slemmet, äter upp det. Blir galen och sätter sig på ett grässtå…

Är detta exempel på intelligent design, så hade Gud en förunderlig humor. Monte Python hade inte kunnat disigna det bättre. Eller hur?

En av mina mer förhädrade vänner hävdade att Gud har humor, och att Gud även designat Mone Python. Suck, suck, suck. I det läget vet man inte vad man skall säga.

7 kommentarer:

  1. Men jösses så krångligt!

    Mycket fascinerande är hur man kommit till kunskap om detta......
    En sak är säker - jag hade aldrig orkat ta reda på det!

    //ninni

    SvaraRadera
  2. Så hamnar vi, som vanligt, i ett -"jasså?"

    Kanske det är så, att vi i vårt sökande vanligen använder just de vägar, som bara leder tillbaka till starten.

    För att nå målet, dvs en högre aning, eller så, krävs nog ett helt annat tillvägagångssätt.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  3. Sökande som leder tillbaka till starten? (anonym) kan kanske liknas vid en kompass som är felriktad av en magnet.... Sökande som däremot riktas mot en ärlig längtan att inte störas av någon felriktad magnet, kan leda till fortsättningen...
    Kanske som mig - Sosse som blev KD, som nu har landat hos Schlaug!!!

    SvaraRadera
  4. Jag tror Gud helt enkelt valde att helgardera. Enkla lösningar, svåra lösningar och sedan lösningar bortom allt förnuft som den som BS beskrivit här. Jag gillar ålarna som åker kors och tvärs över jorden och ner i tjärnar i inlandet för att föröka sig.
    Robert - Stockholm

    SvaraRadera
  5. Något att ta upp vid nästa diskussion:
    Hur kommer det sig att de är kristna? Varför inte muslim eller Hindu? Varifrån kommer deras religion från?
    Och skulle de inte tro på någon annan religion ifall deras föräldrar samt samhället runt om kring hade en annan religion?
    Vad göra ifall Zeus är den rätta guden?

    SvaraRadera
  6. Min dotter hörde en sommarpratare som var astrofysiker och ofta var verksam i USA. I Harvard hade han en lovande student, som var fundamentalist. Det innebar bl a att människor bara funnits i 6000 år. När han konfronterade studenten med bevis på motsatsen, gav han sig inte utan vidhöll detta med 6000 år. Bevisen kunde vara att Gud ville luras, alltså skojade med människorna.

    SvaraRadera
  7. Om Gud skulle finnas verkar han ha alla de egenskaper människan har, som tex humor, intelligens, empati, ursinne och det där andra som präglar människan. Gud ska ju även (enligt vissa) ha total kunskap och kraft att göra något som ger verkligen ger uttryck för något i den materiella världen vi lever i. Som existentialistisk ateist så kan jag inte hålla mig för skratt för alla religösa teorier om att allt kan tolkas som Guds verk.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.